Webbutik

Wikinggruppen: En plattform med både för- & nackdelar

post image

Wikinggruppen är ett företag som tillhandahåller en riktigt bra E-handelsplattform. Wikinggruppen (WGR) erbjuder sina användare ett mer komplett tjänsteutbud än någon av de systemleverantörer jag tidigare har recenserat för den som vill sälja produkter och tjänster avsett för framförallt den svenska marknaden.

Företaget har varit verksamt ända sedan 1998 och tillhandahåller förutom en utomordentlig webbshop även konsultation och tjänster inom både marknadsföring, E-handel, systemutveckling, domänregistrering m.m. WGR har redan utfört uppemot 3000 E-handelsprojekt och har god erfarenhet av att hantera både mindre och mer komplicerade E-handelskunder.

man packar order

För vem är e-handelsplattformen bäst lämpad?

WGR är utan tvekan en av de bästa premiumtjänster som finns att tillgå på den svenska marknaden. Det är ett utmärkt alternativ för de företag som håller på att växa ur sina kläder och som letar efter en mer välutvecklad tjänst för att möjliggöra expansion. Jag tänker mig i första hand mindre till medelstora bolag som redan har befintliga system i form av ERP och ekonomiprogram etc. som behöver integreras med webbshoppen.

Wikinggruppen är ett företag som även kan ge kunden en hel del kringtjänster. Du får inte bara en standardiserad webbshop. Istället får du en anpassad lösning från ett företag som har ett bra renommé. Produkten passar även för nystartade företag och mindre startups om minst 2-3 anställda.

Wikinggruppens plattform är enligt mig inte den bästa plattformen för den ensamma entreprenören som vill sköta allt på egen hand och som har en väldigt liten budget. Då tycker jag istället att man ska överväga Shopify i första hand.

Styrkor och svagheter med WGR

Fördelar

 • Personlig service! Du får en dedikerad kontaktperson från dag ett. Att ha en kundansvarig kontaktperson som är insatt i dina specifika behov innebär ett stort värde och spar dig både tid samtidigt som du får en högkvalitativ service.
 • WGR Frakt. Det här är ett utomordentligt, färdigförhandlat, fraktavtal utan volymkrav som förmodligen är ett av Sveriges bästa fraktavtal. WGR Frakt kan användas gratis av Wikinggruppens kunder och kan medföra stora kostnadsbesparingar beroende på hur er logistik ser ut.
 • Bra appmarknad: WGR har en enklare men bra appmarknad som kontinuerligt uppdateras med nya smarta funktioner som plattformens användare får tillgång till.
 • Kundsupport återkopplar även snabbt i allehanda ärenden och du får hjälp på Svenska. (Du kommer åt supporten både via telefon och e-post.)
 • Kan testas helt gratis.
 • Plattformen förbättras ständigt med ny funktionalitet som efterfrågas av användarna ( Framförallt svenska e-handlare). Idag kommer plattformen med en rad moderna uppsättningar för exempelvis dropshipping. Systemet är integrerat och färdigt att användas med populära grossister och leverantörer. På så vis kan alltså enkelt testa produkter via dropshipping som dessutom kan importeras direkt in i din webshop.
 • Svenskutvecklat: Produkten är utvecklad för att ge optimala förutsättningar för svenska företag. (Kan jämföras med Abicart (Textalk) eller exempelvis Quickbutik)
 • Produkten är integrerad med populära tjänster som typiskt uppskattas av svenska E-handlare så som: Klarna Checkout,
 • Helhetslösning med allt på ett och samma ställe: WGR tillhandahåller allt från webbhotell, SSL och drift till all form av systemstöd. Tjänsten kommer med färdig funktionalitet för Inköp, Logistik och orderhantering. Du får även tillgång till allt från ekonomistöd och rapportverktyg till mer säljorienterade funktionalitet. Du har all på ett och samma ställe.
 • Finns även möjlighet till specialutvecklad funktionalitet som kan skräddarsys efter kundens behov.
 • WGR tillhandahåller en unik och responsiv design som specialanpassas för varje kunds unika ändamål. Om du exempelvis vill sälja kläder eller mode anpassas designen i din webbutik så att den tilltalar din specifika målgrupp.
 • Trots att jag anser att den här plattformen i första hand är ett intressant alternativ för den som avser att sälja på den svenska marknaden är Wikinggruppens plattform även utvecklad för att kunna hantera försäljning internationellt. I dagsläget är systemet anpassat för att hantera upp till 7 olika valutor och språk.
  WGR erbjuder även andra tjänster i form av konsultation och stöd inom allt från marknadsföring och systemutveckling för den som vill starta egen e handel.
 • WGR har flera starka referenskunder inom flera olika områden.
 • Ingen kostnad utgår för Klarna Checkout – (ingår i priset).
 • Kommer med bra funktionalitet för att marknadsföra sin webbutik:
  • Finns funktionalitet för att skapa ett eget program för “affiliates”. Det innebär att du kan låta partners, influencers eller företag i branschen att marknadsföra dina produkter. Genom att använda Winkinggruppens marknadsföringsmodul kan du alltså ge behörighet till användare att på egen hand registrera sig som “affiliates” (partners).
  • De loggar då in i din webbshop där de på egen hand genererar en länk som de använder på sin hemsida för att marknadsföra dina produkter. När en kund kommer till din webshop via en affiliatelänk från din partner och fullgör ett köp så registreras detta i systemet. Du kan sedan betala ut en överenskommen provision till din partner som rekommenderade och skickade kunden till din webbutik.
  • Annonsplattform: En fullt integrerad tjänst för marknadsföring vilket innebär att du enkelt kan nå ut och attrahera besökare till din webshop via företag som är anslutna till tjänsten. Exempel på företag som erbjuder annonseringsmöjligheter via plattformen är: Aftonbladet, Expressen, Bonnier och Nyheter 24 men även sociala medier så som Linkedin eller facebook. Annonsplattformen är ett fantastiskt verktyg för att på ett relativt enkelt sätt kunna rikta marknadsföring och nå fram till sin målgrupp.
  • Grundläggande men bra funktionalitet för “SEO” – Sökoptimering. Du kan med små, enkla medel lägga in information som behövs för att Google ska begripa vad du säljer och skicka söktrafik till din webbshop.

Nackdelar

 • Det här är ett system som ger användaren många möjligheter men det är inte alltid helt intuitivt hur man använder funktionerna. Systemet är inte optimalt för den som driver e-handel helt på egen hand och utan medarbetare. (Det tar lite tid att sätta sig in i hur systemet används).
 • Jag rekommenderar i första hand företag som redan har en befintlig verksamhet att använda tjänsten. Det här är enligt min mening inte det bästa systemet för den som på egen hand vill starta en webbutik. Vill du sätta upp en webshop utan anställda och sköta allt på egen hand, då ska du läsa mina rekommendationer här.
 • Systemet kommer däremot med en rad lösningar som är integrerade med andra system, exempelvis Vismas ekonomisystem, Fortnox och Klarna checkout.
 • Priset är något högre än andra jämförbara produkter. Billigaste paket (WGR Direct) kostar 1095kr/mån. (Priserna kan ändras över tid)
svensk flagga

På vilka marknader är du verksam om 5 år?

Trots att denna e-handelsplattform har funnits på marknaden sedan 2006 och alltså är en förhållandevis väletablerad leverantör för den svenska marknaden är bolaget litet i jämförelse med de riktigt stora plattformarna (internationellt).

Innan du bestämmer dig för att testa Wikinggruppens plattform bör du ha en väl definierad vision. Jag brukar rekommendera att man försöker definiera sin strategi eller vision om minst 5 år i taget. (Det blir i alla fall aldrig som man tänkt sig men om du redan nu vet med dig att du förmodligen kommer att sälja på flera marknader inom några år, då bör du överväga att redan från början välja en plattform som är mer internationellt gångbar. I dagsläget är WGR:s plattform endast uppsatt för att hantera 7 olika språk, valutor och moms.)

Vem ska undvika den här produkten?

Enligt Vikinggruppen själva är startpaketet (WGR Direct) avsett för kunder med en förväntad årsomsättning på 0-800 TKR.

Jag anser dock att startups som knappt har någon omsättning överhuvudtaget bör överväga även andra alternativ. Det finns exempelvis mindre avancerade webshoppar som både är billigare och enklare att använda.

För den som vill ha en webshop som är superenkel att använda kan exempelvis Wix vara ett attraktivt alternativ. Det är en produkt som är internationellt erkänd och som har flera miljoner användare.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Jag anser i övrigt att Wikinggruppens webshop är det bästa alternativet för företag som vill expandera på den svenska marknaden eller för de som även vill ta steget in på nya marknader.

Med den här plattformen har du allt på ett och samma ställe samtidigt som du har tillgång till avancerad teknik i form av ekonomi- och rapportverktyg m.m. Webshopen är även kompatibel med flera erkända affärssystem (ERP), exempelvis Microsoft Dynamics, SAP, Pyramid mfl.

Sammanfattning

Letar du efter en e-handelsplattform för ditt företag? Har ni redan en befintlig verksamhet och satsar på att växa på den svenska marknaden? Kanske har ni försäljning på ytterligare marknader och vill expandera ytterligare internationellt?

Då kan Wikinggruppens tjänster vara ett intressant alternativ!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments