Webbutik

3 saker att känna till om Abicart, Textalks webshop

post image

Textalk, så hette ursprungligen det bolag som i början av 80-talet skapade en av världens första digitala tidningar. Idag driver Textalk bland annat Abicart som är en populär e-handelsplattform på den svenska marknaden.

I den här artikeln gör vi en kort och övergripande presentation av Textalks e-handelstjänst, Abicart!

Vi lite närmare på plattformen, dess funktioner och värde för pengarna. Som vanligt är all information som uttrycks i mina inlägg personliga åsikter. Det är upp till var och en som läser min blogg att på egen hand bilda sig en egen uppfattning. 

Priser, tjänster och värde för pengarna?

Abicart är en svenskutvecklad tjänst som i viss mån påminner om andra svenska e-handelstjänster som jag skrivit om tidigare. Hit hör: Wikinggruppen, Quickbutik, och även Hemsida24.

Dessa företag slåss alla om samma svenska kunder.

Eftersom att de i vissa fall kan erbjuda ett större utbud av integrationer och anpassningar som är uppskattade på den svenska marknaden än vissa internationella e-handelsplattformar; har de lyckats skapa en marknadsnisch som gör att vissa e-handlare väljer deras tjänster istället för de mer välrenommerade, internationella plattformarna.

Att välja en en svensk plattform behöver inte vara ett dåligt alternativ. Man får helt enkelt göra en väl avvägd bedömning mellan pris, integrationer, funktioner och eventuella andra värden som kan vara av mer subjektiv karaktär då man väljer en svensk tjänsteleverantör.

Genom att välja en svensk leverantör kan du i vissa fall få en mer personlig kontakt med det bolag som du väljer att använda dig av. Att gå med en mer internationell plattform kan då andra sidan innebära att du får tillgång till ett bättre utbud av funktionalitet. Att välja en plattform som redan används av miljontals andra företag ger dessutom en större grad av trygghet än att välja ett mindre, svenskutvecklat system.

Mitt generella råd för exempelvis startups är att välja en stor internationell plattform. Genom att välja en plattform som är väletablerad i både Sverige och på andra marknader får du enligt min mening bättre förutsättningar till att växa och expandera.

Abicart är dock enligt min mening en av de bästa svenskutvecklade tjänsterna på marknaden (de är även väl etablerade på marknaden och har enligt uppgift ca. 3000 användare!) 

Men genom att välja en mer internationell plattform kan du räkna med bättre skalbarhet.

Det vill säga, för de som startar från noll och som vill ha en plattform att växa med då kan det vara bättre att gå med en tjänst som har både stora och små kunder på olika marknader.

Det finns ett flertal plattformar som är internationellt väletablerade men som samtidigt erbjuder en bra tjänstelösning för användare på den svenska marknaden. Hit hör exempelvis Shopifys plattform, läs min recension här, eller WooCommerce (bästa plattformen för WordPress).

Det finns dock alltid undantag. Olika plattformar är bra för olika typer av företag och här måste var och en på egen hand definiera sina behov innan man väljer vilken plattform som bäst kan vara bäst.

För företag som redan har befintliga processer, affärssystem, bokföringssystem, BI och som vill byta till en bättre plattform krävs en mer omfattande utvärdering vid val av systemleverantör.

Här måste man göra en mer specifik bedömning för varje enskilt fall. För mer komplexa företag anser jag att Textalk (Abicart) kan vara ett väldigt intressanta alternativ.

Abicart är en stark spelare på den svenska marknaden och är givetvis fokuserade på att skapa smarta lösningar för svenska företag.

Här nedan följer några saker att beakta vad det gäller Abicart:

1) Bra integrationer och referenser för den svenska marknaden

Abicart har idag en komplett lösningen för svenska e-handelsföretag. Systemet är uppsatt med ett bra utbud av funktionalitet och erbjuder dessutom integrationsmöjligheter med externa ERP. Företaget samarbetar med flera välkända, svenska systemleverantörer. Hit hör exempelvis välkända systemlösningar så som: Visma, Fortnox, BjörnLundén, Postnord, PayPal, Klarna med fler.

Att välja en större, internationell plattform (Shopify, Bigcommerce, Volusion etc.) innebär vanligen att du i större utsträckning måste anpassa dig till systemleverantörens befintliga integrationer.

Här kan det finnas vissa begränsningar för vad som är kompatibelt med svenska affärs-, ekonomi- och logistiksystem etc. Då andra sidan får du generellt sett bättre utbud av internationellt etablerade tjänster för e-handel och marknadsföring med en internationell plattform.

2) Bra referenser på den svenska marknaden

Abicart är precis som flera andra svenskutvecklade e-handelssystem extrem små i jämförelse med mer exempelvis WooCommerce, Shopify eller andra internationellt ledande e-handelsplattformar inom B2C. Trots det är Abicart förhållandevis stora på den svenska marknaden. Idag har Abicart ca. 3000 användare! Det innebär att du kan räkna med att få bra support och stöd för att komma igång med din webshop. Abicart är ingen liten spelare, vilket kan vara ett starkt argument för att välja att inte bygga sin webshop med vissa svenskutvecklade system. Vissa svenska e-handelssystem har helt enkelt inte resurser att ligga i framkant vad det gäller exempelvis att erbjuda sina användare nya tekniska lösningar och programvara. Men Abicart har idag en stark kundbas och bra systemstöd som klår de flesta övriga alternativen på den svenska marknaden.

3) Största nackdelen är avsaknad av en appmarknad

Trots att Abicart erbjuder ett stort utbud av funktionalitet för e-handlare på den svenska marknaden så bör det nämnas att Abicart inte erbjuder en komplett appmarknad.

En appmarknad är precis som det låter en marknad där oberoende utvecklare kan ta fram program som de erbjuder till användare av ett visst system. (Fungerar precis som med appar till en iPhone där användare kommer åt tusentals av olika program).

En appmarknad erbjuder inte enbart ett bra stöd för tillväxt. (När du går in på nya marknader får du tillgång till smarta funktioner som är populära på respektive marknad). Appar är även ett billigt sätt att bedriva e-handel på eftersom att användare kan välja att använda och betala för enbart de appar som de har behov av.

E-handelsplattformar som inte erbjuder appmarknader behöver ta fram program som erbjuds alla användare (eller användare som betalar för en viss typ av prenumeration). Det innebär att alla användare indirekt får bära kostnaderna för utveckling. (Trots att det kanske enbart är ett fåtal användare som faktiskt har behov av en viss programvara).

En stor nackdel med Abicart (i likhet med alla svenskutvecklade e-handelssystem) är att du inte får tillgång till en appmarknad där oberoende utvecklare tar fram appar och program som du får tillgång till.

Abicart ligger möjligen av den anledningen något högre i pris i jämförelse med exempelvis Shopify, Bigcommerce och andra internationella e-handelstjänster. (Shopify kostar exempelvis idag 29 USD/mån utan bindningstid medan Abicart ligger på 462 kr / mån utan bindningstid. OBS. att priserna kan ha ändrats efter denna artikel publicerats).

Sammanfattning

  • Textalks e-handelstjänst, Abicart är tveklöst ett av de bästa svenskutvecklade system som finns för ehandel (B2C) på den svenska marknaden. De har ett bra stöd avseende funktionalitet för svenska e-handlare.
  • Abicarts fördelar består i att de är väletablerade på den svenska marknaden med bra funktionsstöd för att bedriva e-handel i Sverige.
    En nackdel är givetvis att du inte får samma möjlighet till skalbarhet som med vissa internationella e-handelssystem. (Exempelvis WooCommerce eller Shopify).
  • Abicart erbjuder exempelvis ingen appmarknad. Appmarknader är marknadsplatser där användare av vissa system kan få tillgång till olika typer av funktionalitet. En stor fördel för den e-handlare som exempelvis vill opererar på olika marknader.
  • Rent prismässigt ligger Abicart något högre än mer internationellt etablerade e-handelssystem (exempelvis Shopify, Bigcommerce). Abicart kan du dock testa gratis och få en känsla för innan du väljer att bli betalande kund.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments