Webbutik

Användbara gratisverktyg för logga, bilder och företagsnamn mm.

post image

Oavsett om du använder Shopifys plattform för E-handel eller ej – Har du möjlighet att använda ett flertal riktigt bra digitala verktyg även för Sverige som Shopify tillhandahåller helt gratis.

Nedan har jag listat de verktyg som jag rekommenderar både för den som vill skapa en företagshemsida eller komma igång billigt med en webbutik.

Hitta ett ledigt företagsnamn med en generator

Att hitta på ett passande namn för sitt företag kan vara klurigt. Mitt råd är att inte fundera för mycket, ditt företagsnamn behöver förmodligen inte vara särskilt spektakulärt. Har du i alla fall svårt för att namnge ditt företag då kan du ta hjälp av vänner och bolla idéer.

Ett annat sätt att hitta ett lämpligt namn är att använda ett digitaliserat verktyg eller en s.k. Namngenerator. Ett av de bästa verktygen för detta är Shopifys generator för företagsnamn. Du skriver då helt enkelt in ett namn som är viktigt för ditt företag (bransch, geografi eller andra ord som är förknippade med din business).

Här söker jag exempelvis på namnförslag relaterade till “Tennis”

Innan du väljer namn ska du även säkerställa att domännamnet inte är taget. Du kan exempelvis använda tjänsten namecheap för att säkerställa att ditt domännamn inte redan används av någon. Här kan du läsa mer hur du väljer namn och på bästa vis registrerar ett domännamn billigt.

För att generera idéer på företagsnamn med Shopifys generator klicka här.

Skapa en företagslogga gratis med med Hatchful

Självfallet är både ditt företagsnamn och logga av stor vikt för att du långsiktigt ska kunna bygga upp ditt varumärke. Många företag spenderar stora summor på att designa en unik logotyp men faktum är att det går att göra både enkla och snygga logotyper på egen hand.

Om du exempelvis ska starta en e-handel med en liten budget så finns det ingen anledning att investera pengar i en logga. Använd istället ett gratis logotyp program. En fantastisk produkt, utöver Shopifys program är Wix logo maker.

Jag rekommenderar även att du kollar in Canva som är ett komplett designverktyg där du kan skapa logga, CV, presentationer och massvis av annat. När ditt företag börjar utvecklas kan du helt enkelt byta ut din logga mot en proffsdesignad logotyp (om du anser det nödvändigt).

Du kan här välja lämplig nisch för din logga

Även via Shopifys logo maker, Hatchful kan du enkelt fixa din egna logga helt gratis. Du väljer helt enkelt först inom vilken nisch din verksamhet är inom. Därefter är det bara att laborera med färger, typsnitt och symboler.

“Keep it simple”

Om du kollar på många stora och välkända företagsloggor då ser du att det finns flera loggor som är superenkelt designade. Ibland med endast en färg och en bokstav eller symbol. Jag rekommenderar de som vill skapa en egen logga att hålla sig till ett fåtal färger och symboler/bokstäver.

Via den här länken kan du test Hatchful.

Gratis mall för användarvillkor och “Terms and conditions” på Svenska

Du kan lägga till en länk med användarvillkor eller “terms and conditions” till din webbshop vilket inte enbart ger ett mer professionellt och seriöst intryck på de som besöker din webbutik.

Genom att använda en standardiserad mall för kan du även säkerställa att du har ryggen fri för de vanligaste typerna av problem som e-handlare kan komma att stöta på i samband med förseningar, reklamationer etc.

Här hämtar du hem din standardiserade mall från Shopifys hemsida

Att tillhandahålla aktuella användarvillkor är särdeles viktigt för den som säljer produkter på andra marknader utöver den svenska. Shopifys mallar för detta ger dig ett fullgott skydd som du enkelt kan anpassa eller ändra i för att passa din verksamhet bättre.

Shopify tillhandahåller även mall för integritetspolicy (“Privacy Policy”) och policy för reklamationer och återbetalningsgaranti (glöm inte att svenska lag i första hand gäller).

Via den här länken kan du anpassa och generera de mallar du behöver för din e-handel.

Optimera bilder för din webbplats kostnadsfritt med “Image resizer”

När du sätter upp din webbshop eller hemsida bör du vara försiktig med att ladda upp för tunga filer på dina sidor. Det absolut vanligaste felet som många nybörjare gör är att de lägger upp för många och tunga bilder på sina sajter.

Ju fler bilder du har på en webbsida, desto långsammare kommer din webbsida att laddas när dina besökare och kunder kommer till din webbplats.

Google straffar även sajter som laddar långsamt genom att inte ranka trögt laddande webbsidor högt upp i Googles sökresultat. Att inte hamna högt upp i sökhierarkin kan få förödande konsekvenser för din e-handel.

Då andra sidan är det viktigt att ha snygga bilder för att kunna attrahera besökare och sälja produkter.

Det finns en hel del verktyg som du kan använda för att optimera dina bilder. Mitt favoritverktyg är Shopifys optimeringsverktyg som är både gratis och lättillgängligt.

Här laddar du upp dina bilder och får dem optimerade på ett par sekunder

Syftet med att optimera ens bilder är helt enkelt att bibehålla god kvalitet samtidigt som bilderna komprimeras för att kunna ladda snabbt på dina sidor.

Via den här länken kan du använda optimeringsverktyget helt utan kostnad.

Gratis bilder via bildbanken Burst

Det finns ett flertal bildbanker online där du kan nyttja bilder både kostnadsfritt och utan upphovsrätt. Om du håller på att skapa en webbshop och letar efter bilder som du kan använda (för kommersiellt bruk) då är förmodligen Shopifys bildbank (Burst) den absolut bästa.

Många av bilderna är i princip framtagna för den som vill sätta upp en webshopp.

Bra bildbank även för kommersiellt bruk

Via den här länken kommer du åt bildbanken

Skapa QR kod snabbt och enkelt utan kostnad

QR-koder kan vara ett bra hjälpmedel att testa för att marknadsföra sina tjänster online. Med en QR-kod kan du alltså snabbt dirigera användare som scannar koden till en specifik webbsida (URL). Shopify har även ett program för QR-koder, där du snabbt kan generera din egna kod!

Verktyget är enkelt att använda och du behöver inte registrera dig som betalande kund för att använda QR-skaparen helt gratis.

Här kan du skapa din egna QR-kod gratis

Via den här länken kan du skapa din egna QR-kod.

Som du ser har Shopify en hel del riktigt bra verktyg som kan bespara dig en hel del möda och pengar. Om du vill meta mer om Shopify kan du läsa hela mitt inlägg här.

Kanske känner du till något annat verktyg som du vill tipsa om? Lämna i sådana fall gärna en kommentar i kommentarsfältet nedan. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments