Webbutik

Han fördubblade omsättningen med Shopify!

post image

I det här inlägget får vi träffa entreprenören Jakob (“Jake”) Willhoite och höra om hans resa från att ha varit investerare till att bli en framgångsrik återförsäljare online. Jakob är numera bosatt i USA där han driver flera spännande digitala projekt.

Här delar Jakob med sig av hur han fick sin webshop Birdcagesnow.com att fördubblas i omsättning efter att ha övergått till att använda Shopifys e-handelsplattform.

Jakobs företag fokuserar idag på flera marknader. Utöver USA säljer han exempelvis även på den norska marknaden och inom kort förväntas han även gå in på den svenska marknaden.

shopify grafik

Hur kommer det sig att du bestämde dig att för att öppna en webshop?

En ren tillfällighet skulle jag vilja säga. Det hela började då jag var i Thailand på en konferens för entreprenörskap online.

Jag har förstås alltid varit intresserad av entreprenörskap men jag är egentligen inte särskilt tekniskt lagd och att jag skulle sysselsätta mig med att driva en webbutik på nästan heltid hade jag nog inte förutsatt då.

Jag ser mig nog i grund och botten mer som en investerare och jag gillar att knäcka affärsidéer och söka investeringsmöjligheter på internet.

Hursomhelst hade jag under konferensen i Thailand turen att lära känna en webbutiksägare som talade varmt om Shopify. Jag hade nog en förutfattad mening om att det var knepigt att driva en webshop men i backspegeln hade jag nog hade tur som initialt kom i kontakt med Shopify.

Efter Thailandsresan började jag söka på internet och höra mig för bland vänner som var mer insatta än mig själv hur man går tillväga för att komma igång med en egen webshop.

“Jag fick klart för mig i ett tidigt skede vilka fördelar som fanns med Shopify”

Jag hade nog ursprungligen endast tänkt mig att en webbutik som ett sätt för att få en sidoinkomst. Jag hade helt enkelt inte föreställt mig att vare sig Birdcagesnow.com eller något av de andra projekt som jag är involverad i nu skulle bli på heltid.

Vid den här tiden läste jag mycket om investeringar online och jag hade även funderat på att testa dropshipping. Problemet med dropshipping är att man behöver attrahera enorma mängder besökare till sin webshop eller webbplats för att nå framgång.

Vare sig då eller nu är jag särskilt insatt i vare sig SEO (“Search Engine Optimization”) eller digital marknadsföring.

Samtidigt var jag lite osäker på i vilken ände jag skulle börja för starta min egna webshop. Trots att jag hade fått det förklarat för mig att Shopify är enkelt att använda med färdiga designmallar etc. var jag inte redo att starta en egen butik helt från noll.

Istället bestämde jag mig för att köpa en befintlig butik på EmpireFlippers.com som redan var etablerad med befintlig cashflow. Jag letade länge och hittade så småningom en webshop som jag kände att jag hade möjlighet att driva och med bra möjligheter till tillväxt.

Nu säljer du alltså fågelburar? Vad var det som gjorde att du valde denna udda nisch?

Det har jag frågat mig själv både en och två gånger men för mig handlar det enbart om siffror. Hur ser konkurrensen ut? Vad finns det för potentiella hävstänger för att växa etc.

“Det kan låta som ett skämt men när folk får höra om min omsättning övergår oftast dessa skämtsamheter till allvar.”

Som jag sade tidigare ser jag mig mer som investerare i dessa sammanhang. Jag visste att det skulle bli svårt att utan tidigare erfarenhet från E-handel  att slå mig in på en marknad som redan var väletablerad. Men med fågelburarna, kunde jag se god potential och tillväxt.

Det är fantastiskt, vad fick dig att köpa butiken?

Jag visste att saker som SEO var riktigt svårt och mödosamt att komma igång med.

Dessutom ser jag mig själv inte som någon marknadsförare. Så jag kom till den slutsatsen att det skulle vara mycket lättare att köpa en butik med befintliga kunder, cash flow och hela rubbet än att starta från scratch.

Så förutom alla de fördelar jag redan berättat om med att köpa en färdig butik, fick jag hjälp av den före detta butiksägaren att validera marknaden.

Jag visste att det var en medelstor marknad men jag fick mycket annan information av den före detta ägaren som hjälpte mig att fatta beslut om att slå till. Det sparade mig exempelvis mycket tid att den föregående ägaren redan hade listat ut vilka leverantörer som var bäst att satsa på mm.

Vad har du gjort för att få butiken att växa sedan du tog över den?

Trots att butiken redan hade en hel hel del besökare och aktiv försäljning då jag köpte den fanns det en hel del problem, eller möjligheter om man så vill. När jag köpte butiken från den föregående ägaren var allt uppsatt i BigCommerce.

BigCommerce passade mig dåligt. Eftersom att jag aldrig tidigare hade ägt en webshop kändes ingenting särskilt intuitivt med BigCommerce så jag bestämde mig i ett tidigt skede för att byta till Shopifys plattform.

Eftersom att butiken är riktigt väl etablerad har jag odlat butiken med innehållsmarknadsföring. I mitt fall har jag skrivit hjälpsamma artiklar som fågelälskare gillar att läsa om eller behöver hjälp med.

“Jag migrerade min webbutik till Shopify i slutet av 2017. Några månader därefter fördubblades antalet besökare och kunder.“

Jag tror att det framförallt var Shopifys uppsättning för SEO som gjorde att min webshop tog fart men det var säkert många faktorer som tillsammans gav de goda resultaten. Jag sparade ju också mycket tid på att använda Shopify eftersom att jag upplevde plattformen som enkel att använda.

Jag satsade även en hel del på attrahera besökare med riktigt bra och informativa artiklar vilket jag tror är viktigt för en så pass nischad marknad som jag valt att sälja på. Att tillhandahålla bra och unik information är viktigt oavsett vilken plattform man väljer att gå med.

Sedan 2017 har min webshop bara vuxit för var år och nu (2019) är antalet besökare och försäljningen högre än någonsin!

Shopify teman

Har du några mer generella tips du kan dela med dig av?

Det finns förstås fördelar med olika marknader och olika affärsidéer. Det som har fungerat bra för mig behöver ju inte nödvändigtvis fungera för någon annan. Min strategi har aldrig varit att konkurrerar med många produkter. Det är kanske av den anledningen som jag bestämde mig för att inte satsa på dropshipping.

Hurursom, många e-handlare satsar på att erbjuda ett brett sortiment med massvis av produkter i sina sortiment men jag tror att det är en strategi som blir allt svårare att tjäna pengar på.

Jag satsar istället på att sälja flera olika varumärken genom att välja olika varumärken för olika segment. Jag försöker nå fram till min målgrupp med mer riktad marknadsföring och ett mer specifikt sortiment som jag tror att just den grupp som kommer till min webshop vill ha.

Kan du ge ett mer konkret exempel här?

Jag attraherar flera besökare som söker på exempelvis “African Grey bird cage”. Denna grupp har redan ett ganska specifikt behov.

Istället för att erbjuda tiotusen olika fågelburar kommer de till en landningssida som direkt ger dem de bästa fågelburarna som jag kategoriserat som “Afrikanska”. På så vis kan jag dirigera mina besökare till de produkter de med stor sannolikhet vill ha.

Här har jag även fått bra draghjälp av Shopify som har så många olika designmallar att välja på. Jag tror att det är viktigt att prata med bönder på bönders vis. Jag ger mina besökare inom varje segment den köpupplevelse som jag tror att de förväntar sig. Hade jag haft tiotusentals produkter i mitt sortiment hade jag haft svårt att nå fram till min publik.

Har du funderat på att gå till icke-USA-baserade marknader?

Ja, jag har redan några “topphemliga” projekt i mixen. Eftersom USA är en så konkurrensutsatt marknad har jag börjat expandera mitt koncept till andra länder. B.la. har jag nu gått in på den norska marknaden vilket känns jättespännande.

Även om det är en liten marknad så finns det stor potential. Precis som på den svenska marknaden har Norge en högre medelinkomst än USA samtidigt är konkurrensen för många av mina segment näst intill obefintlig.

Det blir på så vis enkelt att marknadsföra sig och synas med rätt låga kostnader. Man kan säga att både Norge och Sverige har låga inträdesbarriärer men med relativt goda avkastningsmöjligheter.

Vad lockade dig ursprungligen till Shopify?

Det finns massor av frilansande webbdesigners och utvecklare tillgängliga med erfarenhet av att jobba med Shopify.

För mig som inte är särskilt intresserad av de rent tekniska delarna med e-handel är det en stor fördel. Om jag vill få något anpassat på webbplatsen så är det enkelt att hitta kompetenta frilansare för det. Hade jag valt någon liten svenskutvecklad plattform eller liknande hade det aldrig varit möjligt.

Faktum är att flera framgångsrika vänner som jag känner också använder Shopify. Precis som jag gjorde är det många som bytt från andra plattformar till Shopify.

Jag tror att många entreprenörer som vill ha full kontroll på egen hand är nöjda med Shopify. Det finns massvis av möjligheter både vad det gäller funktionalitet och design samtidigt är systemet inte svårare än att man klarar av att fixa det mesta på egen hand.

Jag gillar även systemet med appar som Shopify har. Det finns ett stort utbud av appar och skulle jag behöva något som inte redan finns kan jag alltså installera en 3:e parts app, vilket är mycket billigare än att betala en utvecklare för att bygga appen från scratch.

Vad är din favoritfunktion i Shopify?

Det inbyggda analysverktyget är riktigt bra. För varje beställning är det lätt att se exakt var försäljningen kom ifrån (organisk sökning, betalda annonser, sociala medier osv.).

Man kan se hur många gånger kunden besökt butiken innan ett köp genomförs och vilka sidor de besökt.

Vissa produkter i mitt sortiment som riktar sig till kunder inom premiumsegmentet är förhållandevis dyra. Många kunder tenderar därför att besöka min butik flera gånger innan de fattar ett köpbeslut. Ibland tar det några dagar men i många fall några veckor från att kunden först besökte min butik till det att de köper.

För att få kunderna att fatta ett snabbare köpbeslut har jag haft stor nytta av Shopifys analysverktyg. Verktyget genererar väldigt detaljerad information om mina kunder och vilka sidor de besöker. Jag har på så vis kunnat identifiera de mest lönsamma landningssidorna för att dirigera mer besökare till dessa sidor.

Jag fokuserar även på att hjälpa mina kunder att fatta ett köpbeslut genom att tillhandahålla guider på strategiska platser i min webshop. En guide kan förklara något som jag listat ut att besökare på en given landningssida har ett stort behov av att känna till för att förstå vilken produkt de ska gå med.

Om du tittar tillbaks på resan du gjort. Tycker du att det var en bra idé att köpa en färdig webshop eller är det bättre att starta en från början?

Jag tror att det verkligen beror på din situation, personligen hade jag inga bra produktidéer eller nischer som jag ville komma in på. Då kändes det som ett bra alternativ att köpa en butik. Så för mig personligen kändes det som den bästa idéen och eftersom att butiken redan hade besökare då jag köpte den, fick jag försäljning från första dagen.

Nackdelen med att köpa en färdig butik är att det är rätt dyrt. För den som inte har kapital att investera är det nog bättre att bygga en enklare webbutik från grunden och låta omsättningen växa mer successivt.

Jag tror även att den som vill gå in på en marknad som kännetecknas av hög konkurrens eller den som har en riktigt unik produktidé får ett bättre resultat av att starta sin egna butik och successivt bygga upp den.

Men jag tror inte det finns något bra svar på den här eftersom allas situation är annorlunda.

Har du några sista råd för nya butiksägare?

När det gäller marknadsföring skulle jag starkt föreslå att du satsar på en marknadsföringskanal i taget. Det är helt enkelt inte realistiskt att förvänta sig att man ska behärska SEO, PPC (“Pay Per Click”) och sociala medier på en och samma gång.

Var och en av dessa marknadsföringskanaler har sina egna unika möjligheter och utmaningar. Se istället till att du tar dig tid att bli bra på en kanal i taget och vid rätt tidpunkt.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments