Shopify Sverige: 8 Tips – välj e-handelsplattform och webshop

Letar du efter en bra e-handelsplattform för att sälja dina egna produkter online? Många entreprenörer och online-startups rankar idag Shopify som en av de mest uppskattade plattformarna på marknaden.

Sedan starten 2006 har plattformen snabbt blivit en internationellt ledande webshop för e-handel. Företaget är nu värd för mer än 600 000 butiker över hela världen och har hjälpt sina kunder att sälja varor för mer än 90 miljarder dollar!

Så frågan är om denna e handelslösning är bra även för den svenska marknaden? I den här recensionen, försöker jag beskriva både vad jag gillar och vad jag inte gillar med deras webbshop.

Vill du hoppa direkt till min slutsats av den här artikeln, klicka här

Nu undrar du förmodligen vad det finns för fördelar med att välja det här systemet istället för andra alternativ?

Enligt min mening är det framförallt enkelheten med Shopify som gör att jag rekommenderar dem då jag delar med mig av min erfarenhet. Du behöver inte ha någon kunskap i HTML-kodning eller CSS etc. Det går även förhållandevis snabbt att sätta upp sin egna butik.

Plattformen anses generellt sett vara en av de vassaste e-handelsplattformarna som finns att tillgå. Det är en populär plattform för framförallt småföretagare.

Även om det finns en del andra intressanta produkter på marknaden så tycker jag att man ska välja ett av de system som är ett av de största.

På så vis ökar chanserna att du får utökad funktionalitet etc även i framtiden. Företaget utvecklar exempelvis ständigt nya funktioner som kommer deras befintliga användare till nytta.

Det bör även nämnas att många stora och väletablerade kunder fortsätter att använda systemet även då de redan uppnått hög försäljning och betydande marknadsandelar.

Till några av de mer välkända kunderna hör exempelvis: Budweiser, Tesla Motors, Red Bull och Nestle.

Trots att jag anser att det saknas några mer avancerade funktioner, erbjuder webbutiken grundläggande funktioner och täcker de allra flesta handlares behov. Eventuell övrig funktionalitet kan enkelt läggas till med och appar.

Recension: För- och nackdelar

Här nedan följer en genomlysning av denna plattform. Även om jag själv är ett stort ”fan” av av Shopify så har jag även försökt att även belysa de delar av systemet som kan uppfattas som negativa.

Det som är bra och som uppfattas som positivt för en användare kan i vissa fall vara en nackdel för andra användare.

Bilda dig själv en uppfattning av vad som är viktigt för dig?

Se till att du väljer bästa gratis webshop genom att säkerställa att du kan testa plattformen utan att behöva betala för en kortare period. (Med den här plattformen kan du testa utan att behöva betala i 14 dagar).

1. Snabbt systemstöd och bra kundupplevelse

Ingen gillar att köa (om de inte måste) i mer än några minuter när de handlar. Den absolut vanligaste orsaken till en förlorad “konvertering” (försäljning) är att kunden avbryter sitt köp på grund av det tar för lång tid att fullborda köpet online.

Undersökningar visar på att nära 40-50 % av all avbrutna köp beror på att det tar för lång tid att genomföra ett köp.

De kunder som faktiskt avslutar köpen, trots att de tvingas vänta, kommer att ha med sig en dålig kundupplevelse. I allmänhet är det inte troligt att dessa kunder kommer tillbaka till en webbplats som exempelvis laddar långsamt eller som låtit dem vänta för länge vid kassan.

Idag betraktas hastighet och service som viktiga framgångsfaktorer, inte bara i fysiska butiker, men även mer online.

Jag är säker på att du inte vill förlora mer än hälften av din potentiella försäljning, det är därför du bör välja en plattform med högkvalitativ prestanda för din webshop.

Plattformens prestanda anses vara en av de bästa på marknaden. De använder en World Wide CDN, som laddas snabbt var än i världen dina kunder befinner sig. Din onlinebutik kommer att ha en bra s.k. “upptid” vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att systemet ligger nere.

2. Snygg design och layout

Design och utseende är viktigt och även här står sig plattformen bra mot övriga alternativ enligt min åsikt.

Det finns cirka 100 teman tillgängliga, och alla är anpassade för mobilanvändning. De flesta teman har 2-4 stilvariationer.

Utöver temat “starta webshop kläder” kommer du att hitta flera mallar som lämpar sig för allt från kosmetika och smycken till motorer och verktyg.

Det finns ett tiotal kostnadsfria alternativ medan de övriga mallarna kostar extra.

Du kan även anpassa din webbutik efter att du valt ditt tema så att den ser helt annorlunda ut från “default”. Med andra ord kommer din webbshop att se både professionell och unik ut med färger och teckensnitt i ditt varumärke etc.

3. Registrera dig som användare kostnadsfritt går snabbt

Du kan registrera dig snabbt med några få klick. Jag gillar också att de erbjuder nya användare en kostnadsfri tvåveckorsperiod.

Om du bestämmer dig för att systemet inte lever upp till dina förväntningar så behöver du inte betala något.

Så snart du kommit igång och börjat ladda upp information om dina produkter så är din webshop live och du kan börja sälja.

4. Integrerad säljlösning med flera försäljningskanaler

Idag är en av de viktigaste utmaningarna för traditionella återförsäljare att integrera sina olika försäljningskanaler och skapa en sömlös shoppingupplevelse för sina kunder.

Detta är också något som Shoppify känner till och har löst på ett smart vis i sitt system. Plattformen stöder kanaler med färdiga integrationer för exempelvis:

 • Amazon – Amazon öppnar i Sverige inom kort och Shopify är redan helt integrerat med Amazons plattform. Många bedömare anser att Amazons etablering i Sverige kommer att vara revolutionerande för den svenska marknaden. Du kommer enkelt att kunna ansluta din webshop till Amazon om du skulle ha detta behov.
 • Pinterest – Många användare kopplar sina produkter direkt till webshopen.
 • Facebook och Instagram – Mycket lätt att installera så att du kan sälja dina produkter på Facebook både och Instagram.
 • Mobila appar – Sälj dina produkter på dina egna appar som du utvecklat.

5. Shopify Klarna och massor av övriga betalningslösningar.

Kanske säljer du produkter utanför Sverige och behöver hantera olika valutor, skatter eller betalningssystem? Du bör även undersöka vilken den bästa betallösningen för din webshop är för respektive marknad där du vill vara aktiv.

Systemet levereras med flera inbyggda betaltjänster som PayPal, Amazon Pay eller Authorize.net och 2Checkout.

Dina kunder kan även numera betala med klarna vilket naturligtvis är uppskattat på den Nordiska marknaden. Systemet är också fullt integrerat med mer än 50 olika språk.

Din butik kommer också att kunna acceptera direktbetalning via kreditkort, vilket gör shoppingupplevelsen mycket mjukare för dina kunder och speciellt för dig.

6. Kombinerade säljkanaler

Vissa system på marknaden liknar Shopify när det gäller design etc. Men vissa plattformar där ute är inte lätta att integrera med andra försäljningskanaler i ditt företag.

Än en gång uppskattar jag möjligheten till att kunna att sälja produkter sömlöst, oavsett försäljningskanal.

Du kommer att kunna hantera både digitala och fysiska produkter samtidigt. Du kommer också ha tillgång till en kostnadsfri app som du kan använda för att kategorisera dina produkter på ett smart sätt.
Du kan exempelvis kategorisera dina produkter som online-produkter och hantera de specifika leveranserna via e-post eller en nedladdningsbar databas.

Du kan också ange specifika fraktvillkor som gäller för varje produkt och de olika produktkategorierna som du jobbar med. Utöver det kan du även sälja produkter för drop shipping. (Läs mer om detta nedan)

7. Shopify POS

Om du har en fysisk butik idag och du vill utöka din försäljningskanal för att inkludera en webbutik, kanske du vill dra nytta av plattformens POS-system (Point of Sale).

Du kan integrera Shopify POS i din fysiska butik så att data delas mellan POS och din webbutik. Du har på så vis all data på ett och samma ställe och kan med fördel hantera omsättning, kunddata, lagersiffror, etc online och offline, på en enda plattform.

Plattformen erbjuder även dess användare mer specifika lösningar såsom kvittoskrivare, kortläsare mm som är helt integrerat med deras system.

8. Användbara tillägg för att bredda butiken

Som du kanske har märkt uppskattar jag verkligen flexibiliteten med plattformen. Om du behöver en speciell funktionalitet som inte ingår i standardpaketet, kan du besökaplattformens App-marknad för att ladda ned de appar (funktioner) som du har behov av.

Det finns ett stort utbud av appar och det tillkommer ständigt nya appar. Som kund kommer du åt ca 1300 appar och utbudet ökar ständigt i takt med att ny funktionalitet utvecklas.

9. Öka försäljningen med återhämtning av övergivna kundvagnar

Det finns en smart funktion för övergivna kundvagnar som är skapad för att hjälpa dig att följa upp besökare som inte slutförde sitt köp kassan.

Den här funktionen var tidigare endast tillgänglig på de dyrare paketen. Men det har nyligen fattats beslutat om att tillgängliggöra detta för alla användare.

Denna funktionalitet innebär att det ofullständiga köpet lagras. Du kan via automatisk funktionalitet följa upp via email till dessa “förlorade kunder”. Systemet har visat sig öka konverteringsgraden för online försäljning markant.

Nackdelar med systemet

 • Prissättningen för appar och teman svider
  Även om du kan få många användbara appar från app-marknaden, är många av dem inte kostnadsfria. Det finns cirka 600 gratisprogram men ca två tredjedelar av dessa måste du betala för.

Jag tycker också att det borde finnas fler kostnadsfria teman att välja mellan.

 • Anpassa tema med eget PHP-språk
  Plattformen använder sitt eget utvecklade kodspråk.

Jag föredrar att ha mina plattformar och webbplatser utvecklade med standardformat. Flera recensioner från utvecklare nämner förvisso att PHP-koden är ett lättläst språk men min gissning är att de har sitt egna kodspråk för att behålla kontrollen.

 • Höga utträdesbarriärer
  Om du av någon anledning skulle vilja byta leverantör för din wesbhop, kommer du märka att det inte är så enkelt som man kanske kan tro.

En anledning till att många företag fortsätter att använda plattformen även när omsättningen stiger till miljonbelopp, behöver inte endast vara pga av att de anser att plattformen trots deras transaktionsavgift (som alltså kan bli en betydande kostnad då din försäljning uppgår till miljonbelopp) är det bästa alternativet.

En annan förklaring som ligger nära till hand är helt enkelt att det är knepigt att byta till en annan leverantör.

Att välja en bra plattform för din webshop är inte allt

Ett smart val av system är naturligtvis endast toppen av ett isberg. Innan du ens sätter igång med välja vilken produkt som du tycker är bäst för ditt företag så ska du göra en affärsplan där du noga definierar och planerar följande:

 • Marknadsundersökning. På vilken marknad-er ska du sälja dina produkter? Använd en SWOT-kalkyl för att säkerställa att dina produkter tillför ett mervärde för dina potentiella kunder. Definiera pris, kundgrupp-er, kostnader, konkurrenter, marknadsföring mm.
 • Fundera och definiera inträdes- och utträdesbarriärer. Använd gärna Porters 5-kraftsmodell. Är det enkelt för dig att göra inträde på marknaden? Kan du dra nytta av befintliga leverantörsrelationer, kunder etc? Kan du snabbt avveckla om du skulle vara i behov av detta och vad finns det för kostnader förknippat med detta etc?
 • Brandingstrategi – Säkerställ att ditt varumärke står för rätt kvalitet och att du kan vinna dina kunders förtroende enligt en fördefinierad strategi. lågt pris eller annat högt mervärde för dina kunder.
 • Fundera över och definiera en smart logistikkedja. Droppshiping vs. eget varulager? Lokal produktion vs. avlägsen produktion. Eget varulager vs outsourcad distribution etc?
  Investeringskostnader samt budget – att sätta upp din webshop kommer med stor sannolikhet att vara en av de absolut lägsta kostnaderna i sammanhanget. Du behöver i tidigt skede budgetera för alla kringkostnader i form av reklam, marknadsföring, personal mm? Är du villig att investera för att din webbutik ska gå runt?

Utbud av system och leverantörer

Tänk på dina behov innan du bestämmer vilken plattform som ska gå med. Det finns många tillgängliga alternativ på marknaden idag och du bör naturligtvis fundera över fördelar och svagheter med andra verktyg.

Enligt min mening är Shopify den leverantör som lyckats ta fram det bästa verktyget. I vissa fall rekommenderar jag även att överväga Woocommerce webbutik.

Det kan exempelvis vara ett intressant alternativ om du redan har en webbplats och du exempelvis vill integrera eller utöka din webbplats med en onlinebutik. Alternativt om du redan har god kunskap i kodning och är tekniskt kunnig så är Woocomerce ett bra alternativ.

Personligen föredrar jag Shopify pga av just enkelheten. Det finns många saker du behöver ta hand om när du hanterar en e-handelswebbplats.

Shopify gör alla dessa processer enkla och intuitiva för sina användare, oavsett hur erfaren (eller oerfaren) du är. Exempelvis kan du skapa en mall, lägga till produkter, lägga till priser, kampanjer och etc.

Utöver det är systemet utmärkt för hantering av komplexa uppgifter som lagerhantering, rapporter etc.

Kan jag starta min webshop gratis?

Det finns en kostnadsfri 2-veckors period och du behöver inte ditt kreditkort för att registrera dig. Kontot avslutas alltså automatiskt efter det att du har använt tjänsten i två veckor.

De abonnemang eller paket som du sedan kan välja att betala för om du vill fortsätta att använda systemet, är baserade på månadsbasis. Du kan även registera helårsabonnemang och på så vis erhålla rabatterat pris.

Det är också viktigt att känna till att en del av kostnaden för att använda systemet utgörs av en transaktionsavgift.

Personligen gillar jag den här prissättningen, eftersom även småföretagare, med ganska liten försäljning kan välja att använda produkten, vilket enligt min mening är det bästa systemet på marknaden 2019.

Så fungerar dropshipping i Sverige

Detta är en het potatis på marknaden. Dropshiping innebär att du har möjlighet att testa produkter i din webbutik med begränsad risktagande. Låt säga att du har satt upp din webbutik där du säljer en rad olika produkter men bestämmer dig för att utöka utbudet även att inkludera en ny typ av produkt som du inte har erfarenhet av.

Det kan vara så att du måste köpa in den nya produkten från en helt ny leverantör och därför behöver betala ett högt inköpspris eller att du tvingas beställa en större volym.

Eftersom att du egentligen inte vet om produkten i fråga kommer att sälja bra i din webshop, kan du vända dig till ett dropshipping företag i Sverige som helt enkelt ansvarar för hela logistiken avseende produkten i fråga.

Med dropshipping kan du helt enkelt marknadsföra leverantörens varor (utan att kunden egentligen förstår att produkten inte levereras direkt från ditt varulager).

När en kund i din webshopp köper en drop-shipp-produkt, skickas den som regel direkt från Leverantören. Eftersom du inte behöver lagra dessa produkter så tar du en begränsad risk om t.ex. försäljning av en produkt går dåligt.

En vanlig strategi är att testa nya produkt via dropshipping. Om produkten visar sig sälja bra kan du sedan köpa och lagra produkten för att sedan sälja med större marginal.

 

Sammanfattning – Slutsats

 • Plattformen är enkel och användarvänlig: Du kommer igång snabbt, du har allt på ett och samma ställe.
 • Ett av de största systemen på marknaden. Du får tillgång till nyutvecklad funktionalitet och du har möjlighet att expandera till nya geografiska marknader snabbt och enkelt. Plattformen erbjuder ett 50-tal olika språk och valutainställningar. Dina kunder kan välja på många etablerade betalningslösningar, därav webshop med Klarna för exempelvis Sverige. Plattformen är integrerad med alla de största befintliga säljkanalerna, Amazon, Facebook etc.
 • Vissa appar kommer att kosta men du får en 14-dagars testperiod utan kostnad. Du behöver inte registrera med Kreditkort utan kan helt enkelt testa plattformen kostnadsfritt under två veckor.
 • Snabbt system som ger dina kunder en bra köpupplevelse.
 • Bra referenser både små och stora företag använder plattformen. Exempelvis, Budweiser, Tesla och red bull.
 • Prismässigt ligger de i klass med jämförbara konkurrenter.
 • Min rekommendation är att gå med Shopify som bästa e-handelssystem. Vill man istället bygga en snygg sajt och koppla på en webshop tycker jag att man ska överväga Webnode som är en av de bästa hemsidebyggarna på marknaden.
 

Starta Webbutik: Bäst i test, recensioner & tips

5 steg för att lyckas med dropshipping

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Lämna en kommentar