Är Shopify bra för Sverige? Allt du behöver känna till!

Letar du efter en bra e-handelsplattform för att sälja dina egna produkter online? Många entreprenörer och e-handlare rankar idag Shopify som en av de mest uppskattade plattformarna på marknaden.

Shopify är inte enbart en av de mest populära e-handelsplattformarna i Sverige. Plattformen har i dag mer än 1 miljon aktiva användare över hela världen!

Shopify har de senaste åren satsat på att etablera sig på den svenska marknaden och kan numera erbjuda en väl anpassad tjänst för den svenska marknaden. (Med support på svenska, integrationer med Klarna, svenska logistikpartners samt auktoriserade utbildningspartners och andra populära tjänster för Sverige.)

Så frågan är om det här är en bra tjänst för dig och vem som bör överväga att använda den här e-handelsplattformen?

Personligen anser jag att Shopify är den bästa plattformen som finns på marknaden. I den här recensionen, försöker jag dock beskriva både vad jag gillar och vad jag inte gillar med deras webbshop.

För den som aldrig skapat en egen webbutik finns det numera en auktoriserad distansutbildning i Shopify. Distanskursen som tillhandahålls av Nordboost är avsedd för svenska e-handlare. 

Med Nordboost Shopifykurs få du allt du behöver för att lära dig att sätta upp en framgångsrik webbshop med Shopify från scratch! (Rekommenderas för den som är seriös med att börja sälja på nätet och som vill spara både tid och pengar genom att göra rätt från början! Mer on Nordboost nedan.)

Vill du hoppa direkt till min slutsats av den här artikeln, klicka här

Nordboost som är Sveriges enda auktoriserade Shopifykurs.

Distanskursen syftar till att ge kursdeltagare allt som behövs för att med framgång sätta upp en en webbutik i Sverige. Kursen kräver inga förkunskaper och har blivit noggrant granskad av Shopify.

Här nedan hittar du en exklusiv rabattkod som du kan använda vid köp av Nordboosts Shopifykurs!

10% RABATT!
Coupon

Tidsbegränsat erbjudande. 10% rabattalla Nordboosts distanskurser! Ange koden i samband med köp i kassan.

More Less

Övergripande fördelar med plattformen

Du kanske undrar vad det finns för fördelar med att välja Shopifys system istället för andra alternativ?

Här är några av de främsta fördelarna som gör att jag anser att det här är den bästa plattformen att gå med:

Med Shopify kan dina kunder exempelvis betala med Klarna, Swish och andra populära betallösningar på den svenska marknaden.

Är integrerat med logistikappar, dropshippingappar, Betalningslösningar och massor av andra tjänster som är populära på den svenska marknaden.

En fördel med att använda Shopify i Sverige är att du slipper yterligare transaktionsavgifter  som annars tillkommer för vissa marknader som inte stöds av Shopify Payments.

I exempelvis USA, Danmark och Finland tillkommer transaktionsavgifter.

Den här plattformen tillåter utvecklare att utveckla nya funktioner, designmallar och appar som per automatik blir tillgängliga för alla som nyttjar plattformen. 

Plattformen är enkel att använda och är ett populärt alternativ bland framförallt startups och entreprenörer. Systemet anses dock vara ett av de mest skalbara alternativen på marknaden. När din webbutik växer i omsättning kan du hämta nya funktioner. 

Det finns även ”Plustjänst” för riktigt stora kunder. Tjänsten ger användare tillgång till mer avancerade applikationer och en anpassad ”checkout”. Den här tjänsten är avsedd för företag som vill expandera på nya marknader och som säljer stora volymer. 

De tar väl hand om sina kunder. Du kan få hjälp när som helst på dygnet. Numera finns även svensk personal som hjälper dig på plats i Sverige

Shopify är ett börsnoterat bolag och en av de största och mest populära plattformar som finns.

Mer än halvmiljon webbutiker är byggda med systemet. De har idag mer en miljon aktiva användare.

Enligt min mening är det framförallt enkelheten som gör att jag rekommenderar dem då jag delar med mig av min erfarenhet.

Du behöver givetvis inga förkunskaper för att komma igång med din egna webshop i Shopify. Det går även förhållandevis snabbt att sätta upp sin webbutik. Men med en autentisk e-handelskurs kommer du spara väldigt mycket tid och undvika nybörjarmisstag.

Plattformen anses generellt sett vara en av de vassaste e-handelsplattformarna som finns att tillgå.

Plattformen är populär bland för framförallt småföretagare.

Även om det finns en del andra intressanta produkter på marknaden så tycker jag att man ska välja en av de större plattformarna.

Genom att välja en internationellt erkänd plattform får du alltid tillgång till ny modern och uppdaterad funktionalitet.

Shopify tillåter oberoende utvecklare att programmera nya appar som är kompatibla med plattformen. På så vis utökas konstant utbudet av appar och funktioner vilket kommer befintliga användare till nytta.

Det bör även nämnas att många stora och väletablerade kunder fortsätter att använda systemet även när de uppnår hög försäljning och betydande marknadsandelar.

Till några av de mer välkända kunderna hör exempelvis: Budweiser, Tesla Motors, Red Bull och Nestle.

Plattformen kommer med komplett basfunktionalitet (som är inbyggt i systemet). Dessutom känns systemet logiskt och enkelt att använda. Övrig funktionalitet kan enkelt läggas till med appar då behov uppstår.

Via en “App Store” får du tillgång till mer än 4000 appar du kan installera! Det är en stor fördel för plattformens användare.

Recension: För- och nackdelar

Här nedan följer en genomlysning av plattformen. Även om jag själv är ett stort ”fan” av Shopify har jag försökt att belysa de delar av systemet som kan uppfattas som negativa.

De saker som är bra och som uppfattas som positiva för en användare kan i vissa fall vara nackdelar för andra användare.

Bilda dig själv en uppfattning av vad som är viktigt för dig.

Den bästa gratis webshopen som finns att tillgå på marknaden behöver inte vara ”bäst” för dig.

Oavsett vad du har för behov, rekommenderar jag alltid att gå med en lösning som går att använda utan kostnad för en begränsad period.

På så vis kan du testa plattformen och bilda dig en egen uppfattning. (Shopifys plattform kan du testa utan att behöva betala i 3 dagar. Därefter erbjuder Shopify nya användare att betala enbart 1$ per månad under de första tre månaderna.)

1. Snabbt systemstöd och bra kundupplevelse

Ingen gillar att köa (om de inte måste) i mer än några minuter när de handlar. Den absolut vanligaste orsaken till en förlorad “konvertering” (försäljning) är att kunden avbryter sitt köp på grund av det tar för lång tid att fullborda köpet online.

Undersökningar visar på att nära 40-50 % av all avbrutna köp beror på att det tar för lång tid att genomföra ett köp.

De kunder som faktiskt avslutar köpen, trots att de tvingas vänta, kommer att ha med sig en dålig kundupplevelse.

I allmänhet är det inte troligt att dessa kunder kommer tillbaka till en webbplats som exempelvis laddar långsamt eller som låtit dem vänta för länge vid kassan.

Idag betraktas hastighet och kundupplevelse som viktiga framgångsfaktorer, inte bara i fysiska butiker, men även mer online.

Jag är säker på att du inte vill förlora mer än hälften av din potentiella försäljning, det är därför du bör välja en plattform med högkvalitativ prestanda för din webshop.

Shopifys prestanda anses vara en av de bästa på marknaden. De använder ett CDN, som gör att produktsidorna i din webshop laddar snabbt, oavsett var i världen dina kunder befinner sig.

Din onlinebutik kommer att ha en bra s.k. “upptid” vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att systemet ligger nere.

2. Snygg design och layout

Design och utseende är viktigt. Även på den punkten står sig plattformen bra mot övriga alternativ enligt min åsikt.

Det finns cirka 100 teman tillgängliga, och alla är anpassade för mobilanvändning. De flesta teman har 2-4 stilvariationer.

Det finns ett tiotal kostnadsfria alternativ medan de övriga mallarna kostar ca. 1300 kr.

Alla teman är anpassningsbara och det är enkelt att ändra färger, teckensnitt och lägga in logga etc.

3. Registrera dig som användare snabbt och kostnadsfritt

Du kan registrera dig snabbt med några få klick. Jag gillar också att de erbjuder nya användare en kostnadsfri period.

Om du bestämmer dig för att systemet inte lever upp till dina förväntningar så behöver du inte betala något.

Så snart du kommit igång och börjat ladda upp information om dina produkter så är din webshop live och du kan börja sälja.

4. Integrerat med flera försäljningskanaler

Idag är en av de viktigaste utmaningarna för återförsäljare att integrera sina olika försäljningskanaler och skapa en sömlös shoppingupplevelse för sina kunder.

Detta är också något som Shopify känner till och har löst på ett smart vis i sitt system. Plattformen stöder kanaler med färdiga integrationer för exempelvis:

 • Amazon – Amazon öppnar i Sverige inom kort och Shopify är redan helt integrerat med Amazons plattform. Många bedömare anser att Amazons etablering i Sverige kommer att vara revolutionerande för den svenska marknaden. Du kommer enkelt att kunna ansluta din webshop till Amazon FBA om du skulle ha detta behov.
 • Pinterest – Många användare kopplar sina produkter direkt till webshopen.
 • Facebook och Instagram – Mycket lätt att installera så att du kan sälja dina produkter på Facebook både och Instagram.
 • Mobila appar – Sälj dina produkter på dina egna appar som du utvecklat.
 • Droshi och Oberlo – Två fantastiska appar för dropshipping som tillåter dig att importera produkter för dropshipping i din webshop. (En riktigt bra lösning för den som vill testa nya produkter live!)

5. Klarna och massor av övriga betalningslösningar.

Kanske säljer du produkter utanför Sverige och behöver hantera olika valutor, skatter eller betalningssystem?

Du bör även undersöka vilken den bästa betallösningen för din webshop är för respektive marknad där du planerar att vara verksam.

Systemet är anpassat att kunna koppla på i princip alla kända betallösningar som finns i världen.

Dina kunder kan även betala med Klarna vilket naturligtvis är uppskattat på den Nordiska marknaden. Systemet är också fullt integrerat med mer än 50 olika språk.

Din butik kommer att kunna acceptera direktbetalning via exempelvis kreditkort, presentkort, Swish och andra populära tjänster på din marknad.

Shopify har även en egen betallösning – Shopify Payment.

Tjänsten fungerar utmärkt för exempelvis den svenska marknaden och är ett billigt alternativ som är enkelt att komma igång med för den som har behov av en okomplicerad lösning. Shopify Payments fungerar dock inte på alla marknader. Shopify användare på den norska marknaden kan ännu inte dra nytta av Shopify Payments.

6. Multipla säljkanaler

Vissa system på marknaden liknar Shopify när det gäller design etc. Men eftersom Shopify är en av världens mest populära plattformar inom e-handel på konsumentmarknaden (B2C), ligger de i framkant avseende integrationer med andra tjänster på marknaden.

Du kan exempelvis hantera försäljning av produkter både i din fysiska butik (om du har en) och i din webshop samtidigt.

Varför endast visa dina produkter och tjänster i din webbutik när du kan exponera och sälja dem i massvis av kanaler på internet?

Du kan hantera försäljning och marknadsföring på sociala medier via din Shopifybutik.

Via appar kan du exponera produkter på Facebook och skicka personer direkt till din webbutik för att slutföra köp.

Via appar kan du även importera exempelvis kundomdömen, kommentarer och bilder då dina följare i sociala medier som använder dina produkter.

Kanaler som anses helt nya för svensk e-handel, såsom Amazon, har sedan länge funnits som en integrerad säljkanal i Shopify.

7. Shopify POS

Om du har en fysisk butik idag och vill ta steget att även börja sälja på nätet, då kan det vara intressant för dig att välja en e-handelsplattform som är uppsatt med ett kassasystem (POS – Point Of Sale)

Du kan integrera Shopify POS i din fysiska butik så att data delas mellan POS och din webbutik. Du har på så vis tillgång till all data på ett och samma ställe. Det kan handla om kundregister, transaktioner, lagersaldon, ordrar och retur.

Plattformen erbjuder även dess användare mer specifika lösningar såsom kvittoskrivare, kortläsare mm som är helt integrerat med systemet.

8. Användbara ”appar” för dina kommande behov

Som du kanske har märkt uppskattar jag  flexibiliteten med plattformen.

Om du behöver en speciell funktionalitet som inte ingår i standardpaketet, kan du besöka plattformens “App store” för att ladda ned de appar (funktioner) som du har behov av.

Oavsett behov, rekommenderar jag alltid entreprenörer att välja en e-handelsplattform som har en appmarknad. Fördelen är att det ständigt tillkommer nya appar som plattformens användare får tillgång till.

Genom att välja en plattform med en bra appmarknad kan du växa med plattformen och behöver inte byta plattform när dina behov förändras. Appar är en förutsättning för att smidigt kunna expandera och tillgodose dina framtida behov. Läs mer om bra appar för Shopify här.

Shopify har fler appar än jämförbara alternativ[/caption]

Det finns ett stort utbud av appar i “app store”. Här hittar du appar för logistik, marknadsföring, försäljning och mycket, mycket mer.

Det tillkommer ständigt nya appar och Shopify säkerställer att appar som säljs i “app store” är av god kvalitet.

9. Konvertera med funktion för övergivna kundvagnar

I Shopifys förkonfigurerade basfunktionalitet finns det en smart funktion för övergivna kundvagnar som är skapad för att hjälpa dig att följa upp utebliven försäljning.

Funktionen är uppsatt för att autogenerera e-post till besökare i din webbutik som inte slutför ett påbörjat köp i på din kassasida. Undersökningar har visat att den här typen av autogenererade email till personer som påbörjat men ej slutfört ett köp kan ha betydande effekt på konverteringen (+ 15-20%).

Mail som skickas för att vinna tillbaka besökare och konvertera dem till kunder går att anpassa via e-postmallar.

Den förkonfigurerade mallen som används visar de produkter som personen hade plockat i sin varukorg men valt att inte köpa. Det går även att skicka med rabattkoder eller anpassa med andra mervärden som kan få personen att fatta köpbeslut.

Övergivna kundvagnar var tidigare en funktion som endast tillgänglig för de dyrare paketen. Men numera är funktionen tillgänglig för alla Shopifys användare.

Nackdelar med systemet

 • Prissättning för appar kan få den verkliga kostnaden att bli högre än vad du räknar med. Det finns dock flera gratisappar men flera av dessa ger användare endast begränsad funktionalitet gratis.
 • Dyra teman– det finns flera gratisteman att välja på som faktiskt är bra. Men vill du ha ett mer specifikt tema som passar en viss nisch kan du behöva köpa ett tema. Ett tema kostar ca. 160-180 $. (Rätt dyrt med tanke på priset du betalar för din webbutik är från 29$ per månad)
 • Höga utträdesbarriärer – Om du av någon anledning skulle vilja byta leverantör för din webshop, kommer du märka att det inte är så enkelt som man kanske kan tro. Shopify är en helhetslösning “SaaS” vilket gör att det kan vara en komplicerad process att migrera data till en annan plattform.
 • Digital hjälpguide – Shopify med sina miljoner butiker har jobbat hårt för förebygga manuella supportärenden. För det första är systemet användarvänligt och det är sällan man behöver hjälp för att förstå hur tjänsten fungerar. För det andra har man tagit fram en digital handbok som i princip täcker varenda fråga som kan förekomma.

  Men ibland kan det vara så att man faktiskt vill prata med en tekniker. Shopify har idag en svensk support som är riktigt bra men tjänsten bygger främst på självlärande. Det gör att det kan ta lite tid att få kontakt med supporten.

Hur kommer jag igång och är det verkligen gratis?

Det finns en kostnadsfri 3-dagarsperiod och du behöver inte ditt kreditkort för att registrera dig. Kontot avslutas alltså automatiskt efter det att du har använt tjänsten i tre dagar. 

För de som önskar fortsätta erbjuder Shopify just nu Shopify Basic för 1 $ per månad under de första 3 månadernaTesta Shopify gratis och läs mer här.

De abonnemang eller paket som du sedan kan välja att betala för om du vill fortsätta att använda systemet, är prissatta på månadsbasis. (Det går även att registrera helårsabonnemang.)

Det är också viktigt att känna till att en del av kostnaden för att använda systemet utgörs av en transaktionsavgift.

Personligen gillar jag den här prissättningen, eftersom även småföretagare, med ganska liten försäljning kan använda produkten, vilket enligt min mening är det bästa systemet på marknaden 2021.

Så fungerar dropshipping med Shopify i Sverige

Dropshipping innebär att du endast säljer produkter via din webbutik som sedan “dropshippas” från din leverantör till din kund. Du slipper på så vis köpa in och lagerhålla de produkter som du säljer.

Shopify är en bra plattform för den som funderar på dropshipping som affärsmodell. Plattformen är nämligen integrerat med flera befintliga leverantörsportaler för dropshipping.

En leverantörsportal är en ”app” eller en plattform som du kan ansluta din webshop till för att med endast ett par klick komma åt mängder av produkter som du kan sälja via dropshipping i din webshop.

En av de mest framstående ”apparna” är Oberlo som går att använda helt gratis med Shopify. Med Oberlo får du tillgång till i princip alla AliExpress artiklar. Du kan enkelt välja ut och klicka i de artiklar som du vill sälja för att de ska importeras in i din webshop.

Skalbart med tjänsten Plus

Shopify Plus är en premiumtjänst som gör att även många riktigt stora företag väljer att använda plattformen. Jag går inte in på några närmare detaljer avseende planen ”Plus”. Anledningen till det är att jag helt enkelt aldrig själv har testat Plustjänsten.

Min uppfattning är dock att det är vanligt att användare väljer att stanna med Shopify och uppgraderar till planen Plus när deras webbutik börjar omsätta miljonbelopp.

Plusplanen är inget för småföretagare. Den som väljer att starta sin webshop med Shopify kommer dock att ha bra möjligheter till expansion längre fram, utan att behöva byta plattform.

Sammanfattning – Slutsats

 • Plattformen är enkel och användarvänlig: Allt känns logiskt och intuitivt, du har allt på ett och samma ställe.

 • Trots att plattformen är enkel att använda är det många som underskattar utmaningen med att öppna en webbutik. Det kan vara lönt att ta en komplett e-handelskurs som är avsedd för Sverige.

  Nordboost är en svensk utbildningspartner till Shopify som ger deltagarna bra förutsättningar och tips för att lyckas med Shopify och sin e-handelsföretag.

 • Ett av de största systemen på marknaden. Du får tillgång till nyutvecklad funktionalitet och du har möjlighet att expandera till nya geografiska marknader snabbt och enkelt.

 • Plattformen erbjuder en stor bredd marknadsförings- och säljkanaler. Du får massvis av betallösningar att välja på och du kan exempelvis erbjuda dina kunder att betala via betrodda tjänster på den svenska marknaden (Swish, Klarna, faktura etc.).

 • Vissa appar och teman kommer med en kostnad men du får en 3-dagars testperiod utan kostnad. Just nu erbjuder Shopify 1$/mån de första 3 månaderna för användare som önskar fortsätta efter gratisperioden är över. Du behöver inte ange kreditkortsnummer för att registrera ett gratiskonto. Här kan du helt enkelt testa plattformen kostnadsfritt.

 • Snabbt system som ger dina kunder en bra köpupplevelse.

 • Bra referenser – både små och stora företag använder plattformen. Exempelvis, Budweiser, Tesla och Red Bull.

 • Prismässigt ligger de i linje med jämförbara konkurrenter. (Ett prisvärt alternativ).
 • Bra plattform för dropshipping. Via gratisappen Oberlo, kan du importera artiklar från AliExpress till din webshop som sedan dropshippas till dina kunder.
 

Starta Webbutik: Bäst i test, recensioner & tips

5 steg för att lyckas med dropshipping

10% RABATT!
Coupon

Tidsbegränsat erbjudande. 10% rabattalla Nordboosts distanskurser! Ange koden i samband med köp i kassan.

More Less

Share this post

Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

34 svar på ”Är Shopify bra för Sverige? Allt du behöver känna till!”

  • Hej Ebba, kul att du gillar min blogg! Jag konsulterar i vissa fall vid upphandlingar och byten av e-handelssystem. Jag brukar dock inte ta mig an eller vara delaktig i själva implementationsfasen. Jag hör av mig till dig via mailen så får vi se om jag kan vara till någon nytta. Mvh/Jacob

   Svara
 1. Hej Jacob, tack för den bra infon. Har bara en fråga gällande Shopify Paymnets, jag är 17 år och undrar om det är riktigt att man måste äga ett företag samt ha någon form av licens för att börja dropshippa på shopify? Är det möjligt att använda shopify utan att äga ett eget företag? Om inte, vet du hur någon i min ålder skulle kunna gå för att skapa ett eget företag för att använda på shopify? All hjälp uppskattas stort. Mvh/David

  Svara
  • Hej David, du kan börja använda Shopify och testa exempelvis Oberlo eller Droshi kostnadsfritt. Du behöver alltså inte ha ett företag för att testa hur det hela funkar. Innan du börjar sälja produkter ska du dock sätta upp ett företag. Det är i vanliga fall enkelt att registrera en enskild firma och få F-skattsedel. (Man anmäler sig via en e-tjänst på verksamt.se och sedan registrerar Bolagsverket firman). Många blir avskräckta av just den anledningen men det är superenkelt att registrera sig och komma igång.

   I just ditt fall är det dock lite bökigare eftersom att du inte är myndig (än). Du behöver därför få dina föräldrars (förmyndares) tillstånd och även kommunens tillstånd. Det enklaste är förmodligen om du kan be en av dina föräldrar om hjälp tills det att du fyllt 18. Här finner du Bolagsverkets regler för den som ännu inte fyllt 18 och som vill bedriva näringsidkande: https://bolagsverket.se/ff/foretagsformer/enskild/starta/krav/under-1.1995

   Lycka till!

   Svara
 2. Hej,
  Hur är det med betalfunktionen Shopify Payment?
  Är det generellt den bästa lösningen för ett svenskt bolag som säljer globalt eller finns det någon mening att använda Stripe eller annan plug-in lösning?

  mvh Jonas

  Svara
  • Hej Jonas, själva syftet med Shopify Payments är att du som användare av Shopify ska slippa andra tredjepartslösningar (typ Stripe, PayPal etc.) samt eventuella transaktionkostnader. Problemet med Shopify Payments är att tjänsten än så länge inte har stöd för alla marknader (globalt). Shopify är dock en av de plattformar som har bäst utbud/integrationer av även andra tredjepartslösningar. Med andra ord kommer Shopify med en fallskärm. Du kan vid behov använda Stripe eller annan lösning som är bäst för den marknad du vill sälja på. På Shopifys webbplats hittar du mer info och kan även kolla för vilka marknader som Shopify Payment har stöd för.

   Svara
 3. Hej Jacob!

  1.
  Först undras vad som egentligen gäller, 14 dagars gratis test eller detta: ”Try Shopify free for 90 days, no credit card required. By entering your email, you agree to receive marketing emails from Shopify.”

  2.
  I dag säljer jag på enklast möjliga sätt via Tradera men vill nu försöka förbättra köpupplevelsen för kunden med en ”i alla väder” fungerande webbutik som erbjuder Svenska betallösningar som tex swish och klarna.

  3.
  Försäljare av plattform/webbutik pratar ofta om att starta butiken med ”några klick”, men om man inte fixar detta själv, vart vänder man sig då? Jag själv har en grundutbildning i vanlig enkel HTML, men inser att jag ändå behöver SVENSKSPRÅKIG hjälp gällande tex anslutning av betalsystem mm mm.

  Hoppas på ett bra komplett svar!

  Vänliga hälsningar
  Erling Sundström

  Svara
  • Hej Erling!

   Tack för din kommentar. Jag måste dock tydliggöra att jag uttrycker mina personliga åsikter på min blogg. Om du har detaljfrågor som berör exempelvis Shopify, då är det bättre att du vänder dig direkt till Shopify för att få svar. Jag har dock gjort mitt bästa för att besvara dina frågor utifrån min kunskap:

   1. Shopify har utökat gratisperioden från 14 till 90 dagar pga covid19. Det är 90 dagar som gäller, inte 14. När du registrerar din email så godkänner du att Shopify skickar marknadsföringsrelaterade e post till dig. (Jag har dock aldrig fått några sådana email från Shopify, trots att jag använder deras tjänster.)

   2. Shopify är den bästa plattform jag känner till avseende utbud av betallösningar. Du kan exempelvis installera Mondido som ger din webshop möjlighet att använda Swish.

   3. Bra fråga. För närvarande finns det inte vad jag vet någon tjänst för att få en webbutik så som man vill ha den men det kommer nog inom kort eftersom att plattformen är så populär på den svenska marknaden.

   Vänliga hälsningar
   Jacob

   Svara
 4. Hej Jacob,

  Tack för en väldigt bra sammanfattning. Hjälpte mig med mitt beslut. Det jag undrar över hur det går till domäner? Behöver man äga ett eget domän för namnet på företaget och URLen eller är det något som Shopify kan erbjuda också? Dessutom undrar jag också över var data om transaktioner t ex lagras eller besök på sidan?

  Mvh
  Ayse

  Svara
  • Hej Ayse! Bra frågor!

   1. Ja, du måste registrera ett domän och det gör du enklast via Shopify. När du loggat in i din Shopify-butiks backend-läge går du till: Webbutik>Domäner>Köp ny domän. Det går även att köpa domän hos tredjepartregistrator men då måste du peka domänens DNS till din Shopifybutik, vilket kan vara lite bökigt.

   2. Transaktioner lagras i Shopify. Du kan även spåra avbrutna köp och aktivera meddelanden som skickas till kunder som avbrutit sitt köp och återskapa deras varukorgar för att inte förlora kunder som av någon anledning avbrutit köpet.

   3. Besök i din webbutik spåras via både Shopify Analytics men du kan även koppla på Google Analytics.

   Lycka till!

   Svara
 5. Hej

  Hur fungerar det med beskattning i mitt företag om jag har leverantörer inom t ex EU eller i Asien och säljer till antingen Sverige, EU eller USA?

  Svara
  • Hej Anders, grundregeln är att du betalar moms i de länder där dina kunder finns. Säljer du på olika marknader får du kolla vad som gäller med ansvarig myndighet på respektive marknad. Hur du sedan beskattas beror på var du har ditt företag registrerat, företagsform etc.

   Svara
 6. Hej, Jag har fixat hemsidan och allt på Shopify men. Jag testade göra en order för att se ifall pengarna kommer in på mitt paypal konto (nytt) Jag har följt det jag ska göra men ser inga pengar. Hur löser jag detta?

  Svara
  • Hej Joni. Personligen gillar jag inte Paypal. Det är en förhållandevis dyr tjänst och jag har dåliga erfarenheter av Paypal. Kan du inte använda dig av Shopify Payments istället? I annat fall får du kontakta Paypal men de har rätt dålig support.

   Svara
 7. Hej!
  Super bra artikel, jag undrar hur man gör med frakt i shopify. Har plattformen några företag som vi i Sverige kan frakta med eller behöver man kontakta företag själv när man ska posta paket? På deras hemsida står det mest om hur man postar om man redan bor i USA, så hur kan man skicka sina paket på enklast sätt från Sverige?

  mvh/ Alicia

  Svara
  • Hej Alicia, bra fråga! Det finns ett flertal fraktbolag som du kan integrera med Shopify även för Sverige. Du måste dock kontakta företagen själv och skapa ett konto hos dem, sedan kan du integrera fraktpriser och tjäntser dom de erbjuder via app. Det finns flera bra lösningar. Här är några bolag (appar) att kolla in:
   CSL Nordic Shipping Options

   Bring Shipping

   Men för att komma igång kan du börja med att skicka grejorna med närmsta ombud. När försäljningen tar fart kan du uppgradera med en av apparna ovan. Lycka till!

   Svara
 8. Hej, jag undrar om man kan göra en egen webbshop och koppla det på Shopify eller om det är det ända att man fixar webbsidan via Shopify ? Har du någon tips på det och om man vill sluta med Shopify kan man behålla hemsidan och fortsätta själv (äger Shopify min sida i så fall) ?
  Grymt inlägg tack för alla tips!
  Tack

  Svara
  • Hej Anja!
   Jag tror jag förstår din fråga. Via Shopify bygger du din webshop (inkl.) hemsida, blogg etc. och vad annat du nu kan tänkas behöva. Att byta från Shopify till annan plattform är knepigt men möjligt. Därför ska du fundera över innan du startar med din webbutik och välja den plattform som passar ditt behov bäst.

   Om du bestämmer dig för att sluta att använda Shopify så går det att flytta till en annan tjänst men det är knepigt och du kommer att förlora en del information. Du äger nämligen ditt domän (förutsatt att du köper ett domän, som gratisanvändare får du ett temporärt domän av Shopify) – resten (tema, appar etc. är knutet till Shopify).

   Så om du inte är säker på att du vill använda Shopify, då tycker jag att du ska fundera och fatta ett bra beslut om vilken plattform du vill använda innan du börjar bygga din webbplats.

   Detta gäller inte enbart Shopify, utan alla lösningar på marknaden = Definiera ditt behov innan du väljer lösning så att du inte låser dig vid en plattform som inte är bra för din verksamhet.

   Svara
 9. Hej!
  Jag har några frågor om detta som jag hoppas att du kan hjälpa oss att få svar på 🙂

  Idag driver vi en fysisk butik och undrar om det är möjligt att ansluta Shopify till vårt bokföringsprogram (snart fortnox) för att ha samma lager som butiken som i webbshoppen. Alltså vi lägger in alla produker med lagersaldo i kassan – som pratar med vårt bokföringsprogram – som pratar med webshopen. Så om vi säljer ett medium i butiken försvinner ett medium i webbshoppen och om vi säljer ett Small i webbshoppen kommer en Small att försvinna från lagret i butiken. Är du med på hur vi menar? Alltså ska det funka åt båda håll.

  Tacksam för svar!

  Svara
  • Hej Emelie, ja och nej. Jag tror inte att det finns någon integration med Fortnox-Shopify i nuläget. Däremot finns det flera befintliga lösningar för att hantera försäljning och lagersaldon via både fysisk butik och webbutik. Du kan exempelvis kolla in Zettle.

   Svara
 10. Hej en fråga bara som jag inte hittar svar på, när en kund gör ett köp via din sida på shopify och du använt vi säger aliexpress som exempel då måste du ju antingen lägga orden själv I aliexpress eller använda ett addon som gör det åt dig, men till min tanke måste man ligga ute med pengar själv för produkten eller kommer dom pengarna kunde betalade mig med in direkt så jag kan använda dom för att lägga ordern

  Svara
  • Hej Kim, förutsatt att du satt upp ditt system korrekt med exempelvis Aliexpress så är tanken att kunden betalar dig och får en orderbekräftelse. Ordern skickas därefter till din leverantör som ansvarar för att leverera produkten till din kund. Kunden uppfattar inte nödvändigtvis att leveransen utförs av annan part. Du betalar leverantören, vanligen direkt i samband med att ordern läggs och behåller mellanskillnaden (utpris – lev.pris).

   Svara
 11. Hej Jacob!

  Har några frågor här som inte lyckats klura ut.

  1. Vad betyder medarbetare och personal? Vet att det finns 5 Personalkonton i Plan Shopify och 15 Personalkonton i Plan Advanced. Men vad betyder de, vad är skillnaden? Hoppas att du förstår vad jag menar.

  2. Kan jag som butiksägare ge en medarbetare alt. personal tillgång och behörighet till endast några utvalda kunder/kundgrupp? Så den personen är den enda som kan se och hantera den kunden/-erna, se beställningar, göra manuella orders etc + lägga upp nya kunder som dyker upp?

  3. Kan jag ladda upp och ha landsspecifika bildvarianter på språkversioner av butiken?

  Tack på förhand, med vänliga hälsningar / Urban

  Svara
  • Hej Urban,
   1. Om du har anställda som ska jobba i Shopify och administrera din/er webshop (exempelvis med lager, produkter, kundregister etc.) då vill du kunna ge varje person ett eget inlogg. För at få ett eget inlogg till en webshop krävs ett personalkonto.
   2. Hej, det enkla svaret är: Ja. Du kan läsa mer om hur du begränsar behörigheter för din personal här.
   3. Hej, ja det är möjligt om du använder ”Shopify Markets”. Men här får du läsa på lite, för det kan bero på vilken Plan du använder.

   Svara
 12. Hej Jacob!

  Har några frågor här som inte lyckats klura ut.

  1. Vad betyder medarbetare och personal? Vet att det finns 5 Personalkonton i Plan Shopify och 15 Personalkonton i Plan Advanced. Men vad betyder de, vad är skillnaden, hur många medarbetare kan man ha? Hoppas att du förstår vad jag menar.

  2. Kan jag som butiksägare ge en sk. medarbetare alt. personal tillgång och behörighet till utvalda kunder/kundgrupp? Så den personen är den enda som kan se och hantera den kunden/kunderna, se beställningar, skapa manuella orders etc + lägga upp nya kunder som dyker upp?

  3. Kan jag ladda upp och ha landsspecifika bildvarianter på språkversioner av butiken?

  Tack på förhand, med vänliga hälsningar / Urban

  Svara
 13. Hej Jacob!

  Har några frågor här som inte lyckats klura ut.

  1. Vad betyder medarbetare och personal? Vet att det finns 5 Personalkonton i Plan Shopify och 15 Personalkonton i Plan Advanced. Men vad betyder de, vad är skillnaden, hur många medarbetare kan man ha? Hoppas att du förstår vad jag menar.

  2. Kan jag som butiksägare ge en sk. medarbetare alt. personal tillgång och behörighet till utvalda kunder/kundgrupp? Så den personen är den enda som kan se och hantera den kunden/kunderna, se beställningar, skapa manuella orders etc + lägga upp nya kunder som dyker upp?

  3. Kan jag ladda upp och ha landsspecifika bildvarianter på språkversioner av butiken?

  Tack på förhand, med vänliga hälsningar / Urban

  Svara
  • Hej Urban. Tack för dina frågor.
   1. Lite större webbutiker har vanligen olika personer som ansvarar för olika saker i webbutiken. Du kanske exempelvis vill ge någon person som jobbar från ett annat land tillträde för att hantera olika saker i din webshop. Då vill du skapa ett separat inlogg för den personen. Du kan anpassa inlogg och exempelvis låta den personen logga in och ha tillgång till kontrollpanel etc på ett annat språk. Du kan även ge personen i fråga begränsade behörigheter. Antal användare beror på den Shopifyplan som du använder. Läs mer här.

   Ska du ha många fler ”medarbetare” än så tycker jag att det kan vara värt att fundera över en annan plattform. Exempelvis WooCommerce. Det beror på att jag personligen anser att Shopify är riktigt bra för mindre till medelstora webbutiker men ska man ha många medarbetare så kan Shopify bli rätt dyrt. (Min personliga åsikt).

   2. Jag är faktiskt osäker. Det låter som att du är ute efter en B2B-plattform. Alternativt kan du installera en app med Shopify som gör din webshop till en ”membership site”. Då kan kunder hanteras på olika vis. Jag skulle även här kolla in WooCommerce som ett alternativ till Shopify och jämföra med.

   3.Bra och klurig fråga. Det går att anpassa vad som visas för olika länder på exempelvis produktsidor. Detta kräver dock en del att du använder kod. Du kan komnraktera en utvecklare som fixar det åt dig. Läs mer här.

   Lycka till!

   Svara
 14. Hej Jacob!

  1. Har en fråga angående moms, måste jag fylla in det själv eller sker det automatiskt på shopify? Eller finns det kanske en app man kan ladda ner som gör det åt dig?

  2. Jag har läst att Oberlo har slutat användas eller stängts ner och de har en ersättare som heter DSers. Har du testat den? Om du har det skulle du rekommendera den?

  Tack på förhand för svar 🙂

  Svara
  • Hej Paula!
   1. Moms kan du ställa in i Shopify så att moms antingen visas inkl. i priset (B2C) alternativt ex.moms (B2B). En nackdel med Shopify är att du inte kan lägga in produkter ex.moms och därefter automatiskt få systemet att läga till exempelvis +25%. Du måste därför lägga in pris inklusive moms för dina produkter. Skulle detta vara ett problem för dig så kan du lösa detta via en app. (Finns ett par appar i Shopify app store som gör detta möjligt).
   2. Ja, DSers är den officiella ersättaren men det finns även ett par andra alterntiv som möjligen är bättre. DSers är den app som rekommenderas av Shopify som direkt ersättare. Du kan testa den gratis och den fungerar på många vis precis som Oberlo.

   Lycka till!

   Svara
 15. Hej bästa Jacob!

  Jag har en fråga angående frakt och sådant.

  Vad rekommenderar du för app att man använder den ?

  Spocket eller aliexpress eller andra ?

  Jag vill bara sälja i UK, EU och USA.

  SÅ vilken app tycker du bäst ?

  Svara

Lämna en kommentar