Shopify Sverige: 8 Tips – välj e-handelsplattform och webshop

Letar du efter en bra e-handelsplattform för att sälja dina egna produkter online? Många entreprenörer och e-handlare rankar idag Shopify som en av de mest uppskattade plattformarna på marknaden.

Sedan starten 2006 har plattformen snabbt blivit en internationellt ledande webshop för e-handel. Företaget är nu värd för mer än 1 miljon butiker över hela världen och har hjälpt sina kunder att sälja varor för mer än 100 miljarder dollar!

Så frågan är om denna e handelslösning är bra även för den svenska marknaden?

Personligen anser jag att Shopify är den bästa plattformen som finns på marknaden. I den här recensionen, försöker jag dock beskriva både vad jag gillar och vad jag inte gillar med deras webbshop.

Vill du hoppa direkt till min slutsats av den här artikeln, klicka här

Nu undrar du förmodligen vad det finns för fördelar med att välja det här systemet istället för andra alternativ?

Här är några av de främsta fördelarna som gör att jag anser att det här är den bästa plattformen att gå med:

Med Shopify kan dina kunder exempelvis betala med Klarna.

En fördel med att använda Shopify i Sverige är att du slipper transaktionsavgifter (2,9%) som annars tillkommer för vissa marknader som inte stöds av Shopify Payments.

I exempelvis USA, Danmark och Finland tillkommer en transaktionsavgift om 2,9 % samt 30 ¢ på varje order.

 

 

Du kan även använda SEK som valuta och ställa inställningar för skatt med svensk moms.

Den här plattformen tillåter utvecklare att utveckla nya funktioner, designmallar och appar som per automatik blir tillgängliga för alla som nyttjar plattformen. 

Plattformen är enkel att använda och är ett populärt alternativ bland framförallt startups och entreprenörer. Systemet anses dock vara ett av de mest skalbara alternativen på marknaden. När din webbutik växer i omsättning kan du hämta nya funktioner. 

Det finns även ”Plustjänst” för riktigt stora kunder. Tjänsten ger användare tillgång till mer avancerade applikationer och en anpassad ”checkout”. Den här tjänsten är avsedd för företag som vill expandera på nya marknader och som säljer stora volymer. 

De tar väl hand om sina kunder. Du kan få hjälp när som helst på dygnet.

Shopify är ett börsnoterat bolag och en av de största och mest populära plattformar som finns.

Mer än halvmiljon webbutiker är byggda med systemet. De har idag mer en miljon aktiva användare.

Enligt min mening är det framförallt enkelheten som gör att jag rekommenderar dem då jag delar med mig av min erfarenhet.

Du behöver inte ha någon kunskap i HTML-kodning eller CSS etc. Det går även förhållandevis snabbt att sätta upp sin egna butik.

Plattformen anses generellt sett vara en av de vassaste e-handelsplattformarna som finns att tillgå. Det är en populär plattform för framförallt småföretagare.

Även om det finns en del andra intressanta produkter på marknaden så tycker jag att man ska välja en av de större plattformarna på marknaden.

På så vis ökar chanserna att du får utökad funktionalitet etc även i framtiden.

Shopify tillåter oberoende utvecklare att programmera nya appar som är kompatibla med plattformen. På så vis utökas konstant utbudet av funktionalitet vilket kommer befintliga användare till nytta.

Det bör även nämnas att många stora och väletablerade kunder fortsätter att använda systemet även när de uppnår hög försäljning och betydande marknadsandelar.

Till några av de mer välkända kunderna hör exempelvis: Budweiser, Tesla Motors, Red Bull och Nestle.

Trots att jag anser att det saknas några mer avancerade appar; får du ett bra utbud av grundläggande funktioner som täcker de allra flesta behov. Eventuell övrig funktionalitet kan enkelt läggas till med appar då behov uppstår.

Bäst priser & värde för pengarna

Shopify har bra och marknadsmässiga priser. Du får även enligt min mening mest värde för pengarna i förhållande till jämförbara plattformar på marknaden.

OBS. Priserna ovan kan ändras över tid i samband med prisjusteringar och förändrade valuta kurser.

Klicka på respektive alternativ för att se de dagsaktuella priserna och för att läsa mer.

Recension: För- och nackdelar

Här nedan följer en genomlysning av denna plattform. Även om jag själv är ett stort ”fan” av av Shopify har jag försökt att belysa de delar av systemet som kan uppfattas som negativa.

Det som är bra och som uppfattas som positivt för en användare kan i vissa fall vara en nackdel för andra användare.

Bilda dig själv en uppfattning av vad som är viktigt för dig?

Den bästa gratis webshopen som finns att tillgå på marknaden behöver inte vara ”bäst” för dig.

Oavsett vad du har för behov, rekommenderar jag alltid att gå med en lösning som går att använda utan kostnad för en begränsad period.

På så vis kan du testa plattformen och bilda dig en egen uppfattning. (Shopifys plattform kan du testa utan att behöva betala i 14 dagar).

1. Snabbt systemstöd och bra kundupplevelse

Ingen gillar att köa (om de inte måste) i mer än några minuter när de handlar. Den absolut vanligaste orsaken till en förlorad “konvertering” (försäljning) är att kunden avbryter sitt köp på grund av det tar för lång tid att fullborda köpet online.

Undersökningar visar på att nära 40-50 % av all avbrutna köp beror på att det tar för lång tid att genomföra ett köp.

De kunder som faktiskt avslutar köpen, trots att de tvingas vänta, kommer att ha med sig en dålig kundupplevelse. I allmänhet är det inte troligt att dessa kunder kommer tillbaka till en webbplats som exempelvis laddar långsamt eller som låtit dem vänta för länge vid kassan.

Idag betraktas hastighet och service som viktiga framgångsfaktorer, inte bara i fysiska butiker, men även mer online.

Jag är säker på att du inte vill förlora mer än hälften av din potentiella försäljning, det är därför du bör välja en plattform med högkvalitativ prestanda för din webshop.

Shopifys prestanda anses vara en av de bästa på marknaden. De använder en World Wide CDN, som laddas snabbt var än i världen dina kunder befinner sig. Din onlinebutik kommer att ha en bra s.k. “upptid” vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att systemet ligger nere.

2. Snygg design och layout

Design och utseende är viktigt och även här står sig plattformen bra mot övriga alternativ enligt min åsikt.

Det finns cirka 100 teman tillgängliga, och alla är anpassade för mobilanvändning. De flesta teman har 2-4 stilvariationer.

Utöver temat “starta webshop kläder” kommer du att hitta flera mallar som lämpar sig för allt från kosmetika och smycken till motorer och verktyg.

Det finns ett tiotal kostnadsfria alternativ medan de övriga mallarna kostar extra.

Du kan även anpassa i efterhand så att din layout skiljer sig från från “default”. Med andra ord kommer din webbshop att se både professionell och unik ut med färger och teckensnitt i ditt varumärke etc.

3. Registrera dig som användare kostnadsfritt går snabbt

Du kan registrera dig snabbt med några få klick. Jag gillar också att de erbjuder nya användare en kostnadsfri period (14 dagar).

Om du bestämmer dig för att systemet inte lever upp till dina förväntningar så behöver du inte betala något.

Så snart du kommit igång och börjat ladda upp information om dina produkter så är din webshop live och du kan börja sälja.

4. Integrerad säljlösning med flera försäljningskanaler

Idag är en av de viktigaste utmaningarna för traditionella återförsäljare att integrera sina olika försäljningskanaler och skapa en sömlös shoppingupplevelse för sina kunder.

Detta är också något som Shoppify känner till och har löst på ett smart vis i sitt system. Plattformen stöder kanaler med färdiga integrationer för exempelvis:

 • Amazon – Amazon öppnar i Sverige inom kort och Shopify är redan helt integrerat med Amazons plattform. Många bedömare anser att Amazons etablering i Sverige kommer att vara revolutionerande för den svenska marknaden. Du kommer enkelt att kunna ansluta din webshop till Amazon om du skulle ha detta behov.
 • Pinterest – Många användare kopplar sina produkter direkt till webshopen.
 • Facebook och Instagram – Mycket lätt att installera så att du kan sälja dina produkter på Facebook både och Instagram.
 • Mobila appar – Sälj dina produkter på dina egna appar som du utvecklat.
 • Droshi och Oberlo – Två fantastiska appar för dropshipping som tillåter dig att importera produkter för dropshipping i din webshop. (En riktigt bra lösning för den som vill testa nya produkter live!)

5. Shopify Klarna och massor av övriga betalningslösningar.

Kanske säljer du produkter utanför Sverige och behöver hantera olika valutor, skatter eller betalningssystem? Du bör även undersöka vilken den bästa betallösningen för din webshop är för respektive marknad där du planerar att vara verksam.

Systemet levereras med flera inbyggda betaltjänster som PayPal, Apple Pay, Amazon Pay eller Authorize.net och 2Checkout. 

Dina kunder kan även numera betala med klarna vilket naturligtvis är uppskattat på den Nordiska marknaden. Systemet är också fullt integrerat med mer än 50 olika språk.

Din butik kommer att kunna acceptera direktbetalning via kreditkort, vilket gör shoppingupplevelsen mycket mjukare för dina kunder och speciellt för dig.

6. Kombinerade säljkanaler

Vissa system på marknaden liknar Shopify när det gäller design etc. Men vissa plattformar där ute är inte lätta att integrera med andra försäljningskanaler i ditt företag.

Än en gång uppskattar jag möjligheten till att kunna att sälja produkter sömlöst, oavsett försäljningskanal.

Du kommer att kunna hantera både digitala och fysiska produkter samtidigt. Du kommer också ha tillgång till en kostnadsfri app som du kan använda för att kategorisera dina produkter på ett smart sätt.

Du kan exempelvis kategorisera dina produkter som online-produkter och hantera de specifika leveranserna via e-post eller en nedladdningsbar databas.

Du kan också ange specifika fraktvillkor som gäller för varje produkt och de olika produktkategorierna som du jobbar med. Utöver det kan du även sälja produkter för drop shipping. (Läs mer om detta nedan)

7. Shopify POS

Om du har en fysisk butik idag och du vill utöka din försäljningskanal för att inkludera en webbutik, kanske du vill dra nytta av plattformens POS-system (Point of Sale).

Du kan integrera Shopify POS i din fysiska butik så att data delas mellan POS och din webbutik. Du har på så vis all data på ett och samma ställe och kan med fördel hantera omsättning, kunddata, lagersiffror, etc online och offline, med en och samma plattform.

Plattformen erbjuder även dess användare mer specifika lösningar såsom kvittoskrivare, kortläsare mm som är helt integrerat med systemet.

8. Användbara ”appar” för att bredda butiken

Som du kanske har märkt uppskattar jag verkligen flexibiliteten med plattformen. Om du behöver en speciell funktionalitet som inte ingår i standardpaketet, kan du besökaplattformens App-marknad för att ladda ned de appar (funktioner) som du har behov av.

Det finns ett stort utbud av appar och det tillkommer ständigt nya appar. Som kund kommer du åt ca 2500 appar och utbudet ökar ständigt i takt med att ny funktionalitet utvecklas.

Shopify har fler appar än jämförbara alternativ

Shopify har även en rad verktyg som kan användas gratis för den som är i färd med att starta ett företag online. Mer om det här.  (Kan användas även av de som inte registrerar sig som kunder)

9. Öka försäljningen med återhämtning av övergivna kundvagnar

Det finns en smart funktion för övergivna kundvagnar som är skapad för att hjälpa dig att följa upp besökare som inte slutförde sitt köp kassan.

Den här funktionen var tidigare endast tillgänglig för de dyrare paketen. Men numera är funktionen tillgänglig för alla användare.

Denna funktionalitet innebär att ofullständiga köp lagras i en databas. Du kan följa upp med automatiserade email och på så vis vinna tillbaks vissa av de ”förlorade kunderna” som avbrutit sina köp.

Funktionen har visat sig öka konverteringsgraden för onlineförsäljning markant.

Nackdelar med systemet

 • Prissättningen för appar och teman svider
  Även om du kan få många användbara appar från app-marknaden, är många av dem inte kostnadsfria. Det finns cirka 600 gratisprogram men ca 2000 appar måste du betala för att använda.
 • Dåligt funktionalitet för att blogga
  Det är vanligt att webbutiker attraherar kunder genom att koppla på en blogg för att skriva om ämnen som är relaterade till de produkter som säljs på webbplatsen.

  Shopifys funktionalitet för att skapa snygga blogginlägg är riktigt usel. Verktyget tar lång tid att använda och resultatet blir i bästa fall acceptabelt. Det finns appar att ladda ned med bättre funktionalitet men de kostar extra.

 • Dåligt utbud av gratisteman.
  Jag tycker att det borde finnas fler kostnadsfria teman att välja på.
 • Anpassar teman med eget PHP-språk
  Plattformen använder sitt eget utvecklade kodspråk.

  Jag föredrar att ha mina plattformar och webbplatser utvecklade med standardformat. Flera recensioner från utvecklare nämner förvisso att PHP-koden är ett lättläst språk men min gissning är att de har sitt egna kodspråk för att behålla kontrollen.

 • Höga utträdesbarriärer
  Om du av någon anledning skulle vilja byta leverantör för din wesbhop, kommer du märka att det inte är så enkelt som man kanske kan tro.

Att välja en bra plattform för din webshop är inte allt

Ett smart val av system är naturligtvis endast toppen av ett isberg. Innan du ens sätter igång med välja vilken produkt som du tycker är bäst för ditt företag så ska du göra en affärsplan där du noga definierar och planerar följande:

 • Marknadsundersökning. På vilken marknad-er ska du sälja dina produkter? Använd en SWOT-kalkyl för att säkerställa att dina produkter tillför ett mervärde för dina potentiella kunder. Definiera pris, kundgrupp-er, kostnader, konkurrenter, marknadsföring mm.
 • Fundera och definiera inträdes- och utträdesbarriärer. Använd gärna Porters 5-kraftsmodell. Är det enkelt för dig att göra inträde på marknaden? Kan du dra nytta av befintliga leverantörsrelationer, kunder etc? Kan du snabbt avveckla om du skulle vara i behov av detta och vad finns det för kostnader förknippat med detta etc?
 • Brandingstrategi – Säkerställ att ditt varumärke står för rätt kvalitet och att du kan vinna dina kunders förtroende enligt en definierad strategi. 
 • Fundera över och definiera en smart logistikkedja. Droppshiping vs. eget varulager? Lokal produktion vs. avlägsen produktion. Eget varulager vs outsourcad distribution etc?
  Investeringskostnader samt budget – att sätta upp din webshop kommer med stor sannolikhet att vara en av de absolut lägsta investeringskostnaderna i sammanhanget. Du behöver i ett tidigt skede budgetera för alla kringkostnader i form av reklam, marknadsföring, inköp, lager, personal mm? Hur mycket är du villig att investera för att din webbutik ska gå runt?

Utbud av system och leverantörer

Tänk på dina behov innan du bestämmer vilken plattform som ska gå med. Det finns många tillgängliga alternativ på marknaden idag och du bör naturligtvis utvärdera och fundera över fördelar och svagheter med andra e-handelsplatformar.

Enligt min mening är Shopify den leverantör som lyckats ta fram det bästa verktyget. I vissa fall rekommenderar jag även att överväga WooCommerce.

Det kan exempelvis vara ett intressant alternativ om du redan har en webbplats och du exempelvis vill integrera eller utöka din webbplats med en onlinebutik.

Har du god kunskap i att koda och är tekniskt kunnig så är WooCommerce ett bra alternativ.

Personligen föredrar jag Shopify pga av just enkelheten. Det finns många saker du behöver ta hand om när du hanterar en e-handelswebbplats.

Shopify gör alla dessa processer enkla och intuitiva för sina användare, oavsett hur erfaren (eller oerfaren) du är. 

Kan jag starta min webshop gratis?

Det finns en kostnadsfri 2-veckors period och du behöver inte ditt kreditkort för att registrera dig. Kontot avslutas alltså automatiskt efter det att du har använt tjänsten i två veckor. Testa Shopify gratis och läs mer här.

De abonnemang eller paket som du sedan kan välja att betala för om du vill fortsätta att använda systemet, är baserade på månadsbasis. Du kan även registrera helårsabonnemang och på så vis erhålla rabatterat pris.

Det är också viktigt att känna till att en del av kostnaden för att använda systemet utgörs av en transaktionsavgift. (Gäller endast om man inte använder ”Shopify Payments”. Läs mer om prisvillkoren här.

Personligen gillar jag den här prissättningen, eftersom även småföretagare, med ganska liten försäljning kan välja att använda produkten, vilket enligt min mening är det bästa systemet på marknaden 2019.

Så fungerar dropshipping med Shopify i Sverige

Detta är en het potatis på marknaden. Dropshiping innebär att du har möjlighet att testa produkter i din webbutik med begränsad risktagande.

Låt säga att du har satt upp din webbutik där du säljer en rad olika produkter men bestämmer dig för att utöka utbudet till att även inkludera en ny typ av produkt som du inte har erfarenhet av att sälja.

Det kan vara så att du måste köpa in den nya produkten från en helt ny leverantör och därför behöver betala ett högt inköpspris eller att du tvingas beställa en större volym.

Eftersom att du egentligen inte vet om produkten i fråga kommer att sälja bra i din webshop, kan du vända dig till en leverantör som erbjuder dropshipping och som helt enkelt ansvarar för hela logistiken.

Med dropshipping kan du helt enkelt marknadsföra leverantörens varor (utan att kunden egentligen förstår att produkten inte levereras direkt från ditt varulager).

När en kund i din webshopp köper en produkt, skickas den direkt från Leverantören (dropshipping). Eftersom du inte behöver lagra dessa produkter så tar du en begränsad risk om t.ex. försäljning av en produkt går dåligt.

En vanlig strategi är att testa nya produkt via dropshipping. Om produkten visar sig sälja bra kan du sedan köpa och lagra produkten för att sedan sälja med större marginal.

Shopify är en bra plattform för den som funderar på dropshipping som affärsmodell. Plattformen är nämligen integrerat med flera befintliga leverantörsportaler för dropshipping.

En leverantörsportal är en ”app” eller en plattform som du kan ansluta din webshop till för att med endast ett par klick komma åt mängder av produkter som du kan sälja via dropshipping i din webshop. 

En av de mest framstående ”apparna” är Oberlo som går att använda helt gratis med Shopify. Med Oberlo får du tillgång till i princip alla AliExpress artiklar. Det är i princip bara att klicka på de artiklar som du vill testa att sälja för att de ska importeras in i din webshop.

En annan populär tjänst för dropshipping är AliExpress egenutvecklade app AliDropship. AliDropship fungerar bra att använda med Shopify och appen är nedladdningsbar via plattformens appmarknad.

Även Droshi, som är en svenskutvecklad tjänst för drosphipping är integrerad med Shopify.

Droshi har ett ännu större utbud av artiklar för dropshipping eftersom att de även har många Europeiska leverantörer anslutna till plattformen. Här kan du hämta en rabbatkod för Droshis tjänstepaket.

 

Skalbart med tjänsten Plus

Shopify Plus är en premium tjänst som gör att även många riktigt stora företag väljer att använda plattformen. Jag går inte in på några närmare detaljer avseende planen ”Plus”. Anledningen till det är att jag helt enkelt aldrig själv har testat Plustjänsten.

Min uppfattning är dock att många användare väljer att stanna med Shopify och uppgraderar till planen Plus när deras webbutik börjar omsätta miljonbelopp.

Plusplanen är inget för småföretagare. Den som väljer att starta sin webshop med Shopify kommer dock att ha bra möjligheter till expansion utan att behöva byta plattform.

Plus skiljer sig från de övriga tjänsteplanerna. En stor fördel med plustjänsten är att den möjliggör hantering av multipla kanaler (”multi-channel”).

Du kan alltså styra försäljning från olika kanaler via en integrerad plattform. På så vis kan du skapa en sömnlös köpupplevelse för dina kunder. Med en multikanalslösning blir det även enklare för ditt företag att administrera de olika kanalerna eftersom att allt detta låter sig ske på ett och samma ställe.  

Sammanfattning – Slutsats

 • Plattformen är enkel och användarvänlig: Du kommer igång snabbt, du har allt på ett och samma ställe.
 • Ett av de största systemen på marknaden. Du får tillgång till nyutvecklad funktionalitet och du har möjlighet att expandera till nya geografiska marknader snabbt och enkelt.

  Plattformen erbjuder ett 50-tal olika språk och valutainställningar. Dina kunder kan välja på många etablerade betalningslösningar, därav webshop med Klarna för exempelvis Sverige. Plattformen är integrerad med alla de största befintliga säljkanalerna, Amazon, Facebook etc.

 • Vissa appar kommer att kosta men du får en 14-dagars testperiod utan kostnad. Du behöver inte ange kreditkortsnummer för att registrera ett gratiskonto. Här kan du helt enkelt testa plattformen kostnadsfritt.
 • Snabbt system som ger dina kunder en bra köpupplevelse.
 • Bra referenser både små och stora företag använder plattformen. Exempelvis, Budweiser, Tesla och red bull.
 • Prismässigt ligger de bra till med jämförbara konkurrenter. (Ett prisvärt alternativ).
 • Min rekommendation är att gå med Shopify som bästa e-handelssystem.
 • Via den här länken kommer du åt de bästa priserna och kan även testa plattformen gratis.
 • Bra plattform för dropshipping. Via gratisappen Oberlo, kan du importera artiklar från AliExpress till din webshop som sedan dropshippas till dina kunder.

  Även Droshi som är en motsvarande app för dropshipping (fast med fler artiklar att välja av) är integrerad med Shopifys plattform. Här kan du läsa mer om Droshis tjänster.

Läs även min intervju med Jakob (”Jake”) Willhoite som fördubblade omsättningen efter att ha övergått till använda Shopifys plattform!

 

Starta Webbutik: Bäst i test, recensioner & tips

5 steg för att lyckas med dropshipping

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

14 tankar på “Shopify Sverige: 8 Tips – välj e-handelsplattform och webshop”

  • Hej Ebba, kul att du gillar min blogg! Jag konsulterar i vissa fall vid upphandlingar och byten av e-handelssystem. Jag brukar dock inte ta mig an eller vara delaktig i själva implementationsfasen. Jag hör av mig till dig via mailen så får vi se om jag kan vara till någon nytta. Mvh/Jacob

   Svara
 1. Hej Jacob, tack för den bra infon. Har bara en fråga gällande Shopify Paymnets, jag är 17 år och undrar om det är riktigt att man måste äga ett företag samt ha någon form av licens för att börja dropshippa på shopify? Är det möjligt att använda shopify utan att äga ett eget företag? Om inte, vet du hur någon i min ålder skulle kunna gå för att skapa ett eget företag för att använda på shopify? All hjälp uppskattas stort. Mvh/David

  Svara
  • Hej David, du kan börja använda Shopify och testa exempelvis Oberlo eller Droshi kostnadsfritt. Du behöver alltså inte ha ett företag för att testa hur det hela funkar. Innan du börjar sälja produkter ska du dock sätta upp ett företag. Det är i vanliga fall enkelt att registrera en enskild firma och få F-skattsedel. (Man anmäler sig via en e-tjänst på verksamt.se och sedan registrerar Bolagsverket firman). Många blir avskräckta av just den anledningen men det är superenkelt att registrera sig och komma igång.

   I just ditt fall är det dock lite bökigare eftersom att du inte är myndig (än). Du behöver därför få dina föräldrars (förmyndares) tillstånd och även kommunens tillstånd. Det enklaste är förmodligen om du kan be en av dina föräldrar om hjälp tills det att du fyllt 18. Här finner du Bolagsverkets regler för den som ännu inte fyllt 18 och som vill bedriva näringsidkande: https://bolagsverket.se/ff/foretagsformer/enskild/starta/krav/under-1.1995

   Lycka till!

   Svara
 2. Hej,
  Hur är det med betalfunktionen Shopify Payment?
  Är det generellt den bästa lösningen för ett svenskt bolag som säljer globalt eller finns det någon mening att använda Stripe eller annan plug-in lösning?

  mvh Jonas

  Svara
  • Hej Jonas, själva syftet med Shopify Payments är att du som användare av Shopify ska slippa andra tredjepartslösningar (typ Stripe, PayPal etc.) samt eventuella transaktionkostnader. Problemet med Shopify Payments är att tjänsten än så länge inte har stöd för alla marknader (globalt). Shopify är dock en av de plattformar som har bäst utbud/integrationer av även andra tredjepartslösningar. Med andra ord kommer Shopify med en fallskärm. Du kan vid behov använda Stripe eller annan lösning som är bäst för den marknad du vill sälja på. På Shopifys webbplats hittar du mer info och kan även kolla för vilka marknader som Shopify Payment har stöd för.

   Svara
 3. Hej Jacob!

  1.
  Först undras vad som egentligen gäller, 14 dagars gratis test eller detta: ”Try Shopify free for 90 days, no credit card required. By entering your email, you agree to receive marketing emails from Shopify.”

  2.
  I dag säljer jag på enklast möjliga sätt via Tradera men vill nu försöka förbättra köpupplevelsen för kunden med en ”i alla väder” fungerande webbutik som erbjuder Svenska betallösningar som tex swish och klarna.

  3.
  Försäljare av plattform/webbutik pratar ofta om att starta butiken med ”några klick”, men om man inte fixar detta själv, vart vänder man sig då? Jag själv har en grundutbildning i vanlig enkel HTML, men inser att jag ändå behöver SVENSKSPRÅKIG hjälp gällande tex anslutning av betalsystem mm mm.

  Hoppas på ett bra komplett svar!

  Vänliga hälsningar
  Erling Sundström

  Svara
  • Hej Erling!

   Tack för din kommentar. Jag måste dock tydliggöra att jag uttrycker mina personliga åsikter på min blogg. Om du har detaljfrågor som berör exempelvis Shopify, då är det bättre att du vänder dig direkt till Shopify för att få svar. Jag har dock gjort mitt bästa för att besvara dina frågor utifrån min kunskap:

   1. Shopify har utökat gratisperioden från 14 till 90 dagar pga covid19. Det är 90 dagar som gäller, inte 14. När du registrerar din email så godkänner du att Shopify skickar marknadsföringsrelaterade e post till dig. (Jag har dock aldrig fått några sådana email från Shopify, trots att jag använder deras tjänster.)

   2. Shopify är den bästa plattform jag känner till avseende utbud av betallösningar. Du kan exempelvis installera Mondido som ger din webshop möjlighet att använda Swish.

   3. Bra fråga. För närvarande finns det inte vad jag vet någon tjänst för att få en webbutik så som man vill ha den men det kommer nog inom kort eftersom att plattformen är så populär på den svenska marknaden.

   Vänliga hälsningar
   Jacob

   Svara
 4. Hej Jacob,

  Tack för en väldigt bra sammanfattning. Hjälpte mig med mitt beslut. Det jag undrar över hur det går till domäner? Behöver man äga ett eget domän för namnet på företaget och URLen eller är det något som Shopify kan erbjuda också? Dessutom undrar jag också över var data om transaktioner t ex lagras eller besök på sidan?

  Mvh
  Ayse

  Svara
  • Hej Ayse! Bra frågor!

   1. Ja, du måste registrera ett domän och det gör du enklast via Shopify. När du loggat in i din Shopify-butiks backend-läge går du till: Webbutik>Domäner>Köp ny domän. Det går även att köpa domän hos tredjepartregistrator men då måste du peka domänens DNS till din Shopifybutik, vilket kan vara lite bökigt.

   2. Transaktioner lagras i Shopify. Du kan även spåra avbrutna köp och aktivera meddelanden som skickas till kunder som avbrutit sitt köp och återskapa deras varukorgar för att inte förlora kunder som av någon anledning avbrutit köpet.

   3. Besök i din webbutik spåras via både Shopify Analytics men du kan även koppla på Google Analytics.

   Lycka till!

   Svara
 5. Hej

  Hur fungerar det med beskattning i mitt företag om jag har leverantörer inom t ex EU eller i Asien och säljer till antingen Sverige, EU eller USA?

  Svara
  • Hej Anders, grundregeln är att du betalar moms i de länder där dina kunder finns. Säljer du på olika marknader får du kolla vad som gäller med ansvarig myndighet på respektive marknad. Hur du sedan beskattas beror på var du har ditt företag registrerat, företagsform etc.

   Svara
 6. Hej, Jag har fixat hemsidan och allt på Shopify men. Jag testade göra en order för att se ifall pengarna kommer in på mitt paypal konto (nytt) Jag har följt det jag ska göra men ser inga pengar. Hur löser jag detta?

  Svara
  • Hej Joni. Personligen gillar jag inte Paypal. Det är en förhållandevis dyr tjänst och jag har dåliga erfarenheter av Paypal. Kan du inte använda dig av Shopify Payments istället? I annat fall får du kontakta Paypal men de har rätt dålig support.

   Svara

Lämna en kommentar