Webbutik

Är Shopify bra för Sverige? Allt du behöver känna till!

post image

Letar du efter en bra e-handelsplattform för att sälja dina egna produkter online? Många entreprenörer och e-handlare rankar idag Shopify som en av de mest uppskattade plattformarna på marknaden.

Shopify är inte enbart en av de mest populära e-handelsplattformarna i Sverige. Plattformen har i dag mer än 1 miljon aktiva användare över hela världen!

Shopify har de senaste åren satsat på att etablera sig på den svenska marknaden och kan numera erbjuda en väl anpassad tjänst för den svenska marknaden. (Med support på svenska, integrationer med Klarna, svenska logistikpartners samt auktoriserade utbildningspartners och andra populära tjänster för Sverige.)

Så frågan är om det här är en bra tjänst för dig och vem som bör överväga att använda den här e-handelsplattformen?

Personligen anser jag att Shopify är den bästa plattformen som finns på marknaden. I den här recensionen, försöker jag dock beskriva både vad jag gillar och vad jag inte gillar med deras webbshop.

För den som aldrig skapat en egen webbutik finns det numera en auktoriserad distansutbildning i Shopify. Distanskursen som tillhandahålls av Nordboost är avsedd för svenska e-handlare. 

Med Nordboost Shopifykurs få du allt du behöver för att lära dig att sätta upp en framgångsrik webbshop med Shopify från scratch! (Rekommenderas för den som är seriös med att börja sälja på nätet och som vill spara både tid och pengar genom att göra rätt från början! Mer on Nordboost nedan.)

Nordboost som är Sveriges enda auktoriserade Shopifykurs.

Distanskursen syftar till att ge kursdeltagare allt som behövs för att med framgång sätta upp en en webbutik i Sverige. Kursen kräver inga förkunskaper och har blivit noggrant granskad av Shopify.

Här nedan hittar du en exklusiv rabattkod som du kan använda vid köp av Nordboosts Shopifykurs!

10% RABATT!
Coupon

Tidsbegränsat erbjudande. 10% rabattalla Nordboosts distanskurser! Ange koden i samband med köp i kassan.

More Less

Övergripande fördelar med Shopify plattformen​

shopify grafik

Du kanske undrar vad det finns för fördelar med att välja Shopifys system istället för andra alternativ?

Här är några av de främsta fördelarna som gör att jag anser att det här är den bästa plattformen att gå med:

Bra betallösningar även för Sverige

Med Shopify kan dina kunder exempelvis betala med Klarna, Swish och andra populära betallösningar på den svenska marknaden.

Integrerad med flera populära 3:e partstjänster i Sverige
Är integrerat med logistikappar, dropshippingappar, Betalningslösningar och massor av andra tjänster som är populära på den svenska marknaden.

Ingen transaktionsavgift för Sverige med Shopify Payments
En fördel med att använda Shopify i Sverige är att du slipper yterligare transaktionsavgifter  som annars tillkommer för vissa marknader som inte stöds av Shopify Payments.

I exempelvis USA, Danmark och Finland tillkommer transaktionsavgifter.

Fler och bättre funktioner och designmallar än någon annan jämförbar plattform.
Den här plattformen tillåter utvecklare att utveckla nya funktioner, designmallar och appar som per automatik blir tillgängliga för alla som nyttjar plattformen.

Bra för både små startups och stora, internationella webbutiker
Plattformen är enkel att använda och är ett populärt alternativ bland framförallt startups och entreprenörer. Systemet anses dock vara ett av de mest skalbara alternativen på marknaden. När din webbutik växer i omsättning kan du hämta nya funktioner.

Det finns även “Plustjänst” för riktigt stora kunder. Tjänsten ger användare tillgång till mer avancerade applikationer och en anpassad “checkout”. Den här tjänsten är avsedd för företag som vill expandera på nya marknader och som säljer stora volymer. 

Svensk kundtjänst 24/7 
De tar väl hand om sina kunder. Du kan få hjälp när som helst på dygnet. Numera finns även svensk personal som hjälper dig på plats i Sverige

Du får en av världens främsta helhetslösningar och har allt på ett och samma ställe
Shopify är ett börsnoterat bolag och en av de största och mest populära plattformar som finns.

Mer än halvmiljon webbutiker är byggda med systemet. De har idag mer en miljon aktiva användare.

Enligt min mening är det framförallt enkelheten som gör att jag rekommenderar dem då jag delar med mig av min erfarenhet.

Du behöver givetvis inga förkunskaper för att komma igång med din egna webshop i Shopify. Det går även förhållandevis snabbt att sätta upp sin webbutik. Men med en autentisk e-handelskurs kommer du spara väldigt mycket tid och undvika nybörjarmisstag.

Plattformen anses generellt sett vara en av de vassaste e-handelsplattformarna som finns att tillgå.

Plattformen är populär bland för framförallt småföretagare.

Även om det finns en del andra intressanta produkter på marknaden så tycker jag att man ska välja en av de större plattformarna.

Genom att välja en internationellt erkänd plattform får du alltid tillgång till ny modern och uppdaterad funktionalitet.

Shopify tillåter oberoende utvecklare att programmera nya appar som är kompatibla med plattformen. På så vis utökas konstant utbudet av appar och funktioner vilket kommer befintliga användare till nytta.

Det bör även nämnas att många stora och väletablerade kunder fortsätter att använda systemet även när de uppnår hög försäljning och betydande marknadsandelar.

Till några av de mer välkända kunderna hör exempelvis: Budweiser, Tesla Motors, Red Bull och Nestle.

Plattformen kommer med komplett basfunktionalitet (som är inbyggt i systemet). Dessutom känns systemet logiskt och enkelt att använda. Övrig funktionalitet kan enkelt läggas till med appar då behov uppstår.

Via en “App Store” får du tillgång till mer än 4000 appar du kan installera! Det är en stor fördel för plattformens användare.

Recension: För- och nackdelar

Här nedan följer en genomlysning av plattformen. Även om jag själv är ett stort “fan” av Shopify har jag försökt att belysa de delar av systemet som kan uppfattas som negativa.

De saker som är bra och som uppfattas som positiva för en användare kan i vissa fall vara nackdelar för andra användare.

Bilda dig själv en uppfattning av vad som är viktigt för dig.

Den bästa gratis webshopen som finns att tillgå på marknaden behöver inte vara “bäst” för dig.

Oavsett vad du har för behov, rekommenderar jag alltid att gå med en lösning som går att använda utan kostnad för en begränsad period.

På så vis kan du testa plattformen och bilda dig en egen uppfattning. (Shopifys plattform kan du testa utan att behöva betala i 3 dagar. Därefter erbjuder Shopify nya användare att betala enbart 1$ per månad under de första tre månaderna.)

1. Snabbt systemstöd och bra kundupplevelse

Ingen gillar att köa (om de inte måste) i mer än några minuter när de handlar. Den absolut vanligaste orsaken till en förlorad “konvertering” (försäljning) är att kunden avbryter sitt köp på grund av det tar för lång tid att fullborda köpet online.

Undersökningar visar på att nära 40-50 % av all avbrutna köp beror på att det tar för lång tid att genomföra ett köp.

De kunder som faktiskt avslutar köpen, trots att de tvingas vänta, kommer att ha med sig en dålig kundupplevelse.

I allmänhet är det inte troligt att dessa kunder kommer tillbaka till en webbplats som exempelvis laddar långsamt eller som låtit dem vänta för länge vid kassan.

Idag betraktas hastighet och kundupplevelse som viktiga framgångsfaktorer, inte bara i fysiska butiker, men även mer online.

Jag är säker på att du inte vill förlora mer än hälften av din potentiella försäljning, det är därför du bör välja en plattform med högkvalitativ prestanda för din webshop.

Shopifys prestanda anses vara en av de bästa på marknaden. De använder ett CDN, som gör att produktsidorna i din webshop laddar snabbt, oavsett var i världen dina kunder befinner sig.

Din onlinebutik kommer att ha en bra s.k. “upptid” vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att systemet ligger nere.

2. Snygg design och layout

Shopify teman

Design och utseende är viktigt. Även på den punkten står sig plattformen bra mot övriga alternativ enligt min åsikt.

Det finns cirka 100 teman tillgängliga, och alla är anpassade för mobilanvändning. De flesta teman har 2-4 stilvariationer.

Det finns ett tiotal kostnadsfria alternativ medan de övriga mallarna kostar ca. 1300 kr.

Alla teman är anpassningsbara och det är enkelt att ändra färger, teckensnitt och lägga in logga etc.

3. Registrera dig som användare snabbt och kostnadsfritt

Du kan registrera dig snabbt med några få klick. Jag gillar också att de erbjuder nya användare en kostnadsfri period.

Om du bestämmer dig för att systemet inte lever upp till dina förväntningar så behöver du inte betala något.

Så snart du kommit igång och börjat ladda upp information om dina produkter så är din webshop live och du kan börja sälja.

4. Integrerat med flera försäljningskanaler

shopify logo

Idag är en av de viktigaste utmaningarna för återförsäljare att integrera sina olika försäljningskanaler och skapa en sömlös shoppingupplevelse för sina kunder.

Detta är också något som Shopify känner till och har löst på ett smart vis i sitt system. Plattformen stöder kanaler med färdiga integrationer för exempelvis:

 • Amazon – Amazon öppnar i Sverige inom kort och Shopify är redan helt integrerat med Amazons plattform. Många bedömare anser att Amazons etablering i Sverige kommer att vara revolutionerande för den svenska marknaden. Du kommer enkelt att kunna ansluta din webshop till Amazon FBA om du skulle ha detta behov.
 • Pinterest – Många användare kopplar sina produkter direkt till webshopen.
 • Facebook och Instagram – Mycket lätt att installera så att du kan sälja dina produkter på Facebook både och Instagram.
 • Mobila appar – Sälj dina produkter på dina egna appar som du utvecklat.
 • Droshi och Oberlo – Två fantastiska appar för dropshipping som tillåter dig att importera produkter för dropshipping i din webshop. (En riktigt bra lösning för den som vill testa nya produkter live!)

5. Klarna och massor av övriga betalningslösningar.

shopify klarna

Kanske säljer du produkter utanför Sverige och behöver hantera olika valutor, skatter eller betalningssystem?

Du bör även undersöka vilken den bästa betallösningen för din webshop är för respektive marknad där du planerar att vara verksam.

Systemet är anpassat att kunna koppla på i princip alla kända betallösningar som finns i världen.

Dina kunder kan även betala med Klarna vilket naturligtvis är uppskattat på den Nordiska marknaden. Systemet är också fullt integrerat med mer än 50 olika språk.

Din butik kommer att kunna acceptera direktbetalning via exempelvis kreditkort, presentkort, Swish och andra populära tjänster på din marknad.

Shopify har även en egen betallösning – Shopify Payment.

Tjänsten fungerar utmärkt för exempelvis den svenska marknaden och är ett billigt alternativ som är enkelt att komma igång med för den som har behov av en okomplicerad lösning. Shopify Payments fungerar dock inte på alla marknader. Shopify användare på den norska marknaden kan ännu inte dra nytta av Shopify Payments.

6. Multipla säljkanaler

Vissa system på marknaden liknar Shopify när det gäller design etc. Men eftersom Shopify är en av världens mest populära plattformar inom e-handel på konsumentmarknaden (B2C), ligger de i framkant avseende integrationer med andra tjänster på marknaden.

Du kan exempelvis hantera försäljning av produkter både i din fysiska butik (om du har en) och i din webshop samtidigt.

Varför endast visa dina produkter och tjänster i din webbutik när du kan exponera och sälja dem i massvis av kanaler på internet?

Du kan hantera försäljning och marknadsföring på sociala medier via din Shopifybutik.

Via appar kan du exponera produkter på Facebook och skicka personer direkt till din webbutik för att slutföra köp.

Via appar kan du även importera exempelvis kundomdömen, kommentarer och bilder då dina följare i sociala medier som använder dina produkter.

Kanaler som anses helt nya för svensk e-handel, såsom Amazon, har sedan länge funnits som en integrerad säljkanal i Shopify.

7. Shopify POS

Om du har en fysisk butik idag och vill ta steget att även börja sälja på nätet, då kan det vara intressant för dig att välja en e-handelsplattform som är uppsatt med ett kassasystem (POS – Point Of Sale)

Du kan integrera Shopify POS i din fysiska butik så att data delas mellan POS och din webbutik. Du har på så vis tillgång till all data på ett och samma ställe. Det kan handla om kundregister, transaktioner, lagersaldon, ordrar och retur.

Plattformen erbjuder även dess användare mer specifika lösningar såsom kvittoskrivare, kortläsare mm som är helt integrerat med systemet.

8. Användbara “appar” för dina kommande behov

shopify app store

Som du kanske har märkt uppskattar jag  flexibiliteten med plattformen.

Om du behöver en speciell funktionalitet som inte ingår i standardpaketet, kan du besöka plattformens “App store” för att ladda ned de appar (funktioner) som du har behov av.

Oavsett behov, rekommenderar jag alltid entreprenörer att välja en e-handelsplattform som har en appmarknad. Fördelen är att det ständigt tillkommer nya appar som plattformens användare får tillgång till.

Genom att välja en plattform med en bra appmarknad kan du växa med plattformen och behöver inte byta plattform när dina behov förändras. Appar är en förutsättning för att smidigt kunna expandera och tillgodose dina framtida behov. Läs mer om bra appar för Shopify här.

Shopify har fler appar än jämförbara alternativ

Det finns ett stort utbud av appar i “app store”. Här hittar du appar för logistik, marknadsföring, försäljning och mycket, mycket mer.

Det tillkommer ständigt nya appar och Shopify säkerställer att appar som säljs i “app store” är av god kvalitet.

9. Konvertera med funktion för övergivna kundvagnar

I Shopifys förkonfigurerade basfunktionalitet finns det en smart funktion för övergivna kundvagnar som är skapad för att hjälpa dig att följa upp utebliven försäljning.

Funktionen är uppsatt för att autogenerera e-post till besökare i din webbutik som inte slutför ett påbörjat köp i på din kassasida. Undersökningar har visat att den här typen av autogenererade email till personer som påbörjat men ej slutfört ett köp kan ha betydande effekt på konverteringen (+ 15-20%).

Mail som skickas för att vinna tillbaka besökare och konvertera dem till kunder går att anpassa via e-postmallar.

Den förkonfigurerade mallen som används visar de produkter som personen hade plockat i sin varukorg men valt att inte köpa. Det går även att skicka med rabattkoder eller anpassa med andra mervärden som kan få personen att fatta köpbeslut.

Övergivna kundvagnar var tidigare en funktion som endast tillgänglig för de dyrare paketen. Men numera är funktionen tillgänglig för alla Shopifys användare.

Nackdelar med systemet

 • Prissättning för appar kan få den verkliga kostnaden att bli högre än vad du räknar med. Det finns dock flera gratisappar men flera av dessa ger användare endast begränsad funktionalitet gratis.
 • Dyra teman– det finns flera gratisteman att välja på som faktiskt är bra. Men vill du ha ett mer specifikt tema som passar en viss nisch kan du behöva köpa ett tema. Ett tema kostar ca. 160-180 $. (Rätt dyrt med tanke på priset du betalar för din webbutik är från 29$ per månad)
 • Höga utträdesbarriärer – Om du av någon anledning skulle vilja byta leverantör för din webshop, kommer du märka att det inte är så enkelt som man kanske kan tro. Shopify är en helhetslösning “SaaS” vilket gör att det kan vara en komplicerad process att migrera data till en annan plattform.
 • Digital hjälpguide – Shopify med sina miljoner butiker har jobbat hårt för förebygga manuella supportärenden. För det första är systemet användarvänligt och det är sällan man behöver hjälp för att förstå hur tjänsten fungerar. För det andra har man tagit fram en digital handbok som i princip täcker varenda fråga som kan förekomma.
  Men ibland kan det vara så att man faktiskt vill prata med en tekniker. Shopify har idag en svensk support som är riktigt bra men tjänsten bygger främst på självlärande. Det gör att det kan ta lite tid att få kontakt med supporten.

Hur kommer jag igång och är det verkligen gratis?

Det finns en kostnadsfri 3-dagarsperiod och du behöver inte ditt kreditkort för att registrera dig. Kontot avslutas alltså automatiskt efter det att du har använt tjänsten i tre dagar. 

För de som önskar fortsätta erbjuder Shopify just nu Shopify Basic för 1 $ per månad under de första 3 månaderna. Testa Shopify gratis och läs mer här.

De abonnemang eller paket som du sedan kan välja att betala för om du vill fortsätta att använda systemet, är prissatta på månadsbasis. (Det går även att registrera helårsabonnemang.)

Det är också viktigt att känna till att en del av kostnaden för att använda systemet utgörs av en transaktionsavgift.

Personligen gillar jag den här prissättningen, eftersom även småföretagare, med ganska liten försäljning kan använda produkten, vilket enligt min mening är det bästa systemet på marknaden 2021.

Så fungerar dropshipping med Shopify i Sverige

Dropshipping innebär att du endast säljer produkter via din webbutik som sedan “dropshippas” från din leverantör till din kund. Du slipper på så vis köpa in och lagerhålla de produkter som du säljer.

Shopify är en bra plattform för den som funderar på dropshipping som affärsmodell. Plattformen är nämligen integrerat med flera befintliga leverantörsportaler för dropshipping.

En leverantörsportal är en “app” eller en plattform som du kan ansluta din webshop till för att med endast ett par klick komma åt mängder av produkter som du kan sälja via dropshipping i din webshop.

En av de mest framstående “apparna” är Oberlo som går att använda helt gratis med Shopify. Med Oberlo får du tillgång till i princip alla AliExpress artiklar. Du kan enkelt välja ut och klicka i de artiklar som du vill sälja för att de ska importeras in i din webshop.

Skalbart med tjänsten Plus

Shopify Plus är en premiumtjänst som gör att även många riktigt stora företag väljer att använda plattformen. Jag går inte in på några närmare detaljer avseende planen “Plus”. Anledningen till det är att jag helt enkelt aldrig själv har testat Plustjänsten.

Min uppfattning är dock att det är vanligt att användare väljer att stanna med Shopify och uppgraderar till planen Plus när deras webbutik börjar omsätta miljonbelopp.

Plusplanen är inget för småföretagare. Den som väljer att starta sin webshop med Shopify kommer dock att ha bra möjligheter till expansion längre fram, utan att behöva byta plattform.

Sammanfattning – Slutsats

 • Plattformen är enkel och användarvänlig: Allt känns logiskt och intuitivt, du har allt på ett och samma ställe.
 • Trots att plattformen är enkel att använda är det många som underskattar utmaningen med att öppna en webbutik. Det kan vara lönt att ta en komplett e-handelskurs som är avsedd för Sverige.
  Nordboost är en svensk utbildningspartner till Shopify som ger deltagarna bra förutsättningar och tips för att lyckas med Shopify och sin e-handelsföretag.
 • Ett av de största systemen på marknaden. Du får tillgång till nyutvecklad funktionalitet och du har möjlighet att expandera till nya geografiska marknader snabbt och enkelt.
 • Plattformen erbjuder en stor bredd marknadsförings- och säljkanaler. Du får massvis av betallösningar att välja på och du kan exempelvis erbjuda dina kunder att betala via betrodda tjänster på den svenska marknaden (Swish, Klarna, faktura etc.).
 • Vissa appar och teman kommer med en kostnad men du får en 3-dagars testperiod utan kostnad. Just nu erbjuder Shopify 1$/mån de första 3 månaderna för användare som önskar fortsätta efter gratisperioden är över. Du behöver inte ange kreditkortsnummer för att registrera ett gratiskonto. Här kan du helt enkelt testa plattformen kostnadsfritt.
 • Snabbt system som ger dina kunder en bra köpupplevelse.
 • Bra referenser – både små och stora företag använder plattformen. Exempelvis, Budweiser, Tesla och Red Bull.
 • Prismässigt ligger de i linje med jämförbara konkurrenter. (Ett prisvärt alternativ).
 • Bra plattform för dropshipping. Via gratisappen Oberlo, kan du importera artiklar från AliExpress till din webshop som sedan dropshippas till dina kunder.

10% RABATT!
Coupon

Tidsbegränsat erbjudande. 10% rabattalla Nordboosts distanskurser! Ange koden i samband med köp i kassan.

More Less
Subscribe
Notify of
guest
36 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments