Webbutik
Wix vs Webnode: Du bör veta detta innan du väljer en plattform
När du ska skapa din första hemsida är en hemsidebyggare det självklara valet. Det finns dock flera bra lösningar online, vilket kan göra det svårt att veta vilken du ska…
Funderar du på att starta en butik online och undrar vilken e-handelsplattform du ska välja?
I vissa fall kan det bästa alternativet vara att använda en svenskutvecklad produkt.
Fördelarna är många.
Du får en produkt som är klippt och skuren för den svenska marknaden och för svenska användare.
Att välja en svensk plattform ger dig även möjligheten till att få relevanta referenser. Det är exempelvis enkelt att komma i kontakt med webbutiksägare som redan använder plattformen på den svenska marknaden.
Du kan på så vis snabbt bilda dig en uppfattning om huruvida du vill starta en likartad verksamhet eller hur din webbutik kan komma att se ut när den är färdig.
Det finns även vissa mer eller mindre uppenbara nackdelar med att välja en svenskutvecklad plattform. I det här inlägget om Quickbutik ger jag både tips och rekommendationer och förklarar vem jag anser att plattformen lämpar sig för.
Som vanligt är det här min personliga åsikt och det är upp till var och en att bilda sig en egen uppfattning om vad som är bäst för ens specifika behov.
Jag har även försökt att identifiera de främsta för- och nackdelar med plattformen. I mitt omdöme belyser jag vad du bör känna till innan du bestämmer dig för bygga din e-handel med Quickbutik.
Först av allt bör det nämnas att Quickbutik är en förhållandevis ny produkt på marknaden. Bolaget startade kring 2015 och har förvisso sedan dess byggt en tjänst som är väldigt bra!
Att vara ny på marknaden för tekniska tjänster behöver inte vara en nackdel. För den som väljer att bygga sin butik med en nystartad tjänst kan det faktiskt finnas en del fördelar. Det bör dock nämnas att det även innebär vissa risker.
I Quickbutiks fall har vi att göra med ett bolag som omsatte ca. 4 mkr (2018). Trots att ett så litet bolag snabbt kan anamma de senaste trenderna på marknaden vad gäller både användarvänlighet, funktionalitet och teknik, bör man även beakta följande:
Nu kanske jag har gett sken av att plattformen som Quickbutik tillhandahåller inte är bra? Så är det inte.
“Quickbutik är en bra e-handelsplattform för Sverige”
Quickbutik har exempelvis ett bra utbud av bastjänster (om du använder tjänstepaketet “Standard”). Alla funktioner upplever jag som välutvecklade och du behöver inte uppgradera till en annan funktionalitet i efterhand.
En nackdel är dock att “Standard” har en relativt hög månadsavgift.
Bastjänsterna är välgjorda och ger användare bra kvalitet.
Däremot anser jag att det saknas en del extrafunktionalietet (Jag kan tänka mig att Quickbutik kan behöva minst ett par år till för att kunna erbjuda ett heltäckande utbud av funktioner och appar som flera av deras konkurrenter. Men jag tror inte att Quickbutik någonsin kommer i närheten av de riktigt stora internationella plattformarna som ger användare tillgång till en appmarknad där utvecklingsföretag säljer sina appar till användare.)
Systemet tillåter även att du kan lägga in kod eller “script” och göra egenutvecklingar. Det kan vara en stor fördel om du längre fram vill lägga till externa tjänster (som inte finns tillgängliga hos Quickbutik).
Quickbutik är svenskutvecklat, vilket jag anser vara en stor fördel för svenska användare.
Varför är det bra att använda en svenskutvecklad tjänst?
Jo, ponera att du vill öppna en webbutik på den svenska marknaden. Dina kunder är i princip enbart svenskar och du vill ge dina kunder en bra köpupplevelse.
Svenska plattformar förlägger typiskt sina servrar i närheten av sina användare. Det innebär att din webshop laddar snabbare för dina svenska kunder då de besöker din webbplats. Data transporteras snabbare ju kortare distans data måste färdas till slutanvändarna.
Enligt studier som utförts av Google, lämnar 53% en webbplats om det tar mer än 3 sekunder för en sida att ladda. (Studien gjordes förvisso på mobila användare men ger en bra indikation även i det här sammanhanget.) En snabbt laddande webbutik är den absolut viktigaste egenskapen när du väljer plattform. Rättare sagt, om din webshop laddar långsamt kan det få förödande konsekvenser för ditt företag.
En annan fördel med svenska plattformar är att de är väl anpassade med de betallösningar och tredjepartslösningar som är populära på den svenska marknaden.
När du registrerat dig som gratisanvändare och loggar in i Quickbutiks portal känns det mesta intuitivt och lättbegripligt.
Du skapar din webshop i 5 steg.
Det första steget är att ange butiksnamn och ditt tillfälliga URL. (Som gratisanvändare får du ett subdomän till “quickbutik.com”. Efter att du fyllt i och uppget informationen som erfodras går du vidare till nästa steg för att skapa produkter.
Det går snabbt att förstå hur plattformen fungerar. Det är även enkelt att anpassa layouten i sin webshop och det finns en handfull standardiserade designmallar att välja av.
Att jämföra Quickbutik med riktigt stora plattformar kan i vissa fall ge en missvisande bild. Vissa av de funktioner och verktyg som exempelvis Shopify tillhandahåller har du med stor sannolikhet inte behov av för den svenska marknaden.
Med Quickbutik får du ett bra basutbud av funktionalitet (även om jag anser att prissättningen är för hög på “Standard”).
Ska du starta en enklare webbutik som ser snygg ut, då kan Quickbutik vara ett attraktivt alternativ. Plattformen kommer naturligtvis med funktionalitet för att hantera svensk moms och för att kunna anpassa valuta och följesedlar.
Tjänsten har även ett bra rapporteringsverktyg. Du får snabbt en övergripande bild över aktuell omsättning och du kan även följa upp besöksstatistik.
Att välja en svensk plattform innebär att du har goda möjligheter att hitta andra e-hdelsföretag som använder motsvarande plattform.
Funderar du på att använda en stor och internationell plattform märker du snart att de referenser som dessa hänvisar till är svåra att relatera till. Vad har du exempelvis för glädje av att känna till vilken plattform som Coca Cola använder?
Du vill ju veta vilken plattform som de företag som påminner om ditt använder. Quickbutik har flera officiella referenser som du bör titta lite närmare på.
Mitt råd är att åtminstone kolla designen på minst 2-3 webbshopar inom samma nisch som där du planerar att vara verksam.
Välj ut åtminstone en av dessa och kontakta webbutiksägaren och fråga vad de tycker om plattformen?
En plattform som exempelvis Quickbutik har i huvudsak svenska kunder och du kommer säkert att få svar från dessa referenser om du hör av dig till dem.
Sist men inte minst vill jag tycka till om priset.
Quickbutik är enligt min mening en enkel och bra lösning för framförallt den svenska marknaden.
Jag anser dock att plattformen är relativt dyr i förhållande till vad du får för pengarna.
Jag tror att de allra flesta som använder Quickbutiks plattform kommer ha behov av funktioner som endast finns tillgängliga för dem som väljer att uppgradera till tjänstepaketet “standard”.
Funktioner såsom: Produktfilter, blogg, merförsäljning i kassan, övergiven varukorg och flera andra tjänster ingår inte i det billigaste tjänstepaketet “Starup”.