Är Quickbutik en billig e-plattform? 5 viktiga råd!

framsida

Funderar du på att starta en butik online och undrar vilken e-handelsplattform du ska välja?

I vissa fall kan det bästa alternativet vara att använda en svenskutvecklad produkt.

Fördelarna är många.

Du får en produkt som är klippt och skuren för den svenska marknaden och för svenska användare.

Att välja en svensk plattform ger dig även möjligheten till att få relevanta referenser. Det är exempelvis enkelt att komma i kontakt med webbutiksägare som redan använder plattformen på den svenska marknaden.

Du kan på så vis snabbt bilda dig en uppfattning om huruvida du vill starta en likartad verksamhet eller hur din webbutik kan komma att se ut när den är färdig.

Det finns även vissa mer eller mindre uppenbara nackdelar med att välja en svenskutvecklad plattform. I den här recensionen av Quickbutik ger jag både tips och rekommendationer och förklarar vem jag anser att plattformen lämpar sig för.

Som vanligt är det här min personliga åsikt och det är upp till var och en att bilda sig en egen uppfattning om vad som är bäst för ens specifika behov.

Jag har även försökt att identifiera de främsta för- och nackdelar med plattformen. I mitt omdöme belyser jag vad du bör känna till innan du bestämmer dig för bygga din e-handel med Quickbutik.

Kolla även in Shopify som jag tycker är en riktigt bra plattform både i pris, användarvänlighet och flexibilitet.

 

Här kan du gå direkt till sammanfattningen av artikeln

Att fundera över innan man använder tjänsten

Först av allt bör det nämnas att Quickbutik är en förhållandevis ny produkt på marknaden. Bolaget startade kring 2015 och har förvisso sedan dess byggt en tjänst som är väldigt bra!

Att vara ny på marknaden för tekniska tjänster behöver inte vara en nackdel. För den som väljer att bygga sin butik med en nystartad tjänst kan det faktiskt finnas en del fördelar. Det bör dock nämnas att det även innebär vissa risker.

I Quickbutiks fall har vi att göra med ett bolag som omsatte ca. 4 mkr (2018). Trots att ett så litet bolag snabbt kan anamma de senaste trenderna på marknaden vad gäller både användarvänlighet, funktionalitet och teknik, bör man även beakta följande:

 • Bolaget kan vara känsligt för finansiella risker. Risken att Quickbutik exempelvis blir uppköpta av konkurrenter kan vara befintlig. Detta kan i sin tur leda till många tänkbara och oförutsägbara problem för dess användare.
 • Trots att Quickbutik går med vinst och växer i både omsättning och räknat i marknadsandelar, går det inte att bortse från att bolag i den här storleken kan vara ekonomiskt sårbara. De kan ha dålig förmåga att bära förluster över tid.
 • Väljer du däremot att använda en stor och väletablerad plattform så är denna risk generellt sett liten. Större bolag kan klara av att gå med förlust under en längre period utan att sakta ner investeringstakten och upprätthålla god servicegrad.
 • Det är förmodligen osannolikt att Quickbutik går med konkurs de närmsta åren. Men om Quickbutik skulle gå dåligt kan man förmoda att de snabbt spar in på utvecklingskostnader och kundservice mm.
 • En annan synpunkt avseende system som tillhandahålls av mindre och nystartade bolag är att du som användare får tillgång till ett litet utbud av funktionalitet och appar.

  Det kanske du inte tänker på när du börjar bygga din webbshop.

  När ditt företag växer kommer du med stor sannolikhet ha behov av än det ena och än det andra. En stor plattform (som exempelvis har hundratusentals användare) ger dig ett större utbud av appar och funktionalitet.

..så varför ska man använda Quickbutik?

Nu kanske jag har gett sken av att plattformen som Quickbutik tillhandahåller är värdelös? Så är det inte.

”Quickbutik är faktiskt en bra e-handelsplattform, även om jag har testat ännu bättre tjänster på marknaden”

Det som jag presenterat som dåliga egenskaper med Quickbutik i mitt omdöme, kan i vissa fall även ses som fördelar beroende på hur man väljer att se på det.

Låt mig ta konkret ett exempel; med en stor och välkänd plattform som exempelvis Shopify – som alltså har hundratusentals kunder och som ger användarna möjlighet att installera tusentals appar, finns det även många problem.

De har exempelvis en hel del basfunktionalitet som är dålig. Ska man redigera eller publicera ett blogginlägg med Shopify är det både tidskrävande och med begränsade möjligheter för att få det att se snyggt ut. Många användare tvingas därför att köpa till utökad funktionalitet (”appar”) för att fixa en snygg blogg.

Så är det inte med Quick butik, du får ett komplett utbud av basfunktionalitet (om du använder tjänstepaketet ”Standard”). Alla funktioner upplever jag som välutvecklade och du behöver inte uppgradera till en annan funktionalitet i efterhand.

Produkten är välgjord från början. Däremot anser jag att det saknas en del extrafunktionalietet (Jag kan tänka mig att Quickbutik kan behöva minst ett par år till för att kunna erbjuda samma heltäckande utbud av funktioner och appar som flera av deras konkurrenter.)

Systemet tillåter även att du kan lägga in kod eller ”script” och göra egenutvecklingar. Det kan vara en stor fördel om du längre fram vill lägga till externa tjänster (som inte finns tillgängliga hos Quickbutik).

1. En bra lösning för Svenska webbutiker

Quickbutik är svenskutvecklat, vilket jag anser vara en stor fördel för svenska användare.

Varför är det bra att använda en svenskutvecklad tjänst?

Jo, ponera att du vill öppna en webbutik på den svenska marknaden. Dina kunder är i princip enbart svenskar och du vill ge dina kunder en bra köpupplevelse.

Svenska plattformar förlägger typiskt sina servrar i närheten av sina användare. Det innebär att din webshop laddar snabbare för dina svenska kunder då de besöker din webbplats. Data transporteras snabbare ju kortare distans data måste färdas till slutanvändarna.

Enligt studier som utförts av Google, lämnar 53% en webbplats om det tar mer än 3 sekunder för en sida att ladda. (Studien gjordes förvisso på mobila användare men ger en bra indikation även i det här sammanhanget.) En snabbt laddande webbutik är den absolut viktigaste egenskapen när du väljer plattform. Rättare sagt, om din webshop laddar långsamt kan det få förödande konsekvenser för ditt företag.

2. Användarvänlighet i toppklass

När du registrerat dig som gratisanvändare och loggar in i Quickbutiks portal känns det mesta intuitivt och lättbegripligt. Här kan du testa systemet gratis. Du behöver inte uppge någon känsligt information. Efter det att du angett epost och ett lösenord loggas du in och kan testa systemet kostnadsfritt i 14 dagar.

Du skapar din webshop i 5 steg.

Det första steget är att ange butiksnamn och ditt tillfälliga URL. (Som gratisanvändare får du ett subdomän till ”quickbutik.com”. Efter att du fyllt i och uppget informationen som erfodras går du vidare till nästa steg för att skapa produkter.

Det går snabbt att förstå hur plattformen fungerar. Det är även enkelt att anpassa layouten i sin webshop och det finns en handfull standardiserade designmallar att välja av.

3. Litet utbud men med bra basfunktionalitet

Att jämföra Quickbutik med riktigt stora plattformar kan i vissa fall ge en missvisande bild. Många av de funktioner och verktyg som exempelvis Shopify tillhandahåller har du med stor sannolikhet inte behov av för den svenska marknaden.

Med Quickbutik får du ett bra basutbud av funktionalitet (även om jag anser att det borde ingå fler funktioner i tjänstepaketet ”Starup”). Ska du starta en enklare webbutik som ser snygg ut, är lätt att använda (både för dig och kunderna), då är Quickbutik ett attraktivt alternativ.

De har precis som andra svenska e-handelsplattformar, såsom exempelvis StoreDo eller Wikinggruppen vissa integrationer mot system som typiskt är populära bland svenska företag. Quickbutik erbjuder integrerad funktionalitet mor exempelvis Fortnox (bokföringssystem), Klarna och Swish (betalsystem).

Plattformen kommer naturligtvis med funktionalitet för att hantera svensk moms och för att kunna anpassa valuta och följesedlar.

Tjänsten har även ett bra rapporteringsverktyg. Du får snabbt en övergripande bild över aktuell omsättning och du kan även följa upp besöksstatistik.

4. Relevanta referenser

Att välja en svensk plattform innebär att du har möjlighet att kolla in andra företag som använder produkter som förmodligen är av relevans för dig.

Funderar du på att använda en stor och internationell plattform märker du snart att de referenser som dessa hänvisar till är svåra att relatera till. Vad har du exempelvis för glädje av att känna till vilken plattform som Coca Cola använder?

Du vill ju veta vilken plattform som de företag som påminner om ditt använder. Quickbutik har flera officiella referenser som du bör titta lite närmare på.

Quickbutiks referenser

Mitt råd är att åtminstone kolla designen på minst 2-3 webbshopar inom samma nisch som du.

Välj ut åtminstone en av dessa och kontakta webbutiksägaren och fråga vad de tycker om plattformen? Det kan låta ambitiöst men det är helt klart värt mödan.

En plattform som exempelvis Quickbutik har flera små svenska kunder och du kommer garanterat att få svar från dessa referenser om du hör av dig till dem.

5. En förhållandevis dyr tjänst

Sist men inte minst vill jag tycka till om priset.

Quickbutik är enligt min mening en enkel och bra lösning för framförallt den svenska marknaden.

Jag anser dock att plattformen är relativt dyr i förhållande till vad du får för pengarna.

Jag tror att de allra flesta som använder Quickbutiks plattform kommer ha behov av funktioner som endast finns tillgängliga för dem som väljer att uppgradera till tjänstepaketet “standard”.

Funktioner såsom: Produktfilter, blogg, merförsäljning i kassan, övergiven varukorg och flera andra tjänster ingår inte i det billigaste tjänstepaketet “Starup”. 

Sammanfattning

 • Quickbutik är ett litet bolag som tillhandahåller en förhållandevis ny e-handelsplattform med fokus på framförallt den svenska marknaden. Det kan finnas risker med att bygga sin butik med en så pass ny tjänst. 
 • En nackdel med en så pass liten plattform som Quickbutik kan vara att du inte får tillgång till samma utbud av funktionalitet och appar som de internationellt erkända e-handelsplattformarna. 
 • Jag anser att den bästa internationella e-handelslattformen för Sverige är Shopify, de ger dig ett stort utbud av funktionalitet och ett högt värde för pengarna. 
 • De stora plattformarna är även enligt min mening en mer ”skalbara”. Genom att välja en internationellt stor e-handelsplattform kommer du att kunna växa med plattformen och expandera ditt företag internationellt. (Personligen anser jag att Shopify är den bästa platformen för Sverige, läs mer och testa gratis här.)
 • Några fördelar med Quickbutiks plattform är enligt mig: Systemet är enkelt att använda och kommer med välutvecklade basfunktioner. Du kan testa tjänsten gratis i 14 dagar. (Behövs endast epost för att komma igång). 
 • Eftersom att tjänsten är svenskutvecklad kommer plattformen med funktionalitet som typiskt uppskattas av svenska användare. Exempelvis är Quickbutik integrerad med Klarna, Swish och Fortnox. Det finns givetvis även funktionalitet för att hantera svensk moms, följesedlar och valuta. 
 • Quickbutik har många referenskunder på den svenska marknaden. Kolla in de referenser som är verksamma inom din nisch/marknad. Jag rekommenderar även att du tar kontakt med minst en referens innan du bestämmer dig för att bygga din webshop med Quickbutik.
 • Jag anser att tjänsten är bra men förhållandevis dyr. Du kan få mer värde för pengarna! Läs mer om hur du går tillväga för att hitta den bästa e-handelsplattformen här

Är Shopify bra för Sverige? De 8 viktigaste tipsen!

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

2 tankar på “Är Quickbutik en billig e-plattform? 5 viktiga råd!”

  • Hej Kenneth, ja, jag har testa One.com och även skrivit en recension om deras plattform och tjänster som du kan ta del av här. Jag anser dock inte att det finns något som är vare sig enklare eller bättre med One i jämförelse med exemeplvis Wix eller Shopify.

   Är du ute efter en enkel webbshop så kan du även läsa mitt inlägg där jag går igenom bästa plattfromarna för e-handel baserat på vilka behov man har. Lycka till!

   Svara

Lämna en kommentar