Tips för att Dropshippa med Oberlo i Sverige och Europa

Funderar du på att sälja produkter online via dropshipping? I sådana fall ska du överväga att använda en marknadsplats som ger dig tillgång till ett stort utbud av produkter från olika dropshippers.

Det här en lösning som är supervanlig i exempelvis USA och Asien men som även på senare år slagit igenom på den svenska marknaden.

Det är med andra ord ett bra läge att testa denna affärsmodell nu, då det fortfarande finns stora möjligheter att slå sig in på marknaden med dropshipping.

I det här inlägget går jag igenom Oberlo som är en av de främsta apparna för den som vill dropshippa via en plattform med anslutna leverantörer för dropshipping.

Vad är Oberlo?

Oberlo är en av de största och vanligaste tjänsterna som finns på marknaden för att sälja produkter via dropshipping. Oberlo är dock inte i sig en e-handelsplattform för att sälja produkter. Oberlo är heller inte en “leverantörsplattform” vilket man lätt kan tro.

Enkelt förklarat är Oberlo en app som du kan använda gratis för att dropshippa produkter från Aliexpress leverantörsbas.

En fördel med Oberlo för oss som jobbar med e-handel inom EU är att du även får tillgång till ett visst utbud av produkter som lagerhålls inom EU. Det gör det enklare att dropshippa produkter, förutsatt att dina kunder finns inom EU.

Oberlo kopplar alltså ihop din webshop med Aliexpress vilket gör att du får tillgång till massvis av produkter från olika asiatiska leverantörer. Via Oberlo-appen väljer du vilka artiklar som du vill sälja i din webshop.

När en vara har sålts, skickas produkten direkt till din kund och du erhåller mellanskillnaden av priset som du satt för dina kunder minus leverantörens pris.

Med Oberlo kan du alltså importera produktinformation (bilder, text, mått, vikt etc) men du kan även ändra all info och exempelvis byta ut bilder mot dina egna eller sätta det pris du vill.

För att använda Oberlo behöver du alltså först skapa en webshop. För att använda Oberlo krävs att du använder Shopifys plattform då appen inte är kompatibel med andra system på marknaden.

Det finns dock flera andra spännande alternativ på marknaden som är minst lika bra som Oberlo. Vilket alternativ du bör välja kan bero på vilken e-handelsplattform som du använder.

Vissa plattformar kan dock tillåta dess användare att använda olika leverantörsplattformar för dropshipping. Exempelvis är WooCommece kompatibelt med både Droshi, Alidropship, Dropified. Även Shopify ger dig fler valmöjligheter utöver Oberlo.

Oberlo är som sagt endast utvecklat för e-handlare som använder Shopify

Det bör även nämnas att Oberlo är utvecklat av Shopify vilket kan vara en anledning till att de vill ha ensamrätt till appen.

1. För att komma igång och testa appen

Under förutsättning att du använder Shopifys plattform kan du alltså enkelt testa dropshipping med Oberlo helt gratis. Allt du behöver göra efter det att du skapat din webshop, är att gå till Shopify App Store, där du laddar ned och aktiverar appen.

När du väl aktiverat appen kommer du åt alla artiklar som går att dropshippa via Aliexpress. Du kan söka på leverantör eller filtrera på typ av produkt för att hitta det du söker i det enorma utbud av artiklar som finns att dropshippa från Aliexpress. Viktigast av allt är att du kan filtrera din sökning på land och aktuella leveranssätt.

Oberlo är en väletablerad tjänst i USA vilket innebär att många produkter är avsedda för den amerikanska marknaden. Genom att filtrera på Sverige (eller den marknad som du vill sälja på) kan du dock se vilka leverantörer och artiklar som går att dropshippa för din marknad.

Den stora fördelen med Oberlo är att du importerar de artiklar som du vill sälja i din webbutik med endast ett klick. Du slipper på så vis att lägga in produktinformation, titlar, beskrivningar, bilder etc. All information levereras i färdigt format till din webshop och du spar på så vis mycket tid.

FÖRDELAR

Finns möjlighet att beställa “golden sample” för de flesta produkterna. (Med andra ord kan du beställa en artikel för att kolla kvalitet och leverans innan du bestämmer dig för att sälja en produkt.

Oberlo importerar rubbet. Du behöver inte lägga ned tid på att fixa med bilder, produktinformation etc.

Går att anpassa produkterna (om man vill). Du kan ändra pris, beskrivning, produktinfo etc.

Går att ställa in ett förinställt utpris. Du kan alltså per default ha ett bestämt påslag på leverantörens pris. (Går självfallet att anpassa manuellt också).

Går att använda gratis.

Betalversionen är billig (29.9 USD/mån). När din webshop börjar omsätta mer kan du uppgradera utan att det svider).

NACKDELAR

Ledtider har varit väldigt långa (men ska ha blivit lite bättre de senaste åren).

En hel del produkter går inte att beställa för Europa (då de inte lagerhålls i Europa).

Samma sortiment som många motsvarande appar (AliExpress).

Gratisversionen tillåter dig att använda upp till 500 produkter (vilket är rätt bra). Men du kan endast hantera upp till 50 ordrar med gratisversionen (dåligt).

10% RABATT!
Coupon

Tidsbegränsat erbjudande. 10% rabattalla Nordboosts distanskurser! Ange koden i samband med köp i kassan.

More Less

2. Är det här en bra lösning för Sverige och Europa?

Oberlo är inte på något vis en unik lösning men du får bättre utbud för den europeiska marknaden med Oberlo än jämförbara alternativ.

Exempevlis kommer du med Oberlo åt produkter från andra marknadsplatser (än AliExpress). Du kan alltså dropshippa produkter även från Europeiska leverantörer. 

En del av sortimentet är dock samma som du kommer åt via Alidropship, och Droshi mfl. En nackdel med alla dessa lösningar är att en stor del av artiklarna i  sortimentet inte lagerhålls i Europa.

Det bästa sättet att bilda sig en uppfattning om utbudet av artiklar för Sverige är att ladda ned appen och testa gratis. Då kan du snabbt se om just de produkter som du vill sälja i din webshop finns tillgängliga med skäliga leveranstider för din marknad.

Tidigare ansågs Droshi vara en av de bästa platformarna för den europeiska marknaden. Droshi är dock en lite start up, vilket inneburit att de stängt ned plattformen på grund av finansiella svårigheter, här kan du läsa mer om Droshi.

3. Vem ska använda Oberlo?

Tjänsten är avsedd för webshoppar som är byggda med Shopify. Generellt sett är dropshipping en uppskattad affärsmodell bland entreprenörer och startups som vill testa en affärsidé utan att investera för mycket pengar.

Med Oberlo får du allt serverat på ett och samma ställe vilket innebär att du spar väldigt mycket tid.

Jag tror därför att Oberlo är ett bra alternativ för den som småskaligt vill testa en affärsidé. Självfallet är inte marginalerna lika höga som traditionell distanshandel där produkter köps in, lagerhålls och sedan levereras till kund. Men du spar mycket tid och kan komma igång i stort sett utan startkapital.

Shopify kostar ca 280 kr /mån vilket måste ses som en väldigt liten kostnad i sammanhanget. Men du kan använda Oberlo gratis.

När din omsättning börjar ta fart kan du uppgraderad till Oberlos premiumtjänst (“Basic”) för att få tillgång till fler artiklar men du kommer långt på att endast använda gratistjänsten.

Sammanfattning:

 • Oberlo är en app för dropshipping som går att använda gratis för Shopifys kunder.
 • Appen ger dig möjlighet att läsa in produkter från AliExpress (med all nödvändig produktinformation) in i din webshop.
 • Du kan sätta vilket ut-pris du vill mot kund och erhåller mellanskillnaden mot det pris som leverantören tar ut per såld vara. Leverantören sköter leveransen och ombesörjer även reklamationsärenden etc.
 • Oberlo är den bästa plattformen för den svenska marknaden och ger dig även tillgång till produkter som kan dropshippas från Europeiska leverantörer. En nackdel med Oberlo är att applikationen endast är kompatibel med Shopify.
 • Shopify är förvisso en av de bästa e-handelsplattformen för Sverige men har du redan skapat en webbutik med en annan plattform så kan du alltså inte använda Oberlo.
 • För den som inte använder Shopify och som byggt sin webshop med en annan e-handelsplattform, exemeplvis WooCommerce, finns andra alternativ till Oberlo. Ett alternativ kan då vara AliExpress och AliDropship. (Dessa är dock inte fullt lika bra som Oberlo och kan heller inte användas gratis.) Läs mer här mer här.

8 tips & recension av Shopify

10% RABATT!
Coupon

Tidsbegränsat erbjudande. 10% rabattalla Nordboosts distanskurser! Ange koden i samband med köp i kassan.

More Less

Share this post

Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

4 svar på ”Tips för att Dropshippa med Oberlo i Sverige och Europa”

 1. Hej Jacob!
  Jag har läst mycket på din blogg nu och undrar hur det funkar med tullavgifterna osv. Hur kan man lösa det på ett snabbt och smidigt sätt när man importerar från Kina?

  Mvh Michael

  Svara
  • Hej Michael. Kontakta Tullverket för att få mer exakt information om vad som gäller men många löser det här problemet genom att använda Kinesiska leverantörer som även har varulager inom EU. På såvis betalar leverantörer (själva) tullavgifter för varor då de importeras till lager inom EU:s gränser. När din kund beställer en produkt/vara skickas alltså produkten från lager i Europa till kunden och vanligen behöver då inga tullavgifter betalas.

   Svara
 2. Hej Jacob!
  Tack för informationen, det ger en snabb inblick i vad Oberlo innebär.

  Vet du hur det ser ut med asiatiska marknader? Om jag vill marknadsföra mig ex i Japan eller Filippinerna, funkar det med Oberlo? Eller är det mest inriktat på västerländska marknader (US och EU)?

  Mvh Johan

  Svara
  • Hej Johan det där får man kolla för varje land. Vad det gäller EU krävs exempelvis att leverantörer som man använder även har lager inom EU för att kunna kringgå problem med tull etc. Det kan vara så att det är motsvarande regler för exempelvis Filippinerna och Japan men det vågar jag inte svara på.

   Svara

Lämna en kommentar