Webbutik

Skapa e-Learning med bästa plattform och verktyg för webinar

post image

Vill du skapa och sälja en egen e-kurs och egna webinar? Då ska du läsa det här inlägget. Här går jag igenom allt du behöver tänka på för att lyckas med e-learning och vilken plattform och verktyg som är bäst för ditt behov.

Ett vanligt misstag är att tro att det finns en lärplattform som är bäst för alla utbildningar och webinar. Så är det naturligtvis inte. Olika plattformar för e-learning är bra för olika typer webbutbildningar.

Du måste dels veta ungefär vilken typ av funktionalitet och verktyg som du vill kunna erbjuda dina kursdeltagare men du måste också ha en rimlig idé av hur pass tekniskt avancerad plattform du vill använda dig av?

I de allra flesta fall duger det att använda en helhetstjänst som ger dig allt du behöver på ett och samma ställe för att exempelvis sälja en en webbkurs.

Letar du efter en extremt användarvänlig tjänst men som samtidigt ger din kurs ett professionellt intryck vad gäller både design och innehåll (videos, quiz, poäng, certifikat efter avslutad utbildning etc.)?

Då rekommenderar jag att du använder Thinkifics plattform som dessutom går att testa helt gratis.

Det finns dock flera intressanta alternativ för den som vill skapa en e kurs. Här går jag igenom de bästa och mest prisvärda tjänsterna för Sverige.

Kvinna som lär sig med hörlurar

Skapa en e-kurs gratis online eller sälj dina nätkurser

Innan du sätter igång med skapa din kurs ska du välja en plattform som passar dina behov. Men innan du bestämmer vilken plattform som är bäst för dina nätkurser så ska du naturligtvis definiera dina behov. Ett vanligt misstag är att man inte funderar tillräckligt innan man sätter igång med sin onlinekurs. När man väl valt plattform är det vanligen svårt och mödosamt att byta plattform och har man gjort ett dumt val från början så sitter man fast med den tjänst som man valt.

Här är det du ska tänka på innan du väljer vilken teknisk lösning eller lärplattform eller s.k. webinar software som du vill använda för att utbilda dina kursdeltagare.

  1. Vill du kunna sälja eller ge bort dina webbkurser? Vet du med all säkerhet att du inte har behov av att sälja din nätkurser, då kan du välja en enklare teknisk kanal.För att sälja en kurs kommer du däremot behöva en tjänst som påminner om en plattform för att starta e-handel. Då är det inte enbart kursdeltagare som är din målgrupp utan snarare kunder.Du bör då alltså välja en plattform för din webbkurs som ger dig bra möjlighet till att marknadsföra och sälja din kurs. Det kan handla om att kunna erbjuda rätt betaltjänster för de marknader där du vill vara verksam.Men det kan även vara viktigt att din plattform har möjlighet att ge dig de verktyg som du har behov av för att med framgång kunna bedriva exempelvis marknadsföring via e-post eller sociala medier.Du ska även kunna generera exempelvis rabattkuponger eller låta personer i din målgrupp kunna ta del av delar i din kurs helt gratis. På så vis kan du skapa rätt förutsättningar för att sälja din kurs.Det är viktigt att förstå att du behöver en hybridlösning för att lyckas med din utbildning i ett sådant läge. Exempelvis är de mest populära plattformarna för e-handel: Shopify, Wix, Squarespace etc. inte av relevans för din verksamhet. Du behöver en kombination av en kommersiell lösning och en tjänst som är riktigt bra för att undervisa med.

  2. Vilken typ av kurs har du tänkt dig och vilka kanaler kan bli aktuella att använda i din utbildning?Olika kurser som är avsedda för olika typer av deltagare har vanligen olika krav på undervisningsform. Idag har det dock blivit allt vanligare att kombinera exempelvis videos, webinarier och texter med exempelvis nedladdningsbart material, quizes och gamification.Den generella trenden är alltså att använda en bredare bas av diverse medium för att stimulera sin publik.

  3. Vem är din kursdeltagare eller elev? Det finns flera faktorer som är avgörande när du väljer plattform som hänger ihop med vem du ska utbilda.Hit hör exempelvis ålder. Är det barn eller äldre eller kanske en blandad skara av elever som dina kurser riktar sig till?Hur tekniskt avancerade är de och hur passa personlig kontakt vill du ha med dina elever?Ska de ha möjlighet att lösa uppgifter gemensamt och interagera med varandra under utbildningens gång etc?Det finns flera saker att tänka på här för att du ska välja den plattform för din webbutbildning som passar dina elevers behov bäst. Försök i möjligaste mån definiera din målgrupp och vilka behov du tror att denna grupp kan ha?

  4. Vem är du? Det kanske är en självklar fråga men faktum är att det finns olika system på marknaden som är bra för olika typer utbildare.Den stora frågan här är egentligen hur pass tekniskt intresserad du är och vilken erfarenhet du har av att exempelvis bygga egna webbplatser sedan tidigare. Den som redan är väl tekniskt erfaren från exempelvis att bygga en egen hemsida bör i vissa fall överväga att använda en mer flexibel plattform eller öppen källkod för att på egen hand bygga sin utbildning med program och kod som passar bäst för webbkursen i fråga.

  5. I nästan alla fall är det dock bättre att välja en helhetslösning som inte som kräver någon som helst teknisk förkunskap. Det beror på att de bästa plattformar som finns på marknaden idag är väldigt flexibla och ger de allra flesta de verktyg som man har behov av.Dessutom är det sällan kostnadsmässigt försvarbart att på egen hand skaffa serverutrymme och betala för och installera programvara. Men det kan finnas undantag här.

Bästa LMS (learning management system) webbinarium och webbutbildningar

Vad är är LMS? LMS står för “Learning Management System” och är enkel förklarat en webbaserad plattform eller webinar software som du använder för att bedriva din utbildning.

Med ett LMS får du alltså alla de verktyg som du behöver för att kunna förmedla kunskap via exempelvis, videos och texter men även via prov, textsvar eller vad det nu kan vara du vill använda i din kurs.

Det finns massvis av olika tjänster (LMS) att välja på. För några år sedan var det vanligt att använda svenskutvecklade LMS för att skapa utbildningar. Det är dock inte alls lika vanligt längre eftersom att de svenska systemen på marknaden i princip alltid och dyrare och sämre än de internationellt erkända plattformarna.

Eftersom att hela utbildningen inklusive jobbet att skapa utbildningen med ett LMS sker online så finns det ingen anledning till att välja ett svenskutvecklat system. Du ska istället välja ett av de bästa systemen på marknaden och det system som passar dina och din deltagares behov bäst.

Här är de bästa tjänsterna för de vanligaste behoven.

#1 Thinkific (Bästa tjänst för både nystartade och mer avancerade utbildningar!)

thinkific

Det här är en plattform som jag tycker är den bästa eftersom den uppfyller i princip alla de kriterier som man kan ha på ett modernt LMS.

Den här tjänsten fungerar som så att man skapar ett användarkonto och ett domän (www.namnetpådinutbildning.com). Sedan är det bara att logga in i plattformen och bygga sin utbildning.

Tjänsten kommer med användarvänlig “drag-och-släpp” funktionalitet. Du kan dra in och släppa videos, quizes, frågor, text, nedladdningsbara filer etc.

När du känner att din kurs är färdig kan du antingen tillåta att dina kursdeltagare måste betala för kursen eller så kan du tillåta att de endast behöver registrera sig för att ta kursen gratis.

Vad jag gillar med Thinkific är att tjänsten är tekniskt okomplicerad men att resultatet blir väldigt professionellt.

Jag skulle säga att det är sällan att ens stora utbildningsföretag som investerar enorma belopp i att skapa webbutibildningar och webinars får ett lika professionellt resultat som du en oerfaren person som gör en gratisutbildning med Thinkific.

  • Användarvänligt! Du behöver inga förkunskaper för att skapa din utbildning utan lär dig snabbt hur du gör för att skapa din kurs.
  • Support ingår. Skulle du behöva hjälp får du snabbt tillgång till personlig service. Det här är något som jag anser är av stort värde om man aldrig har skapat en webbkurs tidigare.
  • Gratis att testa. Man kan förvisso använda tjänsten helt gratis men om du är seriös med din utbildning så ska du räkna med att på sikt betala för tjänsten. Gratisversionen kommer med flera begränsningar men är ett bra sätt för att man ska kunna testa tjänsten utan att behöva betala.
  • Stort utbud av funktionalitet. Det här är en av världens mest populära LMS vilket innebär att plattformen ger dig ett stort utbud av funktionalitet, designmallar och kompatibla 3:e partstjänster. (Om du exempelvis vill integrera din utbildning med Google Analytics, Adwords, Zoom, Zapier etc. så är det möjligt).
  • Du får allt du behöver på ett och samma ställe. Du behöver inte webbhotell, eget tema, brandväggar etc. Allt ingår i tjänsten.
  • Prisvärt om du väljer att betala för tjänsten.

Här kan du läsa mer om Thikific och även testa tjänsten gratis.

#2 Podia – Webinarium och lärportal

Podia

Det här är en tjänst som är något enklare än Thinkific men som är riktigt bra för den som i vill sälja en kurs eller digital produkt på internet. Podia erbjuder precis som Thinkific användare att sälja nedladdningsbara kurser, webinar, medlemskap etc.

Podia är väldigt enkelt att använda, både för utbildare och elever. Du kan chatta med din elever live men du kan även ta hjälp av smart AI-funktionalitet såsom exempelvis chat-bottar.

  • Kan testas gratis. Se gratisversionen som ett bra sätt för att testa tjänsten. Räkna dock med att du som användare kommer att vilja uppgradera till en betaltjänst (från ca. 39$/månad).
  • En komplett helhetslösning. Podia är möjligen något mindre avancerat än Thinkific men du får en mer heltäckande tjänst. Du kan lägga till en egen blogg, meddelandefunktion, och marknadsföra din utbildning med ett inbyggt verktyg för e-post.
  • Kommer med verktyg för att hantera webinarier. Du kan även sälja dina webinarier via plattformen
  • Riktigt bra support! Skulle du behöva hjälp så har du tillgång till kundtjänst 24/7. En fördel här är att Podia även erbjuder videosupport. Du kan alltså få prata med en person och få service live. (Med Thinkific måste du skicka meddelande och vänta på svar.)
  • En häftig funktion är att Podia ger dig en köpknapp som du kan använda i exempelvis andra sammanhang där du vill marknadsföra din kurs. Du kanske redan har en blogg eller hemsida där du vill marknadsföra din kurs. Då har du möjlighet att lägga till en köpknapp som tar dina kunder direkt till din kurs för att genomföra ett köp.

Här kan du läsa mer om Podia och även testa tjänsten gratis.

#3 Learndash – online kurser med WordPress

LearnDash

Det här är den bästa tjänsten för de som kan WordPress väl och som är redo att investera med tid för att sätta upp sin lärportal. Learndash är alltså ett tillägg till WordPress för att skapa onlinekurser.

Tillägget förutsätter att du redan skapat en webbplats med WordPress. Det innebär att du får mycket större flexibilitet än med ovan nämnda alternativ.
Det här inget som du ens bör överväga om du inte redan är erfaren i att använda WordPress. Möjligen kan LearnDash vara ett bra alternativ för stora utbildningsföretag som har anställda webbutvecklare som bygger och administrerar kurser i WordPress. Men för privatpersoner som aldrig använt WordPress finns det förmodligen större fördelar i att använda Podia eller Thinkific.

En fördel med att använda Learndash som utan tvekan är det bästa LMS-tillägget för WordPress är att du har full kontroll och ägandeskap över din webbplats. Det innebär att du kan installera vilka program som du vill på din webbplats. Du kan anpassa med kod och välja vilket webbhotell du vill etc.

Det finns ett flertal LMS som är kompatibla med WordPress men Learndash är det bästa och mest utvecklade systemet.

Du ska dock vara förberedd på att spendera mycket mer tid för att sätta upp din utbildning med WordPress (oavsett om du väljet att använda learnDash eller annan tjänst).

Du kommer heller inte gör några större kostnadsbesparingar (åtminstone inte på kort sikt). WordPress är helt gratis att använda men du måste ha ett webbhotell (ca. 100kr/mån), du måste även betala “hosting” för dina videos (ca. 100 kr/mån), sedan tillkommer kostnader för alla eventuella “plugins” (tillägg) som du vill lägga till men som inte ingår i LearnDash bastjänster. Räkna med att det kan bli minst lika dyrt som med Podia eller Thinkific.

  • LearnDash är kompatibelt med WooCommerce vilket innebär at du kan installera WooCommerce på din webbplats och därefter använda alla tillägg som finns tillgängliga för WooCommerce (dvs. Hundratals program, betaltjänster etc.)
  • LearnDash ger dig 24/7 support. Men du bör räkna med att behöva lösa en hel del saker på egen hand.
  • En fördel är att Learndash erbjuder ett färdigt nedladdningsbart tema som kommer färdigt uppsatt med WooCommerce. (Använder man den här uppsättningen så blir det nästan lika enkelt som med Thinkific eller Podia att sätta upp sin lärportal).
  • Kostar 159 $ / år. Dessutom behöver du egen hosting, tema etc.
  • Det här är inte ett bra alternativ för nybörjare men ett fantastiskt alternativ för den som kan WordPress och som är redo att investera lite mer tid för att komma igång.

Sammanfattning

  • Vill du skapa en egen e-kurs och sälja eller göra tillgänglig på nätet, då bör du fundera lite på dina behov och dina kursdeltagares behov. Det finns flera riktigt bra plattformar (LMS) på marknaden. Ett generellt tips är att undvika svenska LMS eller lärportaler, då de kostar mer och har sämre funktionalitet än de största och mest populära plattformarna i världen.
  • Den bästa plattformen på marknaden för den som vill bygga en professionell onlinekurs är Thinkific. Thinkific kräver inga förkunskaper och du får tillgång till alla verktyg som du kan tänkas ha behov av. Du kan exempelvis använda quiz, videos, frågelekar (gamefication), nedladdningsbara filer och mycket mer.
  • Thinkific är uppsatt för att du ska kunna sälja dina kurser. Du kan koppla på flera populära betaltjänster (Det går även att bygga gratiskurser i systemet). En fördel med Thinkific är att tjänste är väl uppsatt för att du ska kunna marknadsföra dig via social media, e-post eller SEO.
  • Thinkific kan du testa gratis här. (Räkna med att du på sikt kommer att vilja uppgradera till en betaltjänst eftersom att gratistjänsten kommer med vissa begränsningar).
  • Har du redan en webbplats som du byggt med WordPress? Eller kan du WordPress riktigt bra? Då ska du överväga att använda Learndash. Det här är en fantastisk plugin (tillägg) till WordPress som ger dig ännu större grad av frihet än med Thinkfic.
  • Du kommer inte spara särskil mycket pengar med LearnDash jämfört med Thinkifi eller Podia. Du måste nämligen skaffa ett webbhotell i premiumklassen (ca. 100-200kr/mån), du måste även skaffa hosting för dina videos (ca. 100 kr /mån).
  • Räkna dessutom med att spendera mycket, mycket mer tid än om du väljer att gå med Thinkific.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments