5 viktiga steg för att lyckas med dropshipping i Sverige

Leverantörer Sverige

Om du ska sätta upp din egna e-handel så har du säkert redan kommit i kontakt med begreppet “droppshipping”.

Denna moderna och mer dynamiska sourcing- och försäljningsstrategi kan delvis förklara e-handelns mer lukrativa företagande i jämförelse med den mer traditionella varuhandeln.

Jag går här igenom grundläggande råd för att du ska kunna skapa en smart e-handelsstrategi och i ett tidigt skede även överväga dropshipping istället för traditionell sourcing.

Dropshipping är en extremt vanlig affärsmodell i exempelvis USA. Trots att metoden är både enkel att applicera samtidigt som att det inte krävs något större startkapital att komma igång är dropshipping relativt ovanligt i Sverige.

Dropshipping är möjligt i Sverige men inte enkelt! Det beror på att produkter som du säljer till kunder inom EU i många fall påläggs med exemeplvis tullavgift. Dessutom ska moms tas ut, vilket gör att marginalerna kan bli små i jämförelse med företag som väljer att fokusera på exmpelvis den amerikanska marknaden.

10% RABATT!
Coupon

Tidsbegränsat erbjudande - Hela 10% rabatt på Nordboosts e-kurs i Shopify! Ange kupongkoden i kassan i samband med betalning. 

More Less

De främsta fördelarna med att använda Dropshipping är:

Först av allt – vad är dropshipping?

För dig som vill bli eller redan är återförsäljare på nätet är dropshiping ett alternativ som du redan på ett tidigt stadium bör känna till.

I korthet innebär denna uppsättning att dina leverantörer skickar produkter direkt till dina kunder. Med andra ord behöver du inte köpa in och lagerhålla produkterna som du säljer via din e-handelsplattform.

Allt du behöver göra är egentligen att marknadsföra och sälja produkterna på din webbplats.

Grossisten eller leverantören sköter resten: De säkerställer att varorna skickas och levereras i tid, i vissa fall ombesörjer de även kundtjänst, reklamationer etc. Allt för att du ska kunna fokusera på enbart försäljningen av dina produkter.

Låter det här för bra för att vara sant för ditt företag?

Att slippa lagerkostnader, och övriga problem med logistik och att endast kunna fokusera på försäljning och marknadsföring låter kanske för bra att vara sant?

Självfallet finns det flera baksidor med denna typ av affärsmodell som jag går igenom längre ned i den här artikeln.

Enkelt förklarat är den största utmaningen, för att överhuvudtaget göra denna uppsättning möjlig, att lyckas övertyga dropshipping-leverantörer om att man kommer att sälja stora kvantiteter och att man bedriver en seriös onlinehandel.

En annan mer eller mindre självklar nackdel, för att applicera denna strategi, kan vara den relativt låga vinstmarginalen på produkter du säljer i jämförelse med traditionell handel där du äger och ansvarar för hela logistikflödet.

Men trots detta väljer vissa företag i Sverige att specialisera sig på att skapa andra mervärden för kunden och lämnar bort lager och logistik åt grossisterna.

Traditionella detaljhandlare undviker eller ogillar dropshiping eftersom det anses svårare att erbjuda kunden unika och specialframtagna produkter för sina kunder.

Det kan möjligen ligga något i detta för mer mogna marknader. Jag anser dock inte att detta stämmer avseende e-handeln i Sverige.

Den absolut största fördelen med dropshipping är ju att man testar produkterna lajv.

När man vet vad marknaden och ens kunder vill ha, då kan man helt enkelt köpa in och lagerhålla den eller de artiklar som redan visar god försäljning.

Många e-handlare väljer faktiskt att specialanpassa  artiklar först efter att de  tagit pulsen på marknaden och vet vilka artiklar som förväntas att sälja.

Det finns dock företag idag som enbart fokuserar på att sälja direkt från grossistens lager.

Vanligen har de hittat en nisch som är så pass unik att de kan erbjuda ett större utbud än andra aktörer på marknaden.

I dessa fall kan det vara så att företaget bestämmer sig för att använda dropshipping för de produkter som säljs sällan men som de vill ha kvar i sin onlinebutik för att kunna erbjuda kunderna ett brett och komplett sortiment.

1. Välj rätt ekonomisk nisch och marknad

Det första och viktigaste steget för att tjäna pengar via dropshipping är naturligtvis att välja rätt produkt för rätt marknad.

Du har förmodligen redan funderat på en del produkter som du tror skulle sälja bra online etc. Mitt råd är att säkerställa att din nisch även är hållbar ur ett dropship-perspektiv.

Välj artiklar som garanterar hög lönsamhet. Du vill även välja produkter som ger dig möjlighet att skapa en ”wow-upplevelse”. Du vill helt enkelt ge marknaden något som är unikt och som löser ett vanligt problem som förekommer hos din målgrupp.

Definiera och analysera din marknad.

När du säljer på nätet suddas de geografiska gränserna ut. Definiera din faktiska marknad online, finns det internationella eller nationella företag som redan erbjuder produkten i fråga?

Undersök huruvida dina produkter står sig i pris och eventuella andra kundfördelar. Undvik att sälja produkter som redan finns på din marknad.

Säkerställ att din produktnisch har hög konvertering. Du bör ha i åtanke att de personer som kommer till din onlinebutik eller webbplats bör vara impulsivt köpbenägna.

Detta är en svår uppgift eftersom produkter med högre pris vanligen är svårare att sälja till impulsiva köpare. Jag rekommenderar därför att du väljer en nisch som attraherar personer i en målgrupp som har kapacitet att betala ett högt pris även vid mer spontana köp.

2. Genomför en konkurrentanalys

 • Identifiera dina konkurrenter. Det kan vara fysiska butiker som är dina konkurrenter lika gärna som internationella aktörer som du inte spontant tror att du kommer att slåss mot om marknadsandelar. Definiera och dokumentera.
 • Identifiera dina konkurrenters styrkor, svagheter, strategier etc. Det kan låta överambitiöst eller rent av väldigt teoretiskt att analysera och nedteckna information om olika konkurrenter men tro mig det behöver inte ta så lång tid. Du kan använda en SWOT-analys för att få en övergripande bild av dina huvudkonkurrenter.
 • Utvärdera. Vad gör dig annorlunda? Du bör ha en tydlig strategi formulerad.
 

3. Hitta grossister i Sverige & Europa

Trots att denna uppsättning med att slippa lagerhållning och logistik (TPL) är hett nu, är det fortfarande inte alla leverantörer som utåt sett erbjuder denna typ av lösning.

I Sverige är det konstigt nog vanligt att återförsäljare på egen hand kontaktar leverantörer för att undersöka möjligheten att få sälja leverantörens produkter via dropshipping.

Jag anser dock att det absolut bästa sättet för den som vill komma igång är att sälja via en portal för dropshipping!

Fördelen med en portal eller plattform är att du får en färdig lösning med anslutna leverantörer. Du kan välja de artiklar som passar dig och börja sälja med det samma. Här kan du läsa mer om grossister och leverantörer för dropshipping som är lämpliga för den svenska och europeiska marknaden.      

Det finns flera intressanta tjänster att välja på för den som vill testa dropshipping.

En populär tjänst på framförallt den amerikanska marknaden är Oberlo. Oberlo är en app som går att använda gratis och som ansluter webbutiker som är skapade med Shopify till AliExpress.

Fördelen med Oberlo är att du kan importera produktdata (bilder, text, priser etc) direkt in i din webshop.

Nackdelen med Oberlo är att många (men inte alla) produkter som du kommer åt via tjänsten är Asientillverkade. Det kan innebära att leveranser och tull ej är fördelaktiga för svenska e-handelsföretag.

Av den anledningen anser jag att Salehoo är ett av de bästa alternativen för den som vill testa dropshipping på den europeiska marknaden.

SaleHoo är till abörja med en kvalitetstjänst, som enbart erbjuder artiklar från kvalificerade leverantörer. Dessutom har de i nuläget mer än 150 leverantörer i sitt nätverk som dropshippar till europeiska kunder.

Att på egen hand leta efter leverantörer som kan tänkas erbjuda att dropshippa produkter till dina kunder kan förstås också vara en lösning. Framförallt för den som fokuserar på att sälja produkter av mer unik karaktär..

För att vara framgångsrik kommer det ställas höga krav på att du har en professionell webshop eller välgjord, egen hemsida med snygg layout och välskrivet innehåll. 

Du kommer att behöva hitta leverantörer som är flexibla och öppna för denna typ av samarbete men framförallt kommer du att behöva sälja in din idé för att lyckas.

4. Bygg en proffsig e-handelssida

Det absolut bästa och enklaste sättet är att välja en helhetslösning som ger dig allt (funktioner, webhotell, SSL etc.) på ett och samma ställe. Den bästa helhetslösningen på marknaden är enligt mig Shopifys e-handelsplattform

Att bygga en egen webbutik är både enkelt och billigt men det krävs en hel del tid.

En annan intressant lösning är att köpa en helt färdig webshop som anpassas och levereras efter dina behov.

Det är framförallt rekommenderat för den som vill dropshippa via Alidropship (dvs. dropshipping via AliExpress).

Att beställa en färdig webshop från Alidropship som byggs efter dina anvisningar kostar 299$ (ca. 2900 kr).

5. Digital marknadsföring

Du kan ha en fantastisk produkt som marknaden efterfrågar men faktum är att dropshipping handlar om att synas.

Genom att lära dig digital marknadsföring och fokusera på en kanal som du blir riktigt bra på kommer du att ha mycket större förutsättningar för att lyckas.  De vanligaste marknadsföringskanalerna som avänds av dropshippers är via Social media marketing (Facebook och Instagram) vanligen de bästa kanalerna.

Kan du inget om digital marknadföring så kan läsa mina inlägg om digital marknadsföring här nedan.

Jag går även igenom de bästa utbildingarna och kurserna för e-handel och digital marknadsföring här:

 1. Så annonserar du på instagram: Marknadsföring i 8 steg
 2. Nybörjarguide till att annonsera på Facebook
 3. En guide i e-postmarknadsföring, så fungerar det!
 4. Så väljer du utbildning och bästa kurs i SEO

Tro inte att det är lätt med att marknadsföra sig via sociala medier. Det tar tid att bli bra men med en riktigt bra kurs får du ett bra försprång och det är väl investerad tid.

Ska du marknadsföra dig via exempelvis SEO eller SEM (vilket jag i vanliga fall inte rekommenderar för dropshipping), så finns det en hel del bra verktyg du bör känna till.

Kolla in Google Trender och Google Keyword Planner. Dessa är fantastiska verktyg för att förstå hur du kan attrahera potentiella kunder på nätet.

Vad finns det för nackdelar med att på egen hand söka samarbeten för dropshipping?

Mitt råd är att gå via en portal för dropshipping för att minimera risker och problem som annars kan uppstå! Läs mer om de bästa portal- och plattformslösningarna för dropshipping här.

Den som på egen hand vill hitta dropshippers bör först beakta följande:

 • Om du misslyckas med att hitta en pålitlig leverantör som inte har förmåga att upprätthålla hög grad av service kan det få förödande konsekvenser för ditt företag.

  Kunden kommer att uppfatta att din service är dålig då leverantören inte lyckas leverera enligt överenskommelse. Ett sätt att undvika detta är att du utvecklar ett samarbete avseende droppshipping med en redan befintlig leverantör. Genom att låta detta samarbeta växa fram gradvis tar ni mindre risk. 

 • Du kommer inte kunna ha kontroll på logistikflödet. Om din leverantör får problem kommer det bli svårt för dig att snabbt lösa kundens problem. I vissa fall kan man skicka en substitutprodukt men det förutsätter att man även har eget varulager för en del av sortimentet. Oavsett kommer alla logistiska problem med stor sannolikhet att bli svårare för dig att lösa för dig.
 • Trots att du minimerar hanteringskostnaden med dropshipping, ska du inte underskatta jobbet. Räkna med att du kommer att behöva administrera och sätta upp processer för att klargöra gränsdragningen mellan dig och leverantören. Vem ansvarar exempelvis för ordersedlarna, returer, reklamationer, reservdelar, fakturor, saldon, kundkuponger, rabatter etc?

  I regel sköts detta av din leverantör men ibland är gränsdragningen inte solklar. Se till att sätta upp tydliga processer och gränsdragningar avseende ägandeskap.

  För väletablerade företag som jobbar med dropshipping är dessa processer färdiga och du behöver då inte fundera över detta. Annat är det om du startar ett samarbete med ett företag i exempelvis Sverige eller Norden som inte har denna erfarenhet.

 • Att hantera skatt är vanligen inte mer komplicerat än när du köper från en vanlig leverantör. Glöm inte att räkna på moms om du väljer att sälja inom EU.
 • Priskrig: med den här uppsättningen kommer du ha små marginaler vilket innebär att du kommer att ha svårt att erbjuda bästa priset för produkter som säljs av flera andra aktörer på marknaden.

  Se till att ha en strategi där du exempelvis erbjuder mer nischade produkter/tjänster eller att du kan tillföra något annat som kunden är villig att betala för.

 
 
 

Starta en e-butik – Hur man väljer rätt webbutik: Bäst i test

10% RABATT!
Coupon

Tidsbegränsat erbjudande - Hela 10% rabatt på Nordboosts e-kurs i Shopify! Ange kupongkoden i kassan i samband med betalning. 

More Less

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

28 tankar på “5 viktiga steg för att lyckas med dropshipping i Sverige”

 1. Hej. Jag funderar på att testa sälja lite på shopify. Mitt stora hinder är bokföring etc. Jag vill köpa från asien och sälja till länder i europa, USA samt Australien.

  Jag kan absolut ingenting om bokföring etc. Hur funkar den biten om man vill köpano sälja utanför sverige. Finns det steg för steg beskrivning någonstans?
  Hjäääälp!

  Mvh
  En som inte vågar

  Svara
  • Hi Jan, to do dropshipping in Sweden you do not necessarily need a Swedish company. You could basically sell through dropshipping in Sweden through a foreign company.
   However, you must pay VAT in Sweden if there is where your customers are located? This is a bit tricky. You can try to register a Swedish VAT-number through MOSS (VoeS), it is a service that is managed by the Swedish Tax authorities.

   From what I have read you can also register a VAT number through the Irish Tax authorities, since all the information they provide is in english (and most likely a better option for you). You will have to go to ”The Irish VAT MOSS mini one stop shop”.This will allow you to register by clicking on the “register” link.

   However, the only thing I know for sure is MOSS (VoeS), so if you want to be 100% sure, talk to the swedish tax authorities first.

   Good luck!

   Svara
 2. Det är jätte jätte bra artikel…
  Stort tack för info..
  Jag började nyligen på att skaffa ett hemsida med shopify, jag har inte ett registrerat företag, men jag undrar om jag kan använda min personnummer som ett Organization nummer??
  Jag tänkte bara prova det produkt som jag har valt om det funkar, sen jag tänker att efter jag ska sälja mycket då man skaffa ett företag och F-Skatt och…. Etc

  Tror du funkar att man gör så på shopify??? För att där på betalning sida, det kravs Organizationnummer, och tänker att lägga min personnummer, vad tycker du??

  Mvh
  Christian

  Svara
  • Hej Christian, nja. Du behöver ett organisationsnummer för att kunna sätta upp ”Shopify Payments” i Shopify. Utan ett organisationsnummer kan du alltså inte ta emot och genomföra betalningar i Shopify. Men det är lätt att fixa ett organisationsummer, så jag ser ingen anledning till att försöka hoppa det steget:)

   /J

   Svara
 3. Tack för en mycket bra artikel på svenska om dropshipping.
  Jag undrar hur man hanterar moms och skatt om man öppnar en e-butik (dropshipping) på Shopify (enskild firma) och säljer till USA, Europa och andra länder utanför Sverige? Både leverantören och kunden är ju då utanför Sverige.
  Betalar kunden skatt i sitt land då?
  Vilken betalningsmetod (Paypal, Stripe?) kan man välja då? Behöver man ha bara en av dessa eller båda två?

  Tacksam för svar
  /Ihs

  Svara
  • Hej Ihsan och tack själv! Här gäller det att inte blanda ihop skatt med moms. En tumregel är att du ska betala moms baserat på var dina kunder befinner sig. Det får du dock kolla med myndigheterna för respektive land/marknad som du ska sälja på. Däremot ska du betala skatt på försäljningen eller vinsten och det har att göra med var ditt företag är registrerat. (Även här får man kolla med myndigheterna i det land där företaget är registrerat om vad som gäller. För Sverige är det Skattemyndigheterna som du ska kontakta).

   PayPal och Stripe är båda internationellt stora tjänster. Även här kan det finnas vissa skillnader beroende på var du vill sälja? Båda tjänster fungerar inte på alla marknader. Om du använder Shopify kan du använda båda (det ena utesluter inte det andra). Jag rekommenderar dock Stripe, de är bäst och billigast att använda men det beror på var du ska sälja? Stripe är det samma som Shopify Payments i Shopify och fungerar inte på alla marknader och då kan PayPal vara ett bättre alternativ.

   Svara
 4. Hej.
  Jag har läst på myccket om dropshipping men har några funderingar innan jag sätter igång.

  * Måste man ha ett registretat företag för att syssla med denna verksamhet?

  * OM man beställer från Aliexpress dvs Kina, kommer kunden att få betala moms eller tullskatt på varan då?

  * Hur undviker man att leveranserna kommer till kunden fem veckor efter beställning, vad är en leverantör?

  Svara
  • Hej Gabriel.
   1. Ja, men du kan börja med en enskild firma (momsbefriat upp till 30000SEK + enkelt att sätta upp)
   2. Från Kina direkt till kund så blir det i regel tull inom EU.
   3. Du måste hitta en bra leverantör som du kontaktar och dessutom ”testar” innan du säljer.

   Svara
 5. Hej,

  Riktigt värdefull artikel!

  Jag har börjat kontakta olika leverantörer i Kina och utforskat dropshipping för produkterna jag är intresserad av. Dock berättar vissa av dem att det är extremt dyrt och inte rekommenderat. Det sägs att kostnaderna kan bli 300-500kr per produkt i shipping från Kina för små volymer när man dropship.

  Vad är din erfarenhet kring kostnader?
  Vad borde dem ligga på?
  Hur borde man göra?

  Ju mer info du kan dela kring detta desto bättre.

  Tack

  Svara
  • Hej Gabriel, min erfarenhet säger mig att det inte finns ett svar när det gäller Kina. Här får man helt enkelt försöka pröva sig fram. Kostnaderna kan ha att göra med en massa olika saker, vilken typ av produkt som du vill sälja, inköpspriser, volymer etc. etc.. Ett sätt kan vara att försöka hitta leverantörer som har egna lager inom EU. Tullavgifter, frakter etc. är då borträknade från kalkylen och det blir enklare för dig att uppskatta den totala kostnadsbilden. Dropshipping är knepigt på den svenska marknaden, av den anledningen är det många som ger upp. Men min uppfattning är att det finns stor vinning för den som orkar och lyckas att hitta bra leverantörer och produkter. Det finns även företag inom EU som man kan bistå i hela den här processen.

   Svara
 6. 1000 tack Mr Jacob väldig dina svar var användbara.
  Jag har läst flera artiklar for Dropshipping ingenstans finns solklart. Vem har ansvaret, om kunden returnera varan eller garanti och reparationer ?
  Mvh
  Emil:
  som ska börja Dropshipping

  Svara
  • Hej Mr Emil:)
   Du som säljare har ansvaret för produkterna du säljer så du måste säkerställa att det är bra kvalitet på grejerna etc. Du bör alltså välja dina leverantörer och produkter med omsorg.

   Lycka till!

   Svara
 7. Hej Jacob,
  Jag är en så kallad ”digital nomad” som funderar på att börja med dropshipping.
  Min största fråga är hur det fungerar med logistiken? Om jag har en vara som ska skickas inrikes eller utrikes, skickas den då med postnord, DHL, Schenker..? Hur vet jag vad frakten blir innan jag säljer varan (så att det kan inkluderas i priset)? Är tacksam för alla tips!
  Mvh Jakob 🙂

  Svara
  • Hej Jakob!
   Du måste ta höjd för frakten i ditt utpris. Det finns flera sätt att göra detta på men det vanligaste är att du tar reda på vilken kostnad för frakt som din leverantör tar ut. Du kan även i vissa fall få frakten inkluderad i produktpriset från din leverantör då blir det enklare för dig att sätta ett rimligt utpris. Lycka till!

   Svara
 8. Hej!
  Kan det vara en bra idé att rikta in sig på endast den amerikanska marknaden? Det verkar vara så mycket enklare system där då det är ett väl använt sätt att sälja på?
  … men såklart känner jag mig nervös att sälja produkter till amerikaner, de bränner ju sig så lätt på kallt kaffe så en stämning kan lämnas in. Tänk om någon sätter jättenallen i halsen! Har du någon kunskap om detta?

  Stort tack!
  Malin

  Svara
  • Hej Malin, dropshipping inom EU via leverantörer som inte är baserade inom EU är knepigt och av den anledningen väljer många i Sverige att satsa på att dropshippa på exempelvis den Amerikanska marknaden. Jag skulle inte oroa mig så mycket för stämningar etc. (Men det beror givetvis på vad du har för typ av produkt? Ska du dropshippa grejer som kan vara farliga eller saker som riktar sig till barn etc. Då bör du vara försiktig).
   Det som i övrigt gör den amerikanska marknaden svår är att det är relativt hög grad av konkurrens. Det betyder att du måste ha en riktigt bra och unik produkt för att lyckas. Men ännu viktigare: Du måste ha en bra strategi för att marknadsföra produkterna i fråga. Lycka till!

   Svara
 9. Hej!

  Jag funderar på att skapa droopshippingföretag och kommer sälja från svenska företag/ leverantörer till svenska köpare. Hur gör jag enklast för att starta ett sådant företag? Beskriv gärna i enkla steg för steg instruktioner. Tar tacksamt emot svar.

  Svara
  • Hej Henrik, det är en ganska komplex fråga du ställer för att jag ska kunna besvara i en enkel kommentar. Men det första du bör göra är att säkerställa att du har möjlighet att dropshippa från dessa företag och undersöka pris och eventuella transportkostnader/kostnader för returer. Du kommer att behöva kontakta dem och förmodligen behöva övertyga dessa företag om att du är seriös och har potential att lyckas. (Kan vara svårt om du börjar från 0 – så här är det svårt för mig att ge dig en exakt lista – beror helt på dina förutsättningar. Du bör ha en seriös affärsplan eller på ngt annat vis kunna sälja in din idé till dessa företag men det beror också på din nisch etc. Det finns säkert företag som erbjuder dropshipping till vem som helst men du måste ju ha en unik idé för att lyckas.)

   Du bör även undersöka/fundera över lagersaldon (jag antar att din webbutik inte är/eller går att integrera med leverantörernas WMS/Lager?) Du kan då behöva säkerställa att leverantörerna alltid har tillräckligt på lager för att undvika att du säljer produkter som inte kan levereras till dina kunder.
   Innan du sätter igång – ska du ha en tydlig marknadsföringsstrategi. Jag antar att dina leverantörer redan säljer på den svenska marknaden – alternativt att de säljer till andra återförsäljare. Hur tänker du dig att du ska lyckas (bättre) än dina konkurrenter?

   Du bör även ha en dropshippingstrategi för ditt företag = Antingen har du ett fåtal riktigt bra produkter, kanske endast 1-3 som du skapar en ”hype” kring. Vissa företag använder även dropshipping för att styra kunden mot en viss produkt. (Svårt att beskriva i ett fåtal ord men man kan tänka sig att du har en produkt som du lagerhåller och med goda marginaler. Genom att läga till ytterligare ett par produkter i en prishierarki kan du styra kunden mot din produkt där du har god marginal.)
   Det praktiska med att starta en webbshop och företag är förhållandevis enkelt.
   När kunden lägger en order i din webbutik vidarebefordrar du ordern till din leverantör som utför leveransen.

   Du kan även fundera på om du ska ”branda” grejerna genom att exempelvis tillhandahålla emballage, kartonger etc. med din logga på till dina leverantörer.

   Jag vet inte om det här var svar på din fråga eller om jag bara skapat ännu fler frågor nu? 🙂

   Svara
  • Hej Abbas! Kul att du bara är 14 år men vill börja med e-handel! Ge inte upp dina planer! Jag tror dock att du är för ung för att starta ett eget företag. Skulle jag vara i din ålder så skulle jag börja med att lära mig om digital marknadsföring. Dropshipping kan du vänta med. Lär dig exempelvis kanaler såsom Youtube eller SEO via en egen webbplats. När du är 16 år kan du få hjälp att starta företag via förmyndare. Läs mer på verksamt.se.

   Svara
 10. Hej!
  Tack för en mycket intressant artikel. Jag är nyfiken på startkostnaderna. Om jag förstod rätt finns det inget sätt att bara ”testa” en sådan affärsmodell, eller hur? Man måste ändå registrera ett företag från början? I det fallet, exklusive kostnaderna för Shopify + SaleHoo / Oberloo, vad skulle du uppskatta som initiala kostnader för att ställa in webbshoppen? Enligt verksamt.se är kostnaden för att registrera ett nytt företag (online) 1100kr. Några andra oundvikliga kostnader du kan tänka dig?
  Tack på förhand!

  Svara
  • Hej Miguel! Kul att du gillar artikeln!
   Är du osäker och vill testa dig fram så skulle jag inte investera pengar och tid i att starta företag. Jag skulle börja med att sälja via hobbyverksamhet alt. enskild firma. Med hobbyverksamhet kan du komma igång med din verksamhet och sälja för upp till 30000 kr utan att fixa F-skatt eller krångla med momsregistrering. (Kolla med Skatteverket för mer info)

   Det kostar heller inget att registrera en enskild firma men om du vill registrera ditt företagsnamn via bolagsverket så utgår en kostnad om 1100kr.

   Du kommer att behöva betala för en webbutik däremot kan du testa Oberlo till en början utan kostnad om det är så att du väljer att använda Oberlo.

   Du kan börja med ett gratistema i Shopify. Det är en bra idé om det endast är ett fåtal produkter som du vill sälja men det beror helt på din affärsmodell. Men gratisteman som finns i Shopify är bra och fullt funktionella.

   Du bör du även räkna med att öppna företagskonto hos din bank. Brukar kosta ca 1000kr/år.

   Så här kan en kalkyl se ut för att komma igång, du kan vänta emd att registrera firmans namn hos bolagsverket:

   Shopify: 29 USD/mån
   Domän: 130kr/år
   Förettagskonto: 1000kr/år

   Svara
 11. Hej!

  Tack så mycket för att du tog dig tid att svara på mina frågor! Jag vill inte dra nytta av din goda vilja, men jag har ytterligare frågor 🙂
  Om jag bestämmer mig för att börja som en hobby, får jag fortfarande det organisationsnummer som jag tror behövs för att få betalningar via Shopify?
  I de initiala kostnaderna hänvisade du Shopify och domänen, men jag trodde att jag också skulle behöva börja med Oberlo för att integrera med Shopify, och också att domän ingick i Shopify-prenumerationen. Är det inte så?
  Sist men inte minst är företagskontot ett obligatoriskt steg även om aktiviteten inleds som en hobby?

  Tack så mycket!

  Svara
  • Hej igen.
   1. Oberlo är Shopifys egna app. Den fungerar enbart med Shopify men kan användas helt gratis (men det finns även en betalversion). Läs mitt inlägg här.
   2. Du kan använda Shopify och sätta upp din butik med ditt personnummer istället för org.nummer tills det att du startat ett riktigt företag. (Ange då personnummer där det står org.nummer i inställningarna)
   3. Domän ingår inte i prenumerationen med Shopify. Kostar ca. 130kr/år. Du måste ha ett riktigt domän fär att sälja via Shopify. Ditt gratisdomän (”myshopify..”) är enbart för att komma igång och testa Shopify.
   4. Företagskonto är inte obligatoriskt men du måste kunna redovisa och separera transaktioner från din privata ekonomi. Är du osäker så kolla med Skatteverket.

   /Jacob

   Svara

Lämna en kommentar