Starta en webbutik med bästa plattform för din webbshop

att starta nätbutik i Sverige

Funderar du på att öppna en egen webbutik? Trots pandemin så fortsätter E-handeln i Sverige att växa.

E-handeln fortsätter att växa, trots rekordåren under pandemin. Under det tredje kvartalet 2022 hämtade sig e-handeln något från Q2, där den uppskattade e-handeln faktiskt tappade 8% mot motsvarande period föregående år. (PostNord E-barometern)

E-handeln har en enorm potential och för småföretagare och entreprenörer är det ett gyllene läge att börja sälja på nätet nu!

För det första har tekniken för att starta en webshop som numera finns tillgänglig aldrig varit bättre och mer användarvänlig.

Dessutom är det förhållandevis billigt att på egen hand starta en webbutik. Det finns flera e-handelsplattformar på marknaden som du kan använda för att bygga din egen webshop tan vare sig bindningstider eller höga avgifter.

Eftersom att konkurrensen mellan olika e-handelssystem är hög så kan du numera dessutom testa flera e-handelstjänster helt gratis innan du bestämmer dig för huruvida du vill bli kund eller ej.

För bara några år sedan var det betydligt knepigare att sätta upp sin egna webbutik. Idag ser verkligheten annorlunda ut.

Har du aldrig skapat en webbutik så rekommenderar jag att du tar en autentisk och väl sammansatt e-handelskurs som är avsedd för svenska entreprenörer.

Då får du den expertis du behöver för att lyckas med din e-handel.

En bra kurs kostar förvisso lite pengar men ska ses som en investering som är väl värd pengarna och som kan vara avgörande för att du ska lyckas.

Gå till sammanfattningen av denna artikel

Hur skapar jag en egen webshop?

Du kanske har vänner som redan har startat sina egna webbshoppar?

Tänk efter och var inte blyg. Ta kontakt och fråga personer i ditt nätverk. Deras råd och erfarenheter kan vara guld värda!

Jag rekommenderar även att du söker information på nätet men se till att informationen du söker fortfarande är aktuell.

E-handeln fortsätter att växa och utvecklas. System och processer som var heta för några år sedan byts snabbt ut och ersätts med nya.

För att vara framgångsrik som entreprenör online gäller det att ständigt ligga i framkant och anamma de senaste trender och tekniska lösningar som finns att tillgå.

Mitt absoluta viktigaste råd när du ska komma igång är att ha en välformulerad affärsplan. Du bör definiera och förstå dina behov.

Det behöver inte vara en avancerad affärsplan men ju mer du kan definiera, desto enklare är det att göra rätt från början och exempelvis välja den e-handelsplattform som lämpar sig bäst för dina behov.

Jag rekommenderar även att du tar hjälp och råd av någon som har erfarenhet av e-handel.

Har du ingen person i din umgängeskrets som kan hjälpa dig, då bör du ta en riktigt bra e-handelskurs som är avsedd för Sverige eller den marknad där du vill vara verksam.

Det kan även vara klokt att ta fram en enklare budget. Men det går i många fall att komma igång med en egen webshop med ganska små medel. Du kan exempelvis till en början sköta lager och paketering hemifrån.

Pris för e-handelsplattform är idag inte lika avgörande som tidigare – du får tillgång till även de bästa e-handelslösningar som finns på marknaden för i princip samma kostnad som de enklaste system med sämre funktionalitet.

Fokusera istället på att välja det system som ger dig bäst stöd för din affärsmodell och som du kan växa med om det går så pass bra som du hoppas på.

Definiera dina behov för din e butik

Jag får ibland frågor rörande vilken typ av webbutik som jag anser är bäst?

Det enkla svaret är att det inte finns någon e-handelsplattform som är bäst. Olika e-handelssystem kan vara bra för olika typer av affärsmodeller.

När du väljer e-handelslösning för din e-handel så är det även klokt att välja ett system som passar din tekniska kunskapsnivå.

Är man osäker tycker jag att man ska gå med en helhetslösning som har allt man behöver på ett och samma ställe, exempelvis Shopify.

Shopify är inte enbart en av världens mest populära e-handelsplattformar som finns på marknaden. Dessutom är Shopify numera väletablerade på den svenska marknaden med svensk support och mängder med svenska tredjepartslösningar som är integrerade med Shopify (Klarna, Fortnox, Swish etc.)

Via Nordboost, Shopifys utbildningspartner, kan du dessutom få all den hjälp du behöver för att snabbt och effektivt gå live med en framgångsrik webbutik.

Nordboost är specialiserade på att utbilda e-handlare och entreprenörer på den svenska marknaden och du kommer att få en bra start med din e-handel om du aldrig har skapat en webbutik.

Här nedan finner du en exklusiv rabattkod som du kan använda för att ta Nordboosts Shopifykurs.

10% RABATT!
Coupon

Tidsbegränsat erbjudande. 10% rabattalla Nordboosts distanskurser! Ange koden i samband med köp i kassan.

More Less

Innan du bestämmer dig för vilken plattform som är bäst för din verksamhet så kan du se hur jag resonerar vid val av plattform baserat på några av de vanligaste behoven här nedan.

 

Behov 1: Startup som ännu inte har butik på nätet

Själva webshopen utgör kärnan i din affärsstrategi. Med den här affärsmodellen vill du typiskt ha den bästa helhetslösningen som finns på marknaden.

Jag rekommenderar Shopify som är en av de största och mest väletablerade plattformarna i världen. Plattformen används av både startups och några av de största och mest framgångsrika e-handlarna i världen (Tesla, Nestle, Red Bull, General Motors mfl.)

För det första är det fasta priset lågt. Istället tar Shopify en procentsats på din försäljning. Det innebär att även om du har en låg försäljning, kommer kostnaden för att använda produkten också att vara låg i proportion till din omsättning.

Du kan på så vis erbjuda dina kunder en fantastisk köpupplevelse men till en förhållandevis låg kostnad.

Med andra ord är det här en bra prismodell även för små företag med låg omsättning som vill sälja via en butik på nätet.

Shopify har de senaste åren dominerat som en av de främsta plattformarna på marknaden genom att säkerställa att funktionaliteten som finns att tillgå ständigt utvecklas och uppgraderas.

Det finns flera helhetslösningar på marknaden som påminner om Shopify. Inte minst finns de flera svenskutvecklade system som till en början är minst lika bra. Men fördelen med Shopify är att de är störst.

Du kan aldrig få samma bredd av funktionalitet med någon annan svenskutvecklad plattform. Med andra ord kan du växa med Shopify och behöver inte byta plattform längre fram när du vill gå in på nya marknader eller sälja via nya kanaler. Shopify är integrerat med fler tredjepartslösningar (Facebook, Amazon, frakttjänster etc. än någon jämförbar plattform på marknaden.)

Fördelar med Shopify:

 • Shopify Sverige är en av de bästa e-handelsplatformar som finns i världen för framförallt småföretagare och startups.
 • Kan testas gratis!. Om du inte är nöjd kan du enkelt avregistrera dig som kund och behöver då inte betala något. Det är lätt och säkert att avsluta gratis-prenumerationen. Just nu erbjuder Shopify 1$ / per månad för nya användare som önskar fortsätta med Shopify efter att gratisperioden är över. Erbjudandet gäller under de första 3 månaderna.) 
 • E-butiken är helt integrerad med alla större betalningslösningar som stöds både i Sverige och internationellt.
 • Användarvänligt – Du har allt på ett och samma ställe (“SaaS”). Domän, webbhotell, tema, funktioner etc. Shopify ger dig allt du behöver inklusive kundtjänst och hjälpguider.
 • Shopifys utbildningspartner, Nordboost har en väldigt bra distanskurs i Shopify som ger dig allt plus mer för att sätta upp din webbutik med Shopify.

Kostnad:

0 kr första 3 dagarna.
1$ / mån – Om du bestämmer dig för att fortsätta som användare efter 3 dagar. Mer om Shopifys planer och prissättning här. (Gäller de första 3 månaderna.)

Behov 2: En e-handelsplattform med högre grad av flexibilitet

Det kan vara så att du redan har en befintlig webbplats, exempelvis en blogg eller företagshemsida där du även vill kunna erbjuda försäljning av varor och tjänster.

I det här fallet kan det vara smartare att välja ett system som du enkelt kan koppla på din sajt. Om din webbplats är skapad med WordPress så kan du enkelt ladda ner och installer WooCommerce.

WooCommerce är gratis att använda och utgör tillsammans med Shopify de bästa e-handelsplattformarna i världen. WooCommerce används idag av mer 3.7 miljoner e-handlare!

WooCommerce ger användare betydligt högre grad av flexibilitet än övriga e-handelsplattformar. Av den anledningen passar WooCommerce vanligen företag som har högt behov av att göra specialanpassningar eller företag vars affärsmodell är av mer unik karaktär.

Med WooCommerce kan du i princip göra allt. WooCommerce använder öppen källkod vilket gör det enklare för företag att skapa specialanpassade lösningar. Dessutom ligger WooCommerce i topp tillsammans med Shopify vad det gäller integrationer med tredjepartslösningar. Det är en stor fördel om du under resans gång kommer på att du vill använda exempelvis sociala medier, frakttjänster eller smarta säljlösningar på din webbplats.

Eftersom att WooCommerce är en av de största plattformarna i världen säkerställer i princip alla stora tredjepartstjänster att deras system är kompatibla med WooCommerce.

Eftersom att plattformen är en mer “öppen” och flexibel plattform bör du räkna med att det tar betydligt längre tid att skapa din webbshop med WooCommerce. Det finns nämligen flera tillvägagångssätt för att bygga en webshop med WooCommerce. Av den anledningen passar WooCommerce typiskt inte nybörjare och tekniskt oerfarna entreprenörer.

Fördelar med WooCommerce:

 • WooCommerce är gratis att ladda ned och använda tillsammans med WordPress. (Räkna dock med att behöva ett webbhotell i premiumklassen, tema och domän. Ett vanligt misstag är att skaffa ett billigt webbhotell som inte ger dig rätt förutsättningar för att bedriva e-handel.)
 • Fler kompatibla program och tredjepartstjänster än någon annan plattform på marknaden.
 • Hög grad av flexibilitet – generellt sett enklare att integrera med övriga system (ERP, BI eller andra tredjepartstjänster)
 • Enkelt att hitta utvecklare, programmerare eller konsulter som kan hjälpa ditt företag med anpassningar och utvecklingar i WooCommerce. Du är med andra ord inte bunden till utvecklare som jobbar för ett speciellt företag. Du kan vid behov outsourca till helt oberoende specialister.
 • Nordboost har en distanskurs i WooCommerce som är avsedd för svenska entreprenörer och startups. (Kursen passar nybörjare och gör det enkelt att komma igång för att sälja på nätet med WooCommerce).

Kostnad: 0 kr
Webbhotell: Välj INTE ett billigt webbhotell. För WooCommerce krävs bättre laddtider, säkerhet och teknik än för en enkel blogg eller hemsida. Här kan du läsa mer om de bästa webbhotellen för Sverige.

Behov 3: Sälj digitala produkter & webinars via en enkel lösning

Att sälja s.k. elektroniska produkter som är nedladdningsbara eller möjliga att ta del av via exempelvis prenumeration eller medlemskap blir allt vanligare. Den här typen av behov ställer helt andra krav på val av e-handelsplattform än vid försäljning av fysiska produkter.

Exempelvis kanske du vill kunna “streama” videos eller använda “gamefication”, quizz och webinars för att utbilda via din webbplats. Du kanske även vill kunna skapa diplom eller videomöten med dina kursdeltagare.

Att sälja elektroniska produkter kräver en helt annan typ av e-handelsplattform än de alternativ som jag skrivit om ovan. Shopify och WooCommerce är i korthet bra för att sälja fysiska produkter.

Det går naturligtvis även att sälja digitala produkter via dessa tjänster men du får mer värde genom att använda en lärplattform som har tagits fram enbart för att sälja digitala produkter och utbildningar.

Här finns det en handfull alternativ som är riktigt bra. Mitt främsta råd är att undvika svenskutvecklade tjänster eftersom dessa kostar mer och inte ens kommer i närheten av den funktionalitet som du får om du istället väljer några av de tjänster som är bland de bästa i världen.

Hit hör exempelvis: Learndash, Podia och Thinkific, varav jag personligen skulle välja Thinkific i nästan alla lägen. (Men läs hela mitt inlägg om vilket system som är bäst.)

 • Thinkific – En helhetslösning som ger dig allt du kan tänkas att behov av. Quizz, videos, nedladdningsbara diplom, poäng, individual coaching med dina deltagare etc.
 • Podia – Påminner om Thinkific men är inte fullt så avancerat vad det gäller funktionalitet, design och kompatibilitet (med andra system som du på sikt kan ha behov av att integrera med din webshop). Podia är dessutom något billigare än Thinkific.
 • LearnDash – Det här ett “tillägg” eller “plugin” som är bäst för den som vill skapa och sälja sina webinars eller annan typ av utbildning via WordPress.
  En stor fördel är att du får en mycket större flexibilitet med WordPress än med exempelvis Podia eller Thinkific.
  Nackdelen är att du kommer att behöva investera mer tid. Kan du inte WordPress, då ska du nog undvika det här alternativet.

  Läs mer om Thinkific, Podia och Learndash här: Skapa e-Learning med bästa plattform och verktyg för webinar

Behov 4: Ehandel via blogg eller hemsida med webshop

Den här typen av affärsmodell och behov är något annorlunda från alternativen ovan. Mervärdet du ger dina kunder består inte i första hand i det du vill sälja i din ehandel.

Om du exempelvis vill börja skriva om mode, kläder, inredning, träning, kost eller visa dina bilder, filmer, konst eller musik. Då är ditt behov med stor sannolikhet annorlunda än exempelvis en webshop som ser en blogg eller hemsida som enbart en stödfunktion till själva e-handeln.

Din affärsmodell kan då beskrivas som att du attraherar dina följare och läsare med intressanta texter, media och information som du publicerar på din blogg eller sajt. När din sajt börjar växa och fler personer besöker din sida då vill du kunna sälja produkter eller medlemskap till dina läsare.

Den här affärsmodellen passar typiskt företag och frilansare som skapar tillit genom att underhålla eller stimulera sin publik med information, nyheter eller tips och idéer.

I det här fallet tycker jag att du ska skaffa en helhetslösning där du kan ge dina besökare den bästa upplevelsen i form av bilder, text och estetiska mervärden.

Om du exempelvis vill blogga om kläder, yoga, inredning mat eller vad som helst – då vill du kunna använda den bästa layouten och mest visuellt tilltalande plattform som finns. Samtidigt vill du enkelt kunna koppla på en e-handelsmodul om det skulle bli aktuellt.

Jag rekommenderar då i första hand Wix som är en bra bloggplattform, hemsidebyggare och e-handelslösning för nybörjare.

Fördelar med Wix:

 • Wix kan testat gratis: Börja skapa din webbplats utan att behöva betala någon avgift. (Gratis utan eget domän). När din sajt växer och du vill introducera produkter till försäljning på din blogg då är det enkelt att koppla på en integrerad webbutik.
 • Wix är enkelt och passar typiskt nybörjare. Du får en snyggt resultat och kommer åt många designmallar som du kan välja av för att passa just din verksamhet.

(Räkna med att sikt betala för Wix. Gratisversionen är till för att du ska kunna testa tjänsten.)

Behov 5: Företag som söker en skräddarsydd e-butik

Använder ditt företag en befintlig plattform som ni håller på att växa ur eller vill ni byta till ett nytt system av andra anledningar?

För företag som använder olika typer av system och som i vissa fall har utvecklat egna lösningar och integrationer, krävs vanligen en annan typ av lösning. Här räcker det inte med att skaffa en simpel e-handelsplattform och flytta all data till den den nya lösningen.

Att byta plattform kan då innebära en betydligt mer komplex process och det kan vara bra att söka stöd och konsultation.

I det här läget krävs ett mycket större jobb för att jämföra olika ehandelssystem, upphandla och till sist byta e-handelssystem. I vissa fall kan det faktiskt vara klokt att även utvärdera svenskutvecklade system. Dessa är sällan lika bra som avseende funktionalitet som internationellt etablerade e handelssystem men ditt företag kan med stor sannolikhet få bättre stöd lokalt via ett svenskt företag än med de internationella plattformarna.

Övriga tips vid start för att köpa in varor

Vid start och till en början är mycket enklare och mer effektivt att driva en webshop än en fysisk butik, finns det helt klart olika problem som du behöver fundera över redan innan du sätter igång.

Du har säkert redan funderat över produkter som du tror på och där du kan hitta din egna nisch på en viss marknad. Frågan är nu hur du ska lösa logistiken? Det finns här en mängd olika lösningar och förslag.

Vid start av en egen webbhandel kommer du att ha mycket att stå i. Du ska förhandla med leverantörer till din webshop men även köpa in och marknadsföra din produkter/tjänster.

Av denna anledning väljer många entreprenörer att ha så lite som möjligt att göra med själva logistiken.

Vissa nyare företag väljer helt enkelt att outsourca logistiken helt, eller delvis till en Tredjepartslogistiker (TPL eller 3PL).

Tredjepartslogistik kostar givetvis pengar men frigör mycket tid som du kan använda för att fokusera på exempelvis digital marknadsföring och försäljning. Du bör i tidigt skede utveckla en 3PL-strategi. Undersök vad det finns för alternativ på marknaden samt definiera inom vilka geografiska gränser du avser att sälja inom.

För startups som till en början endast säljer ett fåtal produkter kan det vara lönt att ha hand om logistiken i egen regi. Många egenföretagare använder hemmet som sitt lager till en början och skickar produkter via sina lokala postkontor.

En annan lösning som är förhållandevis ny på den svenska marknaden är Amazon FBA (Fulfillment by Amazon). Det innebär att du säljer dina artiklar via Amazons plattform men att Amazon ansvarar för själva logistiken.

Du kan sälja på Amazons plattform utan att ha en egen webbutik. Det går också att sälja via både egen webshop och Amazons webbplats parallellt.

En ännu kanske ännu intressantare logistiklösning är s.k. dropshipping.

Det innebär att leverantören bär ansvaret för logistiken. Du behöver helt enkelt bara marknadsföra och sälja produkten i fråga och du behöver inte fundera på logistiken överhuvudtaget. Så snart du har sålt en produkt i din webbutik tar leverantören över ordern och ser till att beställningen levereras till din kund.

Det här en smart lösning där du minimerar risken att lagerhålla produkter som säljer dåligt. Drop shipping har blivit en populär lösning för e-handlare och framförallt startups. Det är smart sätt för att testa nya produkter på en marknad innan man bestämmer sig för att ta steget fullt ut att köpa in och lagerhålla produkten i fråga.

Läs mer om detta här: 5 viktiga steg för att lyckas med dropshipping i Sverige

Gratis inte bäst därför ska du betala för din onlinebutik

Om du vill hitta en bra lösning för sin startup och har en relativt liten budget. Då är det kanske logiskt att söka efter det absolut billigaste alternativet som finns att tillgå på marknaden. Var försiktig, gratis är dock inte alltid bäst!

Det finns helt enkelt ingen webshop på marknaden som är helt gratis och tur är väl det. Ditt val av webbshop kan vara en avgörande faktor för att du ska lyckas med din affärsidé. Men investeringen i din onlinebutik bör ses som en liten risk i affärsrisk i det stora hela.

Om du är seriös med dina planer på att driva e-handel ska du välja det som är bäst för din business.

Kostnaden för att välja en riktigt bra e-handel bör ses som försumbar i sammanhanget. Du behöver inte sälja många produkter för att täcka kostnaden för din plattform.

Sammanfattningsvis, räkna med att din egna webshop kommer med en kostnad. Du bör även ha med i beräkningen att kostnaden stiger med ökad försäljning (gäller för i princip alla system jag känner till).

Dessutom är alla e-handelsplattformar som marknadsförs som gratis i princip aldrig gratis. Räkna med att betala för antingen hosting eller själva nyttjandet av plattformen. Räkna även med att det kostar pengar att använda olika funktioner (appar eller pugins) som du kanske inte tänker på till en början.

Sammanfattning:

Vill du starta en webbutik och funderar över vilket system som är bäst för din webshop? Ta hjälp av personer som har erfarenhet av e-handel i din umgängeskrets. Olika system kan vara bra för olika affärsmodeller.

För att välja bästa plattformen som passar din affärsmodell bör du sätta upp en affärsplan där du specificerar dina behov. På så vis blir det enklare att göra ett smart val som du inte kommer att ångra.

De vanligaste behoven som jag definierat är följande:

(1) Startup – Du börjar från scratch och ska lägga grunden för din business. Du har ingen nuvarande företagssida eller verksamhet online som du behöver migrera etc. Då ska du välja en helhetslösning. Bästa plattformen är enligt mig Shopify.

  • Är du nybörjare? Då bör du ta en komplett kurs som ger dig allt det du behöver känna till för att lyckas med din e-handel på bästa vis. Det gäller oavsett vilken tjänst du väljer att gå med.

   Vill du använda Shopify? Då kan du kolla in Nordboosts Shopifykurs den ger dig allt du behöver för att framgångsrikt börja sälja online på den svenska marknaden. Nedan hittar du en exklusiv rabattkod för Nordboosts kurs i Shopify och e-handel i Sverige.

 

10% RABATT!
Coupon

Tidsbegränsat erbjudande. 10% rabattalla Nordboosts distanskurser! Ange koden i samband med köp i kassan.

More Less

(2) Vill du ha tillgång till högre grad av flexibilitet?

Då kan WooCommerce vara ett bra alternativ. WooCommerce är en fantastisk plattform men du måste lösa allt på egen hand. Med Shopify och liknande plattformar får du allt serverat på samma ställe. WooCommerce däremot kräver att du på egen hand skaffar webbhotell, domän etc. Eventuell support måste du betala för.

 • Fördelen med WooCommerce är att du har mycket större frihet än med en helhetslösning. Du kommer åt fler funktioner (plugins) än någon annan plattform på marknaden. Dessutom är WooCommerce gratis att använda.
 • WooCommerce lämpar sig inte lika bra för nybörjare eller tekniskt okunniga som exempelvis Shopify. Men Nordboost har även en distanskurs i WooCommerce som riktar sig till nybörjare och som gör det enkelt för e-handlare att använda plattformen på den svenska marknaden.

Läs hela mitt inlägg om WooCommerce här.

(3) Digitala produkter och lärplattformar.

Vill du skapa och sälja exempelvis utbildningar online, medlemskap eller andra typer av digitaliserade produkter? Då ska du använda en plattform som är skapad för att ge dig bäst förutsättningar för det.

För framförallt utbildningar och distanskurser kan man använda ett LMS. Precis som med vanliga e-handelsplattformar rekommenderar jag att välja en internationellt erkänd plattform snarare än ett svenskutvecklat system för att få högst värde för pengarna.

Läs mer om de bästa plattformarna för e-learning och webinar här.

(4) Vill du skapa en blogg eller en webbplats i kommersiellt syfte?

Du vill komma igång med exempelvis en blogg eller webbplats som du tror kommer attrahera många besökare.

Kanske planerar du att skriva om mode, kläder, yoga, träning, mat etc. du vill ha en produkt som är extremt enkel att använda och som snabbt ger dig det bästa resultatet.

Du vill även ha möjlighet att sälja produkter på din blogg eller hemsida. Jag rekommenderar då Wix.

Här kan du testa Wix helt gratis. Du behöver inte ange kreditkortsinfo eller annan känslig information för att komma igång.

Share this post

Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

18 svar på ”Starta en webbutik med bästa plattform för din webbshop”

 1. Tack för genomgången! Undrar dock vad som funkar bäst om jag vill ha en webshop med visning och försäljning av egna foton och rörliga bilder?

  Vänliga hälsningar,
  Martina Jordan

  Svara
  • Hej Martina, Tack själv. För att sälja foton ska du välja en plattform som ger dig möjlighet att använda så mycket lagringsutrymme som möjligt (”disk space”). Det beror på att bilder och media kräver mycket utrymme.

   Av den anledningen skulle jag välja Shopify för denna typ av behov. Shopify ger dig obegränsat med ”disk space” till skillnad från exempelvis Wix, WooCommerce etc. Shopify har även bra teman (”designmallar”) för att sälja foton, konst etc. (Det finns flera gratis- så väl som betalteman i Shopifys temabutik som du kan välja av).

   Lycka till! /Jacob

   Svara
 2. Hej tack för bra info.
  Jag har satt upp vår hemsida på Squarespace och vill nu starta sälja några få produkter. Läste att Squarespace inte är bra för den Svenska marknaden. Vad tycker du om det? Ska jag sätta upp en helt ny sida till själva shopen på shopify och behålla själva hemsidan där den är eller ska jag börja om från början?

  Tack på förhand är väldigt kluven här.

  Med vänlig hälsning,

  Michel

  Svara
  • Hej, det där är en fråga som inte är helt enkel att svara på. Det beror helt enkelt på vad du har för behov? Men generellt sett är inte Squarespace särskilt starka på den svenska marknaden i jämförelse med Shopify. De har helt enkelt inte samma utbud av funktioner, betallösningar etc. som typiskt används på den svenska marknaden. Squarespace är dock en bra plattform även om jag personligen skulle välja Shopify i alla lägen. (Dvs om du avser att sälja på den svenska marknaden?)
   Skriv ner en kravspec med dina viktigaste krav och jämför de båda plattformarna. Du kanske klarar dig bra med Squarespace men det beror alltså lite på vad du har för behov och preferenser etc..

   Svara
 3. Hej Jacob,
  Tack för bra info.

  Att koppla e- handel (Som ska erbjuda både tjänster och produkter) till en webbpublikation skapad i WordPress – vilken lösning passar då bäst.
  Mvh
  Tina

  Svara
  • Hej Tina om du redan har en webbplats skapad med WordPress då har du flera alternativ du kan testa. Jag rekommenderar WooCommerce men det beror lite på vad du har för behov? Du kan läsa mer om WooCommerce i mitt inlägg här.

   Svara
 4. Hej min vän, tack för inlägget, men jag letar efter ett företag som skapar min egen butik med en komplett kontrollpanel och en applikation ansluten till butiken för att leverera beställningar.
  Kan du skicka mig namnen på några svenska företag som är specialiserade på att skapa webbplatser?

  Svara
  • Hej Faysal tack för ditt meddelande!
   Jag har aldrig på egen hand köpt en färdig webbutik som byggs på beställning åt mig så här har jag svårt att ge vägledning. Jag skapar alltid mina egna webbutiker. Men du bör i första hand välja vilket e-handelssystem du ska använda dig av. Olika företag och webbutvecklare är specialiserade på olika system. Min rekommendation är dock att du väljer en av de större plattformarna (exempelvis WooCommerce, Wix eller Shopify). Undvik att låsa dig vid en liten plattform som hämmar expansion och tillväxt.

   Lycka till!

   Svara
 5. Hej,

  jag ska starta en webshop från scratch, alltså har ingen websida än. Så jag behöver hjälp med domän och webhandelsuppstart med alla funktioner det innebär.
  vilken leverantör skulle du ha valt?
  har fått namn som: abicart, wix, shopify och woocommerce.
  jag vill ha en lätthanterlig sida och vill bara att det tekniska ska fungera så jag kan fokusera på det visuella och försäljningen såklart 🙂

  mvh Åsa B

  Svara
  • Hej Åsa!
   Förutsatt att du ska sälja fysiska produkter så skulle jag välja Shopify. Generellt sett tycker jag att man ska undvika svenskutvecklade plattformar. Anledningen till det är att jag inte tycker att man ska låsa sig till en plattform som inte har samma utbud av funktionalitet som de världsledande tjänsterna. För att komma igång med en egen webbutik så tror jag dock att flera av de svenska tjänsterna är minst lika användarvänliga som de internationellt etablerade tjänsterna men som sagt när och om din webshop börjar växa så vill du ha möjligheten att koppla på alla möjliga funktioner och då är det fördelaktigt att ha sin webbutik hos en riktigt stor tjänsteleverantör.

   Har du aldrig skapat en webbutik så är det rekommenderat att ta en distanskurs som kan ge dig rätt förutsättningar för att börja sälja på nätet.

   Lycka till!

   Svara
 6. Hej Jacob,

  Och stort tack för dina kloka råd!

  Jag ska så småningom starta en webbshop med försäljning av inredning och kläder mm. men vill börja småskaligt för att förhoppningsvis expandera så småningom (Insha’Allah). Jag tänkte även blogga på sidan om verksamheten och har skapat en sida genom MissHosting. Är det ett bra val för att börja som blogg och sedan koppla på webbutik eller ska jag istället starta om på någon annan plattform?

  Stickspår: Vill du att jag anger dig som referens till MissHosting förresten? Du kanske vinner på det på nått sätt att rekommendationen är från dig menar jag? I så fall gör jag det gärna!

  Allt gott och stort tack igen! Det är verkligen en räddare i djungeln att ha dig som kan förklara på ett pedagogiskt sätt.

  Svara
  • Hej Elin! Vad roligt att du uppskattar mina inlägg!
   Det är inte helt lätt att ge dig råd här. Det beror på hur pass stort värde din befintliga blogg har? Om du har byggt upp en blogg med massvis av olika inlägg och besökare/läsare så kan det vara värt att koppla på en webshop.

   Det har dock inte så stor betydelse vilket webbhotell du använder för att göra det. Webhotellet, ansvarar enbart för att din webbplats ligger ute på internet och laddar som den ska när dina besökare går till din webbplats. (Det går att byta)

   Det kan även finnas försvårande omständigheter att i efterhand koppla på en webbutik. Det har att göra med vilket tema och CMS du använder etc. Sen måste du även fundera över ditt domän – Vill du att din webbutik ska ha samma namn som bloggen som du alltså har idag?

   Det finns många frågor men generellt sett är det bättre att starta en webbutik från grunden. Då väljer du nytt domännamn och kan även skriva en blogg på din webshops domän. Du kan även parallellt fortsätta att driva din blogg som du redan skapat och marknadsföra dina produkter som du säljer via en annan webbplats/webshop från bloggen.

   Om det är så att du är nybörjare och inte har så mycket erfarenhet av att bygga webbplatser så kan det vara klokt att starta en ny webshop (med ett nytt domän). Det är enklare än att koppla på en webbutik på befintlig webbplats (förutsatt att du tänker att du ska göra det själv).

   Vet inte om mitt svar är till någon nytta men lycka till 🙂

   Svara
 7. Tack för tydlig beskrivning!
  Mitt uppe i att skapa en webbshop för produkter avsedd för den svenska marknaden, iaf initialt. Mitt företag har i dagsläget inga stora marginaler att röra sig med finansiellt och nu väljer jag mellan Quikbutik och Shopify. Förstnämnda är betydligt billigare samt inkluderar klarna checkout. Skulle du ändå rekommendera Shopify?

  Tack på förhand!
  Bästa hälsningar, Filippa

  Svara
  • Hej, ja, utan tvivel. Om du räknar på vad som ingår i Quickbutiks lägsta prisplan så ser du snart att du förmodligen kommer att behöva uppgradera till den dyrare planen för att få tillgång till de funktioner som ingår där.
   Klarna är gratis att lägga till som betallösning med Shopify så det är inget du behöver oroa dig för. Är du seriös med din webshop så rekommenderar jag Shopify som ger dig bättre möjligheter till expansion. Du kommer åt fler kompatibla program och kan välja att använda de program du vill och har behov av.

   Svara
 8. Hej,
  Jag har idag en hemsida men utan webbutik. Har haft webbutik men med den plattformen jag har var betallösningarna extremt otillgängliga och betalningen mycket krånglig så jag lade ned den ganska snabbt. Jag vill ha allt-i-ett så att säga. Att infon som finns på min hemsida idag (Om, Kontakt, Återförsäljare, Bilder mm) även ska finnas under flikarna i webbutiken. Jag är inte så bevandrad i själva webbarbetet alls som du nog märker eftersom mitt meddelande kanske är väldigt luddigt men jag hoppas att du förstår vad jag menar. Jag tycker att det verkar som att Shopify har det jag söker både i form av stilrena mallar men också på grund av enkelheten.

  Svara
  • Hej Åsa. Ja, jag tror att Shopify är det bästa valet för dig baserat på vad du beskriver. Du kan manullet föra över text, bilder och info till nya siddor i Shopify. Du kan även föra över ditt domän till Shopify så behåller du ditt varumärke men bygger en bättre webshop. Läs mer om Shopify här.

   Lycka till!

   Svara

Lämna en kommentar