Starta och välj bäst testade webbutik för din e-butik

att starta nätbutik i Sverige

Funderar du på att öppna din egna butik online? E-handeln i Sverige fortsätter bara att växa för varje år.

Med ganska små medel kan du enkelt komma igång och sälja produkter online. De senaste 15-åren har den svenska e-handeln vuxit explosionsartat.

Samtidigt finns det fortfarande många möjligheter för den som är kreativ och entreprenöriell.

För bara några år sedan var det knepigt att sätta upp sin egna webbutik. Idag ser verkligheten annorlunda ut.

Det finns ett flertal riktigt vassa plattformar som slåss om herraväldet på den globala onlinemarknaden.

Tekniken som används idag av de främsta e-handelslösningarna har dessutom blivit både bättre och mer tillgänglig än någonsin tidigare.

Samtidigt är priserna för de bästa plattformarna så pass pressade att den som även har en liten budget, framgångsrikt kan sätta upp en webbutik i världsklass!

Har du aldrig skapat en webbutik så rekommenderar jag att du tar en autentisk och väl sammansatt e-handelskurs. Då får du den expertis i vad du ska tänka på för att lyckas med din e-handel.

En bra kurs kostar förvisso lite pengar men ska ses som en investering som är väl värd pengarna och som kan vara avgörande för att du ska lyckas.

Gå till sammanfattningen av denna artikel

Hur startar man en webbshop? 

Du kanske känner entreprenörer som redan har startat sina egna webbshoppar?

Tänk efter och var inte blyg. Ta kontakt och fråga personer du har i ditt nätverk om deras råd och erfarenheter.

Sök även information på nätet men se till att informationen du söker fortfarande är aktuell.

E-handeln fortsätter att växa och utvecklas. Produkter och processer som var heta för några år sedan byts med tiden ut mot nya system och blir snabbt föråldrade.

För att vara framgångsrik som entreprenör online gäller det att ständigt ligga i framkant och anamma de senaste trender och tekniska lösningar som finns att tillgå.

Mitt absoluta viktigaste råd när du ska komma igång är att ha en välarbetad affärsplan. Du bör definiera och förstå dina behov.

Jag rekommenderar även att du tar hjälp och råd av någon som har erfarenhet av e-handel.

Har du ingen person i din umgängeskrets som kan hjälpa dig, då är mitt tips att ta en riktigt bra e-handelskurs som är avsedd för Sverige eller den marknad där du vill vara verksam.

Olika plattformar är bra för olika typer av business. Mitt råd är att du först definierar dina behov. Därefter ska du gå med det bästa som finns på marknaden för dina specifika behov.

Priset är idag inte lika avgörande som tidigare – du får tillgång till även de bästa e-handelslösningar som finns på marknaden för i princip samma kostnad som de enklaste system med sämre funktionalitet.

 

Skapa en egen webshop baserat på dina behov

Jag får ibland frågor rörande vilken typ av webbutik som jag anser är bäst?

Ibland kan mitt svar variera beroende på vilken typ av business det handlar om samt i vilken fas man befinner sig.

Överlag tycker jag att man ska gå med en helhetslösning som har allt man behöver på ett och samma ställe, exempelvis Shopify.

Shopify är inte enbart en av världens mest populära e-handelsplatformar som finns på marknaden. Dessutom är Shopify numera väletablerade på den svenska marknaden.

Via Nordboost, Shopifys utbildningspartner, kan du dessutom få all den hjälp du behöver för att snabbt och effektivt gå live med en framgångsrik webbutik. 

Nordboost är specialiserade på att utbilda e-handlare och entreprenörer på den svenska marknaden och du kommer att få en bra start med din e-handel om du aldrig har skapat en webbutik.

Här nedan finner du en exklusiv rabattkod som du kan använda för att ta Nordboosts Shopifykurs. 

10% RABATT!
Coupon

Tidsbegränsat erbjudande - Hela 10% rabatt på Nordboosts e-kurs i Shopify! Ange kupongkoden i kassan i samband med betalning. 

More Less

Här har jag försökt att definiera de vanligaste behoven och vilken plattform som jag anser vara bäst för respektive behov:

 

Behov 1: Startup som ännu inte har någon webbplats.

Själva webshopen utgör kärnan i din affärsstrategi. Med den här affärsmodellen vill du typiskt ha den bästa helhetslösningen som finns på marknaden.

Jag rekommenderar Shopify som är en av de största och mest väletablerade plattformarna i världen. Plattformen används av både startups och några av de största och mest framgångsrika e-handlarna i världen (Tesla, Nestle, Red Bull, General Motors mfl.)

För det första är det fasta priset lågt. Istället tar Shopify en procentsats på din försäljning. Det innebär att även om du har en låg försäljning, kommer kostnaden för att använda produkten också att vara låg i proportion till din omsättning.

Du kan på så vis erbjuda dina kunder en fantastisk köpupplevelse men till en förhållandevis låg kostnad.

Med andra ord är det här en bra prismodell även för små företag med låg omsättning.

Shopify har de senaste åren dominerat som en av de främsta plattformarna på marknaden genom att säkerställa att funktionaliteten som finns att tillgå ständigt utvecklas och uppgraderas.

Bästa alternativ för appar

Idag erbjuder de sina användare i särklass det största utbudet av appar.

Många av de största och mest framgångsrika företagen som säljer online väljer att använda Shopify Sveriges plattform.

En stor anledning till att plattformen vuxit i popularitet kan förklaras med att systemet har all funktionalitet som man kan tänkas behöva.

Även för återförsäljare som redan driver en befintlig fysisk butik kan Shopify vara ett intressant alternativ. Shopify erbjuder nämligen användare att integrera sin webbutik med ett kassasystem (POS).

På så vis kan du hantera exempelvis varulager (lagersaldo), kundregister och försäljning från din e-butik och fysiska butik på ett och samma ställe.

Fördelar:

 • De har ett gott rykte och ger dina kunder en bra köpupplevelse. De garanterar även en hög grad av säkerhet samt en tilltalande layout.
 • Webbshop gratis i 14 dagar. Om du inte är nöjd kan du enkelt avregistrera dig som kund och behöver då inte betala något. Det är lätt och säkert att avsluta gratis-prenumerationen.
 • E-butiken är helt integrerad med alla större betalningslösningar som stöds både i Sverige och internationellt.
 • Helhetslösning – Du har allt på ett och samma ställe (“SaaS”). Domän, webbhotell, tema, funktioner etc. Shopify ger dig allt du behöver inklusive kundtjänst och hjälpguider.

Kostnad:

0 kr första 14 dagarna.
29$ / mån – Om du bestämmer dig för att fortsätta som användare efter 14 dagar. Mer om Shopifys planer och prissättning här.

Läs hela mitt inlägg om Shopify här

Behov 2: Du vill ha en blogg eller webbplats i kommersiellt syfte.

Den här typen av affärsmodell och behov är något annorlunda från alternativ 1 ovan. Mervärdet du ger dina kunder består inte i första hand i det du vill sälja i din webbutik.

Om du exempelvis vill börja skriva om mode, träning, kost eller visa dina bilder, filmer, konst eller musik. Då är ditt behov med stor sannolikhet annorlunda än exempelvis en webshop som enbart fokuserar på fysiska produkter.

Din affärsmodell kan då beskrivas som att du attraherar dina följare och läsare med intressanta texter, media och information som du publicerar på din blogg eller sajt. När din sajt börjar växa och fler personer besöker din sida då vill du kunna sälja produkter eller medlemskap till dina läsare.

Den här affärsmodellen passar typiskt företag och frilansare som skapar tillit genom att underhålla eller stimulera sin publik med information, nyheter eller tips och idéer.

I det här fallet tycker jag att du ska skaffa en helhetslösning där du kan ge dina besökare den bästa upplevelsen i form av bilder, text och estetiska mervärden.

Om du exempelvis vill blogga om mode, yoga, mat eller vad som helst – då vill du kunna använda den bästa layouten och mest visuellt tilltalande plattform som finns. Samtidigt vill du enkelt kunna koppla på en e-handelsmodul om det skulle bli aktuellt.

Jag rekommenderar då i första hand Wix som är en bra bloggplattform, hemsidebyggare och e-handelslösning för nybörjare.

Fördelar:

 • Ingen kostnad: Börja skapa din webbplats utan att behöva betala någon avgift. (Gratis utan eget domän). När din sajt växer och du vill introducera produkter till försäljning på din blogg då är det enkelt att koppla på en integrerad webbutik.
 • Nybörjare eller Proffs? Även om det är första gången du bloggar eller gör en sajt kommer ditt resultat bli enastående. När du blivit mer professionell och rutinerad kan du utöka med fler funktioner etc. Wix har allt – Både för proffs och nybörjare.
 • Fokus på mjuka värden. Du får visuellt tilltalande mallar att välja på och din sajt kommer att vara både estetiskt tilltalande och uppfattas som proffsig av din målgrupp.
 • Användarvänligheten är i fokus. Inga tekniska kunskaper krävs. Kommer med drag-and-drop-funktionalitet.

Klicka här om du vill registrerar dig som ny användare och börja blogga gratis med Wix

(Räkna med att sikt betala för Wix. Gratisversionen är till för att du ska kunna testa tjänsten.)

Behov 3: Utöka befintlig sajt med en e-handelsplattform

I det här fallet kan det vara smartare att välja ett system som du enkelt kan koppla på din sajt. Att välja något av alternativen ovan (Behov 1 och 2) går då i princip inte om du inte vill börja om från början. Du måste då över ditt domän till Shopify eller Wix men kan inte föra över information (webbsidor, bilder, funktioner etc.)

I vissa fall kan det gå att migrera data till den nya plattformen men det kan vara komplicerat och kostsamt.

Om du är nöjd med din befintliga sajt och endast vill koppla på en produkt bör du enligt min mening titta efter andra lösningar på marknaden.

Har du exempelvis din befintliga i WordPress, Joomla, eller Drupal då har du inte samma behov av helhetslösning. Den här typen av plattform är redan integrerade med olika e-handelsprogram och då ska du välja ett program som är kompatibelt med din plattform (CMS).

Använder du WordPress, då rekommenderar jag WooCommerce. Det är den största och mest välutvecklade e-handelsmodulen som finns för WordPress. WooCommerce är en flexibel lösning och passar typiskt tekniskt kunniga e-handlare.

Om du inte redan har en Webbplats skapad i WordPress men men funderar på att sätta upp en, då kan du läsa min artikel som handlar om hur man bygger webbplats med WordPress.

WordPress liksom WooCommerce kräver att man har vissa tekniska kunskaper för att lyckas.

Fördelar:

 • Gratis att ladda ned och använda (Precis som WordPress)
 • Du kan sätta upp en webshopp där dina kunder har egna konton med loggins. Du kan ge alla användare olika användarrättigheter och
 • Smarta integrerade mobilappar. Via backendläge kan du få en snabb överblick över orderhistorik, lagerstatus och kunddata.
 • Med WooCommerce får du tillgång till ett stort utbud av plugins och funktioner. WooCommerce är den mest flexibla lösningen på marknaden.

Kostnad: 0 kr 

(För att använda WooCommerce krävs att du betalar för ett bra webbhotell, tema, och plugins. Ett bra webbhotell som krävs för en webbutik kostar från ca. 200 kr /mån. Jag rekommenderar Templ.)

Behov 4: Skapa och sälj webinars och digitala produkter.

Att sälja s.k. elektroniska produkter som exempelvis är nedladdningsbara eller möjliga att ta del av via exempelvis prenumeration eller medlemskap blir allt vanligare. Många väljer även att “streama” videos eller använda “gamefication”, quizz och webinars för att utbilda via en plattform.

Att sälja elektroniska produkter kräver en helt annan typ av e-handelsplattform än de alternativ som jag skrivit om ovan. Shopify, Wix och WooCommerce etc. är främst avsedda för att sälja fysiska produkter.

Det går naturligtvis även att sälja digitala produkter via dessa tjänster men du får mer värde genom att använda en lärplattform som har tagits fram enbart för att sälja digitala produkter och utbildningar.

Här finns det en handfull alternativ som är riktigt bra. Mitt främsta råd är att undvika svenskutvecklade tjänster eftersom dessa kostar mer och inte ens kommer i närheten av den funktionalitet som du får om du istället väljer några av de tjänster som är bland de bästa i världen.

Hit hör exempelvis: Learndash, Podia och Thinkific, varav jag personligen skulle välja Thinkific i nästan alla lägen.

 • Thinkific – En helhetslösning som ger dig allt du kan tänkas att behov av. Quizz, videos, nedladdningsbara diplom, poäng, individual coaching med dina deltagare etc.

Här kan du läsa mer om Thinkific och testa gratis.

 • Podia – Påminner om Thinkfic men är inte fullt så avancerat vad det gäller funktionalitet, design och komatibilitet (med andra system som du på sikt kan ha behov av att integrera med din webshop).

Här kan du läsa mer om Podia och testa gratis.

 • LearnDash – Det här ett “tillägg” eller “plugin” som är bäst för den som vill skapa och sälja sina webinars eller annan typ av utbildning via WordPress.

  En stor fördel är att du får en mycket större flexibilitet med WordPress än med exempelvis Podia eller Thinkific.

  Nackdelen är att du kommer att behöva investera mer tid. Kan du inte WordPress, då ska du nog undvika det här alternativet.

Här kan du läsa mer om Learndash och testa gratis.

Läs även: Skapa e-Learning med bästa plattform och verktyg för webinar

För komplexa företag som söker en skräddarsydd e-butik

Använder ditt företag en befintlig plattform som ni håller på att växa ur eller vill ni byta till ett nytt system av andra anledningar?

För företag som använder olika typer av system och som i vissa fall har utvecklat egna lösningar och integrationer, krävs vanligen ett annat typ av lösning än för att byta ut en webbplats i WordPress.

Att byta plattform är då helt enkelt en mer komplex process och det kan vara bra att söka stöd och konsultation.

Här kan det vara intressant att titta på svenskutvecklade system. Dessa kan i vissa fall erbjuda högre grad av flexibilitet och kundanpassade lösningar än de internationellt stora plattformarna.

Dessutom är svenskutvecklade plattformar i många fall integrerade och kompatibla med populära tredjepartstjänster som förekommer på den svenska marknaden.

Några bra svenska e-handelsplattformar är exempelvis: Wikinggruppen, Quickbutik och Textalk.

Att köpa in varor till webbutiken

Trots att det är mycket enklare och mer effektivt att driva en webbshop än en fysisk butik, finns det helt klart olika problem som du behöver fundera över redan innan du sätter igång.

Du har säkert redan funderat över produkter som du tror på och där du kan hitta din egna nisch. Frågan är nu hur du ska lösa logistiken? Det finns här en mängd olika lösningar och förslag.

Att start en egen webbhandel innebär att du kommer att ha mycket att stå i. Du ska förhandla med leverantörer till din webshop, köpa in, marknadsföra din produkter/tjänster och mycket, mycket mer. Av denna anledning väljer många entreprenörer att ha så lite som möjligt att göra med själva logistiken.

 

Många nyare företag väljer helt enkelt att outsourca logistiken till en tredjepartslogistiker (TPL eller 3PL).

På så vis kan de fokusera på marknadsföring och din faktiska försäljning på nätet. Du bör i tidigt skede utveckla en 3PL-strategi. Undersök vad det finns för alternativ på marknaden samt definiera inom vilka geografiska gränser du avser att sälja inom.

Har du däremot ett snävt sortiment med endast ett fåtal produkter kan det vara lönt att ha hand om logistiken i egen regi.

En annan lösning som är förhållandevis ny på den svenska marknden är Amazon FBA (Fulfillment by Amazon). Det innebär att du säljer dina artiklar via Amazons plattform men att Amazon ansvarar för själva logistiken.

Du kan sälja på Amazons plattform utan att ha en egen webbutik. Det går också att sälja via både egen webshop och Amazons webbplats parallelt.

En ännu kanske ännu intressantare logistiklösning är s.k. dropshipping.

Det innebär att leverantören tar helt ansvar för logistiken. Du behöver helt enkelt bara marknadsföra och sälja produkten i fråga och du behöver inte fundera på logistiken överhuvudtaget. Så snart du har sålt en produkt i din webbutik tar leverantören över och skickar produkten direkt från deras varulager ut till din kund.

Det här en smart lösning där du minimerar risken att lagerhålla produkter som inte säljer. Drop shipping har blivit en populär lösning för e-handlare och framförallt startups för att testa nya produkter på en marknad innan man köper in och lagerhåller.

Läs mer om detta här: 5 viktiga steg för att lyckas med dropshipping i Sverige

Gratis är inte bäst – Räkna med att betala för din webshop

Om du vill hitta en bra lösning för sin startup och har en relativt snäv budget. Då är det vanligt att utgå från att söka efter det absolut billigaste alternativet som finns att tillgå på marknaden. Var försiktig, gratis är inte alltid bäst!

Det finns helt enkelt ingen webshop på marknaden som är helt gratis och tur är väl det. Ditt val av webbshop kan vara en avgörande faktor för att du ska lyckas med din affärsidé.

Om du är seriös med dina planer på att driva e-handel ska du välja det som är bäst för din business.

Kostnaden för att välja en riktigt bra webshop bör ses som försumbar i sammanhanget. Du kommer inte att behöva sälja många produkter för att täcka kostnaden för din plattform.

Sammanfattningsvis, räkna med att din egna webshop kommer med en kostnad. Du bör även ha med i beräkningen att kostnaden stiger med ökad försäljning (gäller för i princip alla system jag känner till).

Sammanfattning:

 • Vill du starta en webbutik och funderar över vilket system som är bäst för din webshop? Ta hjälp av personer som har erfarenhet av e-handel i din umgängeskrets. Olika system kan vara bra för olika affärsmodeller.

  För att välja bästa plattformen som passar din affärsmodell bör du sätta upp en affärsplan där du specificerar dina behov. På så vis blir det enklare att göra ett smart val som du inte kommer att ångra.

De vanligaste behoven som jag definierat är följande:

(1) Startup – Du börjar från scratch och ska lägga grunden för din business. Du har ingen nuvarande företagssida eller verksamhet online som du behöver migrera etc. Då ska du välja en helhetslösning. Bästa plattformen är enligt mig Shopify.

  • Är du nybörjare? Då bör du ta en komplett kurs som ger dig allt det du behöver känna till för att lyckas med din e-handel på bästa vis. Det gäller oavsett vilken tjänst du väljer att gå med.

   Vill du använda Shopify? Då kan du kolla in Nordboosts Shopifykurs den ger dig allt du behöver för att framgångsrikt börja sälja online på den svenska marknaden. Nedan hittar du en exklusiv rabattkod för Nordboosts kurs i Shopify och e-handel i Sverige.

 

10% RABATT!
Coupon

Tidsbegränsat erbjudande - Hela 10% rabatt på Nordboosts e-kurs i Shopify! Ange kupongkoden i kassan i samband med betalning. 

More Less

(2) Vill du skapa en blogg eller en webbplats i kommersiellt syfte? – Du vill komma igång med exempelvis en blogg eller webbplats som du tror kommer attrahera många besökare.

Kanske planerar du att skriva om mode, Yoga, träning, mat etc. du vill ha en produkt som är extremt enkel att använda och som snabbt ger dig det bästa resultatet.

Du vill även kunna koppla på en webbshop när din sajt blivit tillräckligt mogen. Jag rekommenderar då Wix. 

Här kan du testa Wix helt gratis. Du behöver inte ange kreditkortsinfo eller annan känslig information för att komma igång.

(3) Om Du har en befintlig webbplats i WordPress och vill utöka med en webshopp. Du är förmodligen hyfsat tekniskt kunnig eftersom du redan har satt upp en webbplats. Är din befintliga sajt en wordpress-sajt, då rekommenderar jag WooCommerce

(4) Digitala produkter: Vill du skapa och sälja en utbildning online då ska du använda ett LMS. Läs mer om de bästa plattformarna för e-learning och webinar här.

 

 

Göra egen hemsida eller onlinebutik för företag

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

14 tankar på “Starta och välj bäst testade webbutik för din e-butik”

 1. Tack för genomgången! Undrar dock vad som funkar bäst om jag vill ha en webshop med visning och försäljning av egna foton och rörliga bilder?

  Vänliga hälsningar,
  Martina Jordan

  Svara
  • Hej Martina, Tack själv. För att sälja foton ska du välja en plattform som ger dig möjlighet att använda så mycket lagringsutrymme som möjligt (”disk space”). Det beror på att bilder och media kräver mycket utrymme.

   Av den anledningen skulle jag välja Shopify för denna typ av behov. Shopify ger dig obegränsat med ”disk space” till skillnad från exempelvis Wix, WooCommerce etc. Shopify har även bra teman (”designmallar”) för att sälja foton, konst etc. (Det finns flera gratis- så väl som betalteman i Shopifys temabutik som du kan välja av).

   Lycka till! /Jacob

   Svara
 2. Hej tack för bra info.
  Jag har satt upp vår hemsida på Squarespace och vill nu starta sälja några få produkter. Läste att Squarespace inte är bra för den Svenska marknaden. Vad tycker du om det? Ska jag sätta upp en helt ny sida till själva shopen på shopify och behålla själva hemsidan där den är eller ska jag börja om från början?

  Tack på förhand är väldigt kluven här.

  Med vänlig hälsning,

  Michel

  Svara
  • Hej, det där är en fråga som inte är helt enkel att svara på. Det beror helt enkelt på vad du har för behov? Men generellt sett är inte Squarespace särskilt starka på den svenska marknaden i jämförelse med Shopify. De har helt enkelt inte samma utbud av funktioner, betallösningar etc. som typiskt används på den svenska marknaden. Squarespace är dock en bra plattform även om jag personligen skulle välja Shopify i alla lägen. (Dvs om du avser att sälja på den svenska marknaden?)
   Skriv ner en kravspec med dina viktigaste krav och jämför de båda plattformarna. Du kanske klarar dig bra med Squarespace men det beror alltså lite på vad du har för behov och preferenser etc..

   Svara
 3. Hej Jacob,
  Tack för bra info.

  Att koppla e- handel (Som ska erbjuda både tjänster och produkter) till en webbpublikation skapad i WordPress – vilken lösning passar då bäst.
  Mvh
  Tina

  Svara
  • Hej Tina om du redan har en webbplats skapad med WordPress då har du flera alternativ du kan testa. Jag rekommenderar WooCommerce men det beror lite på vad du har för behov? Du kan läsa mer om WooCommerce i mitt inlägg här.

   Svara
 4. Hej min vän, tack för inlägget, men jag letar efter ett företag som skapar min egen butik med en komplett kontrollpanel och en applikation ansluten till butiken för att leverera beställningar.
  Kan du skicka mig namnen på några svenska företag som är specialiserade på att skapa webbplatser?

  Svara
  • Hej Faysal tack för ditt meddelande!
   Jag har aldrig på egen hand köpt en färdig webbutik som byggs på beställning åt mig så här har jag svårt att ge vägledning. Jag skapar alltid mina egna webbutiker. Men du bör i första hand välja vilket e-handelssystem du ska använda dig av. Olika företag och webbutvecklare är specialiserade på olika system. Min rekommendation är dock att du väljer en av de större plattformarna (exempelvis WooCommerce, Wix eller Shopify). Undvik att låsa dig vid en liten plattform som hämmar expansion och tillväxt.

   Lycka till!

   Svara
 5. Hej,

  jag ska starta en webshop från scratch, alltså har ingen websida än. Så jag behöver hjälp med domän och webhandelsuppstart med alla funktioner det innebär.
  vilken leverantör skulle du ha valt?
  har fått namn som: abicart, wix, shopify och woocommerce.
  jag vill ha en lätthanterlig sida och vill bara att det tekniska ska fungera så jag kan fokusera på det visuella och försäljningen såklart 🙂

  mvh Åsa B

  Svara
  • Hej Åsa!
   Förutsatt att du ska sälja fysiska produkter så skulle jag välja Shopify. Generellt sett tycker jag att man ska undvika svenskutvecklade plattformar. Anledningen till det är att jag inte tycker att man ska låsa sig till en plattform som inte har samma utbud av funktionalitet som de världsledande tjänsterna. För att komma igång med en egen webbutik så tror jag dock att flera av de svenska tjänsterna är minst lika användarvänliga som de internationellt etablerade tjänsterna men som sagt när och om din webshop börjar växa så vill du ha möjligheten att koppla på alla möjliga funktioner och då är det fördelaktigt att ha sin webbutik hos en riktigt stor tjänsteleverantör.

   Har du aldrig skapat en webbutik så är det rekommenderat att ta en distanskurs som kan ge dig rätt förutsättningar för att börja sälja på nätet.

   Lycka till!

   Svara
 6. Hej Jacob,

  Och stort tack för dina kloka råd!

  Jag ska så småningom starta en webbshop med försäljning av inredning och kläder mm. men vill börja småskaligt för att förhoppningsvis expandera så småningom (Insha’Allah). Jag tänkte även blogga på sidan om verksamheten och har skapat en sida genom MissHosting. Är det ett bra val för att börja som blogg och sedan koppla på webbutik eller ska jag istället starta om på någon annan plattform?

  Stickspår: Vill du att jag anger dig som referens till MissHosting förresten? Du kanske vinner på det på nått sätt att rekommendationen är från dig menar jag? I så fall gör jag det gärna!

  Allt gott och stort tack igen! Det är verkligen en räddare i djungeln att ha dig som kan förklara på ett pedagogiskt sätt.

  Svara
  • Hej Elin! Vad roligt att du uppskattar mina inlägg!
   Det är inte helt lätt att ge dig råd här. Det beror på hur pass stort värde din befintliga blogg har? Om du har byggt upp en blogg med massvis av olika inlägg och besökare/läsare så kan det vara värt att koppla på en webshop.

   Det har dock inte så stor betydelse vilket webbhotell du använder för att göra det. Webhotellet, ansvarar enbart för att din webbplats ligger ute på internet och laddar som den ska när dina besökare går till din webbplats. (Det går att byta)

   Det kan även finnas försvårande omständigheter att i efterhand koppla på en webbutik. Det har att göra med vilket tema och CMS du använder etc. Sen måste du även fundera över ditt domän – Vill du att din webbutik ska ha samma namn som bloggen som du alltså har idag?

   Det finns många frågor men generellt sett är det bättre att starta en webbutik från grunden. Då väljer du nytt domännamn och kan även skriva en blogg på din webshops domän. Du kan även parallellt fortsätta att driva din blogg som du redan skapat och marknadsföra dina produkter som du säljer via en annan webbplats/webshop från bloggen.

   Om det är så att du är nybörjare och inte har så mycket erfarenhet av att bygga webbplatser så kan det vara klokt att starta en ny webshop (med ett nytt domän). Det är enklare än att koppla på en webbutik på befintlig webbplats (förutsatt att du tänker att du ska göra det själv).

   Vet inte om mitt svar är till någon nytta men lycka till 🙂

   Svara

Lämna en kommentar