Starta en e-butik – Hur man väljer rätt webbutik: Bäst i test

att starta nätbutik i Sverige

Funderar du på att öppna din egna butik online? E-handeln i Sverige fortsätter bara att växa för varje år.

Med ganska små medel kan du enkelt komma igång och sälja produkter online. De senaste 15-åren har den svenska e-handeln vuxit explosionsartat.

Samtidigt finns det fortfarande många möjligheter för den som är kreativ och entreprenöriell.

För bara några år sedan var det knepigt att sätta upp sin egna webbutik. Idag ser verkligheten annorlunda ut.

Det finns ett flertal riktigt vassa plattformar som slåss om herraväldet på den globala onlinemarknaden.

Tekniken som används idag av de med framstående e-handelslösningarna har dessutom blivit både bättre och mer tillgänglig än någonsin tidigare.

Samtidigt är priserna för de bästa plattformarna så pass pressade att den som även har en liten budget, framgångsrikt kan sätta upp en webbutik i världsklass!

Gå till sammanfattningen av denna artikel

1. Hur startar man en webbshop? Välj rätt nätbutik från början

Du kanske känner entreprenörer som redan har startat sina egna webbshoppar?

Tänk efter och var inte blyg. Ta kontakt och fråga personer du har i ditt nätverk om deras råd och erfarenheter.

Sök även information på nätet men se till att informationen du söker fortfarande är aktuell – E-handeln fortsätter att växa och utvecklas. Produkter och processer som var heta för några år sedan byts med tiden ut mot nya system och blir snabbt föråldrade.

För att vara framgångsrik som entreprenör online gäller det att hela tiden att ligga i framkant och anamma de senaste trender och tekniska lösningar som finns att tillgå.

Mitt absoluta viktigaste råd när du ska komma igång är att ha en välarbetad affärsplan. Du bör definiera och förstå dina behov.

Olika produkter är bra för olika typer av business. Mitt tips är att du först definierar dina behov. Därefter ska du gå med det bästa som finns på marknaden för dina specifika behov.

Priset är idag inte lika avgörande som tidigare – du får tillgång till även de bästa e-handelslösningar som finns på marknaden för i princip samma kostnad som de enklaste system med sämre funktionalitet.

2. Skapa Bästa webshop baserat på dina behov

Jag får ibland frågor rörande vilken typ av webbutik som jag anser är bäst?

Ibland kan mitt svar variera beroende på vilken typ av business det handlar om samt i vilken fas man befinner sig.

Överlag tycker jag att man ska gå med en helhetslösning som har allt man behöver på ett och samma ställe, exempelvis Shopify.

I vissa sammanhang finns det bättre alternativ givet den affärsmodell som ska appliceras. Jag har försökt att definiera de vanligaste behoven:

Behov 1: Startup som ännu inte har någon webbplats.

Själva webshopen utgör kärnan i din affärsstrategi. Med den här affärsmodellen vill du typiskt ha den bästa helhetslösningen som finns på marknaden.

Jag rekommenderar Shopify som är en av de största och mest väletablerade plattformarna i världen. Plattformen används av både startups och några av de största och mest framgångsrika e-handlarna i världen (Tesla, Nestle, Red Bull, General Motors mfl.)

För det första är det fasta priset lågt. Istället tar Shopify en procentsats på din försäljning. Det innebär att även om du har en låg försäljning, kommer kostnaden för att använda produkten också att vara låg i proportion till din omsättning.

Du kan alltså på så vis fortfarande erbjuda dina kunder en fantastisk köpupplevelse men till en förhållandevis låg kostnad.

Med andra ord är det här en bra prismodell även för små företag med lägre försäljning.

Shopify har de senaste åren dominerat som en av de främsta plattformarna på marknaden genom att säkerställa att funktionaliteten som finns att tillgå ständigt utvecklas och uppgraderas.

Bästa alternativ för appar

Idag erbjuder de sina användare i särklass det största utbudet av appar.

Många av de största och mest framgångsrika företagen som säljer online väljer att använda Shopify Sveriges plattform.

En stor anledning till Shopifys populäritet är på grund av att systemet har all funktionalitet som man kan tänkas behöva.

För riktigt stora retailers finns även möjlighet att integrera Shopify’s POS mm.

Fördelar:

 • De har ett gott rykte och ger dina kunder en bra köpupplevelse. De garanterar även en hög grad av säkerhet samt en tilltalande layout.
 • Webbshop gratis i 14 dagar. Om du inte är nöjd kan du enkelt avregistrera dig som kund och behöver då inte betala något. Det är lätt och säkert att avsluta gratis-prenumerationen.
 • E-butiken är helt integrerad med alla större betalningslösningar som stöds både i Sverige och internationellt.
 • Helhetslösning – Du kan fokusera på din business och lita på att leverantören levererar en smidig kundupplevelse med även hög grad av service mot dig som kund. Du har allt på ett och samma ställe och slipper skräddarsy egna processer och system.

Kostnad:

0 kr första 14 dagarna.
ca. 85kr / mån – Om du bestämmer dig för att fortsätta som användare efter 14 dagar. Dagsaktuella priser kan du se här.

Läs mer om Shopify här

Ett alternativ till Shopify för den som vill använda en svenskutvecklad tjänst är Quickbutik. Quickbutik påminner om Shopify och är både en modern och användarvänlig plattform.

Quickbutik är något dyrare än Shopify och ger dig dessutom inte samma utbud av funktionalitet. 

Jag anser dock att Quickbutik kan vara ett intressant alternativ för den som vill starta en enklare webshop avsedd för den svenska marknaden. Här kan du läsa mer om Quickbutik

Behov 2: Du vill ha en blogg eller webbplats i kommersiellt syfte.

Den här typen av affärsmodell och behov är något annorlunda. Mervärdet du ger dina kunder består inte i först hand i det du vill sälja i din webbutik.

Om du exempelvis vill börja skriva om mode, träning, kost eller visa dina bilder, filmer, konst eller musik. Då är ditt behov med stor sannolikhet annorlunda än exempelvis en startup.

Din affärsmodell kan då beskrivas som att du attraherar dina följare och läsare med nytta och nöje du publicerar på din blogg eller sajt. När din sajt börjar växa och fler personer besöker din sida då vill du kunna sälja dina produkter till dina läsare.

Den här affärsmodellen passar typiskt företag och populära frilansare som skapar tillit genom att underhålla eller stimulera sin publik med information, konst eller tips och idéer.

I det här fallet tycker jag att du ska skaffa en helhetsprodukt där du kan ge dina besökare den bästa upplevelsen i form av bilder, text och estetiska mervärden.

Om du exempelvis vill blogga om mode, yoga, mat eller vad som helst – då vill du kunna använda den bästa layouten och mest visuellt tilltalande plattform som finns. Samtidigt vill du enkelt kunna koppla på en e-butik då det börjar bli dags för det.

Jag rekommenderar då i första hand Wix som absolut bästa bloggplattform.

Med denna produkt kan du enkelt koppla på en professionell webshop som är helt integrerad med din blogg för att erbjuda sina besökare att köpa dina produkter online.

Fördelar:

 • Ingen kostnad: Börja blogga och skriva utan att behöva betala någon avgift. När din sajt växer och du vill introducera produkter till försäljning på din blogg då är det enkelt att koppla på en integrerad och professionell webbutik. (Webbutiken kommer de att behöva betala för men kostnaden är låg och du kan enkelt sluta använda denna tilläggsfunktionalitet om du av någon anledning skulle ångra dig.)
 • Nybörjare eller Proffs? Även om det är första gången du bloggar eller gör en sajt kommer ditt resultat bli enastående. När du blivit mer professionell och rutinerad kan du utöka med fler funktioner etc. Wix har allt – Både för proffs och nybörjare.
 • Fokus på mjuka värden. Du får visuellt tilltalande mallar att välja på och din sajt kommer att vara både estetiskt tilltalande och uppfattas som proffsig av din målgrupp.
 • Användarvänligheten är i fokus. Inga tekniska kunskaper krävs. Kommer med drag-and-drop-funktionalitet.

Klicka här om du vill registrerar dig som ny användare och börja blogga gratis med Wix

Om du däremot vill sätta upp en proffsig hemsida som du sedan integrerar med en webshop bör du välja ett av de bästa systemen för hemsidor.

Behov 3: Utöka befintlig sajt med en ehandelsplattform

I det här fallet kan det vara smartare att välja ett system som du enkelt kan koppla på din sajt. Att välja något av alternativen ovan (Behov 1 och 2) rekommenderar jag inte.

Om du skaffar en ny helhetslösning trots att du redan har en sajt då kommer du att behöva migrera data till den nya plattformen.

Det kan förstås vara ett alternativ om du i alla fall funderar på att byta plattform (för att du inte är nöjd med befintlig lösning). Om du däremot är nöjd med din befintliga sajt och endast vill koppla på en produkt bör du enligt min mening titta efter andra lösningar på marknaden.

Har du exempelvis redan en WordPressida, då har du inte samma behov av helhetslösning.

Här tycker jag du ska kolla in WooCommerce. Det är den största och mest välutvecklade e-butiken som finns för WordPress. Du kommer att erbjudas en mer flexibel lösning som typiskt passar WordPressanvändare.

Om du inte redan har en Webbplats skapad i WordPress men men funderar på att sätta upp en, då kan du läsa min artikel som handlar om hur man bygger webbplats med WordPress.

WordPress liksom WooCommerce kräver att man har grundläggande tekniska kunskaper för att lyckas.

Fördelar:

 • Gratis att ladda ned och använda (Precis som WordPress)
 • Du kan sätta upp en webshopp där dina kunder har egna konton med loggins. Du kan ge alla användare olika användarrättigheter och
 • Smarta integrerade mobilappar. Via WooCommerce REST API kan du få en snabb överblick över orderhistorik, lagerstatus och kunddata – du kan exempelvis ringa kunder eller skicka email direkt till dem etc.
 • Med WooCommerce får du tillgång till fler plugins och funktioner en någon annan jämförbar plattform. WooCommerce är den mest flexibla lösningen på marknaden.

Kostnad: 0 kr

För den som inte har en webbplats i WordPress..

Ett annat alternativ för företag som redan har en befintlig plattform som de håller på att växa ur eller som de vill byta ut av andra anledningar är Wikinggruppens e-handelsplattform. Se även mitt inlägg som handlar om Textalks webshop som också kan vara ett intressant alternativ för den som redan är insyltad i olika system.

Företag som redan har olika system integrerade med befintligt ERP (Affärssystem) har med stor sannolikhet andra behov än den som satt upp en enkel WordPress-sajt.

Att byta plattform är då helt enkelt en mer komplex process och det kan vara bra att söka ett företag som erbjuder kringtjänster och som kan erbjuda anpassningar och en mer skräddarsydd service för kunden i fråga.

Då tycker jag att du ska kolla in Wikinggruppen. De är vana att jobba med svenska bolag olika typer av e-handelsprojekt. Wikinggruppens plattform är integrerad och färdig att användas för både ekonomisystem, affärssystem, BI mm. som typiskt används av svenska företag.

Fördelar:

 • Personlig service som anpassas utifrån kundens behov. De ger exemplevis en skräddarsydd design som passar kundens specifika behov.
 • Går att testa gratis.
 • Svenskutvecklat och anpassat för framförallt svenska bolag som driver e-handel.
 • Wikinggruppen har ett komplett tjänsteutbud. De erbjuder utveckling och anpassning av specifika tjänster som kunderna efterfrågar. De erbjuder konsultation, projektledning, domänregistrering, webbhotell etc.

Nackdelar:

 • Inte det bästa systemet för den som vill sälja på flera marknader. Det finns begränsningar vad gäller funktionalitet, språkstöd mm. (Det här är ett bra alternativ för den som vill sälja på den svenska och närliggande marknader.)
 • Inte ett optimalt alternativ för den som exempelvis på egen hand vill driva en webbutik (utan medarbetare). Plattformen upplever jag som något mer krånglig än jämförbara alternativ.
 • Hög prissättning på tjänstepaketen: ”WGR bas” och ”WGR Plus”. Jag rekommenderar endast Wikinggruppen för den som funderar på att använda det billigaste tjänstepaketet, ”WGR Direct”. ​

Kostnad: 1095kr/mån (WGR Direct, de dyrare paketen tycker jag inte är värda att sats på)

Här kan du läsa hela min recension om Wikinggruppen.

Här kan du läsa mer om Wikinggruppen och även testa plattformen gratis.

3. köpa in varor till webbutik

Trots att det är mycket enklare och mer effektivt att driva en webbshop än en fysisk butik, finns det helt klart olika problem som du behöver fundera över redan innan du sätter igång.

Du har säkert redan funderat över produkter som du tror på och där du kan hitta den egna nisch. Frågan är nu hur du ska lösa logistiken? Det finns här en mängd olika lösningar och förslag.

Att start en egen webbhandel innebär att du kommer att ha mycket att stå i. Du ska förhandla med leverantörer, köpa in, marknadsföra din produkter/tjänster och mycket, mycket mer. Av denna anledning väljer många entreprenörer att ha så lite som möjligt att göra med själva logistiken.

Många nyare företag väljer helt enkelt att outsourca logistiken till en tredjepartslogistiker (TPL eller 3PL).

På så vis kan de fokusera på marknadsföring och din faktiska försäljning på nätet. Du bör i tidigt skede utveckla en 3PL-strategi. Undersök vad det finns för alternativ på marknaden samt definiera inom vilka geografiska gränser du avser att sälja inom.

Har du däremot ett snävt sortiment med endast ett fåtal produkter kan det vara lönt att ha hand om logistiken i egen regi.

En ännu mer intressant logistiklösning är s.k. Drop shipping. Det innebär att leverantören tar helt ansvar för logistiken. Du behöver helt enkelt bara marknadsföra och sälja produkten i fråga och du behöver inte fundera på logistiken överhuvudtaget. Så snart du har sålt en produkt i din webbutik tar leverantören över och skickar produkten direkt från deras varulager ut till kund.

Det här en smart lösning där du minimerar risken att lagerhålla produkter som inte säljer. Drop shipping har blivit en populär lösning för e-handlare och framförallt startups för att testa nya produkter på en marknad innan man köper in och lagerhåller.

Läs mer om detta här: 5 viktiga steg för att lyckas med dropshipping i Sverige

4. Kravspec vid val av web shop

Oavsett om du väljer att gå på mina rekommendationer eller ej, tycker jag att du ska utforma en kravspec.

Är du ansvarig för ett större bolags e-handel och letar efter en plattform som passar er affärsmodell?

Då bör du ta fram en mer omfattande kravspec eller kontakta ett externt konsultbolag som kan hjälpa dig med allt från att ta fram och definiera kravspec till att upphandla rätt system och i vissa fall även implementera och sätta upp systemet åt ditt företag.

Jag har tidigare varit involverad i större upphandlingar av denna typ av system då jag företrätt stora och ibland börsnoterade bolag.

Vid ett tillfälle använde vi oss av Centigo som är en konsultfirma som exempelvis kan bistå med att mappa upp ditt företags processer och behov. Framförallt gillar jag dock att jobba med Acando.

Att anlita och använda sig av konsultbolag kan dock kosta en hel del och man bör vara noga med att dels säkerställa att man endast tar hjälp för vissa avgränsade delar av processen.

Man bör även säkerställa att man själv har bra förståelse för dels  vilka behov man har men även för vilka alternativ det finns på marknaden.

Med andra ord tycker jag att man ska undvika att vara helt i händerna på externa konsulter.

Bilda dig istället en egen uppfattning och använd externa konsulter för att få en “second-opinion” eller för att komplettera din kravspec.

Konsulter av denna typ är vana att jobba med processer och skapa bra överblick men samtidigt är det du och dina kollegor som kan er business. Ställ era krav baserat på vad ni vill uppnå med er ehandel. Kolla även in de främsta konkurrenterna och företagssidor som finns i branschen.

Det finns helt säkert andra konsultfirmor som dessutom är ännu bättre på att hjälpa till med att välja ehandelsslösningar baserat på just det behov som ni har.

Det viktigaste är att handplocka de konsulter som faktiskt vet vad de håller på med. Vilket företag de jobbar på är enligt min mening mindre viktigt.

Om du inte tänker använda dig av extern konsultation för att du exempelvis anser att sitt/ert behov

5. Är du ute efter bästa gratis webshop?

Om du vill hitta en bra lösning för sin startup och har en relativt snäv budget. Då är det vanligt att utgå från att söka efter det absolut billigaste alternativet som finns att tillgå på marknaden. Var försiktig, gratis är inte alltid bäst!

Mitt råd är att vara skeptisk till kommersiella plattformar som marknadsförs som helt kostnadsfria. Om du är seriös med din affärssidé ska du välja det som är bäst för din business.

Kostnaden för att välja en riktigt bra plattform bör ses som försumbar i sammanhanget. Du kommer inte att behöva sälja många produkter för att täcka kostnaden för din plattform.

Inte ens Wix som i övrigt erbjuder sina användare gratispaket för att starta blogg tillåter användare att använda deras webshop gratis. Produkten är helt enkelt för bra och avancerad för att ges bort gratis.

Tänk dig att du befinner dig i Malmö en sommardag och kommunen bjuder på gratis fika på det lokala torget.

Du får en plastmugg med Löfbergs lila och en sockerbit utan kostnad. Det innebär inte att du kan gå in på Espresso House och be om en gratis Cappuccino. Det skulle vara som att jämföra äpplen med päron.

Om du är osäker på vilken plattform du ska välja och inte vill binda upp dig. Då kan du däremot välja en plattform som ger dig en kostnadsfri testperiod alternativt nöjdhetsgaranti.

När jag själv registrerar mig som en ny kund, oavsett produkt (webbhotell, webbutik, bloggplattform etc.) säkerställer jag alltid att jag kan avsluta prenumerationen utan kostnad.

Shopify som av många e-handlare ses som en av de absolut bästa webbutiker som finns på marknaden kan du testa gratis under 14 dagar.

Väljer du att fortsätta använda plattformen och har en relativt låg omsättning (exempelvis om du är en startup) landar kostnaden för Shopify på ca. 80kr / månad.

Har du redan satt upp en webbplats i wordpress kan du gå med WooCommerce – det är faktiskt den enda helt kostnadsfria lösningen som verkligen är helt gratis. En skillnad med WooCommerce är dock att du kommer att behöva betala för många av de appar och tjänster som du laddar ned för din webbshop.

6. Räkna med dolda kostnader om du väljer en gratis webbutik

Sammanfattningsvis, räkna med att din egna webshop kommer att kosta en mindre avgift. Du bör även ha med i beräkningen att kostnaden stiger med ökad försäljning (gäller för i princip alla system jag känner till).

Möjligen kan man argumentera för att exempelvis WooCommerce som är ett fristående system som är kopplat till WordPress inte kostar mer med ökad försäljning.

Men det som i regel inträffar när din onlinebutik växer i omsättning, kunder, produkter, media etc. är att du kommer att få utökade behov. Jag rekommenderar därför att man ska tänka sig för, innan man registrerar sig som gratisanvändare hos exempelvis StoreDo.

Du kommer att vilja använda funktioner (plugins) i din webbutik som din plattformsleverantör kommer att ta ut en kostnad för.

Väljer du en helhetslösning (typ Shopify) kommer du att behöva uppgradera till ett dyrare tjänstepaket i takt med att dina behov växer. När det gäller WooCommerce kan man säga att du själv kommer att behöva utöka med bättre och snabbare tjänsteplan för webbhotell och köpa in ny funktionalitet (plugins).

Generellt sett är WooCommerce billigare och du har större möjlighet att bestämma exakt vad du vill betala för. Helhetsplattformarna har däremot standardiserade paket och det är svårare att komma undan med att endast betala för de program man har behov av.

 

Sammanfattning:

 • De e-handelsplattformar som marknadsförs som helt “gratis” bör man vara skeptisk till. Antingen finns dolda kostnader eller så är plattformen i fråga av dålig kvalitet. Välj istället en bra plattform som du kan testa gratis under en begränsad period.
 • För att välja bästa plattformen som passar din affärsmodell bör du sätta upp en affärsplan där du specificerar dina behov. På så vis blir det enklare att göra ett smart val som du inte kommer att ångra.

De vanligaste behoven som jag definierat är följande:

  • Startup – Du börjar från scratch och ska lägga grunden för din business. Du har ingen nuvarande företagssida eller verksamhet online som du behöver migrera etc. Då ska du välja en helhetslösning. Bästa plattformen är enligt mig Shopify.
  • Blogg eller en webbplats i kommersiellt syfte. – Du vill komma igång med exempelvis en blogg eller webbplats som du tror kommer attrahera många besökare.

   Kanske planerar du att skriva om mode, Yoga, träning, mat etc. du vill ha en produkt som är extremt enkel att använda och som snabbt ger dig det bästa resultatet.

   Du vill även kunna koppla på en webbshop när din sajt blivit tillräckligt mogen. Jag rekommenderar då Wix. Det är den bästa helhetslösningen du kan hitta för ditt behov.

Här kan du testa Wix helt gratis. Du behöver inte ange kreditkortsinfo eller annan känslig information för att komma igång.

 • Om Du har en befintlig Webbplats och vill utöka med en webshopp. Du är förmodligen hyfsat tekniskt kunnig eftersom du redan har satt upp en webbplats. Är din befintliga sajt en wordpress-sajt, då rekommenderar jag WooCommerce. Det är en gratisprodukt som har extremt många program och plugins som du kan välja av. Självfallet utgår en kostnad för flera av dessa program om du väljer att ladda ned och använda dem.
 • Är du ute efter en smart logistiklösning? Kanske funderar du på att testa dropshipping? Läs då även: 5 viktiga steg för att lyckas med dropshipping i Sverige

 

Göra egen hemsida eller onlinebutik för företag

Shopify: 8 Tips för att välja e-handelsplattform

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

8 tankar på “Starta en e-butik – Hur man väljer rätt webbutik: Bäst i test”

 1. Tack för genomgången! Undrar dock vad som funkar bäst om jag vill ha en webshop med visning och försäljning av egna foton och rörliga bilder?

  Vänliga hälsningar,
  Martina Jordan

  Svara
  • Hej Martina, Tack själv. För att sälja foton ska du välja en plattform som ger dig möjlighet att använda så mycket lagringsutrymme som möjligt (”disk space”). Det beror på att bilder och media kräver mycket utrymme.

   Av den anledningen skulle jag välja Shopify för denna typ av behov. Shopify ger dig obegränsat med ”disk space” till skillnad från exempelvis Wix, WooCommerce etc. Shopify har även bra teman (”designmallar”) för att sälja foton, konst etc. (Det finns flera gratis- så väl som betalteman i Shopifys temabutik som du kan välja av).

   Lycka till! /Jacob

   Svara
 2. Hej tack för bra info.
  Jag har satt upp vår hemsida på Squarespace och vill nu starta sälja några få produkter. Läste att Squarespace inte är bra för den Svenska marknaden. Vad tycker du om det? Ska jag sätta upp en helt ny sida till själva shopen på shopify och behålla själva hemsidan där den är eller ska jag börja om från början?

  Tack på förhand är väldigt kluven här.

  Med vänlig hälsning,

  Michel

  Svara
  • Hej, det där är en fråga som inte är helt enkel att svara på. Det beror helt enkelt på vad du har för behov? Men generellt sett är inte Squarespace särskilt starka på den svenska marknaden i jämförelse med Shopify. De har helt enkelt inte samma utbud av funktioner, betallösningar etc. som typiskt används på den svenska marknaden. Squarespace är dock en bra plattform även om jag personligen skulle välja Shopify i alla lägen. (Dvs om du avser att sälja på den svenska marknaden?)
   Skriv ner en kravspec med dina viktigaste krav och jämför de båda plattformarna. Du kanske klarar dig bra med Squarespace men det beror alltså lite på vad du har för behov och preferenser etc..

   Svara
 3. Hej Jacob,
  Tack för bra info.

  Att koppla e- handel (Som ska erbjuda både tjänster och produkter) till en webbpublikation skapad i WordPress – vilken lösning passar då bäst.
  Mvh
  Tina

  Svara
  • Hej Tina om du redan har en webbplats skapad med WordPress då har du flera alternativ du kan testa. Jag rekommenderar WooCommerce men det beror lite på vad du har för behov? Du kan läsa mer om WooCommerce i mitt inlägg här.

   Svara

Lämna en kommentar