Blogg

5 Råd: hur man gör för att tjäna pengar med bästa bloggportal

post image

Det finns idag oändliga möjligheter för den som är kreativ, business-minded och som gillar att skriva. Personligen tycker jag att man ska ha en passion för det man skriver om.

Du kan naturligtvis tjäna pengar på din blogg genom att endast bygga en webbplats i rent kommersiellt syfte men för det första är det ett tråkigt alternativ.

För det andra är det svårt att skriva om något som folk i allmänhet tycker är intressant att läsa om, då man endast skriver för att gå med vinst.


Den här artikeln riktar sig till dig som funderar på att komma igång med att blogga och som dessutom vill få en slant för besväret. Ju mer du jobbar med din webbplats desto mer du att få tillbaks.

Oavsett om du vill försörja dig som bloggare (s.k. passiva inkomsttagare) eller bara vill ha roligt och tjäna lite extra vid sidan av jobb eller studier så är den här artikeln för dig!

För att komma igång behöver du inte mycket mer än engagemang och kreativitet. För att lyckas som skribent online måste du även ha kunskap och helst även intresse för det område som du funderar på blogga om.

Jag går här nedan igenom vad du ska tänka på för att börja blogga och tjäna pengar. Allt från att välja rätt område (nisch) och använda rätt “keywords”. Det vill säga de sökord som inte är extremt svåra att ranka för i Google.

Jag gör också en genomgång och rekommendation av de blogg portaler som jag anser är bäst. Det finns många bloggportaler i Sverige att välja på men genom att göra ett smart val från början kan du spara stora pengar och skapa en riktigt bra webbplats.

I den här artikeln kan du även läsa om olika strategier för att du faktiskt ska kunna tjäna

Vad tjänar Bloggare? Hur mycket kan man få per månad?

macbook med blommor

Det finns säkert i och för sig de som är framgångsrika bloggare men som skiter i vad de skriver om och som tjänar hur mycket som helst.

Men anta att du har ett vanligt jobb eller studier och du tycker det verkar spännande att börja skriva och nå ut till folk med dina artiklar.

Då har du enligt mig den viktigaste förmågan eller förutsättningen för att lyckas: Du tycker om att skriva och vill nå ut till läsare med dina artiklar, idéer, bilder etc.

Har du dessutom en passion eller ett intresse som du delar med många andra människor, exempelvis: musik, yoga, mat, smink eller mode.

Då har du inget att förlora och har stora möjligheter att få återbäring för den tid du lägger ner. Jag tycker att man ska skriva om saker som man är duktig på och dessutom har kunskap om.

Din inställning bör vara att din blogg syftar till att skapa ett mervärde för dina läsare. Sen ska du nog se att du även kan tjäna pengar på din webbplats.

Hur mycket tjänar bloggare? Det beror på men idag finns det professionella skribenter och influencers som helt enkelt är duktiga på att känna av vad som är trendigt eller som har kunskap om något område som många andra personer vill lära sig mer om.

Du kan skapa en blogg och tjäna ett par tusen kronor extra per månad men i takt med att din sajt växer kommer din besökstrafik också att öka. Idag finns det skribenter som tjänar tiotusentals kronor i månaden.

Det finns flera vanliga strategier som jag går igenom nedan. Man kan applicera olika strategier eller enbart fokusera på en.

Välj rätt nisch

kvinna som arbetar på bärbar dator

Här nedan går jag igenom vad du behöver tänka på och hur du går tillväga för att välja rätt ämne.

Du behöver förstå en del grundläggande marknadsföringstekniker och sökoptimering (SEO). Men det absolut viktigaste tycker jag är att du väljer ett område som inte redan har alltför hög grad av konkurrens.

Vad menas med detta? Det finns flera sätt att marknadsföra sin blogg på.

Du kan koppla din webbplats till sociala medier och skicka länk om att folk ska kolla in din sajt. Du kan använda Google Ads som är en marknadsföringsservice för att folk ska hitta din webbplats då de söker i Google.

Du kan använda Youtube filmer och be folk att “subscriba” din kanal och kolla in din bloggsida etc.

Men låt oss anta att du bara sätter dig ned och börjar skriva.

Ditt innehåll är kanske hur bra som helst men du får inga besökare eller läsare till din webbplats. Det beror då på att din sajt rankas lågt av Google.

Om du exempelvis bloggar om Mode och Skönhet då finns det en stor risk att dina artiklar kommer att konkurrera med bloggar som redan har tusentals unika besökare dagligen. Du behöver då hitta en nisch inom området Mode & Skönhet som inte har lika tuff konkurrens.

Jag gillar att använda: Google Trender för att dels förstå vad folk faktiskt söker på och när de söker på vad (vilken tid på året?).

Du måste även sätta dig in i vilka nyckelord (Meta keywords) som folk söker på. Genom att välja smarta ord och planera dina bloggposter noga kan du hitta en nischer att skriva om, även inom områden som är jättepopulära.

Kolla in Google Keyword planner och Moz Keyword Planner som båda är framstående verktyg för att marknadsföra din webbplats och nå ut till så många läsare som möjligt

Att skriva och kommunicera rätt för din publik

Att blogga handlar även om att vara duktig på att skriva eller att förmedla information på ett sätt som uppskattas av den målgrupp man skriver för.

Om du exempelvis skriver om mode och skönhet – då måste du vara duktig på att lägga in proffsiga bilder och mata din sajt med estetiskt tilltalande objekt.

Det gäller “att prata med bönder på bönders vis”. Kolla in hur andra framgångsrika skribenter inom din nisch gör för att lyckas. Vilken typ av språk använder de? Vilka känslor vill de förmedla? Vilka kanaler använder de? (Sociala medier, youtube, podcasts, bilder etc).

I vissa fall kanske du kan leverera bättre än dina “konkurrenter” genom att publicera unikt material. Kanske kan du dokumentera, fotografera och eller låta dina läsare interagera med dina inlägg etc.

Det finns miljoner möjligheter för den som är kreativ och som hittar en unik nisch.

Välj den bästa bloggportalen för att tjäna pengar

Diagram över intäkter i euro

Det här är den viktigaste fasen! Det finns idag många möjligheter för att sätta upp en webbplats.

Mitt råd är att göra rätt från början. Du bör välja en bra bloggportal som för det första ger dig de tekniska förutsättningar du behöver för att lyckas.

Din webbplats bör exempelvis ladda snabbt, se snygg och proffsig ut, den ska vara enkel att använda (både för dig och dina läsare), den ska vara säker från spam och virus. Dessutom bör du ha tillräckligt med utrymme att nyttja på de servrar där du har din webbplats.

Det finns många olika bloggportaler och det är lätt att gå vilse här och göra ett val som man sedan ångrar.

En bra bloggportal ska också ha ett bra pris. Det finns många bra bloggportaler som ger dig all möjlig teknisk funktionalitet och kvalitet men det är dumt att betala överpriser för en massa saker du inte kommer att behöva.

Generellt sett rekommenderar jag två tillvägagångssätt för att komma igång:

Nybörjare som vill starta en blogg gratis och tjäna pengar

Vill du komma igång både snabbt, enkelt och dessutom få ett system som erbjuder den bästa funktionalitet som finns?

Idag kan vem som helst inklusive den som är helt tekniskt okunnig och ointresserad skapa sin egna sajt. Det finns flera spännande plattformar som dessutom är gratis att använda.

Jag rekommenderar Wix som har snygga templates och smart och användarvänlig “drag-and-drop”.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Du får färdiga mallar som du kan välja av. Sen är det bara att dra in in bilder och text var du vill i mallen. Wix gör det även enkelt att anpassa din sajt med exempelvis unik logga, färger, teckensnitt och massor av andra justerbara alternativ.

Läs mer här om för- och nackdelar med de gratissystem som finns att välja bland.

Personligen rekommenderar jag Wix för den som ska skapa blogg. Systemet är enkelt att använda du behöver inte kunna koda eller installera CMS, templates etc. Plattformen ger dig dessutom den i särklass snyggaste bloggen.

En annan intressant produkt är Webnode. Kanske är det en smaksak men Webnode är enligt mig bästa i klass för att bygga vanliga webbplatser och företagssajter. 

Mer erfaren webmasters bör gå med WordPress.

Det är den absolut största och mest populära CMS som finns. Du kan i princip göra allt med WordPress men systemet kräver att man har en del tålamod för att begripa hur det hela hänger ihop.

Räkna med att spendera någon vecka innan du kan komma igång med din webbplats. Du behöver registrera dig för webbhotell och installerat WordPress, tema och plugins. Du behöver dessutom installera SSL.

WordPress är riktigt bra när man kan det men inte det bästa för den som vill komma igång direkt.

Bästa bloggportalen för nybörjare

Här ser du min rangordning för de system jag rekommenderar för framförallt den som bygger en sajt för första gången. De system jag rekommenderar kan man använda gratis utan att behöva oroa sig för att det finns dolda kostnader etc.

Haken är dock att du endast får begränsad tillgång till alla de mallar och funktioner som finns att tillgå. Jag tycker dock att det är en bra modell. Man får testa gratis och kan faktiskt få till en fantastisk sajt utan att behöva betala. Vill man därefter uppgradera till en bättre version kommer det att kosta pengar men det är då ett fritt val.

Min absoluta favorit är Wix för den som vill starta en blogg gratis och tjäna pengar.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Läs mer om de bästa bloggplattformarna

Hur startar man en blogg och tjänar pengar? Välj en strategi

Du har nu valt din nisch. Du vet vad du ska skriva om och du har förstått att du måste använda de “keywords” som många i din målgrupp söker på.

Du har även funderat på hur du ska kommunicera med dina framtida följare och läsare men vad kan man blogga om för att tjäna pengar????

Det finns hur många sätt som helst! Det viktigaste är att du attraherar många läsare. Här nedan presenterar jag några av de vanligaste strategierna.

Inkomst från annonser och reklam

Det här är det vanligaste sättet för bloggare att tjäna passiv inkomst. Det funkar precis på samma vis som när tidningar och tidskrifter idag säljer annonser.

Det här är vanligen det alternativ som är nära till hands för den som bloggar för att de i första hand älskar att skriva.

För att annonsera på din webbplats behöver du typiskt en avsevärd mängd besökare som dagligen läser dina artiklar.

Det många gör för att komma igång med att annonsera trots att de fortfarande har relativt få besökare är att de använder annonsnätverk (exempelvis Google AdSense) som fungerar som en slags mellanhand mellan bloggare och annonsör. På så vis kan man även med en liten blogg börja annonser på sin sajt.

Starta blogg tjäna pengar: Evenemang och events

Låt säga att du exempelvis skriver en träningsblogg. Då kan du enkelt vinkla vissa artiklar att handla om en sammankomst, seminarie eller konferens för den målgrupp som dina texter handlar om.

Det kan vara allt från att sälja biljetter till en Hälsomässa till mindre sammankomster – bootcamps, meditaionskurser, kostråd etc.

Marknadsför ditt egna företags produkter eller tjänster
Det är vanligt att många företag integrerar en blogg på deras webbplats för att marknadsföra deras egna tjänster. Tänk dig att ditt företag säljer smink och kosmetika.

Genom att ha en blogg ansluten till din online-butik eller hemsida kan du förmedla mervärden av dina produkter med bilder och texter.

Marknadsför dina egna produkter

Ett enkelt sätt att kommersialisera din sajt när den börjar växa i antal läsare, sidor och länkar är att integrera och starta egen webbutik där dina läsare exempelvis kan beställa de produkter eller tjänster som du rekommenderar i dina artiklar och inlägg.

Det kan låta som ett stort steg att gå från skribent till att sätta upp en helt egen onlinebutik men faktum är att det låter sig göras väldigt enkelt idag. Många av de som väljer att gå den här vägen använder sig exempelvis av dropshipping. Det innebär att de inte tar något ansvar för själva logistiken av de produkter eller tjänster som de säljer.

Genom denna uppsättning och strategi får de direkt provision av leverantören för försäljningen och leverantören tar över ansvaret för att leverera det som kunden har köpt.

Börja blogga tjäna pengar med partnership

Denna typ av marknadsföring är väldigt stort och vanligt förekommande i exempelvis USA. Med Amazons inträde på den Svenska marknaden är det högst troligt att marknadsföring via Partnership kommer att växa även i Sverige. Det finns dock redan idag massvis av samarbeten via Partnership.

Om din sajt handlar om exempelvis träning, liksom mitt exempel ovan. Då är det inte osannolikt att du kommer att skriva om olika produkter du rekommenderar eller utvärderar på din webbplats.

Låt säga att du skriver om styrketräning och att du gillar att träna med en viss typ av redskap. Genom att teckna ett avtal med en leverantör som du anser har bra priser och kvalitet för redskap kan du lägga in en spårningsbar länk för den produkt som du rekommenderar.

När dina följare klickar på länken skickas de till leverantörens onlinebutik och du får en provision på det som din följare köper.

Eftersom att Amazon förmedlar tusentals återförsäljares produkter och märken är partnership (även kallat affiliate-marketing) ett smart system där du kan ge tips för dina läsare och samtidigt tjäna pengar.

Tänk på att vara rädd om ditt förtroende. Du bör endast rekommendera sådant som du verkligen anser är värt att köpa. Var även ärlig med de nackdelar etc som du känner till med de produkter du skriver om.

Om du vill vara framgångsrik som skribent online, behöver du vinna trovärdighet och förtroende hos dina läsare.

Inkomster från Medlemskap

Det här är också en växande typ av inkomstkälla som jag ser förekomma allt oftare på nätet. Som jag sagt tidigare är det absolut viktigaste att dina texter skapar ett mervärde för din läsare.

Det kan vara allt från att att du skriver bra, till att ditt innehåll väcker intresse. Idag är det många skribenter som endast tillåter betalande premium-användare att ta del av deras information på webbplatsen.

Det kan vara att du erbjuder dina medlemmar en kurs, coaching eller enbart skriver om något som folk är redo att betala för.

Vanligen betalar dina medlemmar en avgift månatligen eller årsvis men det förekommer även engångs medlemskap.

Det finns självfallet tusen andra sätt att framgångsrikt försörja sig som online-entreprenör.

Sammnfattning

 • Om du är kreativt lagd och har en passion, hobby eller är insatt i något ämne som du delar med många andra. Då är det enkelt att tjäna pengar på att blogga.
 • Du behöver hitta en nisch som gör att du sticker ut. Din nisch bör kännetecknas av att många personer söker på de nyckelord som associeras med din nisch. Du bör säkerställa att dessa nyckelord inte redan används av stora och väletablerade webbplatser. Det finns verktyg på nätet du kan använda dig av – exempelvis: Moz Keyword Planner
 • Var noga med att mata din publik med rätt typ av kommunikation. Välj dina digitala kanaler med omsorg: Youtube, sociala medier, text, bilder, pods etc.
 • Om du är nybörjare – Använd ett system som är gratis och som du har möjlighet att uppgradera längre fram om du skulle vilja. Den bästa bloggportalen är Wix. Systemet är lätt att använda med “drag-and-drop” samt mängder av färdiga mallar du kan nyttja. Läs hela min recension om Wix 
 • Se till att ha en eller fler strategier för att skapa cash-flow. Exempel på strategier är via: medlemskap, annonsering, partnership/affiliates, evenemang, marknadsför dina egna tjänster/produkter.
 • Är du mer rutinerad – välj då att göra din webbplats gratis med WordPress
Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments