Utvärdering av Simplesite: Bloggar, Tjänster och Priser

Skärmavbild 2019-04-30 kl. 19.28.13

Är du ute efter att sätta upp en liten sajt som endast består av ett fåtal sidor? Kanske funderar du på att göra en inbjudan till en fest eller kanske en mindre reseblogg eller liknande?

I sådan fall kan du använda ett kostnadsfritt alternativ.

I det här inlägget går jag igenom den förhållandevis okända plattformen, Simplesite.

Plattformen går att använda gratis för för den som vill bygga en enkel webbplats med ett begränsat antal sidor.

Simplesite marknadsför sig till både bloggare och privatpersoner såväl som till egna företagare som vill skapa en företagssida.

Den absolut största kundnyttan är att systemet är barnsligt enkelt att använda. Precis som med större och mer väletablerade hemsideprogram väljer man ett tema som passar den typ av webbplats som man vill skapa.

Man kan enkelt justera teckensnitt, färger och ge hemsidan en personlig touch.

Gå direkt till sammanfattningen av den här artikeln.

 

Hur är simplesite och vem bör överväga att använda produkten?

Ska du komma igång och starta en blogg och kanske inte har allt för höga krav på vare sig funktionalitet eller tekniska kundfördelar (program/appar, egna anpassningar etc) då kan Simplesite vara ett alternativ.

Du kommer snabbt igång och du har tillgång till support 24/7. Problemet är dock att framgångsrika bloggar tenderar att växa över tid.

Med Sitbuilder får du endast tillgång till gratisversionen för webbplatser med upp till 15 sidor (eller inlägg).

Med andra ord kommer du så småningom att tvingas betala för tjänsten om du inte med säkerhet vet att du endast ska bygga en liten webbplats.

Det är också bra att känna till att gratisversionen vare sig kommer med ett eget domän eller med egen email. Som gratisanvändare kommer din webbplats dessutom att exponera annonser och reklam som du inte kan bli av med förrän du registrerar dig som betalande kund.

Ponera att du planerar att bygga en blogg eller sajt som alltså kommer att överskrida 15 sidor i storlek. Då kanske det är bättre att välja en plattform som för det första går att använda gratis så länge du vill (utan begränsningar i storlek).

Dessutom finns det andra gratisplattformar som ger dig större utbud av mallar och som erbjuder sina användare större utbud och kvalitet vad det gäller funktionalitet.

Jämför vi exempelvis Simplesite med Wix.com som också är en bloggportal som går att använda gratis så finns det få eller inga kundfördelar som talar för att Simplesite skulle vara ett bättre alternativ.

Man skulle möjligen kunna argumentera för att Wix.com är något mer komplext och kan uppfattas som svårare att använda för någon som aldrig har skapat en sajt. Men samtidigt är Wix.com så pass bra att även många proffs och webbdesigners väljer att använda plattformen. Systemet anses dessutom också ligga skyhögt i internationella undersökningar och kundomdömen.

Detsamma gäller om du vill göra en hemsida för ditt företag. Mitt råd är att gå direkt med en av de gratisprodukter som faktiskt anses vara bland de bästa världen. Ska man skapa en sajt som endast ska användas för den svenska marknaden kan man även överväga att använda ett svenskutvecklat verktyg. Den bästa svenskutvecklade plattformen på marknaden är Hemsida 24. Du kan även testa Hemsida 24 helt gratis. Via den här länken får du även 30% rabatt om du bestämmer dig att registrerar dig som betalande kund.  

Du får så mycket mer vad det gäller design, funktionalitet och teknik om man jämför med Simplesite. Kolla exempelvis in mitt omdöme avseende Webnodes gratisbyggare som ger dig större nytta i allt från påbyggnadslösningar, appar och funktionalitet till mjukare värden såsom användarvänlighet, estetik och layout.

Att komma igång och logga in

 1. Systemet är uppbyggt kring att man direkt väljer vilken typ av webbplats man avser att skapa. Du börjar med att klicka på “Kom igång”. Här väljer du om du vill bygga en Blogg/ “personlig” sajt. Alternativt om du vill göra en sajt för ditt företag. Om du väljer “annan”
 2. När du har gjort ditt val behöver du välja färgpalett – en kombination av färger för att passa ditt ändamål eller stil. Du kan också välja på en rad bilder att sätta som bakgrund eller som välkomstbild till din sida.
 3. Skriv in ditt domännamn – Du ser direkt om namnet är ledigt eller ej. (OBS: att du inte får ditt “egna” domännamn med gratisversionen. Din sajt kommer att ha följande URL: www.namn.simplesite.com tills att du uppgraderar till ett av betalpaketen.
 4. Ange ditt lösenord och email.
 5. Nu är det bara börja att bygga din sajt. Lägg till text och media. Du kan även ändra de färgval som du gjort vid registreringen i efterhand.

Simplesite priser – för den som vill bygga en större webbplats

Gratisversionen är alltså enligt mig inte den bästa på marknaden i förhållande till jämförbara alternativ men hur ligger plattformen till prismässigt?

Väljer du att testa Simplesite gratis och sedan kommer på att du vill uppgradera till en av deras betaltjänster då har du i princip två olika betaltjänster att välja på: “PRO” (Dvs. deras Premiumpaket) och “E-commerce” (E-handelspaket).

PRO-paketet kostar ca. 380kr/mån (kan fluktuera i förhållande till kronans värde i förhållande till dollarn). För det här priset får du tillgång till att bygga en sajt med så många sidor som du vill, du kan även ladda upp obegränsat med media (filmer, bilder etc). Men kanske viktigast av allt är att du kan få ditt helt egna domän.

Om du är ute efter att skapa en blogg så kan vi jämföra priset med Wix.com som alltså kostar ca 90 kr/mån med egen domän.

Som betalande kund tycker jag alltså inte att man ska gå med Simplesite. Det är dyrt och enligt mig inte heller bättre på något vis än jämförbara produkter på marknaden.

Då andra sidan tycker jag att man ska bilda sig en egen uppfattning.

Testa ett par av de bästa gratisplattformar som finns att tillgå och gå med det system som du gillar bäst. Så länge du inte betalar något har du inte så mycket mer än tid att förlora.

E-commerce-paketet: Den här tjänsten är för den som vill sätta upp en egen ehandel och priset ligger på ca 800kr/mån (kan fluktuera i förhållande till kronans värde i förhållande till dollarn).

Priset är högt med jämförbara e-commercetjänster.

Vill du tjäna pengar online så ska du välja en av de större och mer väletablerade plattformar som finns på marknaden.

På så vis kan du få tillgång till både bättre funktionalitet, säkerhet och färdigt anpassade lösningar.

Sammanfattning

 • Simplesite är ett av flera gratisalternativ om man exempelvis vill skaffa en blogg eller företagssida.
 • Det finns begränsningar med gratisversionen. Du kan inte skapa fler än 15 sidor (gratis) och inte lägga till så mycket media (bilder, filmer etc.) som du kanske har behov av.
 • Simplesite är väldigt enkelt att använda och är designat för de som ej är tekniskt kunniga eller för de som aldrig byggt en webbsida tidigare.
 • Plattformen har även en tjänst för den som vill sätta upp en egen webbutik. Denna tjänst är dock vare sig gratis eller särskilt bra i jämförelse med andra, mer väletablerade plattformar.
 • E-handelspaketet kostar ca 800kr/mån!
 • Generellt kan jag säga att plattformen är sämre än jämförbara alternativ vad det gäller funktionalitet, flexibilitet, popularitet, estetik och teknik.
 • Jag rekommenderar endast nybörjare att testa gratisversionen om man vet med sig att man inte har behov av en sajt som är större än 15 sidor. Ska man starta en blogg gratis tycker jag istället att man ska välja att gå med Wix eller Webnode.
 • Vill man använda en svensk gratistjänst med bra funktionalitet, då är Hemsida24 det bästa alternativet

Vill du i alla fall testa Simplesite kan du klicka här.

Starta en gratisblogg

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!