Hemsida

Tips för att utbilda och designa med Canva

post image

Canva är ett webbaserat verktyg för grafisk design. Det är enkelt att komma igång med Canva och du kan skapa ett gratiskonto genom att registrera dig med ditt Googlekonto alternativt Facebookkonto.

När du väl registrerat dig följer en användarguide för att komma igång.

Canva har exploderat i popularitet den senaste tiden eftersom att tjänsten för det första kan användas gratis dessutom lagras all information i en molnlösning.

Det innebär att elever, lärare, projektdeltagare eller vad det nu må vara kan komma åt och vara delaktiga i olika projekt och arbetsuppgifter.

Användare kan exempelvis ladda upp och dela sin bilder och layouter men kan även använda Canvas bildbank och designmallar. Canva ger användare alla verktyg som krävs för att redigera bilder och grafik. Du kan enkelt lägga in “overlays” med texter och grafik, justera kontrasten, färger och ändra storlek, skärpa och mycket, mycket mer. Allt som användare skapar eller justerar i Canva sparas i molnet och kan återskapas eller kommas åt av delaktiga projektmedlemmar.

Canva kan du komma åt via app (smartphone), alternativt logga in direkt på Canvas hemsida.

Allt som du och dina medarbetare skapar i Canva kan snabbt delas via exempelvis Facebookinlägg, Twitter, e-post och en rad andra förinställda delningstjänster.

Självfallet kan man även ladda ned sina bilder och grafiska projekt i exempelvis JPG, PDF och PNG.

Så gör du din egna design med appen

Canva används av e-handelsföretag för att exempelvis behandla produktbilder på ett smart vis. Desto mer vanligt är dock att Canva används i utbildningssyfte. 

Canva är nämligen ett fantastiskt verktyg när det kommer till att involvera exempelvis utbildare och elever i olika grupprojekt. Elever kan alltså med Canva ta fram sina egna bilder och layouter för att exempelvis skapa och designa presentationer.

Den här typen av verktyg gör det roligt för alla intressenter men är även ett modernt sätt att lyfta projekt genom att inte endast begränsa dessa till det fysiska klassrummet, kontoret eller annan verksamhetslokal. 

Som utbildare inom e-handel uppskattar jag alla de mallar med exempelvis grafer som finns tillgängliga för att visa olika samband mellan exempelvis lagervärden, inköp eller andra parametrar.

Designtjänster som du får tillgång till:

 • Logga
 • Affischer
 • Visitkort
 • Reklamblad
 • CV
 • Infographics
 • Grafer
 • Fotoredigering
 • Utskriftslayouter & tryck

Ska du exempelvis börja blogga och letar efter ett verktyg för att göra egna infographics och bilder som illustrerar olika saker som du skriver med då är Canva ett fantastiskt alternativ. Personligen använder jag endast en bråkdel av funktionerna som finns att tillgå på hemsidan

Men många som är aktiva inom exempelvis Instagram och sociala media som kräver mer visuell kommunikation använder Canva mer frekvent.

Funktionalitet för egen logo

Canva har en av marknadens vassaste tjänster för att göra egen logo. Det är ett verktyg som är framtaget för att med fördel kunna användas av både nybörjare och proffs. Jag har testat flera olika tjänster på marknaden för att skapa logga gratis och Canva är ett av de bästa online verktygen inom gratissegmentet.

Så funkar det:

 1. Gå till www.canvas.com.login, klicka på “registrera dig”
 2. Välj från biblioteket med massvis av proffsdesignade logotypmallar
 3. Fyll i ditt namn på ditt företag eller varumärke
 4. Anpassa med ditt varumärkes kulörer.
 5. Färdigt. Nu är det bara att ladda ned och ladda upp på din webbplats, webshop och sociala medier.

Här kan du komma igång med den svenska versionen av Canva gratis.

Fördelen med att använda det här logoverktyget är att det är att vem som helst kan skapa en logga som ger ett fullgott, professionellt intryck. Du ska dock inte förringa vikten av att göra din logga på ett väl genomtänkt vis.

Om du längre fram bestämmer dig för att köpa en proffsdesignad logotyp och byta ut din logga mot en ny version. Då vill du inte göra för stora ändringar i din föregående val av symbolik och färger.

Så fungerar Canva CV

Det här är en populär funktion som förvisso ligger lite utanför mitt scoop som huvudsakligen handlar om e-handel, bloggar och hemsidor. 

Men värt att nämna är att Canva har en fantastisk funktion för att skapa CV. Att på egen hand få till ett snyggt CV är enklare sagt än gjort. Av den anledningen väljer många jobbsökande att betala för att få till ett stilrent och snyggt CV.

Med Canva kan du göra ditt egna CV och dessutom helt kostnadsfritt. Efter att du registrerat dig som användare får du tillgång till mer än 1000 anpassningsbara templates. Det är enkelt att ändra och anpassa färg, teckensnitt och layout. 

Att sticka ut och fånga rekryterares uppmärksamhet är nyckeln till framgång för kandidera till attraktiva tjänster. Här är Canva ett väldigt enkelt men bra alternativ!

För och nackdelar med canvas.se

 • Enormt utbud av mallar och templates
 • Enkelt att använda (även för barn och nybörjare)
 • Gratis program och med möjlighet att lagra upp till 1 GB kostnadsfritt i Canvas molntjänst.
 • Fantastiskt verktyg för att skapa logga för startups och mindre företag.
 • Bra för att designa och skapa presentationer
 • Anpassat för Sverige med information på svenska
 • Canva com är en av världens främsta designtjänster på marknaden. Utbudet av mallar och funktioner uppdateras ständigt och om du väljer att betala för “pro-paketet” så kan du använda tjänsten får du tillgång till mer än 60 miljoner foton och videos. Tjänsten har även mer än 60 000 anpassningsbara designmallar

Sammanfattning

Canva är en fantastisk tjänst som låter dig, ditt team och/eller elever att tillsammans designa alla tänkbara grafiska projekt.
Tjänsten kan användas helt gratis och du får dessutom möjlighet att lagra och låta ditt team komma åt information i Canvas molntjänst.

Några av de främsta funktionerna med tjänsten är:

 • Presentationer – Involvera och skapa entusiasm med grafiska verktyg är ett roligt och modern sätt att lära sig. Fungerar även utmärkt i affärssammanhang.
 • Logga – En av de bästa tjänsterna på marknaden för en som har en snäv budget
 • CV – Stort utbud av mallar.
 • Grafverktyg – Ge din webshop, hemsida eller annan webbplats ett proffsigt intryck genom att förmedla information via grafer.

Canva är nu tillgängligt i svensk version. Här kan du testa Canva för Sverige gratis.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments