Recension Bloggo: 3 saker att känna till innan du börjar blogga

blo ggo

I det här inlägget recenserar jag den svenska bloggplattformen Bloggo. Trots att det enligt min mening finns betydligt bättre gratis bloggprogram på marknaden, är Bloggo ett ganska väletablerat alternativ i Sverige.

Men vad menas med “bättre” och vad ska man tänka på när man väljer bloggplattform?

Enkelt förklarat är alla gratisalternativ som finns tillgängliga på marknaden endast avsedda för bloggare som vill komma igång med en enkel och liten blogg. I princip alla plattformar ger dig som gratisanvändare antingen begränsad åtkomst till systemet, alternativt en tidsbunden gratisperiod.

När din blogg börjar växa så kommer du att inse att du har fler behov än vad du kände till då du precis börjat med din blogg. Då är det sannolikt att du även vill uppgradera funktionalitet, hastighet, domän etc.

Det finns därav i princip 3 parametrar som du kan jämföra för att förstå vad som skiljer de olika tjänsterna åt.

  1. Pris (om du bestämmer dig för att uppgradera)
  2. Funktionalitet (Att blogga är mer än att bara skriva och lägga till bilder. Att blogga kan handla om allt från att integrera en egen podd till att möjliggöra försäljning av produkter)
  3. Design (utbud av mallar)

Av den anledningen brukat jag rekommendera Wix som bästa bloggplattform för Sverige.

Enligt min bedömning ligger Wix i topp avseende alla kriterier ovan. Här kan du skapa din blogg med Wix helt gratis.

Att känna till med Bloggo Nu

Man behöver inte vara särskilt erfaren i att göra hemsidor och bloggar för att konstatera att Bloggo.nu är en omodern tjänst. Gränsnittet känns nästan lite 90-tal och för att komma åt de något snyggare mallarna som finns att välja på så måste du uppgradera till ett premiumkonto. De designmallarna som finns att välja på i gratisversionen är inte bara fula, de är dessutom nästan likadana med skillnad på variation i bakgrundsfärg.

Tjänsten är svenskutvecklad vilket i sig medför en del positiva fördelar. Som jag har skrivit om tidigare är det exempelvis bättre att använda sig av servrar som är förlagda i Sverige om du ska blogga på svenska. Anledningen till det är att dina inlägg och bilder kommer att ladda snabbare då datacenters är förlagda nära användarna/läsarna.

Du har även möjlighet att ringa in till Bloggo (OBS. det har jag aldrig prövat) men med många av de alternativ som jag tycker är bättre än Bloggos plattform går endast att nå via chat och e-mail.

Bloggo är dessutom en förhållandevis stor plattform (för att vara svensk) med flera tusen bloggar samlade på ett och samma ställe. Generellt sett är det bättre att gå med en stor plattform än en liten. De större plattformarna investerar typiskt mer i utveckling av ny funktionalitet etc. Det bör kanske även nämnas att trots att Bloggo är en stor plattform i Sverige så är det en liten plattform jämfört med de internationella bloggplattformar som finns på marknaden.

Det finns bättre alter alternativ på marknaden

Många av de övriga plattformar som jag har testat ger dig dock en bättre gratisblogg än du får med Bloggo. Med exempelvis Wix får du ett mer professionellt resultat. Wix har ett stort utbud av moderna mallar som finns att tillgå. Mallarna är helt enkelt mer estetiskt tilltalande och skapade för en ny generation bloggare. Här kan du läsa min recension och lära dig mer om Wix.

Även om du anser att du inte är i behov av mer raffinerade funktioner i form av rapportverktyg, dra-och-släpp-editerare, kommunikationsverktyg etc. bör du inte begränsa dig genom att välja ett alternativ där du inte har möjlighet att lägga till utökad funktionalitet i efterhand.

Om jag igen refererar till Wix, som används av miljontals bloggare runt om i världen, får du exempelvis tillgång till en appmarknad som du kan logga in i och och hämta funktioner till din blogg. Genom att välja ett mer skalbart alternativ kan du alltså fortsätta att använda samma system även när din blogg utvecklas.

Nackdelar med tjänsten

Bloggo är ingen tjänst som jag vill rekommendera för någon som ska börja blogga. Det finns bättre alternativ att välja på här. Här är några av de främsta nackdelar som jag har identifierat.

1. Saknas stöd för e-shop

Flera andra plattformar som jag recenserat har stöd för att koppla på en webbshop till din blogg. Det är naturligtvis inget som man tänker på då man börjar blogga. Men dina krav kan förändras längre fram.

Om du lyckas med din blogg kan den växa till att ha tusentals månatliga läsare. Då kan behovet uppstå att du vill monetarisera bloggen. Både Wix, Webnode, Weebly mfl ger dig möjlighet att sälja produkter på din blogg.

Att flytta en blogg från Bloggo kan säkert vara möjligt men det kan med all säkerhet vara en komplicerad process. Jag vet inte heller hur det fungerar med de teman som kommer med Bloggo om man i framtiden bestämmer sig för att flytta över sin blogg till annan plattform. Risken med att använda en dålig plattform är att du sitter fast när du börjar inse att plattformen inte täcker de behov som du (och dina) läsare har.

2. Oklar prislista

Du måste registrera dig för att ha möjlighet att se vad de olika tjänstetilläggen kostar. Det kanske inte är uppenbart men du får exempelvis inte ett eget domän, SSL, Spam-skydd, lösenordsskydd etc. utan att betala extra.

Din blogg kommer att ha följande URL: “dittnamn.bloggo.nu”. För att få ett eget domännamn (utan “bloggo” inbakat namnet) behöver du betala för ett premiumkonto.

Det är i och för sig rimligt men det borde framgå tydligare innan man registrerat sig.

3. Dålig portal för SEO

En annan anledning som gör mig skeptisk till Bloggo (och liknande portaler) är att din blogg indexeras som en del av Bloggo. Utifrrån ett marknadsperspektiv är det förmodligen mer fördelaktigt att skapa en fristående blogg. Du har då större chans att få sökträffar på de nyckelord som du använder i dina inlägg.

 

Bästa gratisplattformarna för att skapa blogg

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Lämna en kommentar