Blogg

Bloggo: 3 saker att känna till innan du börjar blogga

post image

I det här inlägget recenserar jag den svenska bloggplattformen Bloggo. Trots att det enligt min mening finns andra bra alternativ och gratis bloggprogram på marknaden, är Bloggo en ganska väletablerat tjänst i Sverige.

Men vad ska man tänka på när man väljer plattform för sin blogg?

Enkelt förklarat är alla gratisalternativ som finns tillgängliga på marknaden endast avsedda för bloggare som vill komma igång med en enkel och liten blogg.

I princip alla plattformar ger dig som gratisanvändare antingen begränsad åtkomst till systemet, alternativt en tidsbunden gratisperiod. 

Viktigt att känna till är även att du aldrig, oavsett val av plattform, får en gratis domän. Du kommer alltså aldrig att äga domänet för din blogg utan att behöva betala. 

När din blogg börjar växa så är det vanligt att du får nya behov. Då är det sannolikt att du även vill uppgradera funktionalitet, hastighet, lagringsutrymme, domän etc.

Det finns därav i princip 3 parametrar som du kan jämföra för att förstå vad som skiljer de olika tjänsterna åt.

  1. Pris (om du bestämmer dig för att uppgradera)
  2. Funktionalitet (Att blogga är mer än att bara skriva och lägga till bilder. Att blogga kan handla om allt från att integrera en egen podd till att möjliggöra försäljning av produkter)
  3. Design (utbud av mallar)

Det finns andra bloggplattform som jag tycker ligger bra till avseende dessa kriterier är Wix och även WordPress

Men här får man göra sin egna bedömning för att hitta den tjänst som passar ens behov.

Att känna till med Bloggo Nu

Man behöver inte vara särskilt erfaren i att göra hemsidor och bloggar för att konstatera att Bloggo.nu känns som en väldigt enkel tjänst.

Gränsnittet känns nästan lite 90-tal och för att komma åt de något snyggare mallarna som finns att välja på så måste du uppgradera till ett premiumkonto.

Jag anser att de designmallar som finns att välja på i gratisversionen nästan är likadana med skillnad på variation i bakgrundsfärg. Dessutom måste jag säga att mallarna känns lite omoderna.

Tjänsten är svenskutvecklad vilket i sig medför en del positiva fördelar. Som jag har skrivit om tidigare är det exempelvis bättre att använda sig av servrar som är förlagda i Sverige om du ska blogga på svenska.

Anledningen till det är att dina inlägg och bilder kommer att ladda snabbare då datacenters är förlagda nära användarna/läsarna.

Du har även möjlighet att ringa in till Bloggo (OBS. det har jag aldrig prövat) men med flera av de alternativ som jag tycker är bättre än Bloggos plattform går det endast att nå supporten via chat och e-mail.

Bloggo är dessutom en förhållandevis stor plattform (för att vara svensk) med flera tusen bloggar samlade på ett och samma ställe. Generellt sett är det bättre att gå med en stor plattform än en liten.

De större plattformarna investerar typiskt mer i utveckling av ny funktionalitet etc. Det bör kanske även nämnas att trots att Bloggo är en stor plattform i Sverige så är det en liten plattform jämfört med flera av de internationella plattformar som finns på marknaden.

Alternativ på marknaden

Ett alternativ till bloggo, kan vara att använda en modern hemsidebyggare som på mostvarande vis ger dig möjlighet att använda färdiga mallar för din blogg (eller hemsida).

Ett annat alternativ är WordPress. Det är en av världens största bloggplattformar.

WordPress kan vara lite mer komplicerat för nybörjare. Därför brukar jag rekommendera Wix som en av de mest användarvänliga tjänsterna för att skapa blogg på marknaden.

Läs mer om Wix här

Oavsett vilken tjänst du bestämmer dig för att använda, så rekommenderar jag att du väljer ett alternativ som ger dig tillgång till en appmarknad.

Det fungerar då precis som “App store” för iphones. Användare kan logga in på appmarknaden och köpa alternativt ladda ned appar gratis.

När ett nytt behov uppstår och du exempelvis vill lägga till någon form av funktion på din blogg då är det bra med tillgång till en appmarknad.

Bloggo erbjuder dock inte någon appmarknad för deras användare vilket jag ser som en nackdel.

Genom att välja ett mer skalbart alternativ kan du däremot fortsätta att använda samma system även när din blogg växer och nya behov uppstår.

Vissa nackdelar med tjänsten

Bloggo är en enkel lösning och för den som inte har stora ambitioner så kan säkert bloggo vara ett bra alternativ.

Vill du dock ha en plattform som ger dig fler möjligheter vad det gäller design, funktionalitet, kompatibilitet med externa system etc. då kan det vara lönt att jämföra olika system och välja det som är bäst för dig, innan du börjar med din blogg. Här nedan är ett par nackdelar med Bloggo. 

1. Saknas stöd för e-shop

Flera andra plattformar som jag testat ger möjlighet att göra mer än att enbart publicera artiklar. WordPress, Wix och även andra mer internationellt etablerade plattformar erbjuder möjligheten för användare att koppla på en e-handelsmodul.

Om du lyckas med din blogg kan den växa till att ha tusentals månatliga läsare. Då kan behovet uppstå att du vill monetarisera bloggen. 

Att flytta en blogg från Bloggo kan säkert vara möjligt men det kan med all säkerhet vara en komplicerad process. Jag vet inte heller hur det fungerar med de teman som kommer med Bloggo om man i framtiden bestämmer sig för att flytta över sin blogg till annan plattform.

Risken med att använda en plattform som inte har bra funktionsstöd, är att du sitter fast när du börjar inse att plattformen inte täcker de behov som du (och dina) läsare har.

2. Oklar prislista

Du måste registrera dig för att ha möjlighet att se vad de olika tjänstetilläggen kostar. Det kanske inte är uppenbart men du får exempelvis inte ett eget domän, SSL, Spam-skydd, lösenordsskydd etc. utan att betala extra.

Din blogg kommer att ha följande URL: “dittnamn.bloggo.nu”. För att få ett eget domännamn (utan “bloggo” inbakat namnet) behöver du betala för ett premiumkonto.

Det är i och för sig rimligt men det borde framgå tydligare innan man registrerat sig.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments