Att blogga är både roligt och enkelt. Idag finns det massvis av olika bloggplattformar att välja på och det är lätt att gå bort sig i djungeln av system, tjänster och bloggverktyg. Som jag skrivit om i ett av mina tidigare inlägg, är WordPress en av de mest populära tjänsterna på marknaden.
Anledningen till det är att WordPress är gratis att använda. I stora drag behöver man endast en “host” eller ett webbhotell för att installera WordPress och börja blogga.
Nackdelen med WordPress är att det tar lång tid att komma igång och första bloggen blir sällan särskilt bra. Dessutom måste man betala för webbhotell (vanligen på årsbasis). WordPress är ett verktyg för proffsbloggare men för den som vill komma igång direkt med bloggandet är det ett dåligt alternativ.
Av den anledningen brukar jag rekommendera andra gratisalternativ för den som vill komma igång med bloggandet gratis och med det samma.
Vilket är det bästa systemet för att blogga gratis?
Det finns i princip tre vanliga sätt att blogga på.
Det första och sämsta alternativet är att välja en portal där du skriver för någon annan. Det kan alltså förefalla som att du har din egna blogg men du kommer att märka att namnet på din blogg är inbakat i ägarens URL. Exempelvis kan det då se ut så här:
Det här är ett smart sätt för webbplatser att låta folk skriva “gratis” men innehållet ägs av webbplatsens ägare. Vanligen är denna typ av bloggar fullsmackade med reklam och annosner. Det vill säga du skriver gratis för någon annan som äger din blogg och tjänar pengar på dina texter.
Det andra alternativet är att använda en open-source-plattform (exempelvis WordPress eller Joomla, Drupal, Jekyll). Det här är ett av de bästa och mest populära sätten att skriva blogg på i världen. Det är bra för att WordPress (min rekommendation) är gratis. Nackdelen är att det är lite knepigt att komma igång med WordPress, du behöver ett webbhotell (inte gratis) och ett domän. Du får räkna med att det tar några timmar att sätta upp en blogg med WordPress men sen är den helt din och du kan göra massvis av häftiga grejer. Läs hela min guide om WordPress här.
Det tredje alternativet som jag rekommenderar är att använda en allt-i-ett-plattform (en s.k. sitebuilder). De kommer med funktionalitet för “drag-och-släpp” och hundratals färdiga designmallar att välja av. (exempelvis Wix).
Här nedan går jag igenom skillnaderna med respektive system samt för- och nackdelar för respektive bloggtjänst.
(Alt.1) Sämsta alternativet – en portallösning
Det här är det alternativet som jag anser är det absolut sämsta. Du registrerar dig i portalen som en användare (med användarnamn och lösenord). Sen loggar du in och börjar skriva.
Varför är det här det sämsta alternativet?
Det finns flera anledningar men om du kollar några av de mest kända bloggar som förekommer på nätet så kommer du snart att de att alla är “fristående” bloggar. Det är alltså inga professionella bloggare som använder portaler med “Devote”, “Myshowroom” etc.
Professionella bloggare vill äga sin blogg och även erbjuda hög kvalitet för sina läsare och följare.
Med en portal får du typiskt dåliga laddtider (gillas inte av vare sig läsare eller Google). Det visas annonser och reklam på din blogg. Dessutom så får du ett URL där portalens domän är själva “toppdomän”.
Varför väljer folk att skriva med en portal? Jo, det gör man för att det är enkelt. Men det finns andra alternativ som är både enkla och bättre. Se nedan.
(Alt.2) Använd en Sitebuilder – Enklaste lösningen
Oavsett hur du väljer att gå tillväga för att börja blogga, måste du använda en tjänst som upplåter utrymme på dess servrar för din blogg. Du behöver även ett domän (alltså ett unikt namn) för din blogg. För att kunna skapa din blogg måste du också ha någon form av program som gör det möjligt att lägga in bilder, text, funktioner etc.
Det finns lösningar på marknaden idag som har allt detta på ett och samma ställe. Genom att använda en s.k. “SiteBuilder” kan du alltså komma igång med din blogg på några minuter.
Du registrerar dig med ett användarnamn och lösenord. Därefter är det bara att logga in och skapa bloggen.
För att skapa din blogg behöver du en designmall. De flesta Sitebuilders kommer med massvis av färdiga mallar. Du väljer den som passar det du vill blogga om. Vanligtvis kan du sedan anpassa mallen med dina färger, ikoner, teckensnitt etc.
Siterbuilders är lätta att använda och några av de absolut bästa plattformarna är helt gratis att använda!
En nackdel med alla “sitebuilders” jag känner till är att du inte får ditt helt egna domännamn.
Du får som gratisanvändare av tjänsten, endast ett s.k. Subdomän. Det innebär att din URl kommer att se ut ungefär så här: “www.dinblogg.namnet på siitebuildern.com”
Det är inget stort problem i början men när din blogg växer så kommer du att vilja ha ditt egna domän. (Utan namnet på den sitebuilder du använder inbakat i din URL). För att få ett eget domän så måste du betala. Priserna är vanligen låga. En annan fördel är att du inte behöver att betala något alls innan du med säkerhet vet att du vill fortsätta med din blogg.
De bästa “sitebuilders” som finns på marknaden är internationella plattformar.
Det finns även en del system som är svenskutvecklade men jag tycker att de större internationella plattformarna som finns att välja på är bättre på alla vis.
Här är 3 av de absolut bästa “sitebuilders” som finns för att snabbt och gratis börja blogga:
(Alt. 3) Bygg din blogg med en plattform för “open-source” – Öppen källkod
Det här det vanligaste alternativet bland bloggare. Open-source eller öppen källkod innebär att programmet är tillgängligt att användas av vem som helst. Att öppet dela med sig av källkod har blivit mer och mer populärt och innebär att programutvecklare kan återanvända kod som tagits fram av andra utvecklare.
Med andra ord kan du skapa din blogg med ett program som går att använda utan licenskostnader.
Den här bloggen (Skapawebbkraft) är exempelvis gjort med WordPress. WordPress är ett av de system som är mest populära i världen (inom alternativ för “öppen källkod”). Det är en plattform som är gratis att använda. WordPress är alltså ett CMS eller “Content Management System”, dvs. en plattform som tillåter dig att skapa blogginlägg och webbsidor för din webbplats.
Skillnaden mot alternativ 1 och 2 ovan är att du på egen hand måste se till att din webbplats kopplas upp mot internet.
För att din blogg ska bli synlig på internet krävs att du skaffar ett webbhotell som upplåter sina servar åt dig. Du måste köpa ett domän och koppla samman med ditt CMS. Vanligen behöver du även skaffa en fristående designmall eller ett s.k. Tema som du installerar på plattformen som du använder.
Som du märker är det här ett bökigt alternativ. Det tar längre tid att lära sig och risken är att resultat inte blir så bra första gången. Fördelen är att du har en enorm flexibilitet, du kan välja på massvis av olika webbhotell, teman, funktioner och även CMS (Själva plattformen där du bygger din blogg).
Bästa CMS är enligt mig:
WordPress
Drupal
Joomla
Jekyll
Sammanfattning
Det finns tre vanliga sätt att bygga blogg på, via: Portallösning (sämst), Sitebuilder (enkelt), Öppen källkod eller fristående CMS (Bäst men lite krävande att komma igång).
Är du nybörjare, då rekommenderar jag att använda en Sitebuilder. Med en sitebuilder kan du komma igång snabbt och resultatet blir proffsigt. De gratisalternativ som jag känner till och rekommenderar är dessutom lätta att använda.
De bästa gratisplattformarna (“sitebuilders”) är: Wix, Webnode och Weebly. (Jag rekommenderar framförallt Wix som är bra för framförallt bloggar. Du kan läsa mer om Wix och testa gratis här). Vill man använda ett system för “open source” då ska man testa Bloggo.
Är man hyfsat tekniskt lagd och redo att investera lite mer tid, då kan bygga sin blogg med ett fristående CMS. Jag rekommenderar framförallt WordPress, läs här du gör för att blogga med WordPress. Andra populära CMS är Drupal och Joomla.