Att blogga är både roligt och enkelt. Idag finns det massvis av olika bloggplattformar att välja på och det är lätt att gå bort sig i djungeln av system, tjänster och bloggverktyg. Som jag skrivit om i ett av mina tidigare inlägg, är WordPress en av de mest populära tjänsterna på marknaden.

Anledningen till det är att WordPress är gratis att använda. I stora drag behöver man endast en “host” eller ett webbhotell för att installera WordPress och börja blogga.

Nackdelen med WordPress är att det tar lång tid att komma igång och första bloggen blir sällan särskilt bra. Dessutom måste man betala för webbhotell (vanligen på årsbasis). WordPress är ett verktyg för proffsbloggare men för den som vill komma igång direkt med bloggandet är det ett dåligt alternativ.

Av den anledningen brukar jag rekommendera andra gratisalternativ för den som vill komma igång med bloggandet gratis och med det samma.

 

Vilket är det bästa systemet för att blogga gratis?

Det finns i princip tre vanliga sätt att blogga på. Antingen installerar man ett CMS, exempelvis WordPress.

Det andra alternativet är att använda en open-source-plattform (exempelvis Jekyll).

Det tredje alternativet som jag rekommenderar är att använda en allt-i-ett-plattform (en s.k. sitebuilder). De kommer med funktionalitet för “drag-och-släpp” och hundratals färdiga designmallar att välja av. (exempelvis Wix).

Här nedan går jag igenom skillnaderna med respektive system samt för- och nackdelar för respektive bloggtjänst.

 

(Alt.1) Använd en Sitebuilder – Enklaste (och bästa) lösningen

Oavsett hur du väljer att gå tillväga för att börja blogga, måste du använda en tjänst som upplåter utrymme på dess servrar för din blogg. Du behöver även ett domän (alltså ett unikt namn) för din blogg. För att kunna skapa din blogg måste du också ha någon form av program som gör det möjligt att lägga in bilder, text, funktioner etc.

Det finns lösningar på marknaden idag som har allt detta på ett och samma ställe. Genom att använda en s.k. “SiteBuilder” kan du alltså komma igång med din blogg på några minuter.

Du registrerar dig med ett användarnamn och lösenord. Därefter är det bara att logga in och skapa bloggen.

För att skapa din blogg behöver du en designmall. De flesta Sitebuilders kommer med massvis av färdiga mallar. Du väljer den som passar det du vill blogga om. Vanligtvis kan du sedan anpassa mallen med dina färger, ikoner, teckensnitt etc.

Siterbuilders är lätta att använda och några av de absolut bästa plattformarna är helt gratis att använda!

En nackdel med alla ”sitebuilders” jag känner till är att du inte får ditt helt egna domännamn.

Du får som gratisanvändare av tjänsten, endast ett s.k. Subdomän. Det innebär att din URl kommer att se ut ungefär så här: “www.dinblogg.namnet på siitebuildern.com

Det är inget stort problem i början men när din blogg växer så kommer du att vilja ha ditt egna domän. (Utan namnet på den sitebuilder du använder inbakat i din URL). För att få ett eget domän så måste du betala. Priserna är vanligen låga. En annan fördel är att du inte behöver att betala något alls innan du med säkerhet vet att du vill fortsätta med din blogg.

De bästa “sitebuilders” som finns på marknaden är internationella plattformar.

Det finns även en del system som är svenskutvecklade men jag tycker att de större internationella plattformarna som finns att välja på är bättre på alla vis.

Här är 3 av de absolut bästa “sitebuilders” som finns för att snabbt och gratis börja blogga:

  1. Wix (Bästa alternativ enligt mig)
  2. Webnode
  3. Weebly

 

(Alt. 2) Bygg din blogg med en plattform för “open-source” – Öppen källkod

Det här är ett av de vanligaste alternativen bland amatörbloggare. ”Open-source” eller öppen källkod innebär att programmet är tillgängligt att användas av vem som helst.

Att öppet dela med sig av källkod har blivit mer och mer populärt och innebär att programutvecklare kan återanvända kod som tagits fram av andra utvecklare.

Med andra ord kan du skapa din blogg med ett program som går att använda utan licenskostnader. Det här kan vara ett bra alternativ för den som vill göra en enkel blogg. Även de plattformar som tillåter dig att använda systemen gratis kommer med vissa begränsningar. Precis som med Sitebuilders får du endast ett subdomän.

En av de mest populära plattformarna inom denna kategori är Bloggo. Bloggo ägs numera av Google vilket är en bra kvalitetsstämpel. Jag anser dock att resultate blir sämre än om du väljer att gå med en sitebuilder (se ovan). Med öppen källkod får du sällan tillgång till samma utbud av funktionalitet, designmallar och användarvänlighet.

Några av de bästa plattformarna inom kategorin Open-source: