Blogg

Hur startar man en blogg? 6 enkla sätt att börja blogga

post image

Funderar du på att börja blogga och undrar över vilken plattform du ska välja?

Det kan vara knepigt att navigera i djungeln av olika system som finns att tillgå.

Min förhoppning är att den här artikeln kommer att göra det så enkelt som möjligt för dig som vill start din egna blogg och ge dig hjälp med att välja det bästa systemet.

Här nedan delar jag med mig av mina tips och erfarenheter.

Vill du komma igång med det samma? Enligt mig är Wix den bästa plattformen som finns för den som inte vill lära sig WordPress. Du kan registrera dig och testa helt kostnadsfritt här.

Att välja den bästa bloggplattformen

macbook med blommor

Först av all allt, vad är egentligen en blogg?

I princip det samma sak som en hemsida men vanligen med en mycket enklare uppsättning. I en blogg visas vanligen det senaste inlägget först till skillnad från en hemsida som typiskt visar den äldsta sidan “Home” först.

Många väljer att använda WordPress. Det är ett bra alternativ om du redan kan WordPress och har en del erfarenhet av att skapa sajter.

Är du dock nybörjare tycker jag att du ska läsa mina råd och tips nedan.

För nybörjare tycker jag personligen att WordPress kan vara onödigt krångligt eftersom att du måste hitta och betala för ett Webbhotell och sedan sköta själva uppsättningen själv.

Du måste installera WordPress via Webbhotellet, därefter behöver du installera SSL-certifikat, fixa med DNS, appar (plug-ins). Sen ska du hitta ett tema med en layout som passar dig, installera temat etc.

Ska jag vara uppriktig är det inte jättesvårt att komma igång med WordPress men det är definitivt inte det enklaste, billigaste och bästa sättet om du är nybörjare och vill få till en snygg blogg och komma igång direkt.

Är du inte nybörjare och har erfarenhet av göra sajter etc. Då är WordPress ett bra alternativ.

Läs då min artikel som förklarar vad du ska tänka på för att bygga en blogg eller hemsida med WordPress.

Skapa och kom igång…

Innan du sätter igång med att välja system kan det vara bra att känna till vad det är som är viktigt att tänka på och hur du avgör vilken plattform som är den bästa för dig?

Som nybörjare tycker jag att du ska välja ett system som är dels enkel att komma igång med och som dessutom har en låg inlärningskurva som ökar gradvis.

Ditt kriterium bör vara att enkelt, billigt och snabbt kunna få till en schysst blogg med den plattform du väljer.

När du har lärt dig grunderna och vet hur man gör ska du även kunna lägga till mer funktionalitet utan att behöva lära dig HTML och CSS-kod.

Med andra ord välj ett system som är superenkel men flexibel. När din blogg växer i antal inlägg och följare är det viktigt att plattformen du valt ger dig möjlighet att lägga till mer avancerad funktionalitet etc.

Gör du ett smart val från början behöver du inte oroa dig för att du ska behöva byta plattform sen när din blogg har växer till sig. Ett bra system är bra både på nybörjar- och professionell-nivå.

Av den anledningen anser jag man ska välja ett system som är enkelt för nybörjare men som även erbjuder den bästa funktionaliteten för mer avancerade bloggare.

Du bör också ha en vision där du funderar lite över vad som är ditt syfte med bloggen? Bloggar du för att du älskar att skriva eller för att du brinner för ett särskilt område eller hobby?

Är du ute efter att skriva blogg för i rent kommersiellt syfte så beskriver jag här hur man tjänar pengar på en blogg.

Bästa gratis blogg för nybörjare

Enkelt förklarat är de bästa systemen utan kostnad tills det att du som användare kommer på att du behöver mer funktionalitet eller vill nyttja mer lagringsutrymme.

De system jag rekommenderar nedan har kostat hundratals miljoner kronor att utveckla och du kommer förvisso att kunna använda dem kostnadsfritt men räkna med att du på sikt behöver uppgradera till en betalversion i takt med att din sajt växer.

Med andra ord kan du nyttja de bästa bloggsystemen som finns på marknaden utan kostnad tills du bestämmer dig för att du gillar systemen tillräckligt för att vara villig att betala för dem.

Av denna anledning tycker jag att nybörjare kan överväga ett system som kan testas gratis innan man är helt säker på om bloggen blev som man hade tänkt sig. Här kan du läsa mer om de bästa alternativ för att bygga en gratis blogg

Skulle du längre fram i tiden komma på att du vill använda ett annat system kan du enkelt byta eftersom att du inte betalat något.

Vill du istället veta hur du gör en hemsida själv för ditt företag eller liknande, då kan du även överväga att använda Webnode eller WordPress.

Är du nybörjare? Välj då att starta blogg gratis, alternativt en produkt som du kostnadsfritt kan testa i några dagar innan du behöver betala. Nedan följer de plattformar som jag tycker är bäst i turordning för att göra en blogg gratis.


1. Wix

Den absolut bästa plattformen som finns för att starta blogg, enligt min mening. De utmärker sig ständigt som en av de absolut bästa på marknaden för framförallt bloggare.

Systemet täcker även andra vanliga behov. Wix.com är perfekt för alla typer av företagssidor. Vill du exempelvis skapa en vanlig hemsida med Wix kan du självfallet även göra det.

Med detta system kan du även sätta upp en onlinebutik som är både professionell och enkel att navigera i.

Favoriternas favorit är dock bloggfunktionen som många proffs ger högsta betyg i allt från användarvänlighet till pris.

Som ej betalande användare får du tillgång till flera snygga mallar du kan använda och din sajt kommer att se både proffsig och snygg ut även om det är första gången du gör en blogg.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Fördelar:

 • Gratis att testa så länge du vill utan att betala ett öre. Skulle du vilja utöka funktionalitet och och kunna ta del av övriga förmåner kan du enkelt uppgradera till en betaltjänst. Kostar då ca 80 kr/mån.
 • Perfekt för start-ups, egna företagare och framförallt bloggare.
 • Enkelt att komma igång. Du kan fokusera på att skapa en professionell sajt, du har allt på samma ställe där du loggar in med namn och lösenord. Wix.com sköter resten (inget krångel med webbhotell, kodning, SSL eller långa köer för att få hjälp.) Efter du har registrerat dig som kostnadsfri användare kan du börja skriva och publicera med det samma.
 • Användarvänligheten är top-notch. Wix.com framgång beror på att de har begripit värdet i att göra det enkelt för dig som användare. Med Wix.com kan vem som helst skriva en egen blogg. Allt du gör med systemet känns intuitivt och logiskt. Kommer även med uppskattad “drag-and-drop” funktionalitet.

Nackdelar

 • Begränsad funktionalitet. Som ej betalande användare får du begränsad tillgång tillgång till plattformens tjänster. Det kommer även visas annonser på din sajt som du inte kan ta bort.
 • Tillgängligheten avseende tredjeparts plugins är begränsat (jämfört med exempelvis WordPress)
 • Deras e-handelsfunktionalitet kommer med flera begränsningar jämfört med andra webshoppslösningar.

Kostand: 0 kr så länge du inte uppgraderar till betaltjänsterna.

Här kan du du snabbt registrera dig som ny användare och börja blogga.

Här kan du skapa en blogg med Wix helt gratis!

2. Blogger

Blogger.com

Som namnet antyder är är systemet för bloggare som enbart vill skriva blogg och som inte har behov av att sätta upp en e-handelslösning eller annan funktionalitet.

Systemet ägs av Google vilket i sig är en garanti för att du ska få en riktigt bra produkt.

Vad är blogger? Det är en enklare produkt än Wix.com. Precis som Wix.com är systemet extremt enkelt att använda.

En baksida är att du inte kommer att kunna använda alla de appar och funktioner som finns tillgängliga i Wix-plattformen.

Blogger är enkelt att komma igång med vilket är den främsta anledningen till att tjänsten har vuxit i popularitet.

I stora drag behöver du bara ha ett Googlekonto. Du kan även tjäna en slant genom att lägga upp annonser på din sajt via exempelvis Google AdSense. Läs mer hur du kan blogga och samtidigt tjäna pengar här.

Vem ska använda Blogger?

Systemet passar i första hand bloggare som vill skriva för en mindre publik. Det kan vara att du vill skriva en träningsblogg, eller vill dela din utlandsvistelse med läsare på internet.

Många nybörjare väljer att börja med Blogger eftersom att det är både kostnadsfritt och enkelt att komma igång.

Precis som med andra kostnadsfria systemen kommer du inte att kunna välja ett helt eget domän. Med den här produkten kommer du att få ett bloggdomän som slutar på blogspot.se.

Mer avancerade webmasters väljer troligen att byta till WordPress eller Wix när deras sajter börjat växa eller då de har behov av funktionalitet som inte finns att tillgå med denna produkt.

Av den anledningen tycker jag man ska börja med antingen Wix.com eller WordPress redan från första början så slipper man byta i efterhand.

Att byta system kan vara både knepigt och tidskrävande och att migrera din sajt från ett ställe till ett annat är riskfyllt. Du behöver backa-up din sajt och säkerställa att du kan återskapa alla inlägg och bilder om något går förlorat.

Vill du komma igång snabbt och dessutom skapa en blogg som riktar sig till en mindre publik, nära och vänner kära, så ska du välja den här plattformen!

Fördelar:

 • Systemet är gratis.
 • Bra för nybörjare du kan i princip börja skriva och publicera med det samma.

Nackdelar:

 • Integriteten är ej den samma med med detta system som jag ser det. Av någon anledning föredrar jag att blogga anonymt. Med det här systemet använder du ditt privata google konto. (Detta visas dock inte på din sajt men jag föredrar att vara anonym även för Google.)
 • Ditt domännamn kommer att ha blogspot.se på slutet.
  Begränsningar i att kunna lägga till “plugins” och verktyg då din sajt växer.
 • Inte mest estetiskt tilltalande plattformen, det finns begränsat utbud med mallar du kan använda dig av.

Kostnad: 0 kr

3. Yola

Yola

Yola är ett system som är mindre känd i Sverige men som erbjuder sina användare att bygga webbplatser med upp till 1 GB utan kostnad.

Det låter kanske inte som att 1 Gb är så mycket men det är faktiskt en hel del information som du kommer att kunna mata din sajt med innan du kan bli tvungen att uppgradera för att få mer utrymme.

Det är enkelt att komma igång med Yola du får dessutom ett brett utbud av mallar att välja på som du kan anpassa efter ditt behov.

Fördelar:

 • Helt gratis att sätta upp både blogg eller hemsida.
 • Enkelt att editera. Yola är ett modernt system, det har “drag-and-drop” .
 • Bra lagringskapacitet – Kommer med hela 1 GB utrymme

Nackdelar:

 • Den kostnadsfria versionen kommer att visa reklam och annonseringar på din webbplats. (Det är förvisso inte så konstigt med tanke på att du använder systemet kostnadsfritt men jag tycker reklamen är påtaglig. Det finns andra produkter/system som kommer med mer diskreta annonseringar.
 • Systemet är inte lika lättanvändligt som motsvarande system.
 • Layoutmässigt kommer du inte få samma utbud av anpassade mallar som jämförbara kostnadsfria versioner.
 • Du får inte ditt egna domännamn. Den kostnadsfria versionen kommer med “yolasite.com” på slutet av ditt domänamn.

Kostnad: 0 kr

4. Simplesite

Det här är en rätt okänd produkt som du kan testa gratis. De har snygga templates för bloggar och systemet är ett av de enklaste jag känner till. Det går snabbt att komma igång med både registreringen och att starta sin blogg.

Fördelar:

 • Gratis – upp till 15 sidor (räcker till att testa systemet)
 • Enkelt att använda

Nackdelar:

 • Räkna med att behöva betala så snart du har överskridit 15 sidor. (Går snabbare än du tror)
 • Priset är skyhögt för premiumtjänsterna (“Pro”) i jämförelse med andra gratissystem. De har även en E-handelslösning som kostar ca 800Kr/mån.
 • Funktionaliteten är väldigt begränsad jämfört med exempelvis, Wix.com, Blogger eller Yola.

Kostnad: 0 kr (för små bloggar)

Läs mer om Simplesite bloggar här

5. Bloggo.nu

Det här är en portal som erbjuder ett kostnadsfritt paket. Portalen är dessutom är helt svensk. Menyer och instruktioner är på svenska och fram tills 2019 har fler än 100 000 webbplatser skapats med Bloggo.nu.

Det är enkelt att komma igång med systemet och du slipper dessutom reklam. Din URL kommer vara i formatet “valfrittnamn.bloggo.nu”. Jag kan tycker att systemet är helt okej för den som vill komma igång som nybörjare eftersom att det är kostnadsfritt.

En baksida med systemet är när din sajt börjar att växa och då du bestämmer dig för att uppgradera till deras betaltjänst. Du kommer då att betala och samtidigt inte få den bästa funktionaliteten eller layouten som finns.

Mitt råd är att använda det här systemet om du inte har alltför höga ambitioner eller om du är säker på att du bara kommer att skapa en mindre sajt för en mindre publik.

Uppgradera kostar 245kr/år och du får tillgång till fler teman som du kan använda för att din sajt ska se snygg och proffsig ut.

Fördelar:

 • Kostnadsfritt för enklare bloggar
 • Snabbt att komma igång efter att du registrerat dig kan du börja sätta upp din webbplats på några minuter.
 • Support du kan både ringa och få personlig support

Nackdelar:

 • Betaltjänsten är inte i närheten av vad du kan få om du väljer en betaltjänst hos någon av de internationella leverantörerna.
 • Funktionaliteten är begränsad och många tjänster som normalt sett är helt utan kostnad med exempelvis WordPress måste du betala för.

Kostnad: 0 kr

Läs mer om Bloggo här!

6. Devote.se

Här är en uppstickare som har blivit populär och uppskattad av framförallt svenska tjejer.

Idag har Devote mer än 500 aktiva webbmasters som i sin tur attraherar hundratusentals besökare varje vecka!

Systemet är svensk utvecklat och mycket tid och fokus har lagts på att inspirera dels via snygga layouter men även genom att koppla portalen till aktuella och populära bloggar och inlägg.

Systemet skiljer sig från övriga system, då de har breddat sitt tjänsteutbud till att även inbegripa podcasts och artiklar samt online-TV inom både mode och skönhet.

Devote erbjuder även webbmasters att flytta sina befintliga sajter till Devote. Min erfarenhet säger mig att det kan vara både bökigt och kostsamt i tid att emigrera en webbplats från en plattform till en annan.

Fördelar:

 • Bra för nybörjare! Är man inte en rutinerad tycker jag att man kan överväga Devote. De har ett egenutvecklat system som är lätt att använda för att skapa en enkel webbplats kostnadsfritt.
 • Kom åt din webbplats mobilt via app. Devote har hörsammat unga användares behov av att kunna skriva och publicera effektivt oavsett när och var man befinner sig. Med Devotes app kan du komma åt redigerarläget för din sajt och och skapa nya inlägg direkt via mobilen.
 • Följ upp med ett bra verktyg för statistik. Finns ett default-verktyg som är enkelt att använda för att följa upp och se sidvisningar och antal besökare för dina inlägg.

Nackdelar:

 • Inte lika bra som de stora drakarna: vare sig funktionalitet, layout eller utbud av tilläggstjänster (webbshop, skapa logga, hemsidebyggare mm) kan jämföras med de internationella verktyg som finns att tillgå utan kostnad.
 • Kostnadsfri för enklare blogg men Devote erbjuder marknadsföringstjänster etc som du sedan måste betala för att använda.

Kostnad: 0 kr

Vilket bloggnätverk använder Sveriges toppbloggare?

bärbar dator med skärmdump av företag

Mer rutinerade influencers använder typiskt ett fristående CMS för sin bloggsida eller en betalsystem där de får både hosting och funktionalitet serverat på ett och samma ställe.

Jag betvivlar starkt att de mest kända bloggarna i Sverige använder något av de svenska bloggnätverken även om det förstås kan finnas undantag.

När en webbsida börjar få tusentals följare och unika besökare ställs det högre krav på servrar med hög kvalitet.

Då krävs det att man antingen har satt upp sin webbplats med ett webhotell i premiumklass eller att man säkerställer att den systemlösning som man använder har kapacitet att husera en webbplats med mycket data och trafik.

Av denna enkla anledning rekommenderar jag Wix som redan är ett av världens mest erkända och mest populära system.

Skulle din kostnadsfria sajt växa och börja få ett stort antal följare är det bara att uppgradera till ett av Wix premiumpaket. Sen finns det självfallet andra fördelar som jag berättat om ovan. Läs även hela Wix-recensionen här.

Det samma gäller om du har en sajt med exempelvis WordPress. Du behöver bara flytta din webbplats till ett bättre webbhotell eller välja ett bättre, premiumpaket hos din befintliga leverantör om du skulle få behov av att utöka datamängden eller hastigheten etc.

Med WordPress är du inte begränsad på något vis. Du kan byta layout (tema), lägga till och ta bort funktionalitet (plugins), byta webbhotell (server där du har din sajt), lägga till en webbshop, skapa subdomän till din sajt etc.

Har du däremot gjort ett dåligt val från början och har din webbplats i något egenutvecklat bloggnätverk kommer du troligen att stöta på problem längre fram.

Sammanfattning

Jag rekommenderar två sätt för att starta en blogg:

 • För nybörjare: Välj en gratisplattform som är enkel att använda och som ger dig ett proffsigt resultat. Jag rekommenderar Wix som generellt sett anses vara en av de absolut bästa sajt-byggarna i både i Sverige och internationellt.

  Wix har ett bra nybörjarpaket som räcker gott och väl för att skapa en bra blogg. Skulle du i framtiden vilja uppgradera till ett av Wix-premiumpaket så får du dessutom en av de bästa helhetslösningarna som finns i världen idag.

Här kan du skapa din Blogg eller Hemsida helt gratis med Wix.

Läs även hela min Wix-recension där jag går igenom alla för- och nackdelar med systemet.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension
 • Vill du lägga ned lite mer tid och få ett bra resultat till låg kostnad, då ska du välja WordPress. Det är det absolut största och mest populära systemen/CMS som finns i världen. Det finns alla tänkbara funktioner (“appar”) och olika teman (mallar för din sajt) att välja på. WordPress kräver dock lite mer teknisk kunskap än vissa paketlösningar som har allt men samtidigt är det en bra investering i tid att lära sig att skapa blogg med WordPress.
 • Själva WordPress kostar inget att använda men du kommer att behöva ett Webbhotell som kostar ca 100kr / månad (Låt dig inte luras av lockpriser. Välj ett seriöst webbhotell!). Jag rekommenderar att använda Templ som jag använder för nästan alla mina webbplatser (inklusive denna blogg).
 • När du sätter upp dina bloggsidor med WordPress ska du välja en mall eller ett s.k. Tema. Det finns tusentals teman att välja på. Jag rekommenderar att testa GeneratePress men det finns även massvis av andra bra mallar.
  För att komma igång med WordPress bör du läsa hela min guide som förklarar hur du går till väga för att skapa blogg med WordPress.
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments