

Hemsida
5 saker att känna till för att fixa hemsida med Wix
Om du vill starta en egen blogg men är osäker på hur du kommer igång, då är förmodligen Wix ett av de bästa alternativen som finns att tillgå. Du kan…
Funderar du på att börja blogga och undrar över vilken plattform du ska välja?
Det kan vara knepigt att navigera i djungeln av olika system som finns att tillgå.
Min förhoppning är att den här artikeln kommer att göra det så enkelt som möjligt för dig som vill start din egna blogg och ge dig hjälp med att välja det bästa systemet.
Här nedan delar jag med mig av mina tips och erfarenheter.
Vill du komma igång med det samma? Enligt mig är Wix den bästa plattformen som finns för den som inte vill lära sig WordPress. Du kan registrera dig och testa helt kostnadsfritt här.
Först av all allt, vad är egentligen en blogg?
I princip det samma sak som en hemsida men vanligen med en mycket enklare uppsättning. I en blogg visas vanligen det senaste inlägget först till skillnad från en hemsida som typiskt visar den äldsta sidan “Home” först.
Många väljer att använda WordPress. Det är ett bra alternativ om du redan kan WordPress och har en del erfarenhet av att skapa sajter.
Är du dock nybörjare tycker jag att du ska läsa mina råd och tips nedan.
För nybörjare tycker jag personligen att WordPress kan vara onödigt krångligt eftersom att du måste hitta och betala för ett Webbhotell och sedan sköta själva uppsättningen själv.
Du måste installera WordPress via Webbhotellet, därefter behöver du installera SSL-certifikat, fixa med DNS, appar (plug-ins). Sen ska du hitta ett tema med en layout som passar dig, installera temat etc.
Ska jag vara uppriktig är det inte jättesvårt att komma igång med WordPress men det är definitivt inte det enklaste, billigaste och bästa sättet om du är nybörjare och vill få till en snygg blogg och komma igång direkt.
Är du inte nybörjare och har erfarenhet av göra sajter etc. Då är WordPress ett bra alternativ.
Läs då min artikel som förklarar vad du ska tänka på för att bygga en blogg eller hemsida med WordPress.
Innan du sätter igång med att välja system kan det vara bra att känna till vad det är som är viktigt att tänka på och hur du avgör vilken plattform som är den bästa för dig?
Som nybörjare tycker jag att du ska välja ett system som är dels enkel att komma igång med och som dessutom har en låg inlärningskurva som ökar gradvis.
Ditt kriterium bör vara att enkelt, billigt och snabbt kunna få till en schysst blogg med den plattform du väljer.
När du har lärt dig grunderna och vet hur man gör ska du även kunna lägga till mer funktionalitet utan att behöva lära dig HTML och CSS-kod.
Med andra ord välj ett system som är superenkel men flexibel. När din blogg växer i antal inlägg och följare är det viktigt att plattformen du valt ger dig möjlighet att lägga till mer avancerad funktionalitet etc.
Gör du ett smart val från början behöver du inte oroa dig för att du ska behöva byta plattform sen när din blogg har växer till sig. Ett bra system är bra både på nybörjar- och professionell-nivå.
Av den anledningen anser jag man ska välja ett system som är enkelt för nybörjare men som även erbjuder den bästa funktionaliteten för mer avancerade bloggare.
Du bör också ha en vision där du funderar lite över vad som är ditt syfte med bloggen? Bloggar du för att du älskar att skriva eller för att du brinner för ett särskilt område eller hobby?
Är du ute efter att skriva blogg för i rent kommersiellt syfte så beskriver jag här hur man tjänar pengar på en blogg.
Enkelt förklarat är de bästa systemen utan kostnad tills det att du som användare kommer på att du behöver mer funktionalitet eller vill nyttja mer lagringsutrymme.
De system jag rekommenderar nedan har kostat hundratals miljoner kronor att utveckla och du kommer förvisso att kunna använda dem kostnadsfritt men räkna med att du på sikt behöver uppgradera till en betalversion i takt med att din sajt växer.
Med andra ord kan du nyttja de bästa bloggsystemen som finns på marknaden utan kostnad tills du bestämmer dig för att du gillar systemen tillräckligt för att vara villig att betala för dem.
Av denna anledning tycker jag att nybörjare kan överväga ett system som kan testas gratis innan man är helt säker på om bloggen blev som man hade tänkt sig. Här kan du läsa mer om de bästa alternativ för att bygga en gratis blogg.
Skulle du längre fram i tiden komma på att du vill använda ett annat system kan du enkelt byta eftersom att du inte betalat något.
Vill du istället veta hur du gör en hemsida själv för ditt företag eller liknande, då kan du även överväga att använda Webnode eller WordPress.
Är du nybörjare? Välj då att starta blogg gratis, alternativt en produkt som du kostnadsfritt kan testa i några dagar innan du behöver betala. Nedan följer de plattformar som jag tycker är bäst i turordning för att göra en blogg gratis.
Den absolut bästa plattformen som finns för att starta blogg, enligt min mening. De utmärker sig ständigt som en av de absolut bästa på marknaden för framförallt bloggare.
Systemet täcker även andra vanliga behov. Wix.com är perfekt för alla typer av företagssidor. Vill du exempelvis skapa en vanlig hemsida med Wix kan du självfallet även göra det.
Med detta system kan du även sätta upp en onlinebutik som är både professionell och enkel att navigera i.
Favoriternas favorit är dock bloggfunktionen som många proffs ger högsta betyg i allt från användarvänlighet till pris.
Som ej betalande användare får du tillgång till flera snygga mallar du kan använda och din sajt kommer att se både proffsig och snygg ut även om det är första gången du gör en blogg.
Fördelar:
Nackdelar
Kostand: 0 kr så länge du inte uppgraderar till betaltjänsterna.
Här kan du du snabbt registrera dig som ny användare och börja blogga.
Här kan du skapa en blogg med Wix helt gratis!
Som namnet antyder är är systemet för bloggare som enbart vill skriva blogg och som inte har behov av att sätta upp en e-handelslösning eller annan funktionalitet.
Systemet ägs av Google vilket i sig är en garanti för att du ska få en riktigt bra produkt.
Vad är blogger? Det är en enklare produkt än Wix.com. Precis som Wix.com är systemet extremt enkelt att använda.
En baksida är att du inte kommer att kunna använda alla de appar och funktioner som finns tillgängliga i Wix-plattformen.
Blogger är enkelt att komma igång med vilket är den främsta anledningen till att tjänsten har vuxit i popularitet.
I stora drag behöver du bara ha ett Googlekonto. Du kan även tjäna en slant genom att lägga upp annonser på din sajt via exempelvis Google AdSense. Läs mer hur du kan blogga och samtidigt tjäna pengar här.
Vem ska använda Blogger?
Systemet passar i första hand bloggare som vill skriva för en mindre publik. Det kan vara att du vill skriva en träningsblogg, eller vill dela din utlandsvistelse med läsare på internet.
Många nybörjare väljer att börja med Blogger eftersom att det är både kostnadsfritt och enkelt att komma igång.
Precis som med andra kostnadsfria systemen kommer du inte att kunna välja ett helt eget domän. Med den här produkten kommer du att få ett bloggdomän som slutar på blogspot.se.
Mer avancerade webmasters väljer troligen att byta till WordPress eller Wix när deras sajter börjat växa eller då de har behov av funktionalitet som inte finns att tillgå med denna produkt.
Av den anledningen tycker jag man ska börja med antingen Wix.com eller WordPress redan från första början så slipper man byta i efterhand.
Att byta system kan vara både knepigt och tidskrävande och att migrera din sajt från ett ställe till ett annat är riskfyllt. Du behöver backa-up din sajt och säkerställa att du kan återskapa alla inlägg och bilder om något går förlorat.
Vill du komma igång snabbt och dessutom skapa en blogg som riktar sig till en mindre publik, nära och vänner kära, så ska du välja den här plattformen!
Fördelar:
Nackdelar:
Kostnad: 0 kr
Yola är ett system som är mindre känd i Sverige men som erbjuder sina användare att bygga webbplatser med upp till 1 GB utan kostnad.
Det låter kanske inte som att 1 Gb är så mycket men det är faktiskt en hel del information som du kommer att kunna mata din sajt med innan du kan bli tvungen att uppgradera för att få mer utrymme.
Det är enkelt att komma igång med Yola du får dessutom ett brett utbud av mallar att välja på som du kan anpassa efter ditt behov.
Fördelar:
Nackdelar:
Kostnad: 0 kr
Det här är en rätt okänd produkt som du kan testa gratis. De har snygga templates för bloggar och systemet är ett av de enklaste jag känner till. Det går snabbt att komma igång med både registreringen och att starta sin blogg.
Fördelar:
Nackdelar:
Kostnad: 0 kr (för små bloggar)
Läs mer om Simplesite bloggar här
Det här är en portal som erbjuder ett kostnadsfritt paket. Portalen är dessutom är helt svensk. Menyer och instruktioner är på svenska och fram tills 2019 har fler än 100 000 webbplatser skapats med Bloggo.nu.
Det är enkelt att komma igång med systemet och du slipper dessutom reklam. Din URL kommer vara i formatet “valfrittnamn.bloggo.nu”. Jag kan tycker att systemet är helt okej för den som vill komma igång som nybörjare eftersom att det är kostnadsfritt.
En baksida med systemet är när din sajt börjar att växa och då du bestämmer dig för att uppgradera till deras betaltjänst. Du kommer då att betala och samtidigt inte få den bästa funktionaliteten eller layouten som finns.
Mitt råd är att använda det här systemet om du inte har alltför höga ambitioner eller om du är säker på att du bara kommer att skapa en mindre sajt för en mindre publik.
Uppgradera kostar 245kr/år och du får tillgång till fler teman som du kan använda för att din sajt ska se snygg och proffsig ut.
Fördelar:
Nackdelar:
Kostnad: 0 kr
Här är en uppstickare som har blivit populär och uppskattad av framförallt svenska tjejer.
Idag har Devote mer än 500 aktiva webbmasters som i sin tur attraherar hundratusentals besökare varje vecka!
Systemet är svensk utvecklat och mycket tid och fokus har lagts på att inspirera dels via snygga layouter men även genom att koppla portalen till aktuella och populära bloggar och inlägg.
Systemet skiljer sig från övriga system, då de har breddat sitt tjänsteutbud till att även inbegripa podcasts och artiklar samt online-TV inom både mode och skönhet.
Devote erbjuder även webbmasters att flytta sina befintliga sajter till Devote. Min erfarenhet säger mig att det kan vara både bökigt och kostsamt i tid att emigrera en webbplats från en plattform till en annan.
Fördelar:
Nackdelar:
Kostnad: 0 kr
Mer rutinerade influencers använder typiskt ett fristående CMS för sin bloggsida eller en betalsystem där de får både hosting och funktionalitet serverat på ett och samma ställe.
Jag betvivlar starkt att de mest kända bloggarna i Sverige använder något av de svenska bloggnätverken även om det förstås kan finnas undantag.
När en webbsida börjar få tusentals följare och unika besökare ställs det högre krav på servrar med hög kvalitet.
Då krävs det att man antingen har satt upp sin webbplats med ett webhotell i premiumklass eller att man säkerställer att den systemlösning som man använder har kapacitet att husera en webbplats med mycket data och trafik.
Av denna enkla anledning rekommenderar jag Wix som redan är ett av världens mest erkända och mest populära system.
Skulle din kostnadsfria sajt växa och börja få ett stort antal följare är det bara att uppgradera till ett av Wix premiumpaket. Sen finns det självfallet andra fördelar som jag berättat om ovan. Läs även hela Wix-recensionen här.
Det samma gäller om du har en sajt med exempelvis WordPress. Du behöver bara flytta din webbplats till ett bättre webbhotell eller välja ett bättre, premiumpaket hos din befintliga leverantör om du skulle få behov av att utöka datamängden eller hastigheten etc.
Med WordPress är du inte begränsad på något vis. Du kan byta layout (tema), lägga till och ta bort funktionalitet (plugins), byta webbhotell (server där du har din sajt), lägga till en webbshop, skapa subdomän till din sajt etc.
Har du däremot gjort ett dåligt val från början och har din webbplats i något egenutvecklat bloggnätverk kommer du troligen att stöta på problem längre fram.
Jag rekommenderar två sätt för att starta en blogg:
Här kan du skapa din Blogg eller Hemsida helt gratis med Wix.
Läs även hela min Wix-recension där jag går igenom alla för- och nackdelar med systemet.