Hemsida

Wix vs WordPress: Ett test och en jämförelse

post image

När du ska lansera en ny webbplats kan det finnas goda skäl att välja både Wix och WordPress som utgångspunkt. Det finns dock några betydande skillnader i vilken plattform som är bäst lämpad, och det är här din tidigare kunskap om webbplatsbyggnad kommer att spela in. Vi kommer därför att göra en grundlig jämförelse av de två plattformarna och se vilken du ska satsa på för ditt nästa projekt.

Först och främst är det bra att notera att Wix är en så kallad webbplatsbyggare. Det innebär att du får ett allt-i-ett-paket för att designa din webbplats. WordPress, å andra sidan, är ett innehållshanteringssystem (CMS) – som erbjuder mycket bättre flexibilitet, men också kräver lite mer kunskap och ansträngning från dig.

Wix vs WordPress: En snabb jämförelse

Wix är en hemsidebyggare med enkel dra-och-släpp-funktion och många mallar, men saknar flexibilitet. WordPress är ett CMS (content management system) med mycket flexibilitet, men det kräver också mer kunskap från användaren.

När det gäller användarvänlighet vinner Wix, medan WordPress är bättre när det gäller design och anpassning. Wix är bäst för nybörjare, medan WordPress är bäst om du har relevant kunskap och erfarenhet.

Under ett antal år har vi testat både Wix och WordPress, så vi känner oss väl introducerade till båda plattformarna. Vad vi dock inte har gjort är att ställa Wix vs. WordPress mot varandra i en gammal hederlig duell. Vi kan redan se våra testare slita sitt hår – för här är scenen för spänning!

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Var får man mest valuta för pengarna?

En viktig fråga att ställa är var du får mest valuta för dina pengar. Här kommer många att hävda att WordPress är den mest skalbara plattformen , men den är också den mest oförutsägbara. Då pratar vi inte om att den plötsligt försvinner, utan snarare att priset för att underhålla en webbplats är helt beroende av vilka tjänster du väljer. Ett resultat av detta kan vara att priset varierar från 200 dollar per år till mer än 1000 dollar.

Wix, å andra sidan, erbjuder en effektiv plattform där du får tillgång till ett stort urval av verktyg, och bäst av allt – hela paketet ingår i din prenumeration. Du kommer därför alltid att veta vad du får för dina pengar genom Wix. Nu är vi väl medvetna om att många upplever Wix som lite begränsande när deras webbplats växer, men detta kommer sällan att vara ett problem enligt vår erfarenhet. Vår slutsats är därför att Wix erbjuder det bästa värdet för pengarna.

Vilken plattform är mest användarvänlig?

Ett säljargument för Wix har länge varit att man inte behöver några förkunskaper när man vill skapa en hemsida. Detta är naturligtvis helt korrekt, och tack vare den enkla dra-och-släpp-redigeraren kommer de flesta att kunna skapa en hyfsad webbplats. De har också en bra kundtjänst som hjälper dig 24/7 om du skulle fastna i ditt projekt.

WordPress, å andra sidan, kommer förmodligen att kräva att du har lite mer kunskap för att komma igång. Det råder ingen tvekan om att WordPress erbjuder mycket bättre flexibilitet än Wix, men du måste också lägga ner mycket mer ansträngning. Särskilt om du vill skapa designen själv behöver du kunskap om programmering. Alternativt kan du anlita en designer, men du måste fortfarande installera och konfigurera plattformen.

När det gäller användarvänlighet råder det därför ingen tvekan om att Wix är det bästa alternativet för nybörjare. Här kan du snabbt och enkelt skapa en webbplats och få ett professionellt resultat.

Utseende och anpassningar

Vi har redan nämnt det, men Wix kan erbjuda cirka 800 olika mallar som du kan arbeta med. Det här är färdiga webbplatser som du sedan kan anpassa som du vill. Fördelen med detta är att du snabbt kan få en hyfsad webbplats på plats, men för designers kommer det också att innebära vissa begränsningar. Du måste hålla dig inom de gränser som Wix tillåter, vilket innebär att du inte är helt fri att skapa sidan som du vill.

I det här läget är det ingen tvekan om att WordPress går segrande ur konkurrensen. Här kan du bygga en hemsida från grunden, men det kräver förstås att du har kunskaper i kodning. Om du har en lite generösare budget kan du välja att anlita en designer som skapar ett tema utifrån dina specifikationer. Detta är ofta bättre för dig som vill ha en skräddarsydd hemsida.

Applikationer och tillägg

Här måste vi säga att vi är väldigt nöjda med båda plattformarna. Både Wix och WordPress erbjuder ett enormt utbud av applikationer, vilket gör det enkelt att lägga till den funktionalitet man vill ha. Den främsta skillnaden är att Wix App Market kontrolleras av Wix, medan vem som helst kan utveckla och erbjuda applikationer på WordPress.

Du hittar naturligtvis mer än 5 000 olika tillägg för WordPress, men kvaliteten på Wixs är förmodligen något högre. Detta beror på att Wix själva ansvarar för de olika tillägg som lanseras på deras plattform, medan WordPress som vi redan har nämnt är öppen källkod. Det finns dock ett antal företag och utvecklare som erbjuder högkvalitativa applikationer för WordPress, så du kommer definitivt att hitta det nödvändiga här också.

Onlinebutiker

På den här punkten var vi länge skeptiska till Wix, men de har kommit långt sedan de utökade med sin Wix eCommerce-modul. Du kan nu lägga till en funktionell onlinebutik till alla Wix-webbplatser, samt få tillgång till ett bra urval av försäljnings- och analysverktyg. Det som gör WordPress till en vinnare på den här punkten är möjligheten att använda WooCommerce .

WooCommerce är en av de mest populära plattformarna för onlinebutiker, och precis som WordPress är den helt gratis att använda. Du kommer naturligtvis att behöva en WordPress-webbplats för att använda WooCommerce, men den flexibilitet du uppnår med denna kombination har ännu inte kunnat utmana Wix.

Sammanfattning

Det råder ingen tvekan om att både Wix och WordPress är utmärkta plattformar, men för nybörjare är experterna överens. Wix är det bästa alternativet tack vare en otroligt enkel process i kombination med professionell design. Å andra sidan, om du har mycket tidigare erfarenhet, kan WordPress utan tvekan resultera i en utmärkt webbplats.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Vanliga frågor och svar

Vilka är de största skillnaderna mellan Wix och WordPress?

De största skillnaderna mellan Wix och WordPress är användarvänlighet, flexibilitet och kostnad. Wix är en dra-och-släpp-plattform som är lätt att använda för nybörjare, medan WordPress kräver mer teknisk kunskap men erbjuder större flexibilitet och anpassningsmöjligheter.

Vilken plattform är bäst för nybörjare utan teknisk erfarenhet?

Wix är mer nybörjarvänlig och lämpar sig för personer utan teknisk erfarenhet. Den intuitiva dra-och-släpp-redigeraren gör det enkelt att skapa och anpassa webbsidor utan att behöva koda.

Vilken plattform erbjuder mest flexibilitet och anpassningsmöjligheter?

WordPress erbjuder större flexibilitet och anpassningsmöjligheter än Wix, tack vare ett stort urval av teman och plugins. Detta gör det lättare för användare att skräddarsy sina webbplatser efter specifika behov och funktioner.

Är det lättare att skapa en webbutik med Wix eller WordPress?

Det är relativt enkelt att skapa en onlinebutik med båda plattformarna. Wix erbjuder en e-handelsplan som inkluderar onlinebutikfunktionalitet, medan WordPress kräver integration av ett e-handelsplugin som WooCommerce för att skapa en onlinebutik.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments