Hemsida

Wix vs Squarespace: Vilken webbplatsbyggare är bäst?

post image

Det kan vara svårt att veta vilken hemsidebyggare man ska välja, och de flesta hamnar någonstans mellan Wix och Squarespace. Båda har ett antal fördelar, men de har också ett antal punkter där de skiljer sig från varandra. Vi har därför gjort en omfattande jämförelse för att se vilken av de två tjänsterna som kommer bäst ut. Undrar du vilken av dem du ska välja? Då har du definitivt kommit till rätt ställe!

I den här guiden har vi jämfört Wix och Squarespace utifrån ett antal olika kriterier och bedömt vilken som är bäst för olika projekt. Du hittar en sammanfattning av detta i tabellen nedan, eller så kan du läsa hela jämförelsen längre ner i den här artikeln. Vi har redan testat båda vid flera tillfällen, och syftet med detta test är därför att se vilket som kommer bäst ut i en helhetsbedömning.

Wix vs Squarespace: Sammanfattning

Wix och Squarespace är två populära webbplatsbyggare på marknaden. Båda plattformarna har sina fördelar och nackdelar. Squarespace får något bättre poäng på pris, flexibilitet och kundservice.

Ändå går Wix segrande ur denna jämförelse. Wix är särskilt bra på användarvänlighet och funktionalitet, men är också bättre när det gäller online-shopping, marknadsföring och integrerade appar.

Är du redo att komma igång med jämförelsen mellan Wix och Squarespace? Låt oss komma igång!

Har du inte tid att läsa hela sammanfattningen? Här är vår slutsats: Wix är en bättre plattform än Squarespace när en helhetsbedömning görs. Detta beror på att Wix kommer bättre ut på ett antal elementära punkter som användarvänlighet och funktionalitet på de webbplatser du kan skapa.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension
Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

Best for nybegynnere

För – och nackdelar
 • plusModerna och eleganta designmallar
 • plusKreativ frihet för design
 • plusInbyggd e-handel
 • minusHög månadskostnad
 • minusBegränsningar i anpassningsmöjligheter

Wix vs Squarespace – En jämförelse

I de kommande styckena kommer vi att titta närmare på några av de viktigaste punkterna som skiljer Wix och Squarespace från varandra. Vi kommer också att gå in lite mer i detalj om de beslut vi har fattat på vägen, liksom vad du borde veta om deras olika lösningar. Syftet med denna del av vår guide är att ge en bättre förståelse för vad som skiljer de två plattformarna åt.

Drag-och-släpp-redigering: Vilket är bäst?

En viktig del av att använda en webbplatsbyggare är möjligheten att designa professionella webbplatser utan att behöva använda kod. Här kommer en dra-och-släpp-redigering oftast att föredras. Detta är enkla verktyg som låter dig rita olika element på en duk utan att behöva känna till HTML eller CSS. Här erbjuder både Wix och Squarespace en lösning för detta, men med vissa skillnader.

Wix erbjuder en mycket enkel drag-and-drop-lösning där du kan välja objekt från menyn och sedan placera dem som du vill. På så sätt kan du enkelt skapa en webbplats med bra resultat. Squarespace, å andra sidan, erbjuder också en dra-och-släpp-lösning, men den är inte lika flexibel som Wixs. Detta beror på att Squarespace är mer sektionsbaserat än Wix, vilket innebär att du inte fritt kan placera element där du vill.

Det är dock värt att notera att Squarespace har gjort några betydande förbättringar av denna lösning nyligen. Detta har lett till en mycket smidigare upplevelse, men de har fortfarande en bit kvar innan de når samma flexibilitet som Wix. Med det sagt erbjuder både Wix och Squarespace ADI (Artificial Design Intelligence). Detta är en lösning som, baserat på några frågor och svar, kommer att skapa en webbplats åt dig.

Även om ADI-lösningar ofta kan bli lite stereotypa, kan det vara ett bra alternativ att känna till om du inte har tid att skapa en webbplats själv. Det kan också vara ett snabbt sätt att skapa ett ramverk, så att du sedan kan redigera själv som du vill.

Urval av mallar

Om du har stött på en webbplatsbyggare tidigare vet du att urvalet av färdiga mönster är viktigt för hur enkelt det är att skapa en webbplats. Som vår sammanfattning visade var det Squarespace som kom bäst ut på denna punkt. Detta trots att Wix erbjuder mer än 800 olika mallar, medan Squarespace bara har 113. Anledningen till detta är att många av Wix mallar helt enkelt är lite föråldrade, vilket gör dem oattraktiva för nya webbplatser. Squarespace kan å andra sidan erbjuda mycket moderna mallar med eleganta detaljer.

Här är det värt att notera att Wix ramverk är lättare att anpassa än Squarespace, men om du har bråttom att få en professionell webbplats, kommer Squarespace förmodligen att vara det bästa alternativet för ditt projekt. Sektionssystemet dems innebär också att du snabbare kan anpassa utseendet på mallarna.

Är du ute efter en snygg hemsida med hundratals inspirerande mallar? Läs våra erfarenheter av Squarespace här.

Pris

Konkurrensen om kunderna är hård, vilket har gjort det viktigt att erbjuda mycket värde för pengarna. För dig som konsument är detta en stor fördel, men för konkurrenterna kan det snabbt bli en tuff kamp. Här har vi tittat på både prisnivå och vad du får för pengarna, och experterna verkar vara överens. Squarespace erbjuder en enklare prismodell (endast fyra olika paket) och du får tillgång till betydligt mer funktionalitet i varje paket.

Detta beror på att innehållet i paketen i stort sett är detsamma, men du uppgraderar utifrån ditt behov av lagringsutrymme och hastighet. På Wix erbjuder de däremot sju (!) olika planer, vilket kan bli lite rörigt. Det finns också ett ständigt behov av uppgraderingar om du börjar med det billigaste alternativet, vilket kan bli tröttsamt i längden.

När vi ställde dessa två modeller mot varandra var det ingen tvekan om att Squarespace helt enkelt ger konsumenterna mer värde för pengarna. Inte bara har de en billigare prenumeration som utgångspunkt, men du får också mycket fler funktioner som ingår i var och en av dem. Det enda undantaget kan vara på e-handel där Wix erbjuder en något bättre modul än Squarespace.

Här är det värt att notera att Wix erbjuder en gratisversion, något du inte hittar med Squarespace. Detta är dock mycket begränsat och kommer sällan att vara tillfredsställande om du ska skapa en professionell webbplats . Detta beror bland annat på att du får reklam och vattenstämplar placerade på din webbplats tills du väljer en betald prenumeration. Du kommer också att vilja ha en subdomän, så vi avråder generellt från detta.

Onlinebutik

Om du ska lansera din egen webbutik är det viktigt att veta att du har bra verktyg till hands. Här erbjuder både Squarespace och Wix bra lösningar, men skalbarheten är något annorlunda. Först och främst börjar Wix-planen på $ 23 per månad och Squarespace-planen på $ 18 – men det gör en liten skillnad mellan planerna. Innehållet i grundplanen är relativt lika för båda företagen. Det som skiljer dem åt är dock deras skalbarhet.

Squarespace erbjuder endast två olika eCom-abonnemang, medan Wix erbjuder skalbara lösningar. Det innebär att du inte behöver byta lösning över tid, utan kan skala upp den i takt med att omsättningen och produktutbudet ökar. Båda erbjuder bra lagring och 0% transaktionsavgifter, så det stöder användningen av båda modulerna.

En punkt som kan vara bra att notera är att du måste ha Advanced Commerce ($40/månad) med Squarespace för att undvika transaktionsavgifter. Detta kräver inte Wix. Vår slutsats är därför att Wix i de flesta fall kommer att vara en mer anpassningsbar plattform för dig som vill starta en liten onlinebutik och skala när verksamheten blir självbärande.

Funktionalitet

När vi utvärderar en hemsidebyggare kommer funktionalitet alltid att spela en viktig roll. Här har vi också inkluderat olika verktyg för till exempel marknadsföring och SEO. På detta område kan båda plattformarna tillhandahålla en marknadsplats, men Wix sticker ut positivt med ett mycket större urval. De har också bättre verktyg för SEO , vilket är praktiskt när du skapar din första webbplats.

Ett bra exempel på detta är hur många applikationer som är kompatibla med de olika plattformarna. Här kan Wix peka på mer än 200 olika applikationer skräddarsydda för sin plattform, medan Squarespace bara kan erbjuda 23 på sin marknadsplats. Som de flesta vet kommer applikationer att vara en viktig källa till funktionalitet på webbplatser, så här är det viktigt att ha ett stort urval.

Nu ska det sägas att Squarespaces funktioner är välutvecklade in-house, men de når helt enkelt inte riktigt upp till Wix. Vill man ha möjlighet att lägga upp nyhetsbrev, analyser och boka möten så är utbudet hos Squarespace helt enkelt för begränsat. Slutsatsen är därför följande; Om du vill skapa en enkel webbplats med få funktioner – då erbjuder Squarespace ett utmärkt urval. Men om du vill skapa en mer avancerad webbplats bör Wix vara ditt förstahandsval.

Vill du ta ett djupdyk i Wixs funktioner? Läs vår recension av Wix här.

Kundtjänst

De flesta som använder ett hemsideprogram skapar sin första hemsida. Det innebär att bra vägledning längs vägen kan vara viktigt. Då blir det också viktigt att du kan söka hjälp om du fastnar under processen. Här erbjuder Wix visserligen ett stort urval av kontaktalternativ, men dessa hade alla en viss väntetid. Vi föredrar att komma i kontakt med någon snabbt, och här är det bara Squarespace som erbjuder Live Chat.

Squarespace erbjuder också det bästa urvalet av DIY-guider för dig som vill lära dig mer om processen på egen hand. Här hittar du ett stort forum, praktiska videor och omfattande men enkla guider till hur olika funktioner fungerar.

Sammanfattning

Även om Wix och Squarespace kan verka lika i många fall är det Wix som kommer ut som den bästa av de två. Detta beror på att plattformen har oslagbar flexibilitet, liksom det faktum att den är otroligt lätt att använda för nybörjare. Med hjälp av Wix kan du snabbt och enkelt skapa en webbplats på bara några timmar med ett mycket professionellt utseende.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension
Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

Best for nybegynnere

För – och nackdelar
 • plusModerna och eleganta designmallar
 • plusKreativ frihet för design
 • plusInbyggd e-handel
 • minusHög månadskostnad
 • minusBegränsningar i anpassningsmöjligheter
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments