Hemsida

Wix vs Elementor: Vilken webbplatsbyggare är bäst?

post image

Om du ska skapa din första hemsida kommer du troligtvis att göra det med hjälp av en så kallad hemsidebyggare. Detta är en programvara som snabbt och enkelt låter dig bygga en professionell webbplats utan behov av kodning eller tidigare erfarenhet. Frågan som då uppstår är naturligtvis vilken webbplatsbyggare du ska använda.

Här har det under de senaste åren dykt upp ett antal alternativ – där Wix och Elementor traditionellt sett är de mest populära. Då finns det inget mer naturligt än att vi ställer dem mot varandra i det ultimata testet. För i den här artikeln har vi gjort en omfattande jämförelse med avsikt att komma fram till vilken av de två lösningarna som erbjuder det bästa alternativet.

Så om du ska skapa din egen webbplats – eller bara är nyfiken på vilken som gjorde det bäst, kan du bara läsa vidare nu!

Var får du mest valuta för pengarna?

En viktig utgångspunkt är alltid att välja den lösning som ger dig mest valuta för pengarna. Det är dock bra att notera att Elementor och Wix är två mycket olika lösningar. Den första är ett tillägg som innebär att du behöver ett CMS + hosting, medan den andra är en allt-i-ett-lösning.

Om du väljer att prova Elementor kommer du alltså att få ett antal upplupna kostnader innan din hemsida är klar. Först behöver du köpa en domän, sedan webbhotell och slutligen installera Elementor. Om du väljer Wix får du allt detta inkluderat i din prenumeration, vilket innebär att du snabbt kan börja designa din webbplats. Kort sagt, Wix ger dig mest valuta för pengarna av de två.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Vilken plattform är mest användarvänlig?

Båda lösningarna är utformade på ett sådant sätt att det ska vara enkelt att designa en professionell webbplats. Här använder de enkla dra-och-släpp-element, men Wix är förmodligen mycket mer användarvänligt. Eftersom de har allt inkluderat i sin plattform kan du följa den integrerade steg-för-steg-guiden från A till Ö.

Om du å andra sidan använder Elementor måste du ställa in allt själv, hitta mallar som är kompatibla och sedan designa designen. Deras plattform har massor av guider och resurser, men att ställa in den första gången är lite mer tekniskt. Du måste också konvertera ett antal element på vägen, så det kan vara bra att veta vad du gör.

Utseende och anpassningar

Både Wix och Elementor är otroligt flexibla och du kan själv designa en canvas precis som du vill. Det finns väldigt få begränsningar jämfört med de som finns i vissa andra webbplatsbyggare. För dig som ska skapa en hemsida innebär det att du fritt kan placera olika element var du vill för att skapa en övergripande design.

Elementor som WordPress-plugin är dock betydligt mer flexibelt. Här kan du bokstavligen hitta miljontals teman som enkelt kan anpassas med hjälp av Elementor. Urvalet är betydligt större än Wix 800+ mallar och om du väljer att använda en professionell designer kan de koda upp nästan vad som helst. Segern för utseende går därför förmodligen till Elementor som en del av WordPress atmosfär.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Applikationer och tillägg

Wix har introducerat sin egen Wix Marketplace, som innehåller flera hundra applikationer speciellt utvecklade för Wix webbplatser. Här är alla godkända av Wix egna utvecklingsteam, vilket innebär att endast de bästa applikationerna som kontrolleras av företaget får en plats på marknadsplatsen. För dig som användare innebär detta att du endast kommer att hitta applikationer och tillägg som är kompatibla med Wixs system.

Elementor är å andra sidan baserat på WordPress CMS , vilket innebär att du kommer att få ett mycket mer omfattande urval av applikationer. Många av dessa publiceras dock av oberoende utvecklare, vilket innebär att du kan drabbas av extra kostnader och säkerhetsrisker genom att integrera dem på din webbplats. Urvalet är mycket större än på Wix, men det finns också mycket större variation i kvaliteten på de sidor du hittar.

Nätbutiker

Om du ska lansera en webbutik är det viktigt att du kan skapa en snygg design, men också ha en funktionell backend där du styr din butik. Här erbjuder Wix en allt-i-ett-lösning som gör det möjligt att bygga ut din hemsida med en funktionell webbutik från Wix. Detta inkluderar en fullständig backend för lagerkontroll, integration, köp och försäljning samt ett antal andra uppgifter.

Elementor har ingen sådan lösning själv, men de är kompatibla med WooCommerce – kanske den mest populära och flexibla lösningen för onlinebutiker. Det innebär att du gratis kan lägga till ett försäljningssystem på en webbplats som du har byggt med Elementor. Om du vill kan du också hitta otaliga mallar som är kompatibla med båda plattformarna, så här är möjligheterna praktiskt taget obegränsade.

Sammanfattning

Både Wix och Elementor erbjuder en utmärkt tjänst som gör det enkelt för nybörjare att bygga en professionell webbplats. Med detta sagt är Wix förmodligen fortfarande det bästa alternativet tack vare deras allt-i-ett-lösning. Här får du allt du behöver inkluderat i en prenumeration, så du behöver inte ta itu med integration och annan hantering vid sidan av. På så sätt kan du få igång din webbplats snabbare och starta ditt projekt utan avbrott. Elementor, å andra sidan, är ett väl lämpat verktyg för dem som redan har viss kunskap om WordPress CMS, men vill undvika behovet av kodning när man utformar en snygg webbplats.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Vanliga frågor om Wix och Elementor

Vilket verktyg är enklast för nybörjare att använda?

Wix är i allmänhet lättare för nybörjare att använda, eftersom det inte kräver några tekniska färdigheter och har ett intuitivt dra-och-släpp-gränssnitt. Elementor kan ha en brantare inlärningskurva eftersom det kräver grundläggande kunskaper om WordPress.

Vad är den största skillnaden mellan Wix och Elementor?

Den största skillnaden mellan Wix och Elementor är att Wix är en webbplatsbyggare med dra-och-släpp-funktionalitet, medan Elementor är ett WordPress-plugin för sidbyggare som ger dig möjlighet att skapa och anpassa webbplatser inom WordPress-plattformen.

Hur är anpassningsalternativen i Wix jämfört med Elementor?

Elementor erbjuder mer avancerade anpassningsalternativ jämfört med Wix. Med Elementor kan du skapa komplexa och unika layouter och designer, medan Wix ger dig färdiga mallar med begränsade anpassningsalternativ.

Vilken plattform är bäst för sökmotoroptimering (SEO)?

Elementor har en fördel när det gäller SEO, eftersom det bygger på WordPress-plattformen, som har ett stort urval av SEO-plugins och verktyg tillgängliga. Wix har förbättrat sina SEO-funktioner över tiden, men det anses fortfarande vara begränsat jämfört med WordPress och Elementor.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments