Hemsida

Wix Hemsida: En steg-för-steg-guide för att skapa en Wix Hemsida 2023

post image

Även om tiden då man behövde omfattande kod- och designkunskaper för att skapa en hemsida är förbi, kan det fortfarande vara svårt att veta var man ska börja. Tyvärr finns det fortfarande många fördomar kvar, och många vägrar därför att ta sig an uppgiften. Lyckligtvis är det mycket enklare än många tror, och det är precis vad vi kommer att visa dig i den här artikeln.

Innan vi går vidare med hur man skapar en Wix-hemsida är det viktigt att notera att det kan finnas många anledningar till varför du behöver en hemsida, och att många människor kan ha olika behov relaterade till deras hemsida . Det råder dock liten tvekan om att nästan alla företag kommer att behöva en hemsida i en eller annan form. Det kan handla om att du bara vill förmedla information om ditt företag, eller att du ska visa upp en produktportfölj. Vissa kanske också vill ha direktförsäljning via webbplatsen i form av en onlinebutik .

Oavsett vilka förutsättningar man arbetar utifrån så kommer det att finnas ett behov av att välja en plattform och en design som erbjuder dessa möjligheter. Här har vi valt att utgå från Wix som är den mest mångsidiga hemsidebyggaren på marknaden idag. Inte nog med att de erbjuder mer än 800 olika mallar för dig att arbeta med, de har även en ADI (artificiell intelligens) som med hjälp av ett frågeformulär kan komma fram till de mest passande mallarna för dig.

Vi skulle förmodligen kunna skriva ett helt separat inlägg om varför vi har valt att använda Wix, men låt oss återgå till ämnet i fråga; nämligen hur man skapar en hemsida med Wix. För att illustrera hur enkelt du kan göra det har vi genomfört processen steg för steg från registrering till publicering. Här är det bra att notera att Wix är användarvänligt och inte kräver några förkunskaper om webbdesign eller kodning.

Är du redo att skapa en hemsida med Wix? Låt oss komma igång!

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Skapa en Wix hemsida i 6 enkla steg

För att på bästa sätt illustrera hur man skapar en Wix-hemsida har vi valt att dela upp det i sex steg. Om du redan har skapat en användare hos Wix kan du hoppa över det första steget helt och hållet.

Steg 1: Skapa ett konto

Det första du behöver göra för att börja använda Wix är att skapa en användare. Det gör du enkelt genom att gå in på deras hemsida och välja Kom igång på förstasidan. Du kan också starta registreringen från ett antal andra platser på deras hemsida, men här kommer språket ofta att variera något. Håll utkik efter knappar som Create Yours today, Get started, Try it for free och liknande.

Registreringsprocessen med Wix är mycket enkel och bör inte ta mer än några sekunder. Det enda du behöver ange är din e-postadress och ett önskat lösenord för ditt konto. De kommer då att be dig att verifiera din e-postadress, men efter det är du helt registrerad. Det är dock bra att notera att de kommer att be om lite mer information om du väljer en betald prenumeration från början.

När du har slutfört registreringen har du två alternativ för hur du vill skapa en hemsida. Här kan du antingen använda Wix ADI (artificiell intelligens) eller designa en hemsida själv från grunden. I början kommer Wix att ställa dig en rad frågor, men om du tänker skapa webbplatsen själv kan du bara hoppa över dessa. Syftet med dessa frågor är att lägga till lite information i Wix ADI för att bättre kunna skapa en hemsida som passar dina behov.

Steg 2: Svara på frågorna

Som en del av processen kommer Wix att ställa en rad frågor om vad du vill få ut av din hemsida. Gör dig i ordning en kopp med något varmt att dricka och gör dig redo för en snabb runda med frågor och svar. Anledningen till att Wix ställer dessa frågor är att de har ett stort urval av mallar tillgängliga på sin plattform och vill hitta den som passar dig bäst.

Frågorna du måste besvara är mycket enkla och kommer i många fall att handla om din hemsida. Du kommer till exempel att få frågan om vad namnet på webbplatsen ska vara, smart om det finns någon specifik funktionalitet som du behöver på din hemsida. Här kan du testa dig fram lite om du vill, eller komma tillbaka när du är redo. Allt som skrivs in är privat tills du publicerar den slutliga webbplatsen, så om du inte redan har ett namn – kom tillbaka till detta senare.

Om du redan har skapat en logotyp kommer du att bli ombedd att ladda upp den som en del av processen. Något vi särskilt gillar med hela designen är att du när som helst kan gå tillbaka till en tidigare punkt. Det innebär att om du saknar ett namn, logotyp eller färgpalett så kan du ändra detta senare. Det kan vara bra att hämta inspiration från andra hemsidor om man har svårt att komma på hur man vill ha sin design.

Du kommer sedan att bli ombedd att välja vilket tema du vill ha på din hemsida. Här har Wix gjort det enkelt genom att dela upp dem i sex olika grupper; Minimal, Grand, Bold, Soho, Classic och Hi Rise. Dessa handlar inte nödvändigtvis så mycket om själva namnet, utan snarare om det intryck du vill att besökare ska få på din hemsida. Varje gruppering har ett antal olika utseendealternativ. Testa dig gärna fram lite för att se hur de olika ser ut på din hemsida.

Steg 3: Välj en mall

Nu börjar saker och ting ta form, och Wix kommer nu att presentera några färdiga utkast av din hemsida. Om du har valt att hoppa över Wix ADI-processen är det här du börjar utforma din hemsida manuellt. Vi är dock väldigt nöjda med resultatet av Wix AI Tool, så vi rekommenderar att du tar dig besväret att svara på frågorna.

Om du däremot inte är nöjd med det som presenteras kan du välja en mall och redigera den själv. Wix erbjuder mer än 800 olika mallar i sitt bibliotek, så här finns förmodligen en startpunkt för alla. Kom ihåg att du kan ändra på det mesta, så om du hittar en mall som är “tillräckligt bra” kan du anpassa den själv. Alla mallar som Wix erbjuder är uppdelade efter relevans och du kan därför söka på ditt sätt. Några av dessa inkluderar:

 • Bilar och fordon
 • Reklam och marknadsföring
 • Konsultationer och coachning
 • Ekonomi och juridik
 • Djur och husdjur
 • Fastighet
 • Tjänster
 • Teknik
 • Möte
 • Övning

Du kan också välja att börja med en helt tom duk, men då måste du göra allt arbete själv. Det ger dig visserligen lite mer flexibilitet och valfrihet, men tar också betydligt längre tid. Vår rekommendation är därför att du väljer en som passar bra i färg och design – och sedan anpassar den efter dina egna önskemål.

Vissa mallar som finns tillgängliga på Wix kostar extra, men du kan enkelt kontrollera detta genom att hålla muspekaren över den relevanta mallen. Vår åsikt är att det ska vara möjligt att hitta en gratis lösning, men om du hittar en du gillar som kostar lite extra – kommer det fortfarande att vara mycket billigare än att göra en hemsida från grunden. När du har hittat den mall du vill arbeta med väljer du redigera för att börja.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Steg 4: Redigera din hemsida

Så snart du trycker på redigera öppnas din hemsida i Wix-redigeraren. Här ser du hemsidan som den ser ut just nu – och kan antingen redigera den eller publicera den som den är. Det kommer dock att vara en färdig mall, så informationen på webbplatsen är inte din – med andra ord skulle det se lite konstigt ut att bara publicera den direkt.

Nu kan du ändra mer eller mindre allt på din sida – inklusive knappar, färger, text, bilder och layout. Med hjälp av den enkla redigeraren klickar du bara på det du vill ändra och du kan göra ändringen direkt i Wix. På så sätt kan du enkelt visualisera hur förändringar kommer att påverka din hemsida.

Detta innebär också att det är otroligt enkelt att lägga till, ändra eller ta bort text som du hittar på webbplatsen. Markera bara den text du vill ändra och skriv sedan den nya texten. Du kan också välja att lägga till element med hjälp av Wix drag-and-drop-teknik. Allt du behöver göra då är att välja vad du vill lägga till; text, bild, knapp etc – och släppa det där du vill placera det på din sida.

Steg 5: Optimera din hemsida för mobila enheter

En viktig del av att skapa en hemsida idag handlar om att optimera den för olika enheter. Här erbjuder Wix otroligt bra verktyg som gör exakt detta jobb. Nu är det så att alla mallar som finns på Wix är optimerade som utgångspunkt, men det betyder inte nödvändigtvis att de kommer att se ut som du tänkt dig.

Du bör därför redigera denna version självständigt för att säkerställa att du får den hemsida du vill ha. Kom ihåg att upp till 52% av all onlinetrafik idag kommer från handhållna enheter, så en mobiloptimerad hemsida är utan tvekan nödvändig.

För att påbörja detta steg behöver du bara välja den mobiloptimerade versionen av din hemsida i redigeraren. Du hittar detta högst upp i menyn genom att välja mobil. Du kommer då att se hur din hemsida ser ut på en mobiltelefon eller surfplatta.

Som vi redan nämnt kommer Wix automatiskt att optimera ditt innehåll så att det fungerar på alla enheter. Detta är dock ingen garanti för att det kommer att se ut som du vill. Vi rekommenderar därför att du granskar alla sidor på din hemsida innan du publicerar den. På så sätt säkerställer du att den faktiskt ser ut som du tänkt dig – och att allt innehåll passar de olika formaten.

Steg 6: Koppla en domän

När du skapar en hemsida med Wix kommer domänen automatiskt att tilldelas din sida som standard. Denna URL kommer att se ut så här; dittanvändarnamn.wixsites.com/mysite och kanske inte är den mest optimala för en ny hemsida. Speciellt om du skapar en hemsida för ett företag kommer det att vara relevant att ändra detta.

Lyckligtvis är det enkelt, men du behöver en domän. Du kan själv välja om du vill köpa en domän via Wix – eller om du hellre vill använda den du har från en annan registrator. Här kan det vara en bra idé att titta på andra registrarer för att hämta en domän billigare än vad du hittar på Wix.

Om du vill ändra domänen som är kopplad till din hemsida gör du detta i instrumentpanelen. Du hittar sedan connect domain till höger på denna sida. Här kan du välja att köpa den nya domänen, eller ange informationen för en domän som du redan äger. Det är också här du hittar en översikt över de olika prenumerationerna som Wix erbjuder, så du kan enkelt ändra detta här. Vilket abonnemang du väljer kommer att påverka det totala priset för din hemsida.

När du har kopplat en domän till din nya hemsida är det dags att publicera. Då går du tillbaka till redigeringsläget på Wix och trycker på publicera. Din hemsida kommer nu att laddas upp och aktiveras på den domän som du har angett att du vill använda. Det kan ta några sekunder innan sidan visas, men nu har du skapat din alldeles egna hemsida!

OBS: Om du väljer att publicera din hemsida utan att ha en betald plan från Wix kommer du att få en vattenstämpel längst ner på sidan samt wixsite URL. Vi rekommenderar därför att du använder de extra kronorna till att köpa en anpassad domän för att ge din hemsida mer identitet.

Sammanfattning – skapa en Wix-hemsida

Många tror att det är svårt att skapa en egen hemsida, men det behöver det verkligen inte vara. I den här guiden har vi använt den populära hemsidebyggaren Wix för att illustrera hur du kan skapa din egen hemsida på rekordtid. Du behöver inga förkunskaper om kodning eller design, bara lite tid och tålamod.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Vanliga frågor om att skapa en Wix-hemsida

Vad är Wix och vilka möjligheter erbjuder det för att skapa webbplatser?

Wix är en hemsidebyggare som gör det möjligt att skapa hemsidor utan att behöva koda. Med en lättanvänd dra-och-släpp-redigerare, mallar och funktioner anpassade för olika branscher och behov är det enkelt att skapa en professionell och funktionell hemsida.

Vem är Wix lämplig för?

Wix passar både nybörjare och erfarna användare som vill skapa hemsidor utan att behöva koda. Den passar för småföretag, frilansare, bloggare och andra som vill ha en skräddarsydd och professionell hemsida utan att anlita en webbdesigner.

Vilka är några av de funktioner som Wix erbjuder?

Wix erbjuder ett brett utbud av funktioner, inklusive responsiva mallar, dra-och-släpp-redigerare, e-handelsfunktionalitet, SEO-verktyg, bloggplattform och integration med tredjepartstjänster som sociala medier och e-postmarknadsföring.

Vilka är fördelarna med att använda Wix som hemsidebyggare?

Fördelarna med Wix är användarvänlighet, flexibilitet, ett stort urval av designmallar, funktioner anpassade för olika branscher och behov samt kontinuerliga uppdateringar och förbättringar av plattformen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments