Hemsida

Hemsideprogram: Vi har testat de 10 bästa plattformarna 2023

post image

Ska du skapa din egen webbplats? Så spännande! Det finns många plattformar att välja mellan, och självklart vill du välja den som passar dig bäst. Då har du hamnat rätt. Vi har testat ett antal hemsidebyggare och samlat dem som vi tror är de bästa på marknaden 2023.


Bäst i test – vinnare

 1. Wix – Bäst för de flesta
 2. Webnode – Bäst för enkla sidor
 3. Squarespace – Bäst för elegant design
 4. Elementor – Bäst för WordPress
 5. Site123 – Bäst för kundservice

Med en hemsidebyggare kan du enkelt skapa en webbplats utan några kodkunskaper. Till skillnad från tidigare, då det var mer komplicerat att bygga webbplatser, kan du komma igång på några minuter. Du behöver inte heller kunna programmering för att skapa en bra webbplats.

I den här artikeln har vi börjat med plattformar som gör att du enkelt kan bygga bra webbplatser. Det finns mer avancerade plattformar, men de faller utanför ämnet här.

1. Wix – Bäst för de flesta

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Wix har länge varit en av de mest populära tjänsterna för webbplatsbyggnad, och det beror utan tvekan på deras enkla dra och släpp-teknik. Plattformen gör det möjligt för vem som helst att enkelt skapa en bra och funktionell design. Dessutom kan du enkelt redigera din webbplats direkt i webbläsaren så att sidan alltid är live.

En del av det som får oss att peka ut Wix som den bästa plattformen är deras förmåga att bygga ut tjänsten i takt med att ditt företag växer. Företaget bakom Wix arbetar ständigt med nya funktioner och har redan gjort det möjligt att ansluta den till ett antal olika CRM-, inbound marketing- och bokningssystem.

Om du vill starta en onlinebutik kan Wix erbjuda sina egna prenumerationer för detta, vilket gör det möjligt att anpassa de funktioner du kan behöva för din onlinebutik. Dessutom gör det processen att skapa en funktionell webbplats mycket enkel.

För en startup kan det finnas många onödiga funktioner i Wix, men dessa kommer till nytta för de allra flesta i takt med att du får mer trafik, innehåll på din blogg och behov av olika produkter. Wix är därför en utmärkt, skalbar plattform som passar alla från små startups till medelstora företag.

2. Webnode – Bäst för enkla sidor

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

Best for deg på budsjett

För – och nackdelar
 • plusEnkel och användarvänlig webbsidesbyggare
 • plusGratis version finns tillgänglig
 • plusTillhandahåller flerspråkig support
 • minusBegränsade anpassningsalternativ för design
 • minusBegränsad funktionalitet för e-handel
Bedömning
4.6
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Webnode Recension

Webnode är mycket mer än bara en hemsidebyggare, och företaget erbjuder också ett antal smarta verktyg för SEO och marknadsföring i sina abonnemang. Med andra ord är detta en utmärkt plattform för dig som vill ha en one-stop-shop i de tidiga stadierna av din webbplats. Här får du också enkla geobaserade verktyg som kan byta språk på din webbplats och tjänst automatiskt.

En av de saker vi särskilt gillar med Webnode är de olika verktyg de erbjuder för att öka din synlighet på nätet. Först kan du bygga en enkel webbplats med deras webbplatsbyggare, och sedan kan du använda de olika verktygen de erbjuder för att optimera SEO på din webbplats. Dessa tillägg är mycket användarvänliga och kräver liten eller ingen förkunskap om SEO och sökmotorer.

Det är också värt att notera att Webnode tillåter både en blogg och en onlinebutik på sin plattform , men är förmodligen inte den bäst lämpade för detta ändamål. Webnode är ett bra nybörjarverktyg, men om du vill lansera en större onlinebutik och avancerad webbplats kommer Wix eller Squarespace förmodligen att vara mer skalbara.

3. Squarespace – Bäst för elegant design

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

Best for nybegynnere

För – och nackdelar
 • plusModerna och eleganta designmallar
 • plusKreativ frihet för design
 • plusInbyggd e-handel
 • minusHög månadskostnad
 • minusBegränsningar i anpassningsmöjligheter

Squarespace är en mycket trevlig plattform för dig som till exempel vill sälja produkter online. Webbplatsbyggaren gör det enkelt att bygga en bra onlinebutik med en tillhörande webbplats och blogg tillgänglig. Detta har gjort Squarespace populärt som en webbplatsbyggare för frilansare och egenföretagare online i flera länder.

Precis som de andra tjänsterna vi har diskuterat erbjuder Squarespace en mängd olika mallar som du kan använda på din webbplats. Squarespace har dock ett mycket högre fokus på elegant design, vilket innebär att det ofta finns fler element tillgängliga i dina mallar och mönster. Detta gör att du kan skapa vackra webbplatser utan behov av bildredigering, kodning eller programmering.

Ett annat populärt användningsområde för Squarespace är professionella skådespelare som behöver bra mallar för sin portfolio. Här kan du enkelt förvandla webbplatser till den perfekta portfolion och på så sätt visa upp de olika produkter och tjänster som du erbjuder.

Vi vill också betona att Squarespace är mycket skalbart eftersom dina webbplatser behöver fler funktioner att använda. Du kan lägga till allt från kontaktformulär, mötesbokningar, nyhetsbrev och olika plugins direkt på din webbplats utan att göra stora förändringar. Med andra ord kan du bygga din egen unika webbplats som uppfyller dina behov.

4. Elementor – Bäst för WordPress

Något vi rekommenderar till nästan alla är WordPress med ett anpassat tema. WordPress är en plattform som gör det möjligt att hantera sin hemsida på ett enkelt sätt, samt att använda olika mallar och plugins för att lägga till funktionalitet efter behov. Det finns otaliga möjligheter att skräddarsy hemsidebyggaren i WordPress, men vi har valt att ta oss an den mycket populära drag and drop-lösningen Elementor.

Vi har också använt ett av de mest populära teman du hittar för WordPress (som är kompatibelt med Elementor), nämligen Astra. Dessa gör det enkelt att dra och släppa din unika design på plats, samtidigt som allt du vill skapa är optimerat för SEO och användarvänlighet. Det bästa är att båda har en gratisversion, vilket gör att du kan bygga din egen webbplats och blogg utan att behöva investera i dyra lösningar.

Du kan dock välja att uppgradera till PRO-versionen av både Elementor och Astra om du vill ha ett större urval av mallar och mer avancerade verktyg. Med denna kombination kan du enkelt skapa webbplatser med alla funktioner på olika sidor inkluderade. Det är också möjligt att implementera ett antal tredjepartsfunktioner som MailChimp, kontaktformulär, sliders, blogg, Google analytics och mycket mer på din webbplats.

Lösningen finns även på norska, vilket innebär att det är ett enkelt verktyg att lära sig utan särskilda förkunskaper. Om du har några frågor under resans gång kan du använda dig av ett enormt forum och en erfaren online-community som gärna hjälper dig att snabbt hitta bra lösningar.

5. Site123 – Bäst för kundservice

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

God for flerspråklige nettsider

För – och nackdelar
 • plusGod språkstøtte
 • plusGratisversjon
 • plusRask hjelp fra kundestøtten
 • plusVeldig enkelt å komme i gang
 • minusBegrenset med med designmuligheter
Bedömning
4.3
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Site123 Recension

Sist men inte minst kan du välja Site123. Det är en mycket enkel hemsidebyggare som låter dig publicera vackra hemsidor, utan onödiga extrafunktioner. Det vi gillar med Site123 är att du kan få hemsidor som ser professionella ut, men kostar en bråkdel av vad andra lösningar kostar.

Här är det viktigt att påpeka att Site123 är bäst för dem som vill ha en enkel webbplats, men inte behöver en onlinebutik. Du kommer inte att hitta många av de nödvändiga funktionerna för onlinebutiker på Site123, men du kommer att hitta ett utmärkt bibliotek med färdiga mallar.

Webbplatsbyggaren är uppbyggd på ett sådant sätt att du konstruerar din webbplats i 3 enkla steg. Här anger du vilken bransch som är mest relevant för dig, vad webbplatsen ska heta och eventuellt innehåll som du vill lägga till på webbplatsen. Så snart du är nöjd med utkastet trycker du på publicera och din webbplats kommer att vara tillgänglig för alla som vill besöka den.

6. Webflow – för dig som är kreativ

Webflow är en unik webbplatsbyggare som kombinerar enkel drag-och-släpp-redigering med kraften i kod. Detta ger designers och utvecklare möjlighet att skapa skräddarsydda, responsiva webbplatser utan att ge avkall på kontroll eller flexibilitet.

Med Webflow kan du enkelt skapa imponerande visuella effekter, animationer och interaktioner för att engagera besökare och sticka ut från konkurrenterna. Plattformen erbjuder ett stort urval av mallar och inbyggda komponenter som ger dig möjlighet att skapa unika och skräddarsydda webbplatser.

7. JIMDO – en lättanvänd hemsidebyggare för småföretag och privatpersoner

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusEnkel och intuitiv webbsidesbyggare
 • plusGratisversion finns tillgänglig.
 • plusMånga tillägg och integrationer
 • minusBegränsad funktionalitet för e-handel
 • minusDesignmallar kan vara begränsade
Bedömning
3.7
star icon star icon star icon star icon
Prøva Jimdo Recension

JIMDO är en enkel och intuitiv hemsidebyggare som gör det möjligt för småföretag och privatpersoner att skapa professionella hemsidor utan att behöva teknisk expertis. Med JIMDO:s dra-och-släpp-redigerare kan användarna enkelt lägga till och redigera element på sin webbplats, samt anpassa designen med hjälp av ett urval av mallar och stilar.

En annan fördel med JIMDO är den inbyggda sökmotoroptimeringen (SEO) som hjälper dina webbplatser att rankas högre i sökmotorresultaten. Detta är särskilt viktigt för småföretag som vill öka sin synlighet och locka fler kunder.

8. Duda – en mobiloptimerad webbplatsbyggare

Duda är en hemsidebyggare som ger dig möjlighet att snabbt och enkelt skapa responsiva och mobiloptimerade hemsidor. Med ett stort urval av professionella mallar och en intuitiv drag-and-drop-editor kan Duda hjälpa dig att skapa en webbplats som ser bra ut på alla enheter.

En av Dudas största styrkor är dess fokus på hastighet och mobiloptimering. Plattformen erbjuder ett antal verktyg och funktioner som hjälper dig att förbättra prestandan och laddningstiden för din webbplats, vilket är viktigt för både användarupplevelsen och sökmotoroptimering (SEO).

9. Weebly – enkelt och intuitivt

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusEnkel webbsidesbyggare
 • plusMånga designmallar
 • plusMöjlighet till e-handel
 • minusBegränsad flexibilitet i designen
 • minusIngen backup-funktion i gratisversionen
Bedömning
4.1
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Weebly Recension

Weebly är en webbplatsbyggare som fokuserar på enkelhet och användarvänlighet, vilket gör det enkelt för nybörjare och småföretag att skapa och underhålla sina egna webbplatser. Weebly erbjuder också e-handelsfunktioner, vilket gör det enkelt för småföretag och privatpersoner att sälja produkter och tjänster direkt från sin webbplats. Med integrerade betalningslösningar och enkel orderhantering är Weebly ett bra val för den som vill starta en webbutik.

En av Weeblys största styrkor är dess fokus på responsiv design. Alla mallar som erbjuds är optimerade för att fungera bra på både datorer och mobila enheter, vilket säkerställer en bra användarupplevelse oavsett enhet.

10. Joomla – kraftfullt och mångsidigt

Joomla är ett CMS-system med öppen källkod som gör det möjligt att bygga kraftfulla och funktionsrika webbplatser. Med ett stort urval av tillägg och anpassningsalternativ erbjuder Joomla en hög grad av flexibilitet och kontroll över webbplatsens utseende och funktionalitet.

En av Joomlas största styrkor är dess modulära struktur och utbyggnadssystem. Det gör det enkelt att lägga till nya funktioner och anpassa webbplatsen efter dina behov, utan att behöva skriva en massa kod. Joomla är också känt för sitt starka användar- och åtkomsthanteringssystem, som ger dig möjlighet att enkelt hantera roller och behörigheter för olika användare och grupper.

Vad bör du tänka på när du väljer en webbplatsbyggare?

Det finns vanligtvis två saker som är avgörande när du lanserar din första webbplats – pris och funktionalitet. Om du inte har en enorm budget och många års erfarenhet av att designa webbplatser kommer en webbplatsbyggare att vara det bästa valet för de allra flesta. Därför har vi tittat närmare på vad du bör leta efter när det gäller funktionalitet och värde innan du väljer den bästa hemsidebyggaren för ditt projekt.

Om du ska skapa en helt ny webbplats behöver du en domän och ett webbhotell. Domänen är den adress som besökare använder för att hitta till din hemsida och webbhotellet är den plats där du lagrar din hemsida. Flera leverantörer av hemsideprogram erbjuder både domän och webbhotell som en del av sin tjänst, vilket innebär att du kan spara drygt tusen kronor per år om du har tur.

Sedan går vi vidare till funktioner som du bör ha tillgängliga i ditt hemsideprogram. Här har vi listat några viktiga frågor som du bör ställa dig innan du gör det slutgiltiga valet av hemsidebyggare.

 • Vill du ha användarvänlighet eller avancerade funktioner?
 • Hur viktigt är det med bra kundservice längs vägen?
 • Kommer du att lansera en onlinebutik eller bara en webbplats/blogg?
 • Hur mycket budget har du att spendera på webbplatsbyggaren?
 • Behöver du kunna lägga till avancerade funktioner på webbplatsen?
 • Kommer webbplatsen att ändras ofta, eller är det en passiv webbplats?
 • Kommer du att ladda upp många bilder och animationer till webbplatsen?

Vad vi letade efter för att hitta den bästa hemsidebyggaren

Många onlinelösningar lovar dig ett verktyg som kan skapa webbplatser på några minuter utan någon erfarenhet. Även om vi kan hålla med om att detta kan vara användbart, har vi fokuserat på en mer holistisk bild i vår bedömning av olika webbplatsbyggare. Vi anser att den lösning som många behöver för att skapa en hemsida baseras på behov, och ett verktyg som är lätt att anpassa är därför viktigare än bara snabb publicering.

Samtidigt vill vi vara transparenta med på vilka grunder vi har bedömt olika verktyg på denna webbplats. Vårt mål är trots allt att göra det så enkelt som möjligt att välja en webbplatsbyggare och därför har vi inkluderat de kriterier som vi har ansett vara viktiga för denna bedömning.

Användarvänlighet

Alla de olika lösningarna för hemsidebyggare som vi har diskuterat i detta test erbjuder en mycket användarvänlig plattform. Här har vi lagt vikt vid att det ska vara enkelt att komma igång och att lösningen ger goda möjligheter att skapa en bra design på din hemsida. De flesta vill ha professionella hemsidor för att attrahera kunder och vi är säkra på att du kommer att uppnå detta genom att använda dessa plattformar.

Kundservice

De flesta av oss kommer att behöva en hemsidebyggare i arbetsplatsens regi, vilket innebär att den kommer att användas under arbetstid. Med det sagt tycker vi att det är nödvändigt att påpeka att möjligheterna till hjälp på de olika tjänsterna ser lite olika ut. Alla har någon form av kundtjänst, men många förlitar sig också på olika lösningar för frågor och svar när man behöver hjälp. Detta inkluderar att webbplatsen använder forum- och ticketsystem, vilket kan innebära att man inte får hjälp inom några minuter. Vi är dock övertygade om att du kommer att få hjälp snabbt ändå och väldigt få kommer att behöva 24/7 support på sina projekt ändå.

Funktioner

Professionella webbplatser innehåller ofta ett urval av funktioner som är nödvändiga för att göra webbplatsen så enkel att använda som möjligt. I alla de hemsidebyggare vi har nämnt har du möjlighet att lägga till olika funktioner som frågor och svar, kontaktformulär och element för professionella hemsidor. Detta ger goda möjligheter att lägga till tjänster samt anpassa webbplatsen i takt med att den växer i storlek och besök.

Av de olika hemsidebyggarna var det Wix som presenterade den mest skalbara lösningen både vad gäller pris och antal sidor man kan välja mellan. Hemsidebyggaren gör det också möjligt att anpassa en hemsida för e-post och e-handel för den som vill sälja produkter på hemsidan.

Val av mallar

När du ska välja hemsideverktyg är det viktigt att du har ett bra urval av mallar att välja mellan. Antalet tillgängliga mallar på olika sidor avgör hur snabbt och enkelt du kan producera din egen webbplats. Vi rekommenderar att du väljer mallar som är kompatibla med olika plugins som Google analytics och optimerade för SEO så att webbplatsen enkelt kan optimeras för mobila och andra enheter.

Även om alla plattformar som vi har recenserat på den här sidan erbjuder ett bra urval av mallar, är det ingen tvekan om att WordPress är den plattform som har det största urvalet inkluderat. Här kan du välja mellan hundratals gratis mallar, men du kan också välja att köpa tillägg som ger dig bättre möjligheter att anpassa och ändra innehållet efter dina behov.

Slutsats

När du ska skapa din första hemsida finns det inte mycket som är enklare att använda än en drag and drop-lösning. Här finns ett antal gratis hemsidebyggare, men antalet sidor och produkter på hemsidan varierar kraftigt. Vi har tittat närmare på vad vi tycker är bäst för dig som vill lansera din hemsida, bland annat möjligheten att anpassa innehåll och hemsidan för att passa olika behov.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Få svar på vanliga frågor om hemsideprogram

Vad är en hemsideprogram?

En hemsideprogram är en programvara som gör det möjligt att designa och publicera webbplatser utan att behöva lära sig kodning. Det är ett enkelt sätt att skapa en webbplats för nybörjare eller för dem som vill spara tid och pengar.

Vilka är fördelarna med att använda hemsideprogram?

Fördelarna med att använda hemsideprogram är användarvänlighet, kostnadseffektivitet och anpassade designmallar som ger ett snabbt och enkelt sätt att skapa professionella webbplatser.

Vilken hemsideprogram ska jag välja?

Det finns många hemsidebyggare att välja mellan, och det är viktigt att välja en som passar dig och dina behov. De mest populära är Wix, Webnode och Squarespace.

Vilken hemsideprogram är bäst för att skapa en onlinebutik?

Wix rekommenderas för att skapa en onlinebutik eftersom det är specialiserat för e-handel och erbjuder en mängd olika funktioner och integrationer som hjälper dig att hantera och utveckla din onlinebutik.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments