Hemsida

Vad gör en Social Media Manager?

post image

Funderar du på att utbilda dig till Social Media Manager?

Då ska du först läsa det här inlägget.

Det finns flera saker att tänka på innan du väljer utbildning. Till att börja med bör du givetvis ha god förståelse för vad en Social Media Manager gör. Det vill säga, vilka arbetsuppgifter och ansvarsområden som kan komma i fråga.

Du bör även bilda dig en uppfattning om hur pass svårt det är att få jobb som utbildad Social Media Manager. Men även löneutveckling och ingångslöner som du kan räkna med som Social Media Manager.

Jag rekommenderar även att du tar en praktisk utbildning i digital marknadsföring som ger dig verklig kunskap. Det finns massvis av utbildningar marknadsföring som inte håller måttet.

Den bästa distanskursen i Sverige för social media managers tillhandahålls av Nordboost.

Med andra ord läs på om yrket och vad du behöver lära dig innan du bestämmer dig för att jobba med social media marketing.

I det här inlägget går jag igenom allt du behöver veta för att fatta välgrundade beslut och vad du kan göra för att skaffa dig en bra utbildning som ger dig de kunskaper du behöver för att briljera som Social Media Manager!

Typiska arbetsuppgifter och ansvarsområden

Ikoner för sociala medier

Vad gör den som är ansvarig och vilka arbetsuppgifter har man som Social Media Manager? Det är lätt att tro att den som är ansvarig för marknadsföring inom Sociala Media är en person som gillar att synas och kommunicera.

Du kanske föreställer dig en influencer som är ansvarig för den här typen av marknadsföring? I själva verket är arbetsuppgifterna för Social Media managers väsentligt annorlunda från privatpersoner och influencers som förekommer i Sociala Medier.

Som Manager för sociala media förväntas du jobba mer strategiskt. Det handlar vanligen om att ta fram strategier och marknadsföringsplaner som syftar till att skapa synergier mellan olika marknadsföringskanaler och olika kanaler inom sociala medier.

Förutom att definiera marknadsföringsmål (KPI:er men även kvalitativa mål) och kommunikationsfrågor handlar yrket till stor del att planera och genomföra olika typer av innehållsmarknadsföring. Det kan handla om att koordinera exempelvis inlägg på sociala medier med andra marknadsföringsaktiviteter på företaget såsom kommersiella kalendrar och ge stöd i sociala medier för tillfälliga kampanjer eller produktlanseringar.

Men en stor del av jobbet kan även vara att jobba mot mer långsiktiga kommunikationsmål. Där marknadsföringen kan bestå i ren “brand building” såväl som aktiviter för att bygga upp intressenter (exempelvis, följare, läsare, nyhetsbrevsprenumeranter) som på mer lång sikt kan konverteras till exempelvis kunder och skapa värde för företaget.

Som Social Media Manager kan du även jobba med olika typer av partners. Det kan vara influencers men även företag som du vill förknippas med. I många fall behövs partners för att få stor spridning eller för att dela budskap (inlägg, videos, bilder, erbjudanden etc.)

Social Media Manager Utbildning och kurser

Kvinna som lär sig med hörlurar

För att jobba som social media manager bör du utbilda dig. Vanligen krävs tekniska kunskaper i digital marknadsföring inom exempelvis: Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter och Youtube.

Tekniska kunskaper tillgodogör man sig på bästa vi via experter och kurser som är framtagna av experter. Alternativt praktisk erfarenhet. Via exempelvis större lärosäten och YH-utbildningar får man i regel inte särskilt tekniska kunskaper.

Vill du lära dig marknadsföring på en mer teknisk nivå, exempelvis för att nå ut med marknadsföring via Facebook eller Instagram? Då rekommenderar jag att du tar en bra distanskurs på området.

Du får bättre kunskaper än du någonsin kan få via ett mer formellt lärosäte, dessutom spar du tid och pengar.

Bästa utbildning i digital marknadsföring på distans är via Nordboost.

Förutom att du tillgodogör dig specialistkunskaper på det område du väljer att utbilda dig inom, erhåller du dessutom certifikat efter avslutad utbildning. Nordboost har extremt hög kvalitet på sina kurser och ger dessutom kunskaper som arbetsgivare faktiskt värdesätter.

Vad har en Social Media Manager i lön?

Lönestatistiken för Social Media Manager är inte så tillförlitlig. Det beror på att definitionen av vad en social manager faktiskt gör kan variera.

Dessutom, används flera olika titlar som i många fall är mer eller mindre synonyma med “Manager för Sociala Media”. Titlar som kan förekomma är exempelvis: “Social Media Specialist”, “Marknadskommunikatör inom sociala medier”, “Webbkommunikatör” eller “Content manager”.

Men uppskattningsvis och med hjälp av befintliga källor (Unionen, SCB) kan du förvänta dig en lön på 30 000 – 45 000 per månad.

Som ingångslön bör du räkna med en lön i det lägre spannet. Social Media Manager kan även vara en bra erfarenhet för att i ett senare skede jobba med mer strategisk digital marknadsföring istället för att enbart arbeta med sociala medier och på så vis tjäna mer.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments