Hemsida

Nybörjarguide till att annonsera på Facebook

post image

Facebook är idag den största kanalen i Sverige inom marknadsföring i sociala medier. Enbart i Sverige används Facebook av uppskattningsvis 8 av 10 svenskar och 58% av svenskarna använder facebook dagligen (Svenskarna och internet).

Facebook är enormt kraftfull kanal inom både betald annonsering så väl som gratis profilering i exempelvis nyhetsflöden.

För den som vill marknadsföra sig via Facebook kommer dessutom tillgången till en rad andra tjänster mer eller mindre på köpet.

Facebook äger nämligen även Instagram som är den näst största marknadsföringskanalen i Sociala medier i Sverige. Facebook äger även Whatsapp sedan 2014 men kanske ännu viktigare, Facebook messenger som numera används av 8 av 10 svenskar.

Det finns även en rad andra kringtjänster som ger annonsörer på Facebook ytterligare fördelar och möjligheter.

Hit hör exempelvis Facebook Butiker (Facebook Shops) som gör det möjligt för annonsörer att sälja produkter direkt på Facebook. (Jag rekommenderar dock de allra flesta e-handlare att skapa en extern webbutik som de integrerar med Facebook. Men i vissa, undantagsfall kan det vara fördelaktigt att använda Facebook butiker enbart för att komma igång.)

Det är inte svårt att begripa att Facebook utgör en viktig livlina för många företag och e-handlare i Sverige. Syns man inte, så finns man inte. Genoma att skapa och rikta annonser på Facebook kan driva viktiga strategiska marknadsföringsmål som kommer att få dina produkter och tjänster att skjuta i höjden.

Klarar jag av att skapa sponsrade inlägg helt själv?

Många företag som vill synas på internet väljer att anlita kostsamma byråer och konsulter för att exempelvis skapa kampanjer och annonser på Facebook.

Det är inte bara dyrt det är i många fall dessutom en dålig idé.

Facebook är skapat för att även småföretagare och startups ska kunna klara av att använda annonseringsverktyget.

Du kan enkelt på egen hand skapa olika typer av sponsrade inlägg på facebook och rikta dessa mot din målgrupp.

Ett tips är även att ta praktisk distanskurs eller utbildning i digital marknadsföring. Du kan då komma igång med exempelvis Facebook och annonsering på Instagram snabbt och göra rätt från början. Tro mig, du kommer att spara tid och pengar med en bra distanskurs!

Men det finns en hel del saker du kan göra på egen hand utan utbildning. För att komma igång bör du börja med en företagssida på Facebook. Där kan du presentera ditt företag med exempelvis bilder, kontaktuppgifter och information om era tjänster. För annonsering på Facebook krävs även att du skapar ett företagskonto via Facebook Business Manager.

Här nedan går jag igenom de steg du måste ta för att på egen hand genomföra betald marknadsföring eller så kallade sponsrade inlägg via Facebook.

Hur man gör för att annonsera på Facebook

Trots att det krävs att du har ett privat Facebookkontot registrerat måste du alltså även skapa en företagssida innan du kan skapa din första annonseringskampanj. Din företagssida är precis som din privata Facebookprofil en sida som är dedikerad för ditt företag. Din privata Facebookprofil är alltså kopplad till din företagsprofil. Facebook förstår att det är du som är ägare av företagssidan, däremot går det inte att se detta för övriga Facebookanvändare.

När du har satt upp din företagssida kan du direkt komma åt annonseringsverktyget i Facebook (Ads Manager). Men jag rekommenderar att du istället skapar ett företagskonto i Business Manager. Det är nämligen via Business Manager du har möjlighet att hantera dina inlägg och annonser, följa upp statistik och utfall och kontrollera din budget.

Du bör även installera en Facebook Pixel på din webbplats. Pixeln hämtar du i Business Manager där du även finner instruktioner för hur du ska installera Pixeln på sin webbplats. En pixel är alltså en kod som gör att Facebook kan spåra vilka som går till din webbplats, vad de gör och om de köper något. Pixeln gör att du kan be Facebook om olika typer av trafik (personer som kommer från Facebook). Pixeln innebär även att du kan följa upp och förstå vilka som gått till din webbplats (kön, ålder, etc.) men även vad de gör på din webbplats.

Många e-handelsplattformar och hemsidebyggare såsom exempelvis Wix och Shopify är integrerade med Facebook och det är de både enkelt och snabbt att installera pixeln för att komma igång.

En pixel kan även användas på din webbplats för att rikta annonser eller kampanjer till dem som besökt din webbplats. Tänk exempelvis att du driver en webbutik och vill nå fram till personer som besökt din webbutik men inte köpt något.

Eftersom att du har installerat en Facebook pixel på din webbplats så vet Facebook vilka dessa personer är (förutsatt att de använder Facebook, vilket 80% av all svenskar gör). Du kan då skapa annonser på Facebook som riktas till enbart dessa personer som redan varit i din webbutik.

Steg 1. Välj mål för din kampanj

En fördel med Facebook är att du får precis det du ber om. När du sätter upp din första kampanj kan du alltså välja på olika typer av marknadsföringsmål som du vill att din annonsering ska uppnå. För att ställa in målsättningen för din kampanj måste du gå till Facebook Ads Manager och välja “Kampanjer”.

Det finns totalt 11 olika typer av mål att välja för en kampanj.

Kampanjer med målsättning att skapa medvetenhet:

  • Varumärkesmedvetenhet: Visa dina annonser för personer i din målgrupp med hög sannolikhet att komma ihåg dem.
  • Räckvidd: Visa dina annonser för så många som möjligt på en avgränsad marknad.

Kampanjer med målsättning att få personer i din målgrupp att “överväga” ditt erbjudande:

  • Trafik: Driv personer till exempelvis en webbplats, app, Facebook-evenemang eller en Messenger-konversation.
  • Interaktion: Få fler “likes”, evenemangssvar, reaktioner på inlägg, kommentarer eller delningar.
  • Appinstallationer: Visa din annons för personer som sannolikt kommer att ladda ned och interagera med din app.
  • Videovisningar: Visa videoannonser för personer i din målgrupp
  • Leadgenerering: Få leads
  • Meddelanden: Skapa förutsättningar för att personer i din målgrupp ska kontakta dig via Messenger. (Det här kampanjmålet kan enbart användas på vissa marknader, varav Sverige inte i nuläget tillåter kampanjer för att få kontakt med personer.)

Kampanjer med konverteringsmål

  • Konvertering: Visa dina annonser för personer som sannolikt kommer att konvertera (köpa dina produkter och tjänster.)
  • Katalogförsäljning: Visa annonser med varor från din produktkatalog för personer som med hög sannolikhet kommer att köpa dem.
  • Butikstrafik: Visa din annons för personer som med störst sannolikhet kommer att besöka dina fysiska butiker när de är i närheten.

Som nybörjare fokuserar man gärna på försäljning och rena konverteringsmål men man märker snart att även andra mål kan vara effektiva. Du betalar nämligen mer för att få konverteringar (som Facebook mäter) och som då prissätts per antal konverteringar medan du mål som syftar till att skapa märkesmedvetenhet prissätts för antal visningar som uppnås.

Här nedan väljer jag att skapa en kampanj med målet att få ökad “trafik”.

Steg 2. Namnge kampanjen

I nästa steg ska du namnge din kampanj. Det är vanligt att man experimenterar med olika kampanjer parallellt för att jag snabbt ska veta vad det här för kampanj så döper jag den till “Kampanj för ökad trafik: Version 1”.

Här kan du även göra ett så kallat “split test” där du kör olika versioner av din kampanj genom att ändra någon variabel. På så vis kan du alltså följa upp och se vilken kampanj som är mest effektiv.

Det här är typiskt något som en konsult eller marknadsbyrå tar betalt för att föra men som du lika gärna kan göra helt på egen hand.

För att komma igång med din första kampanj, rekommenderar jag emellertid att du avvaktar med A-B test tills du har testat en vanlig annonskampanj.

Steg 3. Ställ in budgeten för din kampanj

En fördel med att lära sig hur man annonserar med Facebook är att du får full kontroll över kostnader och utfall.

När du skapar en ny kampanj kan du alltså välja att sätta en budget för att undvika att kostnaderna springer iväg.

Börja med en liten budget i rent utbildningssyfte. Du kommer märka att dina annonser och precession successivt blir bättre. Av den anledningen kan det vara klokt att till en början inte investera för mycket i dina kampanjer.

I det här exemplet väljer jag att sätta en “daglig budget”. Det innebär att jag förklarar för Facebooks algoritmer att jag inte vill betala mer än 100kr per dag för min kampanj.

Det går även att välja “livstid” vilket innebär att du sätter en total budget för hela kampanjen. När kostnaden för din kampanj har nåtts slutar Facebook att visa dina annonser.

Steg 4. Specificera och rikta din kampanj

Beroende på vilken typ av kampanjmål du valt för din kampanj kan du få lite olika valmöjligheter här. I mitt exempel där jag håller på att genomföra en kampanj med målsättningen att få ökad “trafik” behöver jag förtydliga var jag vill ha ökad trafik?

Facebook ger mig här 4 olika alternativ. För enkelhetens skull väljer jag “webbplats”. Jag vill att personer som ser min annons på Facebook ska gå till min webbplats.

Steg 5. Skapa målgrupp

För att du ska nå framgång med din marknadsföring behöver du rikta sina kampanjer till en specifik målgrupp. Du vill ju inte betala för exempelvis visningar av dina annonser för personer som med stor sannolikhet inte har intresse att köpa dina produkter eller tjänster.

Ett vanligt problem till en början är att du inte vet så mycket om din målgrupp.

Fördelen med Facebook är att du får mycket information om vilka personer som exempelvis går till din webbplats eller utför andra handlingar som är spår- och mätbara.

Oavsett hur mycket eller lite som du vet om din målgrupp så kan du helt säkert göra vissa avgränsningar.

I mitt exempel vet jag inte så mycket om min målgrupp och väljer därför att nå ut till en stor vidd av människor. Eftersom att jag enbart säljer på den svenska marknaden väljer jag att avgränsa land till “Sverige”. Ålder 18-65+ alla kön och alla språk.

Eftersom att jag i det här exemplet vill nå fram till personer som är intresserade av mina produkter som har med friluftsliv att göra så väljer jag “Utomhusaktiviteter” under “detaljerad målgrupp.

Övriga alternativ så som “Placering” och “Optimering och leverans” behåller jag i det här läget oförändrade, så som de är.

Automatiska placeringar innebär exempelvis att Facebook på egen hand väljer var mina annonser ska placeras i olika flöden för att ge bäst effekt. Det är vanligen det bästa alternativet för nybörjare.

Steg 6. Skapa annons, välj format och annonsinnehåll

Vi är nu nästan färdiga med vår kampanj men måste nu hel enkelt skapa själva annonsen. Det vill säga, det som vi vill visa för personer som vi vill nå fram till i vår målgrupp.

Olika annonser påverkar på olika vis och av den anledningen vill man vanligen testa några olika annonser innan man hittar en annons som fungerar riktigt bra för att nå ens mål.

I mitt exempel vill jag driva trafik till min webbplats. Av den anledningen vill jag skapa en annons som skapar intresse. Jag vill att personer som läser annonsen ska känna att de vill läsa mer eller få något genom att gå till min webbplats.

Först måste jag välja format på annonsen. Det finns tre alternativ att välja på: Bild eller video, Karusell (2 eller fler bläddringsbara bilder) och Samling (grupp av objekt som visas i ett helskärmsläge).

Jag väljer här en bild för enkelhetens skull. Med bilder kan man förmedla känslor och skapa intresse men man bör även lägga in text över bilden så att man kan skriva något som får personer att vilja läsa mer.

För att skapa en bild med text brukar jag använda Canva. Det är enkelt att använda och dessutom kan man använda flera funktioner helt gratis. Läs hela mitt inlägg om Canva här.

  • Under primärtext anger jag ca. 1-2 meningar för att väcka ett intresse.
  • Rubriken får vara max 40 tecken så här gäller det att med ett par ord förklara vad personer får om de går till min webbplats.
  • Beskrivning kan man välja att hoppa över eftersom om det är så att man inte vill ha för mycket text. I annars fall kan skriv max 1-2 meningar som får personen i fråga att vidta önskvärd handling.
  • Webbplatslänk URL: Lägg in länken till din webbplats som du vill driva trafik till.

Nu är det i princip bara att publicera annonsen. Du kan lägga in en “Call to action” exempelvis en knapp som säger “läs mer” för att få fler att gå till din webbplats.

Innan du publicerar ska du välja att slå på “förhandsgranskning”. Syftet med det är att att se hur din annons kan se ut i olika format och nyhetsflöden. Tycker du att det ser konstigt ut så får du ändra i annonsen och möjligen justera din bild i Canva för att det ska se snyggt ut.

Svårare än så här är det inte. När du väl hittat kampanjer som du ser ger önskvärda resultat kan du låta dinan annonser rulla löpande.

Lycka till!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments