Webbhotell

Är One.com webbhotell bra? Omdöme om One

post image

One.com är ytterligare ett hosting bolag som funnits på marknaden väldigt länge. Bolaget grundades i Danmark redan 2002. Idag anses företaget vara ett av Europas största hosting-företag med nära 300 anställda.

Efter snart 20 år på marknaden är One.com numera verksamma i 150 länder och erbjuder servicelösningar på ett flertal språk, därav svenska. 

Enligt bolaget själva har de en kundbas som uppgår till mer än 1,5 miljoner användare. Förutom webbhotell tillhandahåller bolaget även tjänster för webbmail och domänregistrering. De har även tjänster för den som vill sätta upp en egen webbutik och ett hemsideprogram med användarvänlig “drag-och-släpp” editerare.

Men tillhandahåller bolaget bra tjänster och i sådana fall för vem?

I det här inlägget försöker jag ge en objektiv bild av huruvida One.com är ett bra bolag att satsa på för den som vill skaffa ett webbhotell. Jag recenserar även bolagets övriga tjänster, såsom deras support, ehandelsplattorm och mail utifrån pris och värde för dig som kund.

Om tjänsteutbudet

One.com har ett heltäckande utbud av tjänster för den som vill starta en hemsida, blogg eller webbshop. Sammanfattningsvis är One ett intressant alternativ för framförallt oerfarna webmasters.

Priserna som erbjuds för webbhotellen är marknadsmässigt låga. Frågan är alltså om du även får en bra kvalitetstjänst för pengarna?

Sammanfattningsvis anser jag att du får vad du betalar för. Enligt mig är det här inte leverantör som satsar på kvalitet.

Om One’s Webbhotell med SSL

Det finns två tjänstepaket att välja på: “Starter” är uppenbarligen en nybörjarlösning och riktar sig till den som vill sätta upp en mindre webbplats. Söker du däremot efter ett webbhotell för en mer avancerad webbplats (med mycket data, media, filer och websidor) då ska man välja “Professionell Plus”.

Det finns flera saker som gör att jag är positiv till deras Plus-hostingtjänster. Jag har noterat att flertalet leverantörer i den här branschen har 3 paket varav det billigaste tjänstepaketet endast är till för att locka till sig kunder.

Medvetet har man begränsat funktionalitet som är mer eller mindre nödvändig för att sätta upp en webbplats. På så vis leder man in kunden till det dyrare, mitten-paketet. 

I One.coms fall finns det endast två paket att välja av. Det billigare, Starter ligger på 2,45$/månad men även det dyrare paketet är förvånansvärt prisvärt (3,49$/mån).

Det mer avancerade paketet “Professionell”. Ger dig i huvudsak mer utrymme. Du kan alltså lagra mer data på webbhotellets servers.

I övrigt får du alltså möjlighet att konstruera flera webbplatser som du huserar på samma webbhotell (utan extra kostnader). Med “Professionell” får du även bättre laddtider (4 x CPU). Det kommer även en del extratjänster på köpet, såsom automatisk backup-funktion och utökad säkerhet (SSH-åtkomst).

Priser och tillkommande kostnader

Båda hosting-paket kommer med SSL vilket annars kan vara en dold kostnad som inte visar sig förrän man har registrerat sig som kund.

Kostnad för domän tillkommer dock men priserna för att registrera domän med one.com är marknadsmässiga.

En nackdel med Starter-paketet är att du endast kan ha en WordPress-hemsida installerad. En hemsida räcker dock för de flesta nybörjare. (Det finns även en del nackdelar med att lägga flera sajter på ett och samma konto. Exempelvis får dina webbplatser då samma IP).

Webhotell one har även en del tilläggstjänster elle s.k. Merförsäljningstjänster som de erbjuder sina nya kunder. Exempelvis tar de betalt för ett optimeringsverktyg för SEO, “MarketGoo Start”. (4,5$/månad) och ett säkerhetsverktyg som de kallar för “SiteLock” (1,69/mån). Alla dessa tjänster är försök att tjäna extra på dig som kund. Mitt råd är att inte köpa till någon av dessa tilläggstjänster.

One erbjuder endast 15 dagars återbetalningsgaranti (vilket jag tror är mer eller mindre lagstadgat enligt konsumentköplagen). Flera av de webbhotell som jag recenserat (i lågprissegmentet) har en prisgaranti på 30-45 dagar.

Webbshop och Hemsideprogram

Det kanske är för att jag har recenserat och testat mång system men för mig är det självklart att man inte ska bygga sin webbshop med One-com. Vill du bygga en webbutik, då kan du möjligen överväga att använda One.coms webbhotell för att sedan låta installera ett CMS (förslagsvis WordPress).

Därefter kan du installera ett tillägg som ger dig möjlighet att sälja varor på nätet. Ett tillägg som är gratis att använda (plattformen kan installeras gratis men kostnader för funktioner tillkommer) är WooCommerce.

Det finns även andra plattformar att välja på som enligt mig är mycket bättre One’s.

Hemsideprogrammet däremot känns rätt bra. Precis som flera andra moderna verktyg på marknaden har One.com utvecklat ett program med fokus på enkelhet.

Tjänsten kommer med ca. 150 olika designmallar som du kan välja på och det är logiskt och enkelt att förstå hur man ändrar i mallarna.

Innan du bestämmer dig, tycker jag att du ska läsa mina rekommendationer avseende bästa hemsidebyggare. 

För vem rekommenderar jag att använda den här tjänsten?

Det här kan vara ett alternativ för den som söker ett webbhotell som är hyfsat billigt.

Jag anser dock att det finns många bra  alternativ att välja på i samma prisklass. Om det är så att du letar efter ett billigt webbhotell så ska du säkerställa att det inte förekommer dolda kosnader.

Många av de billigare hostingtjänsterna å marknaden är heller inte särskil bra. 

Här kan du läsa mina rekommendationer och vad du ska tänka på för att hitta ett bra webbhotell som passar dina behov.

Är du ute efter att sälja produkter på nätet? Läs då mina rekommendationer här.

Istället för att använda One’s egna hemsideprogram kan du även installera fristående hemsideprogram i efterhand.

Det finns flera program som är bra och som dessutom går att använda gratis.

Om du använder exempelvis WordPress, då kan du med fördel hämta och installera tillägg som är framtagna för att du ska kunna designa din webbplats med drag-and-drop.

Denna typ av program gör att du kan bygga din hemsida med hjälp av alla tänkbara mallar och estetiska funktioner. Några av de mest populära tjänsterna på marknaden är exempelvis Beaver Builder och Elementor.

Det finns även hemsidebyggare där du har allt på ett och samma ställe. Några av de mer populära systemen går dessutom att använda gratis (med vissa begränsningar). Läs mer här vilka hemsidebyggare som är bäst.

Sammanfattning

  • One.com är ett stort bolag som tillhandahåller webbhotell och relaterade tjänster. Utöver webbhotelstjänsterna, erbjuder One lösningar såsom hemsidebyggare, webmail och en plattform för den som vill bygga en webshop.
  • Webbhotellstjänsterna är paketerade i två tjänstepaket: “Starter” och “Professionell”. Båda paketen riktar sig till kunder i lågprissegmentet. Priserna ligger på 2,45$ respektive 3,47$ per månad.
  • Jag anser att “Starter-paketet” endast bör användas för enkla och små webbplatser.
    Det finns dock många alternativ på marknaden och det kan vara klokt att jämföra ett par olika alternativ innan man bestämmer sig.
  • Bolaget One.com tillhandahåller även tjänster för domänregistrering till marknadsmässiga priser.
  • One har dessutom en webbshop som jag till skillnad från deras webbhotell. Läs även mitt inlägg om hur du hittar en bra plattform för ditt ändamål här.
  • One.com har ett hemsideprogram som är på en acceptabel nivå. Hemsideprogrammet kommer med ett stort utbud av mallar och är enkelt att använda. Här kan du läsa mer om de bästa hemsidebyggarna på marknaden.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments