Mitt omdöme av Miss Hosting: För- och nackdelar

Miss Hosting ägs av moderbolaget Miss Group. Miss Hosting är verksamma på framförallt den Europeiska marknaden med ett starkt fäste i framförallt Skandinavien.

Bolaget har dock expanderat kraftigt de senaste åren och är idag verksamma även i exempelvis USA, Indien och Sydamerika (Argentina).

Miss Hosting är ett bolag som tillhandahåller webbhotell och kringliggande tjänster med allt från Dedikerade servrar, registrering och auktionering av domän, VPS, Hemsidebyggare, till SSL-certifikat och Webbsäkerhet.

Bolaget fokuserar främst på kunder inom lågprissegmentet. Precis som konkurrerande hostingföretag i lågprissegmentet försöker Misshosting vinna kunder genom att locka med de lägsta priserna på marknaden.

Självfallet vill de inte själva profilera sig som ett lågprisbolag men enligt min mening är Miss Hosting i allra högsta grad ett bolag som tillhandahåller ett utbud av tjänster som kan beskrivas som mediokra men till aggressiva priser.

Är det här ett bra bolag att satsa på?

Låt oss ta en titt på deras erbjudande i mitt omdöme, så får du konkludera på egen hand om tjänsterna är något för dig eller ej. Jag vill också tillägga att det här är mina åsikter och tankar allt jag skriver är inte fakta utan mina reflektioner och rekommendationer.

Är tjänsteutbudet av låg kvalitet?

Webbhotell är naturligtvis den främsta produkten som bolaget marknadsför. Med webbhotell kommer även alla tänkbara kringtjänster såsom SSL, WordPressinstallation (ett-klicks), backups, hantering av domän, filer och e-mail etc.

Tjänsteutbudet är inte unikt på något vis. Det du behöver fundera på är därför pris och kvalitet. Vad har du för budget och vad är det för typ av webbplats som du vill husera på ett webbhotell?

Det är min bestämda uppfattning att det här bolagets tjänster i första hand är för den som vill göra en mindre och enklare webbplats.

Men även om du endast avser skapa en liten blogg eller hemsida så tycker jag att du först ska jämföra vad du får för motsvarande pris hos andra webbhotell i lågprissegmentet.

Varför det? Jo, så här resonerar jag:

Misshosting har tre tjänstepaket som vid en första anblick förefalla riktigt billiga. Det enklaste, nybörjarpaketet, “Basic” som riktar sig till den som endast vill ha ett webbhotell för 1 hemsida kostar 9kr/mån.

Endast 9 kr/mån är nästan för billigt för att vara sant!

Det beror på att det inte är riktigt sant. När jag började skriva det här inlägget blev jag ännu mer skeptisk när jag såg att det kostar mer (22kr/mån) om man bestämmer sig för att använda paketet under 24 månader istället för 12 månader. (Helt ologiskt varför skulle det kosta mer om man vill binda upp sig på längre tid. Det borde ju vara tvärtom.)

Så vad är haken?

Enligt min mening marknadsförs de olika tjänstepaketen utifrån rätt oklara tekniska specifikationer. Du får “obegränsat med trafik per månad” vilket jag anser är en luddig formulering.

När du väljer webbhotell vill du välja en tjänst som säkerställer snabba laddtider.

Precis som när du checkar in på ett hotell så vill du ha ett stort sovrum och gärna en bred säng för dig själv.

När du väljer webbhotell vill du på samma vis undvika att servrarna är överbelagda med för många webbplatser som delar på servern där din webbplats huseras. Genom att välja ett webbhotell som inte är överfullt med andra webbplatser, gör att din webbplats kommer att ladda snabbare.

Att prata om “obegränsad trafik” är ett simpelt säljknep.

Det finns (mig veterligen) inget webbhotell som ger dig “begränsad” trafik per månad. Däremot finns det flera hostingtjänster som är dåliga och gör att din webbplats laddar långsamt.

När din webbplats laddar långsamt förlorar du din trafik. Studier som utförts av google visar på att webbplatser som laddar långsamt förlorar stora delar av sina besökare.

Exempelvis kan nämnas att 53% av besökare till en webbplats valde att lämna sajten om det tog mer än 3 sekunder för en webbsida att ladda. (Studien utfördes förvisso på mobila besökare men ger en bra indikation på hur viktigt det är att din webbplats laddar snabbt.)

Laddtiden för dina webbsidor är också en faktor som påverkar hur Google rankar din webbsida (och webbplats) i Googles sökmotor. Enkelt förklarat “straffar” google långsamt laddande webbsidor.

“Performance is about retaining users”

– Jeremy Wagner, WebFundamentals

Har du en webbplats med mest text, utan stora tunga filer, bilder, media och funktioner då kan det gott och väl räcka med ett billigt webbhotell.

Du bör även ställa dig frågan – Hur många dagliga besökare kommer jag kunna att attrahera till min webbplats?

Om du räknar med att ha flera personer samtidigt på din webbplats då bör du från början välja ett webbhotell som ger dig bra förutsättningar för att hantera mycket trafik.

“Obegränsad trafik” är som jag ser det ren nonsens och hjälper ingen att göra ett bra val av webbhotell.

Begränsningar även för den som använder WordPress

Du bör göra en seriös kostnadskalkyl innan du bestämmer dig för att beställa tjänstepaketet “Basic”. Tjänsten marknadsförs till priset 9 kr men som jag var inne på tidigare är det “för bra för att vara sant”.

Du får exempelvis endast möjlighet att använda Misshostings “Sitebuilder” för 3 sidor. Jag har knappt aldrig sett en webbplats som består av endast 3 sidor.

Det är alltså en stor risk att Basic-paketet inte täcker dina behov.

Om du dessutom räknar med att domännamn inte ingår i “Basic”. Då tvingas du mer eller mindre att välja paketet “Professional”.
Så här resonerar jag:

Om vi låtsas att du vill registrera dig för Basic eftersom att du inte har behov av Miss hostings SiteBuilder. Du väljer helt enkelt att strunta i att använda sitebuildern och endast redigera din webbsidor med ditt CMS (exempelvis WordPress).

WordPress är faktiskt ett fullgott alternativ om du ska skriva en liten blogg. (Liten eftersom att du behöver en bättre tjänst än “Basic” för en stor blogg).

I detta fall kommer du undan med 9 kr + pris för domän. (Priset för domän är 109 kr per år hos Miss Hosting). Alltså blir det per automatik mer ekonomiskt att hoppa på tjänstepaketet “professional” för 19 kr/mån, eftersom att domän då ingår).

Så nu är helt plötsligt webhotellet nästan dubbelt så dyrt som vi hade räknat med. Inte nog med det, det första året är ett rabatterat pris. Om du bestämmer dig för att skriva en blogg eller liknande då är det med stor sannolikhet så att du kommer att vilja behålla din webbplats på internet även efter ett år. År 2 kommer dock “Professional” att kosta hela 89kr/mån.

Från att ha kostat 9 kr/mån kommer du alltså att betala 89kr/mån för en tjänst som jag åtminstone klassar som en lågkvalitetstjänst.

Det går förstås att byta webbhotell i efterhand men det är ganska bökigt. Jag har faktiskt själv köpt dåliga webbhotellstjänster vid ett par tillfällen tidigare men låtit förnya i flera år i rad av ren slöhet.

Mitt råd är att göra ett bra val från början.

Antingen går du upp en prisklass och väljer ett webbhotell som är något dyrare men bra (exempelvis, Templ eller SiteGround) eller så väljer du ett billigt webbhotell som faktiskt är billigt med allt du behöver inräknat.

Läs min WordPress-guide här där jag beskriver hur du sätter upp en webbplats med SiteGround (Bättre i pris, säkerhet, snabbhet, kvalitet etc. än någon jämförbar svensk tjänst.) 

Jag vill även tillägga att priset 19kr/mån endast gäller om du direkt hoppar på paketet “professional”.

Många väljer ju “Basic” utan att reflektera mer över det eftersom att tjänsten är så billig. När de efter någon månad kommer på att de har behov av det dyrare paketet, då gäller inte rabatten längre. Istället måste de direkt betala det högre priset (89kr/mån!!!)

Nu har jag spytt tillräckligt med galla över Misshostings tjänster, men finns det något som är bra?

Bra Cpanel och Webmail värd namnet

Du kan helt säkert registrera dig som kund och bli nöjd med Miss Hosting. Möjligen är jag djävulens advokat här för att jag är så pass nördigt insatt och skriver den här bloggen.

En annan anledning är att jag har sett andra omdömen som skriver att Miss H’s tjänster är de bästa på marknaden.

Det är helt enkelt inte sant. Men det finns bra saker som jag ska försöka lyfta här. För det första är tjänsten modern. Du får ett snyggt gränssnitt, och en tjänst som är lätt att förstå. Jag tycker även att de har en bra Cpanel.

Cpanel är alltså en adminpanel där du har möjlighet att ställa in olika saker för din webbplats. I princip alla webbhotell som jag skriver om har en Cpanel. Men vissa är sämre än andra. Med Misshostings Cpanel begriper man intuitivt vad man ska göra för att ställa in SSL, peka domän, fixa med backup etc.

Alla paket (även “Basic”) kommer även med bra funktionalitet för webmail. Du får bra utrymme och kan skicka iväg hundratals mail per timme. Det är tjänst som vissa i för sig inte har behov av men för de som vet med sig att de kommer att använda webmail hos sin host är detta av stort värde.

Det är även schyst att SSL är inbakat i alla paket. SSL är ett säkerhetscertifikat som skyddar din sajt. Mer viktigt är att med SSL slipper du att det står “ej säker” i webbläsaren hos de besökare som besöker din webbplats. Många lågprisbolag tar ut en extraavgift eller döljer kostnaden för SSL men i det här fallet ingår certifikatet.

Sammanfattning

 • Miss Hosting är en stor tjänsteleverantör för webbhotell och är välrepresenterad på den svenska marknaden.
 • Bolaget fokuserar framförallt på hosting inom lågprissegmentet.
 • Det finns flera nackdelar med Miss Hosting. Den största nackdelen är att du med stor sannolikhet kommer att betala ett högre pris men få en sämre tjänst med Miss Hosting.
 • Om tjänstepaketet “Basic” som marknadsförs till priset 9kr/mån inte räcker och du behöver uppgradera. (Vilket du med all sannolikhet behöver göra), då måste du betala 89kr/mån. (Att uppgradera innebär alltså att du går miste om den generösa rabatten).
 • Miss hosting kör dessutom med oklara försäljningsargument såsom “obegränsad trafik” och annan mumbo jumbo.
 • Sanningen är att du får en enkel tjänst som i och för sig kan vara tillräcklig men räkna med att betala mer än du tror då du registrerar dig.
 • Jag har byggt massvis av webbplatser och testat flera webbhotell. Miss Hosting är inte på alla sätt dåligt men jag tycker det finns bättre alternativ.
 • Alla tjänstepaket kommer förvisso med SSL, e-post utan extrakostnad etc. Men räkna med att du kommer att behöva uppgradera och då betala ett högt pris för en dålig tjänst.
 • Jag rekommenderar inte i första hand att använda Miss Hosting. Jag tycker att det finns bättre alternativ. Satsa istället på exemeplvis Templ som ger dig mer för pengarna. Eller SiteGround (mitt favoritalternativ om du ska ha flera webbplatser.)
 • Läs mer om SiteGround här och hur du går tillväga för att registrera ditt domän och komma igång. (SiteGround är inte ett svenskt webbhotell men de har servar nära Sverige och du får mycket för pengarna).
 • Läs även mina övriga rekommendationer om hur du väljer ett bra webbhotell som passar dina behov, här.

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

3 tankar på “Mitt omdöme av Miss Hosting: För- och nackdelar”

 1. Efter 2 år som kund kan jag konstatera att kvalitén på tjänsterna hos Misshosting är mediokra och kundsupporten en mardröm. Förutom återkommande avbrott, så har e-postservern slutat fungera utan meddelande. I skrivande stund har våra 150+ kunder som ligger hos Misshosting inte kunnat maila till oss som deras leverantör pga att Misshosting har interna routing problem på sin mailserver.

  Otaliga gånger har vi fått kritiska driftstörningar och supporten vill inte undersöka eller erkänna fel trots vi har fakta på var felet ligger. De förlitar sig på Indisk support och det är stor variation i kompetensnivån.

  Svara
  • Hej Martin, Misshosting är ett billigt webbhotell och jag delar din uppfattning vad det gäller kvalitén. Jag anser även att det är lätt hänt att man i slutändan betalar mer än vad man hade trott. Här ser du några tjänster som är lite dyrare än men som jag anser ger riktigt bra kvalitet!

   Svara

Lämna en kommentar