Webbhotell
Vilket Webbhotell ska jag välja för bästa resultat?
Att välja rätt företag som upplåter utrymme på sina servrar är en nödvändig men jobbig process. Det finns en hel djungel av olika tjänster att välja på. Ingen, inklusive jag…
Miss Hosting ägs av moderbolaget Miss Group och är verksamma på framförallt den Europeiska marknaden.
Bolaget har dock expanderat kraftigt de senaste åren och är idag verksamma även i exempelvis USA, Indien och Sydamerika (Argentina).
Miss Hosting är ett bolag som tillhandahåller webbhotell och kringliggande tjänster med allt från Dedikerade servrar, registrering och auktionering av domän, VPS, Hemsidebyggare, till SSL-certifikat och Webbsäkerhet.
Min uppfattning är att bolaget fokuserar främst på kunder inom lågprissegmentet. Precis som konkurrerande hostingföretag i lågprissegmentet försöker Misshosting vinna kunder genom att locka med de lägsta priserna på marknaden.
Självfallet vill de inte själva profilera sig som ett lågprisbolag men enligt min mening är Miss Hosting i allra högsta grad ett hostingbolag som kan vara av intresse för den som vill bygga enklare och mindre webbplaster.
Är det här ett bra bolag att satsa på?
Låt oss ta en titt på deras erbjudande i mitt omdöme här nedan.
Jag vill också tillägga att det här inlägget utgörs av mina personliga åsikter och tankar. Allt jag skriver är inte fakta utan snarare mina reflektioner och rekommendationer. Jag hoppas dock att texten kan vara till hjälp för den som är ute efter att
MissHosting erbjuder webbhotell och kringtjänster på exempelvis den svenska marknaden. Med webbhotell kommer även alla tänkbara tjänster såsom SSL, WordPressinstallation (ett-klicks), backups, hantering av domän, filer och e-mail etc.
Tjänsteutbudet är inte unikt på något vis men ett intressant alternativ för den som letar efter ett enkel och billigt webbhotell.
Det du behöver fundera på är därför pris och kvalitet. Vad har du för budget och vad är det för typ av webbplats som du vill husera på ett webbhotell?
Det är min bestämda uppfattning att det här bolagets tjänster i första hand är för den som vill göra en mindre och enklare webbplats.
Men även om du endast avser skapa en liten blogg eller hemsida så tycker jag att du först ska jämföra vad du får för motsvarande pris hos andra webbhotell i lågprissegmentet.
Varför det? Jo, så här resonerar jag:
Misshosting har tre tjänstepaket som vid en första anblick förefalla riktigt billiga. Det enklaste, nybörjarpaketet, “Basic” som riktar sig till den som endast vill ha ett webbhotell för 1 hemsida kostar 9kr/mån.
Endast 9 kr/mån är nästan för billigt för att vara sant!
När jag började skriva det här inlägget blev jag dock lite skeptisk när jag såg att det kostar mer (22kr/mån) om man bestämmer sig för att använda paketet under 24 månader istället för 12 månader. (Helt ologiskt varför skulle det kosta mer om man vill binda upp sig på längre tid? Det borde ju vara tvärtom.)
Enligt min mening marknadsförs de olika tjänstepaketen utifrån rätt oklara tekniska specifikationer. Du får “obegränsat med trafik per månad” vilket jag anser är en luddig formulering.
När du väljer webbhotell vill du välja en tjänst som säkerställer snabba laddtider.
Precis som när du checkar in på ett hotell så vill du ha ett stort sovrum och gärna en bred säng för dig själv.
Vid val av webbhotell vill du på motsvarande vis undvika att servrarna är överbelagda med för många webbplatser som delar på servern där din webbplats huseras.
Genom att välja ett webbhotell som inte är överfullt med andra webbplatser, kan du skapa förutsättningar för att din webbplats kommer att ladda snabbare.
Att prata om “obegränsad trafik” kan vara en oklar formulering.
Det finns (mig veterligen) inget webbhotell som ger dig “begränsad” trafik per månad. Däremot finns det flera hostingtjänster som är dåliga och gör att din webbplats laddar långsamt.
När din webbplats laddar långsamt förlorar du din trafik. Studier som utförts av google visar på att webbplatser som laddar långsamt förlorar stora delar av sina besökare.
Exempelvis kan nämnas att 53% av besökare till en webbplats valde att lämna sajten om det tog mer än 3 sekunder för en webbsida att ladda. (Studien utfördes förvisso på mobila besökare men ger en bra indikation på hur viktigt det är att din webbplats laddar snabbt.)
Laddtiden för dina webbsidor är också en faktor som påverkar hur Google rankar din webbsida (och webbplats) i Googles sökmotor. Enkelt förklarat “straffar” google långsamt laddande webbsidor.
“Performance is about retaining users”
– Jeremy Wagner, WebFundamentals
Har du en webbplats med mest text, utan stora tunga filer, bilder, media och funktioner då kan det gott och väl räcka med ett billigt och enkelt webbhotell.
Du bör även ställa dig frågan – Hur många dagliga besökare kommer jag kunna att attrahera till min webbplats?
Om du räknar med att ha flera personer samtidigt på din webbplats då bör du från början välja ett webbhotell som ger dig bra förutsättningar för att hantera mycket trafik.
Du bör göra en seriös kostnadskalkyl innan du bestämmer dig för att beställa tjänstepaketet “Basic”.
Du får exempelvis endast möjlighet att använda Misshostings “Sitebuilder” för 3 sidor. Jag har knappt aldrig sett en webbplats som består av endast 3 sidor.
Det är alltså en stor risk att Basic-paketet inte täcker dina behov.
Om du dessutom räknar med att domännamn inte ingår i “Basic”. Då tvingas du mer eller mindre att välja paketet “Professional”.
Så här resonerar jag:
Om vi låtsas att du vill registrera dig för Basic eftersom att du inte har behov av Miss hostings SiteBuilder.
Du väljer helt enkelt att strunta i att använda sitebuildern och endast redigera din webbsidor med ditt CMS (exempelvis WordPress).
I detta fall kommer du undan med 9 kr + pris för domän. (Priset för domän är 99 kr per år hos Miss Hosting). Totalpriset är då nästan det samma som tjänstepaketet “professional” för 19 kr/mån, eftersom att domän då ingår).
Men med Professional får du mer och de flesta väljer nog Professional eftersom att det knappt kostar mer det första året.
Det många inte tänker på är att det första året är har ett rabatterat pris. Om du bestämmer dig för att skriva en blogg eller liknande då är det med stor sannolikhet så att du kommer att vilja behålla din webbplats på internet även efter ett år. År 2 kommer dock “Professional” att kosta hela 89kr/mån.
Från att ha kostat 9 kr/mån kommer du alltså att betala 89kr/mån för att ha din webbplats på internet.
Jag tycker i och för sig att 89kr/mån inte är ett oskäligt pris för ett webbhotell men för det pridet kan du faktiskt få ett webbhotell som ger dig lite bättre kvalitet.
Det går förstås att byta webbhotell i efterhand men det är ganska bökigt. Jag har faktiskt själv köpt dåliga webbhotellstjänster vid ett par tillfällen tidigare men låtit förnya i flera år i rad av ren slöhet.
Mitt råd är att göra ett bra val från början.
Är det så att du vill gå med “Professional” då kan du även överväga andra tjänster på marknaden som ligger i samma prisklass.
I WordPress-guide beskriver jag exempelvis hur du kan sätta upp en webbplats med SiteGround (som jag anser är ett riktigt bra alternativ vad det gäller: pris, säkerhet, snabbhet, kvalitet etc.)
Det finns även bra saker med Miss Hosting som jag ska försöka lyfta här. För det första är tjänsten modern. Du får ett snyggt gränssnitt, och en tjänst som är lätt att förstå. Jag tycker även att de har en bra Cpanel.
Cpanelen är alltså en adminpanel där du har möjlighet att ställa in olika saker för din webbplats.
I princip alla webbhotell som jag skriver om har en Cpanel. Men vissa är sämre än andra. Med Misshostings Cpanel begriper man intuitivt vad man ska göra för att ställa in SSL, peka domän, fixa med backup etc.
Alla paket (även “Basic”) kommer även med bra funktionalitet för webmail. Du får bra utrymme och kan skicka iväg hundratals mail per timme. Det är tjänst som är bra för den som har behov av skicka mail med domännamnet i mailadressen (exempelvis för företag eller föreningar).
Det är även schyst att SSL är inbakat i alla paket. SSL är ett säkerhetscertifikat som skyddar din sajt.
Med SSL slipper du att det står “ej säker” i webbläsaren hos de besökare som besöker din webbplats. Många lågprisbolag tar ut en extraavgift eller döljer kostnaden för SSL men i det här fallet ingår certifikatet.