Webbhotell

Recension: Är FSdata ett bra webbhotell?

post image

FS Data är en svensk tjänst för hosting som fokuserar på framförallt Sverige och den skandinaviska marknaden.

Bolaget har en förhållandevis lång historia och har tillhandahållit webbhotell och angränsande tjänster på den svenska marknaden ända sedan 1997. Värt att notera är att bolaget Miss Group (som även äger webbhotellet Miss Hosting) köpte upp FS Data (i år 2019).

Vissa anser att FS Data ska ha tappat i kvalitet sedan förvärvet. Jag tror dock att det handlar mer om spekulationer.

FS Data är fortfarande ett webbhotell med god kvalitet för den svenska marknaden. Att FS Data fått nya ägare behöver inte ses som något negativt. Dessutom tycker jag inte man ska blanda ihop tjänsterna som tillhandahålls av Miss Hosting med FS-Data.

Miss hosting riktar sig till en helt annan målgrupp och bör enligt min mening ses som ett lågpris alternativ.

FS Data riktar sig nog mer till webmasters som har behov av bättre hastighet, säkerhet och utrymme än lågprisbolagen som erbjuder motsvarande service.

 • Servrar i Sverige 
 • SSL ingår
 • PHP 7 (senaste format)
 • Domän ingår
 • Support i Sverige

FS Data är enligt min mening ett webbhotell som hamnar någonstans i det övre medelklass-segmentet. De tillhandahåller webbhotell som är bra samt även mer professionella tjänster såsom dedikerade servrar och VPS.

Är du ute efter ett webbhotell i premiumsegmentet, då kan du läsa mitt inlägg om Kinsta.  Det är en av de absolut bästa premiumtjänsterna som finns att tillgå men kostar lite mer än FS datas webbhotell.

Även Templ är ett bra alternativ för större webbplatser som har behov av hosting som är av riktigt hög kvalitet.

FsData ett bolag med bra web hosting för Sverige

FSdata är ett bolag som varit med länge på den svenska marknaden för webbhotell. Med det kommer både bra och dåliga sidor. Till den dåliga sidan hör att FS Data ger ett omodernt intryck. De har haft en gammal kontrollpanel under en längre tid som nu äntligen bytts ut mot en ny mer modern panel.

Supporten är baserad i Sverige vilket är bra men jag har använt andra hosting-tjänster där jag fått bättre support. 

FS Data använder modern, molnbaserad teknik vilket är en av anledningarna till att webbplatser som förläggs på FS-Datas webbhotell laddar snabbt.

FSdata har beviserligen bra upptid på nära 100% (99,9% enligt uppgift). Det innebär att de har processer och system och att du som kund inte behöver oroa dig för att din webbplats ska ligga nere.

Hosting från FSdata ger dig möjlighet att med ett par klick installera både WordPress, Joomla eller Droopa (de mest populära CSM på marknaden). 

Personligen använder jag alltid WordPress som jag tycker är den är den bästa plattformen. Här kan du läsa mer om WordPress.

Bra priser i förhållande till kvalitet

Det här är inte det billigaste webbhotellet. Har du aldrig byggt en webbplats tidigare eller om du endast vill skapa en lite företagssajt, blogg eller liknande då kan det räcka gott och väl med ett billigt webbhotell. Här kan du läsa mer om vilka webbhotell som jag rekommenderar baserat på behov.

De flesta billiga webbhotell är dock rätt dåliga. Det är inte ovanligt att det tillkommer kostnader som medvetet kan ha döljts för att locka kunder.

Ett webbhotell i lågprissegmentet som jag tycker är hyfsat bra eller åtminstone på en okej-nivå (med tanke på att det kostar ca 9kr/mån) är StableHost.

I övrigt brukar jag alltid rekommendera att välja en tjänst som har prisgaranti. Då kan du ändra dig om det visar sig att något inte är som du hade tänkt dig. FS-Data har exempelvis en 45-dagars prisgaranti.

De billigaste tjänstepaketen kostar 74,50kr/mån vilket är ett bra pris för en högkvalitativ tjänst. Man kommer rätt långt med detta billigaste tjänstepaket (“Premium”). Det bör även nämnas att priset för Premiumpaktet är rabatterat (50% mot vanligt pris, då detta inlägg skrivs.)

Är man ute efter en tjänst för en större webbplats (med mycket trafik, data, media etc.) då kan det dock vara värt att överväga de dyrare paketen “Pro” och “Platinum”. Självfallet går det även att uppgradera i efterhand.

Det finns även premiumtjänster att tillgå för den som är ute efter dedikerade servrar eller VPS. Framförallt VPS-tjänsterna anses vara en av de bästa i Sverige. Med VPS får du högre grad av säkerhet och möjlighet till att husera stora mängder data på servern.

En bra Support med tekniskt kunnig personal

FSData har en okej online-support som svarar hyffsat snabbt. Min uppfattning är att supporten är bemannad med kompetent och tekniskt kunnig personal.

Chatten är tillgänglig 24/7 vilket måste ses som en stor fördel med tanke på att supporten är bemannad av personal stationerad i Sverige.

Trots att jag för det mesta varit nöjd med FS datas kundservice har jag även haft en del dåliga erfarenheter av supporten. Vid minst två tillfällen då jag registrerat ärenden via deras supportformulär har jag fått vänta flera dagar på svar. Svaren har dessutom varit dåliga och förvirrade.

Över lag tycker jag dock att supporten är bra. Jag har använt andra webbhotell med bra mycket sämre kundtjänst. Det finns även en telefonsupport att tillgå vilket är något som påträffas sällan i den här branschen

Ett rekommenderat val för domänregistreringar

FSdata är det företag som jag själv brukar använda för att registrera domän. FS data är ett prisvärt alternativ för att registrera framförallt “.se-domäner”. Läs även mitt inlägg här om vad du ska tänka på för att registrera domän.

Som enda nackdel kan nämnas att det är lite bökigt att peka sitt domän till annat webbhotell. Då andra sidan så löser supporten det åt dig.

Om du vill använda ett annat webbhotell för din webbplats så kan det dock vara lönt att köpa domän hos FS Data och peka det till den host som du vill använda. Jag känner åtminstone inte till någon domänregistrator som är billigare än FS Data.

En intressant tjänst för Webmail

Alla tjänstepaket inklusive det billigaste kommer med obegränsat antal e-postadresser. Det är en bra extratjänst som typiskt kostar extra om du väljer en billig hostingtjänst. 

Om du exempelvis sätter upp en webbplats för ditt företag, förening eller idrottsklubb så kan du enkelt skapa unika e-mailadresser med ditt företagsnamn eller domännamn inbakat i adressen.

Sammanfattning

 • FS Data är ett väletablerat svenskt webbhotell som tillhandahåller tjänster av acceptabel kvalitet.  Du kan snabbt installera: Joomla, WordPress eller annat CMS.
 • FS Data är ett prisvärt alternativ men de är inte billigast på marknaden. Letar du efter en billig host och kan tänka dig att acceptera sämre kvalitet (hastighet, support, lagringsutrymme etc) då kan du se mina rekommendationer här.
 • Är du dock ute efter en premiumtjänst för exempelvis en webbshop eller en företagssajt. Eller en WordPressajt som kräver bättre hastighet och säkerhet än en enklare webbplats, då kan du kolla in mitt inlägg om Kinsta. (Kinsta är förmodligen det bästa och mest prisvärda webbhotellet som finns för WordPress i världen. Kinstas tjänstepaket kostar dock mer än FS Datas. Mer info om Kinstas tjänster för Sverige här.)
 • FS-Data har en prisgaranti om 45 dagar.
 • De tillhandahåller även mer professinella tjänster (avsedda för riktigt stora webbplatser). FS Data har bland de bästa VPS-tjänsterna i Sverige. Du tillhandahåller även dedikerade sevrar som ger hög grad av säkerhet och lagringsutrymme.
 • FS Data ger nu 50% rabatt på det billigaste tjänstepaketet för webbhotell – “Premiuim”. Här finner du mer information om FS Data och hittar de bästa aktuella priserna.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments