Vilket Webbhotell ska jag välja för bästa resultat?

Hitta bästa bolag för dig

Att välja rätt företag som upplåter utrymme på sina servrar är en nödvändig men jobbig process. Det finns en hel djungel av olika tjänster att välja på. Ingen, inklusive jag själv vet exakt vad som är bäst. Det finns både riktigt dåliga och riktigt bra webbhotell att välja på.

Det är inte ovanligt att man tar till sig andras rekommendationer som sedan visar sig vara riktigt dåliga och så behöver man hitta en ny tjänst i efterhand.

Ska du dock skapa en webshop eller en hemsida för Sverige då tycker jag att du bör väla ett webbhotell som har servrar i Sverige eller närområdet.

Personligen anser jag att alla svenska webbhotell i lågpris-segmentet är dåliga. Det kan förklaras med att de flesta svenska webbhotellen i Sverige har samma ägare. 

Tidigare använde jag endast SiteGround för för alla mina webbplatser. SiteGround är en bra tjänst som jag använt länge men de har tappat lite det gäller kvalitet. Dessutom har SiteGround blivit bra mycket dyrare. De har nästan fördubblat sina priser sedan jag började använda deras tjänster för ett par år sedan.

Av den anledningen rekommenderar jag Templ som det absoult bästa och mest prisvärda webbhotell för svenska webbplatser och webbutiker.

(Templ är bäst förutsatt att du endast ska söker ett webbhotell för 1 webbplats. Har du flera webbplatser som du behöver webbhotell för då är fortfarande SiteGround det mest prisvärda alternativet. Kolla då in planen ”GrowBig”. Den kostar ca. 10$/mån men det lönar sig om du har flera webbplatser.)

Templ är ett webbhotell i premiumklassen. Det innebär att det inte är det billigaste webbhotellet vid en första anblick men tro mig. Du blir inte lurad. Du får en högkvalitativ tjänst som dessutom är anpassat för Sverige. 

Flera av de andra webbhotellen i lågprissegmentet (framförallt svenska) ger dig enligt min mening inte bra hastighet, kundtjänst eller säkerhet. Min erfarenhet är att jag tvingats uppgradera till dyrare planer och att det tillkommit kostnader som jag inte förutsett. Av den anledningen blir det faktiskt billigare att välja ett webbhotell i premiumklassen från första början.) 

Att byta webbhotell är mödosamt och vanligen får man ej tillbaks de pengar man redan betalat.

Jag rekommenderar alla som skaffar webbhotell att göra ett bra val från första början. Läs på om vad det finns för alternativ. Bilda dig även en uppfattning av vad du behöver – det som är bäst för en annan person behöver inte nödvändigtvis vara bäst för dig och undvik dåliga svenska webbhotell!

Nedan delar jag med mig av min erfarenhet för att det ska vara enklare för dig att välja det företag med bäst tjänsteutbud för ditt behov.

Bästa webbhotell 2020

*Priserna kan variera över tid. Klicka på respektive alternativ för att läsa mer och se dagsaktuella priser.

Personligen har jag alltså använt SiteGround tills alldeles nyligen. (Endast för en stor webbplats som jag driver utanför Sverige använder jag Kinsta).

Numera är mitt först val för Sverige dock Templ. (Det kostar nästan lika mycket som SiteGround men är bättre på alla sätt. Du får helt enkel mer för pengarna)

Jag har bytt webbhotell flera gånger men jag både SiteGround; Kinsta och Templ är alla riktigt bra. Oavsett vilket av dessa du väljer så blir du nöjd.

Jag rekommenderar ingen, inte ens nybörjare, att använda webbhotell i lågprisklassen. 

De flesta av dessa webbhotell som marknadsförs för 10kr / månad etc är inte seriösa tjänster. Du kommer inte att bli nöjd, tro mig, det är värt att använda ett seriöst webbhotell från första början. 

Klicka här för att gå direkt till sammanfattningen av den här artikeln

Först av allt: Vad är ett webbhotell?

Det finns olika möjligheter att skaffa en hemsida. Antingen väljer man en tjänst som har allt på ett och samma ställe. Det är rekommenderat för den som är nybörjare och som vill komma igång snabbt och få ett bra resultat för en enklare webbplats. Här kan du läsa mer om de bästa program som jag har testat samt hur du gör för att komma igång.

Väljer man däremot att installera och använda ett fristående CMS, typ WordPress. Då behöver man hitta ett webbhotell som upplåter utrymme på deras servrar för din webbplats.

Ett webhotell ansvarar för att tillhandahåller teknik och service för att organisationers och individers sajter ska kunna visas och besökas på internet.

Det finns både internationella och mer lokalt baserade webbhotell. De erbjuder sina tjänster för den som vill göra egen hemsida oavsett var i världen de befinner sig. Ett internationellt företag är typiskt den bästa lösningen för den som vill nå ut med information till övriga delar av världen.

Det beror på att de internationella företagen vanligen har flera datacenter lokaliserade på flera ställen runt om i världen. På så vis kan du förlägga din sajt på servrar som ligger strategiskt nära dina tilltänkta sajt-besökare.

Det finns även Svenska leverantörer som i princip enbart säljer sina tjänster (och hyr ut plats på deras servrar) till svenskar.

Förutsatt att företaget tillhandahåller ett datacenter som även är förlagt i Sverige är det vanligen en bra lösning för den som vill nå ut med information inom Sverige eller Sveriges närområden.

Ett webbhotell tillhandahåller vanligen följande tjänster:

E-postkonto: När du sätter upp din egna webbplats ska du även välja domännamn för din sajt. Exempelvis (www.dinwebbplats.se).

Ditt webbhotell bör tillhandahålla tjänsten att registrera ett eller fler e-postkonton som motsvarar namnet på din webbplats, exempelvis: dittnamn@dinwebbplats.se

Vill du Köpa domän utan webbhotell? Läs då mer här för hur du väljer och registrerar ett unikt domännamn.

WordPress kompatibilitet: WordPress är det absolut vanligaste CMS – eller system för att skapa en webbplats. De flesta webbhotell erbjuder sina användare tjänstepaket som är kompatibla med WordPress men det är inte alltid helt säkert.

Kolla med ditt webbhotell innan du registrerar dig att deras system uppfyller följande krav: PHP version 7 eller över; MySQL version 5.6 eller mer. Läs mer här för hur du gör en sajt med WordPress.

FTP: tillåter dig att ladda upp dina filer från din lokala dator till webbservern. Även om du bygger din sajt med egna HTML filer kan du via FTP ladda upp dina filer via webbservern och på så vis göra din webbsida tillgänglig på internet.

Hur man väljer och test av webbhotell

Det är vanligt att nybörjare spenderar rätt mycket tid på att försöka begripa vad som skiljer de olika webbhotellen åt. Vissa funktioner och kundfördelar är mer uppenbara än andra. Ibland är det svårt att begripa mervärdet av att betala mer för en tjänst än en annan. Jag ska försöka reda ut de absolut vanligaste behoven här.

1.Service

Först och främst, är du tekniskt intresserad och har vana av att jobba i olika typer av system – då behöver du förmodligen inte en uppsättning där du betalar mer för bra service än för själva kvaliteten i den faktiska tjänsten och vise versa.

Vissa webbhotell erbjuder service 24/7. Med andra ord kan du få hjälp när du vill. Det kan dock skilja sig väldigt mycket åt hur pass bra kvalitet det är på företagens kundtjänster.

Det är inte ovanligt att de billigare webb-hotellen har outsourcad service och du blir behjälpt av mindre kunnig personal som exempelvis är uppkopplade från låglöneländer.

Det är inte heller ovanligt att företagen marknadsför sin service och kundtjänstavdelning som exceptionellt bra men att det sedan visar sig vara långa köer för i deras online-chat då problem uppstår.

2. Bandbredd – “bandwidth”

Försök att vara realistisk och fundera över hur stor webbplats du avser att bygga? Vanligen mäter man inte bara en webbplats storlek i data (text, media, filer etc) utan även uppskattad (eller faktisk) trafik.

Låt säga att du planerar att bygga en sajt som förväntas ha hundratals dagliga besökare. Då kommer du ha högre krav på både bandbredd och tillgängligt utrymme.

Mitt råd är att vara realistisk. Är det första gången du skapar en sajt då kanske det är osannolikt att du kommer att ha mängder av besökare på din sajt från dag ett.

Du kommer att bygga din webbplats över tid och efter ett år eller så kan man även byta till ett bättre tjänstepaket om man skulle ha behov av det.

Samtidigt ska du vara väldigt försiktig med att skaffa en service som är undermålig för dina behov.

Hellre att ha lite för stora kläder att växa i en tvärtom.

Om din sajt är för långsam (vilket inträffar om du har ett dåligt webbhotell i kombination med många besökare till din sajt) då kommer din webbplats att rankas lågt i Googles sökmotor.

Google är måna om att ranka högkvalitativa sidor högt upp i sökhierarkin. En webbplats som laddar långsamt uppfattas av Google som en sajt med låg kvalitet.

3. Förstå skillnaden på olika typer av tjänster och servrar

Ska du bygga en enklare webbplats, då är det förmodligen tillräckligt med ett s.k. “Delat webbhotell”.

Det innebär att du delar en utrymmet på en server med andra webbplatser. Din hemsida påverkas då exempelvis av om omständigheter och trafik som även berör de andra webbplatserna som huseras på servrarna.

En delad server anses inte vara lika säker som exempelvis webbhotell som tillhandahåller premiumtjänster i form av exempelvis “dedikerade” tjänstelösningar.

En fördel med delat webbhotell är att det alltid är billigare att dela. Din tjänsteleverantör är även ansvarig för att säkerställa att servrarna underhålls och inte ligger nere. (Var noga med att välja en leverantör som har erkänt bra “upptid” (up-time) och att deras servrar sällan ligger nere.

4. Undvik Gratis webbhotell

Du har säkert redan upptäckt att det finns stor variation av priser och företag att välja på. Pris för webbhotell kan variera från 20 – 400kr per månad. I vissa fall marknadsför vissa företag sina tjänster som helt gratis.

Du kommer dock märka att det finns en hel del dolda kostnader med sådana alternativ. Tänk dig själv, vilket företag köper servrar som de sedan upplåter gratis till vem som helst?

Alla företag som sysslar med denna typ av tjänster vill gå med vinst.

Det finns dock inte ett solklart samband mellan pris och kvalitet. Det förekommer exempelvis en hel del billiga webbhotell på marknaden varav en del faktiskt är rätt bra. (Var försiktig vissa är även fullkomligt värdelösa).

Oavsett om du väljer att använda dig av ett av mina rekommenderade företag eller inte, bör du inte gå med ett webbhotell som kostar mindre än 10-20 kr per månad.

Denna typ av tjänst kommer i princip alltid med någon form av dold kostnad. Det kan vara kostnad för SSL, domännamn eller olika typer av begränsningar i funktionalitet och service som du sedan får betala för att kunna använda.

5. Säkerhet – Ett viktigt krav!

Du bör försäkra dig om att din webbplats är säkert skyddad mot hackare och spaming samt har någon form av säkerhet för att förebygga andra icke-önskvärda problem (orsakade av yttre påverkan) på din webbsida.

Det finns olika sätt att skydda sin webbplats från intrång. Ett enkelt sätt är att vara noga med att uppdatera program (”plugins”) och teman samt att göra sig av med gamla teman som man inte använder. Det finns även säkerhetstillägg att installera för att förebygga och identifiera intrång.

Generellt sett får du vad du betalar för – program och teman som är gratis att ladda hem kan utgöra en större säkerhetsrisk än betaltjänster.

Oavsett, redan när du börjar leta efter webbhotell ska du ha i åtanke att välja en tjänsteleverantör som har ett gott rykte vad gäller säkerhet. Du bör exempelvis kontrollera ifall back-up ingår i den tjänsteplan som du funderar på att nyttja?   

Kontrollera även att ditt Webbhotell tillåter SFTP (”Secure File Transfer Protocol”) som är en klient för att garantera extra säkerhet när du laddar upp filer för publicering på din sajt.

Det ingår även i serverleverantörens ansvar att säkerställa att servrarna genomgår regelbundna kontroller och underhåll. Du kan kolla att Webbhotellet som du funderar på att använda dig av har ett publicerat Säkerhetsprotokoll på deras hemsida. 

Saker som ska ingå

Det är enkelt att stirra sig blind på de rent kvantitativa parametrarna: Bandbredd, tillgängligt utrymme, “up-time”, 24/7 support men faktum är att det förmodligen är ännu viktigare med att säkerställa att det inte tillkommer ytterligare kostnader för saker som du kommer att behöva.

Kontroller att följande ingår:

 • Minst 1 e-postkonto (bör ingå)
 • SSL certifikat – ett absolut måste! Du behöver detta certifikat för att undvika att det står “inte säker” högst upp i URL:en. SSL är även utifrån ett säkerhetsperspektiv ett viktigt certifikat för att säkerställa att data som överförs till och från din webbplats är säkert krypterad.
 • Registrering av domännamn (kolla även pris för förnyelse. Många företag marknadsför sina tjänster som det bästa eftersom att allt ingår men sen får man betala överpriser i efterhand)
 • Garanti – Personligen använder jag bara tjänster med nöjdhetsgaranti. Jag tycker att man ska kunna testa en tjänst i lugn och ro för att säkerställa att man “inte köper grisen i säcken”. Om man av någon anledning ångrar sig kan man avsluta prenumerationen och få pengarna tillbaka. En rimlig nöjdhetsgaranti bör vara att kunna testa systemet minst 1 vecka och få pengarna tillbaka om man inte är nöjd.
 • Inga begränsningar – Som betalande kund ska du kunna bygga en sajt med så många sidor du vill. Seriösa företag erbjuder inte tjänstepaket för sajter med begränsat antal sidor (enligt min mening).

Webbhotell i Sverige eller internationellt?

Det finns en del bra webbhotell i Sverige.Enligt min mening ska du dock endast välja ett svenskt företag av en anledning.
Låt säga att du vet med dig att din webbplats endast riktar sig till besökare, läsare eller användare i Sverige. Det vill säga – att den målgrupp som du vill nå ut till kan avgränsas till en geografisk region. Då kan det vara fördelaktigt att hitta ett företag som tillhandahåller ett datacenter och servrar i närheten av dina besökare.

Ju längre bort servrar där du har din hemsida är förlagda desto längre måste information och data färdas för att nå fram.

Låt exempelvis säga att du vill bygga en webbplats som enbart riktar sig till svenskar. Om du då skaffar ett webbhotell vars servrar ligger i USA, då måste alla svenskar som går till din sajt hämta data från USA vilket är så pass långt bort att det kan bromsa hastigheten som sajten laddar på.

Det innebär att din sajt kommer att ha en viss kvalitetsavvikelse för dina besökare. Ingen gillar att vänta på att en sajt ska ladda.

Vad Googles användare inte tycker om; gillar inte heller Google. Det finns risk för att din webbplats därmed klassas som en lågkvalitativ sajt av Google och att den kommer att få en låg ranking.

Sammanfattning

 • Ska du skapa en egen sajt via ett fristående CMS, exempelvis WordPress. Då behöver du ett webbhotell som säkerställer att din sajt är åtkomlig på internet. Förutom att ditt webbhotell huserar din webbplats på deras servrar ska de säkerställa en hög grad av service.
 • De ska exempelvis ge dig möjlighet att sätta upp enhetliga e-postkonton med ditt domännamn du bör även säkerställa att deras servicepaket är kompatibla med WordPress.
 • När du väljer företag som ska husera din sajt på deras servrar ska du även säkerställa följande:
 1. Service: Är det första gången du bygger en webbplats? Då bör du säkerställa att du har tillgång till högkvalitativ service och att du kan få hjälp snabbt.
 2. Hastighet och ledigt utrymme: Gör en uppskattning av hur mycket trafik du tror din webbplats kommer att ha per dag de närmaste två åren. Var realistisk men underskatta inte ditt behov. Du bör skaffa en tjänst som tillhandahåller lite mer utrymme och hastighet än vad du tror att du kommer att behöva.
 3. Ska du sätta upp en sajt, webbshop eller liknande som kräver hög grad av säkerhet och där du vet att många besökare eller kunder förväntas besöka din webbshop dagligen då bör du överväga en dedikerad server-tjänst eller VPS alternativt ett webhotell i premiumsegmentet.
 • Företag som marknadsför sig som “Gratis webhotell” är i princip aldrig gratis. Det finns vanligen dolda kostnader och jag rekommenderar dig att istället välja ett seriöst företag och ett bra tjänstepaket som passar dina faktiska behov. Det samma gäller med webbhotell som kostar 10kr / mån etc. (De ger dålig kvalitet tills du har uppgraderat till en dyrare tjänst som oftast inte heller är särskilt bra.)
 • Om du vet med dig att din webbplats avser att nå ut till en publik som kan avgränsas geografisk (typ Sverige eller Norden). Välj då en tjänst där du kan använda servrar som inte är förlagda för lång bort från den målgrupp du vill nå ut till.
 • Generellt sett tycker jag att man ska strunta då i de svenska lågprisbolagen. 

Bästa webbhotell med datacenter i närheten av Sverige (avseende kundnytta i förhållande till pris) är Templ.

Här hittar du mer info om Templs priser och tjänster

Har du flera webbplatser som du behöver webbhotell för då tycker jag att du ska överväga SiteGround som har bra priser för den som vill husera flera webbplatser på sitt webbhotell. Här kan du läsa mer om Sitegrounds priser och planer. Välj datacenter i Amsterdam när du registrerar dig som ny kund. (Bästa alternativ för Sverige)

Relaterade inlägg

Share this post

Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

8 svar på ”Vilket Webbhotell ska jag välja för bästa resultat?”

  • Hi Robert, thanks for your comment. The reason I wrote about Kinsta is because it is the best webhost I have used for WP so far. I would be happy if more people choose to use your services! /Jacob

   Svara
 1. Hej Robert, vad anser du om Orderland som webhotell? För och nackdelar? Vem är typisk målgrupp för detta hotellet?

  Svara
  • Hej Olle, jag har än så länge inte testat eller recenserat Oderland. Jag tror dock att Oderland är ett av de bättre svenska webbhotellen men det beror förstås på vad du har för behov? Jag använder numera enbart Site Ground för alla mina webbplatser. (Se ovan i tabellen). Site Ground är prisvärda och ger bättre kvalitet än något av de webbhotell som jag använt tidigare. Jag har en stor webbplats där jag tidigare använt Kinsta. Men Kinsta kostar 10 ggr mer så även den webbplatsen har jag nu flyttat till Site Ground, vilket har fungerat utmärkt. (Jag har inte tappat i laddtider eller trafik trots att jag nu spar väldigt mycket pengar eftersom att Site Ground är billigare). Läs min guide till WordPress här där jag går igenom steg-för-steg hur du sätter upp en .se-domän med Site Ground! Lycka till!

   Svara
 2. Vilket ansvar har ett webbhotell att leverera vidare mail som skickats till sin domän? Tex om webhotellets server kraschar och det skickas massor med beställningar,förfrågningar, fakturor mm att dessa mail levereras när dom är igång igen? Vad kan man kräva för ersättning om dom ligger nere typ 4 dygn samt verkar tappa en massa data?

  Svara
  • Hej Bosse. Du får kolla med din leverantör/webbhotell vad som gäller här? Men jag rekommenderar alltid förebyggande åtgärder = Välj ett bra webbhotell från början. Undvik billiga webbhotell som använder lockpriser och som ger dig dålig kvalitet vad gäller exempelvis “up time” – Du ska känna dig trygg med att din webbplats alltid är åtkomlig och att ditt webbhotell ger dig den service du har rätt till.

   Mitt råd är att du byter webbhotell och försöker kräva tillbaka pengar för de månader du redan betalt för (förutsatt att du betalar årsvis?).

   Har du en kommersiell webbplats så är det vanligen värt att välja en av de bästa tjänsterna som finns på marknaden.

   Jag rekommenderar:
   Kinsta (Dyrt men väldigt bra)
   Templ (Bra priser också väldigt bra)

   Lycka till!

   Svara
 3. Hej Jacob,

  Intressant text. Jag sitter med Miss Hosting nu, vilket är lagom kul. Jag har fler läsare utanför Sverige än i Sverige. Betyder det att jag borde undvika Templ då och istället gå på Siteground?

  Christer

  Svara
  • Hej Christer!

   Jag skulle välja Templ framför SiteGround alla gånger.

   1. För det första använder Templ Google Clouds plattform vilket innebär att du kan bestämma vilket datacenter du vill att din sajt ska ladda från. (Tror du kan välja på ca 20 länder runt om i världen).
   2. Templ ger dig 10 x bättre service än SG. Du kan kontakta dem och de flyttar sajten åt dig och sätter upp allt medan du kan få hjälp med att välja bästa datacenter etc. (Gratis)
   3. SiteGround har höjt priserna och kostar numera nästan dubbelt så mycket som de gjorde för ett år sedan. Du får inte samma kvalitet eller service. Jag skulle enbart överväga SiteGround om det är så att du har flera sajter som är halvstora och välja deras Grow Big paket.

   Svara

Lämna en kommentar