Hemsida

Den ultimata guiden 2023: Skapa hemsida med WordPress

post image

Trots att det finns färdiga plattformar som är både kostnadsfria och och användarvänliga är WordPress i särklass det absolut mest populära och mest snabbväxande systemet i världen.

Enligt en marknadsundersökning som genomförts av W3Tech är nära 60% av alla sajter som förekommer på internet skapade i WordPress.

Även om dessa siffror kanske inte är exakta, är det fler som väljer att skapa egen hemsida med wordpress än något annat populärt CMS som finns att tillgå.

Den största fördelen med plattformen är att det är den största CMS som finns på marknaden.

Vad är WordPress?

Det är en plattform (CMS) som ursprungligen utvecklades för att vem som helst skulle kunna skapa blogg gratis.

Idag används plattformen flitigt för alla typer av webbplatser. Plattformen har växt till att bli den mest populära (CMS) i världen tack vare den stora graden av flexibilitet som erbjuds dess användare.

Plattformen är i sig gratis att använda men eftersom det är en stor och populär plattform utvecklas det ständigt ny funktionalitet som är kompatibel med WordPress.

För att kunna installera plattformen kommer du dock att behöva betala för ett webbhotell.

Flera utvecklingsföretag och privata utvecklare säljer helt enkelt sina olika program (plugins) till plattformens användare och bloggare runt om i världen.

Av den anledningen tillkommer det hela tiden nya funktioner som alla webmasters som använder plattformen får tillgång till.

Det finns idag tusentals appar som är helt gratis att ladda ned och använda. Det finns även appar som du måste betala för.

Via din hemsidas backoffice (“dashboard”) kommer du få tillgång till en appmarknad där du enkelt kan söka efter de program som du har behov av.

När man har hittat en app som man anser vara intressant kan man ladda ned och installera den på sin blogg, hemsida eller sajt för att testa funktionaliteten.

Vanligen täcker gratisprogrammen de mest basala behoven som du kan tänkas ha som nybörjare.

Vill du däremot få tillgång till utökad funktionalitet kan det krävas att man registrerar sig som premiumkund för appen.

Då tar vanligen utvecklaren ut en engångskostnad för programvaran. Vilken typ av appar som du kan ha behov av beror förstås på vilken typ av sajt du vill konstruera.

Det kan vara allt från att man vill lägga till ett “subscribe” formulär på sin egen sajt till att man vill använda vissa program för backoffice-behov.

Exempel på backoffice-behov kan vara funktionalitet för backup, anti- virus och spamskydd, eller statistik- och uppföljningsverktyg.

En Guide för att bygga hemsida i WordPress

Sätt upp din sajt i 4 steg. Det är inte jättekomplicerat att sätta upp en webbplats med plattformen. Du kommer att behöva ett webbhotell för att installerar produkten. Det finns webbhotell som är avsedda för både dyra och billiga hemsidor.

1. Val av namn för din sajt

Domän och domännamn är din bloggs unika URL som visas i högst upp i webbrowser. Den här bloggens domännamn är exempelvis: skapawebbkraft.se

Så här ligger det till. Det enklaste sättet är att köpa ditt domän på samma ställe där du skaffar (webbhotell). Problemet är att alla svenska webbhotell är väldigt dålig. De har dolda kostnader, din webbplats laddar långsamt och de har dålig kundtjänst. Dessutom är i princip alla svenska webbhotell ägda av Miss Group som har satt upp en smart prisststrategi för att tjäna pengar på alla typer av användare. (Nybörjare, proffs, företagskunder etc.)

Problemet om du inte köper ditt domän av en icke-svensk registrator är att du då endast kan få tillgång till .com (.se är endast möjligt att få via svenska registratorer).

Det är alltså ett litet dilemma. Antingen kan du få ett bra webbhotell med .com-domän eller så får du ett dåligt webbhotell fast med .se

Pest eller kolera?

Först av allt, fundera över om du verkligen behöver ett .se domän. Om inte, då är det bara att registrera .com med ett bra internationellt webbhotell.

Det finns egentligen inga fördelar med .se-domän förutom att du tydliggör för de personer som besöker din hemsida eller blogg att det här är en helsvensk webbplats som endast är avsedd för Sverige.

Det finns även en viss fördel utifrån ett SEO-perspektiv att välja et .se-domän om du vet med säkerhet att webbplatsen endast ska användas för Sverige. Med .se visar du för Google att det här är en svensk webbplats, vilket kan vara av om än marginell fördel då Google indexerad din webbsidor.

Den här bloggen är exempelvis registrerad med .se-domän (för att jag endast skriver för läsare i Sverige). Jag har inget behov av att bli hittad på Google då personer utanför Sverige söker på exempelvis “WordPress” eller liknande.

Är du osäker, skaffa .com är du 100% säker på att du aldrig kommer att behöva expandera din webbplats för att nå en internationell publik, skaffa då .se.

Jag köper mina domän hos FS Data. FS Data är dock ägt av Miss Group (precis som de flesta andra svenska webbhotell). Deras webbhotell är enligt mig inte det bästa. (Dyrt, dålig kundtjänst, relativt dåliga tjänster, hastighet etc.).

Du kan alltså få mer för pengarna. Ändå är förmodligen FS Data ett av de bästa webbhotellen bland de svenska företagen. Jag rekommenderar därför alla som vill bygga en webbplats med WordPress att direkt vända sig till ett prisvärt webbhotell som ger dig så mycket som möjligt för pengarna.

KÖP därför endast domän (inte webbhotell hos FS Data). Därefter kan du peka ditt domän från FS Data till ditt webbhotell.

Läs även mina tips här för att välja och köpa egen domän

2. Val av företag (webbhotell) som ska husera din webbplats

Det finns en uppsjö av olika tjänster att välja på och det är lätt att gå fel och binda upp sig på ett dåligt och dyrt webbhotell.

Jag har själv testat både riktigt bra och extremt dåliga tjänster. Jag har dessutom läst otaligt med recensioner och artiklar avseende bäst i test och användares kommentarer avseende olika plattformar.

Jag tycker man ska vara skeptisk till att välja ett webbhotell som är “bäst”. Det beror ju på vad du behöver? Här kan du läsa hela min artikel för att lära dig mer om vad du behöver veta innan du väljer: bästa webbhotell för wordpress

Min rekommendation grundar sig i att du ska välja rätt baserat på ditt behov. Ska du göra en enkel hemsida, eller blogg i WordPress – kanske du kan nöja dig med ett billigare webbhotell?

Ett billigt webbhotell kostar ca 40-50 kr / månad.

Många av de billigaste webbhotellen har undermålig kvalitet och det finns risk för att du kort efter att ha registrerat dig som kund, kommer att behöva uppgradera till ett bättre tjänstepaket eller krångla med att flytta din sajt till ett bättre webbhotell.

Det bästa, billiga webbhotellen brukade vara SiteGround. men nu har de nyligen höjt priserna och av den anledningen tycker jag endast att man ska använda SiteGround om man söker ett webbhotell för flera webbplatser.

Har du endast behov av ett webbhotell för en webbplats, då ska du använda Templ. Det är en svensk högkvalitetstjänst som har rimliga priser.

Väljer du att använda SiteGround så är det också ett bra alternativ:

  • Servrar i Europa (Amsterdam och UK)
  • Använder Googles cloudplattform med extrem bra hastighet.
  • Sitebuilder (ett verktyg som gör att även nybörjare kan bygga en snygg webbplats. Finns dock även “tillägg” (plugin) för detta som man kan ladda ned, oavsett vilket webbhotell man väljer men de bra verktygen kostar pengar).
  • Gratis SSL
  • Gratis E-post för din hemsida/blogg.
  • Säkert alternativ.
  • Bra kundtjänst
  • Du kan längre fram uppgradera till planen “Grow Big” då kan du skapa så måga webbplatser som du vill utan att det kostar extra.

SiteGround är den bästa “billiga” tjänsten för Sverige och kanske även för hela Europa för den som har flera webbplatser. Skaffa inte ett billigt svenskt webbhotell. (Nästan alla svenska webbhotell är dåliga. Sämsta webbhotellet är enligt mig Miss Hosting). 

Läs mer om SiteGround här.

Om du har större ambitioner och vill skapa exempelvis en större företagssajt, webbshop eller en webbplats med väldigt många besökare eller en sajt med många sidor, bilder etc. Då ska du välja en s.k. “Premium host” det är en mer exklusiv tjänst. Din sida kommer ladda snabbare vilket i sin tur leder till att du får bättre ranking i Google mm. 

SiteGround fungerar faktiskt utmärkt även för medelstora webbutiker men om du söker en ännu bättre tjänst då ska du kolla in Kinsta

Kinsta är inte ett särskilt billigt alternativ men du får ett av de bästa webhotellen för WordPress som finns på marknaden. 

Kinstas billigaste paket (som räcker gott och väl även för rätt stora webbplatser kostar ca. 280kr/mån.

Läs mer om Kinsta här.

Läs även hela min artikel:  bästa webbhotell för wordpress

Vill du komma igång snabbt och och är ointresserad av att använda WordPress? 

Då rekommenderar jag istället dig att designa en gratis hemsida. Det finns en hel del intressanta plattformar att välja på som erbjuder allt-i-ett. 

Skillnaden på ett fristående CMS är att du själv skaffar ett webhotell och laddar ned de funktioner etc som du har behov av. 

Med WordPress installerar du dina program, teman, SSL etc. separat vilket är ett mer fritt tillvägagångssätt men det kan även uppfattas som komplicerat. 

För den som snabbt vill få till en proffsig hemsida och få allt serverat på ett och samma ställe finns det flera bra alternativ. Hit hör exempelvis Webnode som är en sajtbyggare, Weebly och Wix (som dessutom går att använda kostnadsfritt) som är bland de bästa plattformarna som finns på marknaden. 

Sajtbyggare och gratistjänster kan vara ett bra alternativ för den som vill bygga en enklare typ av webbplats. Det kan vara en reseblogg, personlig hemsida eller en hemsida för ett bröllop eller fest.

3. Ladda ned WordPress

När du valt webbhotell kommer du även märka att det finns en backoffice-panel (cPanel) där du kan komma åt en rad olika funktioner. Funktionaliteten du får tillgång till kan skilja sig mellan olika företag och tjänster som finns på marknaden.

Generellt sett är alla funktioner och inställningar i backoffice (cPanel) strukturerade med ikoner.

Det är lätt att bli förvirrad av alla ikoner och funktioner som finns att välja på men oroa dig inte, 90 % av alla alternativ kommer du aldrig behöva att använda.

Scrolla ned med muspekaren till hemsidesektionen, klicka på ikonen “installera WordPress” (Om du väljer SiteGround då installeras WordPress automatiskt.)

4. Design: Teman för olika snygga hemsidor

Du bör räkna med att lägga ned en hel del tid på att lära dig WordPress men samtidigt får du tillgång till tusentals olika teman eller färdiga, formaliserade layouter som du kan välja att skapa din hemsida i.

Vissa teman är gratis att använda medan andra endast kan laddas ned och användas mot en avgift.

Det finns många teman att välja på och jag kan tycka att man klarar sig rätt bra på att välja ett gratistema.

Skulle du dessutom ladda ned och börja använda ett tema som du av någon anledning tröttnar på kan du byta till ett nytt tema längre fram. Se först dock till att du skapar en backup av din sajt så att du inte förlorar information.

Finns det gratis WordPress teman på svenska?

Språket är oväsentligt i det här sammanhanget. Se istället till att välja en mall som passar dina behov vad det gäller layout och nisch. Språket visas ju bara i din dashboard, med andra ord kommer inte din sajt att påverkas av om ditt tema är på svenska eller ej.

Eftersom att plattformen är på svenska behöver du knappt behärska engelska för att lyckas använda ett tema som du tycker ser snyggt ut. Min rekommendation är att testa en produkt som finns att ladda hem utan kostnad.

För att hitta snygga teman kan du söka på internet. Personligen brukar jag använda mig av GeneratePress.

GeneratePress är ett av de teman som kanske har ökat mest i popularitet de senaste åren. Det är en layout (tema) som framförallt har vunnit stor uppskattning bland SEO-proffs och mer rutinerade webbmasters.

Temat kommer även med ett bibliotek där du har tillgång till flera färdiga mallar. Dessa lämpar sig bäst för den som snabbt vill få upp en sajt som ser proffsig ut.

Man kan alltså i själva temat välja på färdiga hemsidemallar som passar ens behov. Denna funktion är typiskt uppskattad av nybörjare eller av den som vill få upp en snygg sajt på kort tid (utan att behöva anpassa för mycket själv).

Produkten har redan funnits på marknaden ett bra tag och därav finns det en del funktioner som idag faktiskt kan uppfattas som ologiska. Men jag tycker ändå att det är en av de bättre mallar/teman som jag känner till.

Själva mjukvaran var ursprungligen skapad för att kunna fungera med alla hemsidebyggare men faktum är att de själva (GeneratePress) har ersatt en hel del av de funktioner som tidigare endast kunde kommas åt via hemsidebyggare.

På så vis utgör faktiskt temat i sig i viss mån en konkurrent till exempelvis Beaver builder eller Elementor (två av de mest framstående sajt-byggarprogrammen på marknaden).

Det bör även nämnas att GeneratePress naturligtvis är överlägset alla gratisteman som figurerar på marknaden.

Förvisso har GeneratePress också en version som man kan ladda ned och och använda utan kostnad men den här produkten är inte framtagen av någon enskild utvecklare som har suttit och kodat nere i sin källare på helgerna. GeneratePress är en av de mest framstående i sitt slag och drivs av några av de främsta utvecklarna i världen.

Du kommer att få tillgång till en ofattbar mängd av funktionalitet och en support i världsklass.

Varför ska man välja den här produkten framför andra?

Det enkla svaret är att det inte finns något tema som är bäst för alla.

Kolla istället runt och välj ett tema som du tycker passar dina behov. Personligen valde jag GeneratePress av två anledningar:

  1. Snabbheten – Den här produkten anses ladda mycket snabbare än många andra jämförbara alternativ. Det kanske kan verka vara en konstig anledning till att välja ett tema men jag använder nu nästan uteslutande GeneratePress enbart för att mina sajter numera laddar snabbare än de produkter som jag tidigare använt mig av.
  2. GeneratePress kommer med ett bibliotek av olika “färdiga” hemsidor som man kan använda. Man får alltså flera “teman” på ett och samma ställe.
  3. Deras kostnadsfria version är bra och jag använde den länge innan jag valde att betala för premiumtjänsterna. Jag rekommenderar alltid att gå med produkter som finns att ladda hem kostnadsfritt. Då kan man testa utan att behöva bli missnöjd om man skulle ångra sig längre fram. GeneratePress kommer med ett bibliotek med färdiga hemsidemallar som du kan välja av.
  4. GeneratePress erbjuder visuellt tilltalande layouter som är enkla att anpassa efter ens egna behov.

Vad kostar en hemsida att göra med alla kostnader?

Det går inte att ge en exakt siffra på detta eftersom att WordPress används av både stora webbplatser med hundratusentals besökare per månad och små sajter med ett fåtal besökare.

En stor sajt kräver bättre servrar eftersom att mängden data som hanteras tar mer utrymme än en liten sajt. En stor sajt använder vanligen en dedikerad server via ett webbhotell.

Dedikerade servrar kräver mer administration och kostar mer eftersom att webbhotellet upplåter utrymme som enbart är dedikerat enbart för den stora sajten.

En stor webbplats har även högre kostnader för program (plugins), tema, säkerhet etc. Men om man tänker sig att du vill skapa en enklare WordPress hemsida och följer mina rekommendationer, då bör kostnadskalkylen se ut ungefär så här:

WordPress: 0 kr Laddas ned gratis

  • Webhotell: Templ: ca. 100kr / mån  
  • Domänregistrering: 100-150 kr (engångskostnad)
  • SSL certifikat:  0 kr (se till att det ingår)
  • Tema GeneratePress: 0 kr (Finns gratisversion – Du kan även hitta andra gratisteman men GeneratePress är min favorit och används av många professionella webbdesigners)
  • Plugins: 0 kr Gratis (beror förstås på vad du vill göra för sida men du kan göra mycket med gratisutvecklade plugins)

Allt som allt landar du på ca 120 kr / mån. Väljer du använda betalversionen av GeneratePress så tillkommer en engångsavgift.

Sammanfattning

  • WordPress är ett CMS som är gratis att använda. Det är en av de mest populära plattformar som finns i världen. Eftersom flera miljoner människor använder plattformen skapas det ständigt nya funktioner (appar eller “plugins” eller “tillägg”) av utvecklare som du som användare får tillgång till.
  • Plattformen är det system som i särklass ger dig störst möjligheter att göra vad du vill av din webbplats med all funktioner. På samma vis finns det även ett enormt utbud av olika WordPress-teman att välja på.
  • Teman är olika färdiga mallar eller layouter som du installerar för att få din webbsajt att de ut på ett särskilt vis. Jag rekommenderar temat GeneratePress (gratisversionen).

Det här är stegen du behöver gå igenom för att skapa en hemsida med WordPress:

  1. Välj namn på din sajt “URL” eller domännamn. (Kan registreras hos SiteGround eller FSdata om du vill ha ett .se-domän)
  2. Välj Webbhotell som upplåter sina servrar åt dig. Det finns många olika alternativ och det är lätt att göra ett dåligt val. Det är viktigt att du bildar dig en uppfattning om vilken typ av sajt du vill skapa innan du väljer vilket webbhotell du ska använda. Det bästa webbhotellet i “billighetsklassen” är SiteGround. Jag använder SiteGround för alla min webbplatser. Men eftersom att SiteGround nyligen höjt sina priser brukar jag istället rekommendera Templ. (Lite bättre än SiteGround och numera billigare om man söker webbhotell för endast en sajt.)
  3. Installera WordPress via cPanel som de allra flesta bra Webbhotell erbjuder
  4. Välj tema. Det finns många alternativ att välja på. Jag gillar att använda GeneratePress som har färdiga mallar inbyggt i temat.
  5. Skapa innehåll. Nu är det bara att börja skriva, stoppa in media och filer på din webbplats. Du använder “Sidor” i WordPress för att bygga hemsida och “inlägg” för att blogga.

Här nedan går jag igenom vilka steg du behöver ta för att komma igång.

1. Gå till SiteGround för Sverige och Europa. Välj “WordPress Hosting”

2. Välj planen “StartUp” (För en blogg eller GrowBig om du vill kunna göra fler webbplatser. (Du kan även uppgradera i efterhand).

3. Välj registrera en ny domän. (Du får då välja ett .com-domän. Vill du ha ett .se-domän så välj “I already have a domain” och följ mina instruktioner längre ned. )

4. Ange uppgifter som efterfrågas

5. Välj data center: “Europe, The Neatherlands” (Om du vill att din webbplats ska ladda snabbt i Sverige). Du ska inte betala för “domain privacy” eller “SG Site Scanner”. Endast “Domain registration” ska vara checkat.

Nu är du färdig.

Din webbplats kommer att vara uppsatt med WordPress och du kan använda ett gratistema som du hittar i WordPress för att komma igång med din blogg eller hemsida.

Så gör du om du vill använda ett “.se-domän”

Här nedan går jag igenom hur du gör om du vill använda SiteGround med ett .se-domän. Jag brukar då registrera mina .se-domän hos FS Data. 

(Via SiteGround kan du endast registrera .com-domän, vilket i vanliga fall inte är ett problem. Men om du verkligen vill ha ett .se-domän så är det superenkelt att ordna.

Jag brukar alltså köpa mina domän via FS Data och peka dessa till mitt webbhotell, SiteGround. 

FS Data har bra priser på domän men deras webbhotell är inte lika bra som SiteGround och kostar dessutom mycket mer.

Gör då så här:

(1.) Följ processen ovan, gå till SiteGround Europa när du kommer till (steg 3) ska du istället välja “I have already a Domain”.

(2.) Nu går du till FS Data och köper ett .se-domän.

Skriv in ditt domännamn och säkerställ att det är ledigt. Klicka på “vidare till beställning”

(3.) Klicka på “Jag vill endast köpa domän”. (Köp inte webbhotell här, SiteGround är bättre)

(4.) Logga in på ditt SiteGround konto gå till “Websites”. Klicka på  “Site Tools” för att komma åt “namn-servrarna” för din webbplats.

(5.) Du kan nu se dina namn-servrar som du ska använda för ditt .se-domän. (Jag har täckt för mina namnservrar här på bilden.)

Du ska nu kopiera dessa namnservrar och klistra in i fältet för namnservrar för ditt .se-domän hos FS Data )

Kopiera namnservrarna (Ctrl +shift+alt+C)

(6.) Logga in på FS Data för att se ditt domän

Klicka på “Domäner”> Ta bort de förinställda namnservrar (1 och 2). Klistra in dina namnservar från SiteGround. 

Klicka på “Spara”

Klart! Nu har du fått ett av de bästa och mest prisvärda webbhotellen som finns men med ett .se-domän.

Som sagt, .com-domän kan du annars registrera direkt hos SiteGround om du vill göra det så enkelt som möjligt.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments