5 saker att känna till för att fixa hemsida med Wix

Om du vill starta en egen blogg men är osäker på hur du kommer igång, då är det här förmodligen ett av de bästa alternativen som finns att tillgå.

Du kan helt enkelt starta med en enkel gratisblogg och med tiden utöka din sajt till en fullskalig hemsida med all funktionalitet du kan tänkas ha behov av. Den här plattformen har hela bredden och är ett populärt system bland både nybörjare och professionella webbmasters.

Wix är ett populärt alternativ för att skapa företagshemsidor men jag tycker personligen att systemet är ännu bättre för den som vill starta en blogg eller en personlig hemsida.

Funktionaliteten är uppbyggd kring en enkel “drag-and-drop” som gör det smidigt att konstruera sin hemsida och du behöver inte ha några som helst tekniska förkunskaper för att komma igång med den här plattformen.

Gå direkt till sammanfattningen av den här recensionen.

Vem är den här plattformen för?

 • För företagare: Bra för dig som är egenföretagare och vill komma igång med en webbsida som ser professionell ut, utan strul och konstigheter (exempelvis en sida för en restaurang, konsultverksamhet eller butik)
 • För bloggare: Bästa bloggplattformen både för proffs och nybörjare. Är förstås superbra för att bygga ”vanliga hemsidor” också men kolla även in konkurrenten (Webnode) som enligt mig är aningen vassare. 
 • För dig som bygger din första sajt: Bra för dig som snabbt vill komma igång med en webbplats för ett personligt projekt (Hobbyverksamhet, forum etc.)
 • Bra för dig som vill exponera dina tjänster, samlingsobjekt eller produkter.

Vad är och Hur bra är Wix? 

Sammanfattningsvis är det en hemsidebyggare som kommer som en helhetslösning med fokus på att göra det enkelt för användare att skapa sajter.

Plattformen skapades redan 2006 av Giora Kaplan, Avishai Abrahami och Nadav Abrahami och idag huserar systemet hundratusentals webbplatser i mer än 200 länder över hela världen.

En stor förklaring till den snabba tillväxten kan förklaras med att användarna inte behöver konfronteras med några som helst tekniska problem.

Det är enkelt att intuitivt att använda plattformen och sätta upp sin egna sajt. Systemet kommer med massvis av färdiga mallar och det är enkelt att lägga till bilder, text, färger etc. via “drag-and-drop-funktionalitet”.

Plattformen utmärker sig i recensioner och tester som en av de absolut bästa för de allra flesta behov och passar exempelvis småföretagare eller frilansare som vill få till en proffsig sajt med enkla medel.

Personligen anser jag att Wix framförallt är den bästa lösningen om man vill starta en blogg.

Men du kommer inte att bli besviken om du vill skapa en en företagssida eller t.om. en välutvecklad onlinebutik.

Plattformen är välkända för att dess användarvänlighet och är designat för att vem som helst ska kunna konstruera en egen webbplats.

Som användare behöver du ingen kunskap i kodning av HTML eller CSS.

Systemet tillåter en stor bredd av funktionalitet, vilket har bidragit till deras popularitet.

Eftersom att plattformen har användare över hela världen kan de garantera att data och sidor laddar snabbt, oavsett var man som användare skapar sin sajt (eller var besökarna som webbplatsen riktar sig till befinner sig).

Idag är systemet fördelat på flera olika datacenters i exempelvis: Tyskland, USA, Litauen, Ukraina, Brasilien och Israel.

Du kan använda och testa Wix gratis och har inga förpliktelser att uppgradera för att använda deras premiumtjänster.

egen logga

1. För- & Nackdelar med Wix.se 

Fördelar:

 • Flexibelt systemet är både flexibelt och lätt att använda.
 • Gratis – Du kan använda plattformen kostnadsfritt och utan några förpliktelser. Skulle du vid ett senare skede bestämma dig för att uppgradera dig till premiumkund kostar det ca 20 kr per månad (beroende på tjänstepaket).
 • Snygg layout – Det finns massor av bra mallar att välja mellan vilket gör det lätt att få en hemsida att se proffsig och snygg ut.
 • Smart hjälpsystem för att få omedelbar hjälp då du bygger din sida via ADI – Artificiell Design Intelligence: En automatiserad assistent för att hjälpa till att skapa din webbplats snabbare.
 • Stort utbud av gratisappar – Att lägga till mer funktionalitet till din hemsida är enkelt. Om du exempelvis vill inkludera funktioner såsom: Nyhetsbrev, registreringsverktyg, onlinebokning eller en live-chat på din hemsida så har du automatiskt tillgång till detta via nedladdningsbara appar.
 • Skapa en app själv gratis: Finns även systemstöd för att skapa egna appar och designa egen logga.
 • Automatisk backup – oroa dig inte för att förlora allt arbete du lägger ned på din hemsida!
 • Skapa gratis e-postadress – Du kan enkelt sätta upp unika email konton för dina sajter (Denna tjänst ingår dock inte i det kostnadsfria tjänstepaketet). 
 • Bra teknisk kundtjänst! Du behöver aldrig oroa dig för tekniska problem, du kontaktar deras support när din webbplats har ett problem.

Nackdelar:

 • Begränsningar – Gratisversion kommer med begränsningar. Du får inte tillgång till alla mallar och funktioner.
 • “There is no such thing as a free lunch..” lyder ett amerikanskt ordspråk. Tyvärr stämmer även det om du vill bygga en hemsida. Om du skapar en gratishemsida, kommer du tvingas att exponera annonser på din webbplats. Än en gång, det är faktiskt helt okej, beroende på vad syftet med din webbsida är? Reklamen är dessutom rätt diskret men personligen skulle jag inte vilja ha någon reklam överhuvudtaget om det handlar om en professionell företagssida.
 • Subdomän: Det finns flera bra funktioner som du inte kommer åt via gratisversionen. Om du till exempel inte vill att ditt URL ska visa ”wix”på slutet – måste du uppgradera till en premiumplan (ca. 20 kr/mån). (Detta är ett smart sätt som används av flera systemleverantörer för att få gratisanvändare att göra reklam för deras produkter.)

2. Enkelheten en framgångsfaktor

Bolagets framgång kan förklaras med deras stordriftsfördelar och stora marknadsbudget, men också genom att de lyckats framställa en produkt som är väldigt enkel att använda.

Systemet går fort att lära sig och du kommer inte behöva läsa några komplicerade instruktioner eller manualer för att få din hemsida att se ut och fungera som du vill. Systemet körs i din webbläsare och du behöver inte installera något komplicerat CMS eller liknande.

Om du vill skapa en webbsida som är av hög kvalitet och till en låg kostnad så har du hamnat rätt!

NGO StockholmI den här recensionen kommer vi nämligen att ta oss en närmare titt på systemet för att få en tydligare bild av systemets för- och nackdelar.

Så vad är egentligen det här systemet? Enkelt förklarat är det en helhetslösning vilket innebär att du konstruerar din webbplats med deras programvara. Din webbplats ligger på deras servrar och du kan bara komma åt din webbplats via inlogg på en admin panel.

Det är alltså ett annorlunda upplägg än de lösningar där du köper, installerar och hanterar alla ”delar” på din webbplats separat.

mall för inbjudningskort

3. Recension av Wix-mall: 100-tals av Wix templates i toppklass

De allra flesta som kommer till din webbplats kommer att göra en subjektiv bedömning baserat på hur din sajt ser ut.

Oavsett om du ska starta en blogg, webshop eller hemsida – det första intrycket är viktigt. Med mer än 500 olika proffsdesignade mallar fördelade på ett 70-tal kategorier är det enkelt att skapa både snygga och estetiskt tilltalande webbsidor.

Även nybörjare kan enkelt bygga sajter som ser mer förtroendeingivande ut än många väletablerade webbplatser på webben.

Eftersom att det finns otroligt många färdiga mallar att välja på är det enkelt att nischa sin sajt och hitta vackra layouter oavsett om du vill skapa en modeblogg eller en företagssida.

Trots att din sajt kommer att se superproffsig ut bör du ta dig en funderare innan du bestämmer dig för vilken mall du vill använda.

En baksida med plattformen är att du inte kan migrera text och bilder från en template (mall) till en annan. Om du bestämmer dig för att byta mall kommer du helt enkelt behöva börja om från början.

Gratis mall för Inbjudningskort: bröllopsinbjudan eller bröllopshemsida

När du väl börjat använda plattformen inser du snabbt hur enkelt det är att sätta upp en sajt.
Du kommer nu att kunna dra nytta av att använda många färdiga mallar för exempelvis att snabbt skapa ett event eller en fest. Då kan du använda en färdig inbjudan till din fest och välja en mall gratis som du sedan ändrar med dina bilder, teckensnitt och färgpreferenser.

Det finns exempelvis en populär mall för inbjudningskort där man helt enkelt kan sätta upp en bröllopshemsida eller bröllopsinbjudan eller vad du nu kan ha behov.

Genom att använda dessa färdiga layouter kommer du att bidra till att skapa en bra upplevelse för dina gäster och skapa en bra och positiv stämning redan innan evenemanget. Det är även enklare att hantera gästlistor etc online och du kan använda färdiga formulär för OSA. etc.

Få en passande landningssida på nolltid

Självfallet har du även möjlighet att sätta upp proffsiga landningssidor för ditt egna företag, blogg eller vad det nu än må vara?

Är du orolig över att dina följare, kunder eller vänner börjar besöka din sajt innan den är färdigställd? Du kan då enkelt välja på olika typer av färdiga templates som informerar besökaren om att din sajt ännu inte är färdig.

En typ av landningssida som är både proffsig och enkel att lägga till är en default-mall som säger “coming soon” eller “under construction”.

En annan typisk landningssida som du kan lägga till är en färdigdesignad reklamsida där du alltså kan göra reklam för dina eller andra personer/företags produkter och tjänster. Idag är det många bloggare som har så många läsare att de livnär sig på sina texter och inlägg.

En reklamsida som visas som första sidan då besökare exempelvis kommer till bloggen kan vara värd tiotusentals kronor. Med den här plattformen lägger dessa bloggare till en proffsig reklamsida på nolltid.

Är du intresserad av att tjäna pengar på din blogg så kommer du inte att bli missnöjd. Plattformen erbjuder flera skräddarsydda templates som är lämpliga för kommersiella ändamål.

evenemang

4. Är Wix webshop bra?

Jag har jämfört många e-handelsplattformar och webbshoppar.

De är helt klart en av de plattformar som ligger i topp även när det kommer till bästa system för e-handel men jag tycker nog att man ska välja systemet i första hand om man vill sätta upp en blogg eller hemsida.

Vill man därefter lägga till en webshop på sin sajt är det enkelt att göra det.

Är du däremot enbart ute efter den bästa e-shoppen bör du läsa min artikel om bästa e-shop.

Plattformen är en av mina favoriter för att det är smidigt att ha all funktionalitet, webshop, blogg etc på ett och samma ställe.

wix webshopOm du exempelvis vill starta en webbplats för din yogastudio, frisersalong eller liknande och samtidigt vill kunna hantera artiklar eller produkter på din webbplats då är Wix ett bra alternativ eftersom att uppsättningen kommer som en helhetslösning och det är enkelt att lägga till de funktioner som man har behov av.

Är du enbart ute efter en webbutik och är helt ointresserad av att blogga eller att sätta upp en hemsida? Den bästa ehandelsplattformen är enligt min mening Shopify.

Ett tillförlitligt system med bra support

Systemet är väldigt pålitlig. Jag byggde en sajt i början av september 2018 och sedan dess har jag bara uppskattat systemet mer och mer.

Jag upplever att systemet fungerar så som jag vill – dvs utan tekniska fel och krångel. Jag fick även bra hjälp via deras support och ADI för att komma igång och numera har jag aldrig några problem med att förstå hur ska jag göra någon ändring på min sajt.

Man kan även schemalägga samtal och bli uppringd av deras kundservice. 

Som jag nämnt tidigare kommer du tvingas att inkludera “wix.com” i ditt domännamn om du väljer att använda deras gratisversion.

HÄR SER DU ETT KONKRET EXEMPEL PÅ HUR DET KAN SE UT:

Du bör fundera lite på vad du ska ha din hemsida till?

Om du exempelvis bara vill göra en fest-sida, en bröllopsinbjudan eller liknande så kanske det inte spelar så stor roll om det står “wix” i URL:en.

Om du däremot vill att din webbplats ska se professionell ut för dina kunder så bör du överväga att uppgradera till betalversionen så att det ser ut som exemplet här nedan:

Om du exempelvis söker på ”Bästa Pizzeria Kungsholmen” kommer du märka att ingen av resultaten har “wix” inbakat i webbadressen.

Jag rekommenderar att man börjar med en gratisversion, även om man är säker på att man inte vill ha “systemnamnet” i sin URL. Man kan uppgradera sig till premiumkund vid ett senare tillfälle.

5. WIX Priser – Genomgång av tjänstepaket

 • Gratisversionen

Gratisversionen är ett bra sätt för att komma igång och för att få möjlighet att testa systemet. På sikt är det dock troligt att du kommer att vilja få ditt egna domän och uppgradera till ett bättre tjänstepaket.

Som gratisanvändare visas reklam på din sajt. Om du exempelvis vill skapa en sajt för ditt företag så är det inte särskilt professionellt med annonser på din webbplats.

I övrigt är gratisversionen, förvånansvärt bra för att vara hel kostnadsfri.

 • Billigaste premiumpaketet – “Connect domain”

Jag anser att det här alternativet är slöseri med pengar. Även om du får tillgång till  systemets hemsidebyggare, så försvinner inte annonserna med det här alternativet.

Du får förvisso möjlighet att använda ditt personliga domän men jag skulle inte vilja ha en massa reklam på min sida om jag måste betala för den!

Det är helt enkelt bättre att gå med en av deras dyrare paket, behålla gratisversionen eller att gå med en helt annan tjänst.

 • Combo

Med den här planen visas inga annonser. Jag anser att här är deras mest grundläggande paket. Den har det mesta som du kan tänkas behöva och är perfekt om du vill komma igång med en vanlig, snygg sajt (utan annonser etc).

Det finns dock begränsningar i hur stort utrymme du kan använda med den här planen. Det innebär att du kan komma att få problem om du avser ladda upp stora filer (filmer, eller högupplösta bilder etc).

 • Obegränsat/Unlimited

Den här planen är jättebra och min absolut om du vill skapa en webbsida för ditt företag. Den levereras med 10 GB lagringsutrymme, vilket bör räcka en skapa en medelstor sajt för ditt företag.

 • VIP-paket

Det här paketet är avsett för den som vill skapa mer avancerade webbplatser. I paketet ingår 20 GB utrymme. Som VIP-kund blir du även prioriterad i turordningen – om du av någon anledning skulle behöva hjälp av företagets kundtjänst.

FAQ:

Wix Klarna och integrerade betallösningar?

Nej, Klarna accepteras inte som en integrerad betallösning än. Däremot finns det flera andra alternativ, exempelvis via betalning via bank- och kreditkort eller via Paypal.

Hur ser annonserna ut som kommer med gratisversionen?

Om du använder gratisversionen kommer din sajt att visa en annons högst upp på din sajt.

Annonsen (se nedan) är förvisso diskret men om du är mån om ditt varumärke och vill att din sajt ska ge ett professionellt intryck då tycker jag att du bör välja en av betaltjänsterna (förslagsvis “Combo-paketet”, se nedan).

Med en betaltjänst får du även ditt egna, unika domän och slipper reklam etc.

App market: funktionalitet och besöksstatistik för hemsidor

Plattformens egna appmarknad är ett forum där du kan hämta kostnadsfria appar eller plugins som du behöver på din hemsida.

Om du till exempel vill lägga till ett nyhetsbrev, ett diagram, eller se besöksstatistik för din hemsida eller en kundportal finns det färdiga appar för all möjliga tänkbara behov.

Är det bättre att skapa med WordPress?

Att jämföra dessa två plattformar är lite som att jämföra äpplen med päron. WordPress är en bloggplattform som kräver större teknisk kompetens för att avvända än Wix. Med WordPress bör du räkna med att du behöver en hel del tid för att förstå hur du ska gå tillväga för att sätta upp en webbplats.

Wix Sverige är gjort för att man ska kunna komma igång med det samma.

Läs mer här om mina tips och råd för att bygga en hemsida med WordPress

Kan jag skapa egen logga med wix logo maker?

Gör din egen logga istället för att spendera pengar på en logotype för ditt företag. Med det här systemet kan du på egen hand skapa en professionell design för ditt varumärke.

Att skapa en logotype gratis med systemet ger även ett riktigt bra resultat.

Du får fullständiga, kommersiella rättigheter etc till din logga och det är både roligt och enkelt. Som entreprenör eller egenföretagare är detta en uppskattad och smidig lösning.

Om du redan har en logga eller i alla fall vill köpa en logga av en designer eller liknande kan du självfallet ladda upp den på din sajt via plattformen. Du är alltså inte bunden till att använda wix logo maker.

Är systmet bra för SEO?

Sökoptimering och stöd för att din webblplats, blogg eller ehandel ska få många besökare är något som har kommit att bli allt viktigare och som vissa plattformar har börjat integrera i sina system för att öka nyttan för sina användare.

Även om du lyckas med att sätta upp en snygg sajt, är den inget värd om du inte får några besökare.

Systemet kommer med inbyggd funktionalitet för SEO (Sökoptimering). Du har möjlighet att ange vad din sajt handlar om och lägga in särskilda nyckelord i dina rubriker.

På så vis kommer plattformen att kunna attrahera besökare till din webbplats. Denna funktionalitet är en bidragande faktor till att jag framförallt rekommenderar systemet för nybörjare.

Fungerar systemet lika bra på PC som Mac?

Ja! Systemet fungerar lika bra för alla operativsystem så länge du använder en standardiserad webbläsare: Firefox, Chrome eller Internet Explorer.

Var kan jag få en wix rabattkod?

Mig vetligen förekommer inga rabattkoder. Ibland försöker vissa webbplaster locka till sig besökare genom att annonsera att de erbjuder olika typer av rabatter för olika system. Företaget erbjuder istället en gratisversion som man får testa så länge man vill.

Anses systemet vara säkert?

Systemet anses ha en hög grad av säkerhet. Du kommer exempelvis få ett färdiginstallerat säkerhetscertifikat (“ SSL”).

Vanligtvis är SSL både jobbigt och irriterande att installera, men med det här systemet slipper du alltså att krångla med det. Systemet tar hand om hela den här processen och installerar det automatiskt för dig.

Här nedan följer en guide om hur du går tillväga för att komma igång.

Hur registrerar man sig för att testa systemet?

1. Först måste du gå till:  Den svenska Wix-filialen och klicka på ”Sätt igång” -knappen.

2. Du kommer därefter att omdirigeras till en ny sida. Fyll inte i något av dessa fält eftersom detta endast är avsett för befintliga användare.

För att skapa ett konto klickar du istället på länken ”Registrera dig”.

 

3-4. Du kommer att omdirigeras till en sida där du behöver ange e-postadress och lösenord som du vill använda (ange sedan igen för att bekräfta).

När du är klar klickar du på knappen ”Registrera”. Alternativt kan du registrera dig med ett enda klick via ditt Facebook- eller Google-konto.

 

5. Konto skapat! Du kommer nu att få vägledning för att bygga din första webbplats. Klicka på ”kom igång” för att fortsätta.

 

6-8. Du kommer därefter att behöva svara på några standardiserade frågor. Du måste nu ange vem webbplatsen är avsedd för? Vad den handlar om? Gör även uppskattning av din tekniska erfarenhet av att skapa webbsidor.

Peka med muspekaren på de blåa linjerna för att visa menyvalen och välj dina svar därifrån.

 

9-10. Du kommer nu att få två alternativa valmöjligheter för hur du vill sätta upp din sajt – det första är genom ADI (Artificial Design Intelligence) där du efter ha svarat på ytterligare några frågor kan skapa och anpassa din webbplats direkt.

Det andra alternativet är genom ett mer traditionellt manuell urval av mallar.

 

11-13. Även om ADI är en modern teknisk lösning som faktiskt uppskattas av de allra flesta wix-fansen, föredrar jag faktiskt att göra urvalet av mallar manuellt.

På så vis får man ett större utbud mallar att välja på och man missar inte av misstag någon mall som har tycke för. Jag gillar dessutom att ha möjlighet att kunna förhandsgranska hur en webbplatsen kan se ut när den är klar!

När du söker ibland de olika mallarna kan du söka genoma att skriva ett söklord eller välja direkt från listan över kategorier.

 

14-16. För att börja redigera, klicka på den sektion du vill göra ändringar i och ange önskad ”typsnitt”, ”layout”, ”bredd”, ”färg” etc.

 

När du känner dig nöjd med din layout klickar du bara på ”Publicera” för att slutföra.

 

17-19. Efter att du klickat på ”Publicera” kommer du att bli ombedda att välja en domän – antingen ett gratisdomän (med “wix.com” inbakat i webbadressen) eller en egen domän.

Om du är ute efter att sätta upp din företagssida, då bör du välja ditt egna, unika domännamn. På så vis ger du ett mer professionellt intryck när dina kunder och klienter besöker din sajt.

Det är även en god idé att köpa ditt egna domän så att inte blir köpt och reserverat av någon annan – det kan bli en dyr historia att köpa ett domän som ägs av någon annan, även om det i många fall kan vara möjligt. 

Vill du däremot komma igång med en enkel gratis-sajt behöver du inte oroa dig så mycket över om wix.com bakas in i ditt domännamn.

 

20. Du kan använda ett domän du redan äger eller köpa ett nytt.

 

21. Om du vill ansluta ett eget domännamn till ditt konto krävs det att du uppgraderar ditt gratiskonto.

Här kan du se vilka tjänstepaket som finns att välja på för att avgöra vilket som passar ditt projekt bäst.

Nu har du lyckats sätta upp ditt konto. Svårare än så här är det faktiskt inte.

Lycka till och återkom gärna med en kommentar längre ned på den här sidan och dela med dig av vad du tycker om plattformen!

Sammanfattning:

 • Nybörjare – Har du aldrig gjort en sajt förut kan du använda den här plattformen gratis och få till en webbplats i världsklass.
 • Bäst för bloggare: Den här plattformen är en av de bästa på marknaden om du enkelt och gratis vill sätta upp en blogg. Du får en snygg blogg, med all tillgänglig funktionalitet som du kan tänkas behöva och du behöver.
 • En fantastisk plattform för dig som vill göra en företagssida. Överväg om du vill ha ditt egna domännamn (utan wix.com i webbadressen). Du kommer då att behöva välja en betaltjänst eftersom att detta inte ingår i den kostnadsfria versionen.(Men testa först gratis så länge du vill) 
 • En nackdel med gratisversionen är att du inte får tillgång till all funktionalitet. Exempelvis kommer du inte åt alla mallar. Det kommer även att visas en wix.se-annons högst upp på din sida.
  Användarvänlighet i fokus och kommer med exempelvis med “Drag-and-drop” funktionalitet och hundratals färdiga mallar där du enkelt kan skapa allt från en bröllopshemsida till företagssidor.
 • Webshoppen – är förmodligen en av de bättre ehandelsplattformar som finns. Den är smidig att koppla på om du exempelvis vill utöka din blogg eller sajt med en onlinebutik. Är du enbart ute efter de webshopp? Läs då: Starta webshop
 • Läs även min recension om Webnode som enligt min mening är den bästa hemsidebyggaren och något vassare än Wix.

Här kan du skapa en hemsida helt GRATIS med Wix hemsidebyggare.

 

5 råd: Hur du tjänar pengar på din blogg

Göra blogg, hemsida för företag eller starta en egen e-butik

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Lämna en kommentar