Hemsida

5 saker att känna till för att fixa hemsida med Wix

post image

Om du vill starta en egen blogg men är osäker på hur du kommer igång, då är förmodligen Wix ett av de bästa alternativen som finns att tillgå.

Du kan helt enkelt starta med en enkel gratisblogg och med tiden utöka din sajt till en fullskalig hemsida med all funktionalitet du kan tänkas ha behov av. Den här plattformen har hela bredden och är ett populärt system bland både nybörjare och professionella webbmasters.

Wix är ett populärt alternativ för att skapa företagshemsidor men jag tycker personligen att systemet är ännu bättre för den som vill starta en blogg eller en personlig hemsida.

Funktionaliteten är uppbyggd kring en enkel “drag-and-drop” som gör det smidigt att konstruera sin hemsida och du behöver inte ha några som helst tekniska förkunskaper för att komma igång med den här plattformen.

Här kan du skapa en hemsida helt GRATIS med Wix hemsidebyggare.

Wix - Skapa en hemsida att vara stolt över

Vem är den här plattformen för?

För företagare: Bra för dig som är egenföretagare och vill komma igång med en webbsida som ser professionell ut, utan strul och konstigheter (exempelvis en sida för en restaurang, konsultverksamhet eller butik)

För bloggare: Enklaste sättet för att skapa en professionell blogg. (Passar för nybörjare). Är förstås superbra för att bygga “vanliga hemsidor” också men kolla även in konkurrenten (Webnode) som enligt mig är aningen vassare.

För dig som bygger din första sajt: Bra för dig som snabbt vill komma igång med en webbplats för ett personligt projekt (Hobbyverksamhet, forum etc.)

Bra för dig som vill exponera dina tjänster, samlingsobjekt eller produkter.

Vad är och Hur bra är Wix? 

Sammanfattningsvis är det en hemsidebyggare som kommer som en helhetslösning med fokus på att göra det enkelt för användare att skapa sajter.

Plattformen har en relativt lång historia och har funnits på marknaden ända sedan 2006.

Sedan dess har det hänt mycket och Wix anses numera inte enbart vara en av de främsta plattformarna i Sverige. Idag används systemet av hundratusentals webbplatser i mer än 200 länder över hela världen.

En stor förklaring till den snabba tillväxten kan förklaras med att användarna inte behöver konfronteras med några som helst tekniska problem.

Det är enkelt att intuitivt att använda plattformen och sätta upp sin egna sajt. Systemet kommer med massvis av färdiga mallar och det är enkelt att lägga till bilder, text, färger etc. via “drag-and-drop-funktionalitet”.

Plattformen utmärker sig i recensioner och tester som en av de absolut bästa förflera av de vanligaste behoven och passar exempelvis småföretagare eller frilansare som vill få till en proffsig sajt med enkla medel.

Personligen anser jag att Wix är den bästa lösningen om man vill starta en blogg (utifrån användarvänlighet. Mer avancerade användare kan även överväga WordPress. WordPress lämpar sig inte för nybörjare men är det bästa alternativet för den som kan tänka sig att investera mer tid i att komma igång. Läs mer om WordPress här).

Är du ute efter att skapa exempelvis en företagssida, då är Wix ett utmärkt alternativ. Du kan även överväga Webnode, som är min favorit bland hesmidebyggare. (Mer om Webnode här.)

Wix har dock en e-handelstjänst som är riktigt bra. Så till syvende och sist handlar det om vad du har för behov?

Min rekommendation:

 1. Vill du snabbt komma igång med en blogg. Välj Wix
 2. Vill du bygga en företagshemsida? Välj Wix eller Webnode
 3. Vill du bygga en webbutik? Wix har en bra ehnadelstjänst men det finns bättre alternativ. (Läs mer här om olika e-handelstjänster).

Kort om plattformen

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Plattformen är välkänd för att vara en av de mest användarvänliga tjänsterna på marknaden. Vem som helst (även nybörjare) klarar av att konstruera en egen webbplats med Wix.

Som användare behöver du ingen kunskap i kodning av HTML eller CSS. (Det finns dock möjlighet att redigera kod men det är inget som normalanvändaren behöver konfronteras med.)

Systemet ger tillgång till en stor bredd av funktionalitet, vilket har bidragit till deras popularitet. Till skillnad från vissa plattformar som anlitar utvecklare för att programmera nya funktioner till plattformens användare fungerar det så här:

Wix har flera miljoner kunder. Fristående utvecklare kan ansöka om att få sälja sin “appar” till plattformens användare. Wix tar ut et visst påslag på varje såld funktionalitet. Det här är ett smart sätt eftersom att det ständigt utvecklas nya funktioner för plattformens användare, utan att det kostar pengar för de användare som inte har behov av en speciell funktionalitet.

En annan fördel som jag gillar är att plattformen har användare över hela världen. Det gör att Wix har en stor geografisk sprinding av datacenters (servrar). Data och sidor laddar därför snabbt, oavsett var man som användare skapar sin sajt (eller var besökarna som webbplatsen riktar sig till befinner sig).

Idag är systemet fördelat på flera olika datacenters i exempelvis: Tyskland, USA, Litauen, Ukraina, Brasilien och Israel.

Du kan använda och testa Wix gratis och har inga förpliktelser att uppgradera för att använda deras premiumtjänster.

Här kan du skapa en hemsida helt GRATIS med Wix hemsidebyggare.

Professionellt utformade hemsidemallar

För- & Nackdelar med Wix.se 

Fördelar:

 • Flexibelt systemet är både flexibelt och lätt att använda.
 • Gratis – Du kan använda plattformen kostnadsfritt och utan några förpliktelser. Skulle du vid ett senare skede bestämma dig för att uppgradera dig till premiumkund kostar det ca 20 kr per månad (beroende på tjänstepaket).
 • Snygg layout – Det finns massor av bra mallar att välja mellan vilket gör det lätt att få en hemsida att se proffsig och snygg ut.
 • Smart hjälpsystem för att få omedelbar hjälp då du bygger din sida via ADI – Artificiell Design Intelligence: En automatiserad assistent för att hjälpa till att skapa din webbplats snabbare.
 • Stort utbud av gratisappar – Att lägga till mer funktionalitet till din hemsida är enkelt. Om du exempelvis vill inkludera funktioner såsom: Nyhetsbrev, registreringsverktyg, onlinebokning eller en live-chat på din hemsida så har du automatiskt tillgång till detta via nedladdningsbara appar.
 • Automatisk backup – oroa dig inte för att förlora allt arbete du lägger ned på din blogg eller hemsida!
 • Skapa gratis e-postadress – Du kan enkelt sätta upp unika email konton för dina sajter (Denna tjänst ingår dock inte i det kostnadsfria tjänstepaketet). 
 • Bra teknisk kunnkig kundtjänst! Du behöver aldrig oroa dig för tekniska problem, du kontaktar deras support när din webbplats har ett problem.

Nackdelar:

 • Begränsningar – Gratisversion kommer med begränsningar. Du får inte tillgång till alla mallar och funktioner.
 • “There is no such thing as a free lunch..” lyder ett amerikanskt ordspråk. Tyvärr stämmer även det om du vill bygga en hemsida eller blogg. Om du skapar en gratishemsida, kommer du tvingas att exponera annonser på din webbplats.
  Än en gång, det är faktiskt helt okej, beroende på vad syftet med din webbsida är? Reklamen är dessutom rätt diskret men personligen skulle jag inte vilja ha någon reklam överhuvudtaget om det handlar om en professionell företagssida.
 • Subdomän: Det finns flera bra funktioner som du inte kommer åt via gratisversionen. Om du till exempel inte vill att ditt URL ska visa “wix”på slutet – måste du uppgradera till en premiumplan (ca. 20 kr/mån). (Detta är ett smart sätt som används av flera systemleverantörer för att få gratisanvändare att göra reklam för deras produkter.)

Enkelheten en framgångsfaktor

Bolagets framgång kan förklaras med deras stordriftsfördelar och stora marknadsbudget, men också genom att de lyckats framställa en produkt som är väldigt enkel att använda.

Systemet går fort att lära sig och du kommer inte behöva läsa några komplicerade instruktioner eller manualer för att få din hemsida att se ut och fungera som du vill. Systemet körs i din webbläsare och du behöver inte installera något komplicerat CMS eller liknande.

Om du vill skapa en webbsida som är av hög kvalitet och till en låg kostnad så har du hamnat rätt!

I den här recensionen kommer vi nämligen att ta oss en närmare titt på systemet för att få en tydligare bild av systemets för- och nackdelar.

Enkelt förklarat är Wix en helhetslösning eller en s.k. “SaaS-lösnings” (“Software as a Service“).

Det innebär att du får allt du behöver serverat på ett och samma ställe. Du registrerar dig som användare och loggar in i en portal. Du får allt du behöver i portalen, exempelvis kan du: hantera och installera “appar”, installera “tema” (desginmall), koppla på ett domän och självfallet skapa din webbplats.

Din webbplats ligger på Wix servrar och du slipper att skaffa ett eget webbhotell.

Det är alltså ett annorlunda upplägg än de lösningar där du köper, installerar och hanterar alla “delar” på din webbplats separat.

Recension av Wix-mall: 100-tals av Wix templates i toppklass

Välj bland över 800 anpassningsbara mallar byggda för din verksamhets behov

De allra flesta som landar på din webbplats, kommer att göra en subjektiv bedömning baserat på hur din sajt ser ut.

Oavsett om du vill starta en blogg, webshop eller hemsida så är det viktigt att ge ett professionellt, första intryck. Med mer än 500 olika proffsdesignade mallar fördelade på ett 70-tal kategorier är det enkelt att skapa både snygga och estetiskt tilltalande webbsidor.

Även nybörjare kan enkelt bygga sajter som ser mer förtroendeingivande ut än många väletablerade webbplatser på webben.

Eftersom att det finns otroligt många färdiga mallar att välja på är det enkelt att nischa sin sajt och hitta vackra layouter oavsett om du vill skapa exempelvis en modeblogg eller en företagssida.

Trots att din sajt kommer att se superproffsig ut bör du ta dig en funderare innan du bestämmer dig för vilken mall du vill använda.

En baksida med plattformen är nämligen att du inte kan migrera text och bilder från en template (mall) till en annan. Om du bestämmer dig för att byta mall kommer du helt enkelt behöva börja om från början. (Klippa och klistra).

Gratis mall för Inbjudningskort: bröllopsinbjudan eller bröllopshemsida

bröllopsinbjudan

När du väl börjat använda plattformen inser du snabbt hur enkelt det är att sätta upp en sajt.
Du kommer nu att kunna dra nytta av att använda många färdiga mallar för exempelvis att skapa ett event eller en fest. Det finns en handfull färdiga mallar som är avsedda för att bygga hemsidor för fester och evenemang.

För den här typen av temporära webbplaster lämpar sig Wix som har gratismallar där du kan lägga in dina egna bilder, teckensnitt och färgpreferenser.

Det finns exempelvis en populär mall för inbjudningskort där man helt enkelt kan sätta upp en bröllopshemsida eller bröllopsinbjudan.

Genom att använda dessa färdiga layouter kommer du att bidra till att skapa en bra upplevelse för dina gäster och skapa en bra och positiv stämning redan innan evenemanget. Det är även enklare att hantera gästlistor etc online och du kan använda färdiga formulär för OSA. etc.

Få en passande landningssida på nolltid

Självfallet har du även möjlighet att sätta upp proffsiga landningssidor för ditt egna företag eller blogg.

Är du orolig över att dina följare, kunder eller vänner börjar besöka din sajt innan den är färdigställd? Du kan då enkelt välja på olika typer av färdiga templates som informerar besökaren om att din sajt ännu inte är färdig.

En typ av landningssida som är både proffsig och enkel att lägga till är en default-mall som säger “coming soon” eller “under construction”.

En annan typisk landningssida som du kan lägga till är en färdigdesignad reklamsida där du alltså kan göra reklam för dina eller andra personer/företags produkter och tjänster.

Idag är det många bloggare som har så många läsare att de livnär sig på sina texter och inlägg.

Är du intresserad av att tjäna pengar på din blogg så kommer du inte att bli missnöjd. Plattformen erbjuder flera skräddarsydda templates som är lämpliga för kommersiella ändamål.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Är Wix webshop bra?

Skapa din webshop

Jag har jämfört många e-handelsplattformar och webbshoppar.

De är helt klart en av de plattformar som ligger i topp även när det kommer till bästa system för e-handel men jag tycker nog att man ska välja systemet i första hand om man vill sätta upp en blogg eller hemsida.

Vill man därefter lägga till en webshop på sin sajt är det enkelt att göra det.

Är du i första hand ute efter den bästa e-shoppen på marknaden bör du läsa min artikel om bästa e-shop här.

En fördel med Wix är att plattformen har bra bress avseende funktionalitet. Du kan alltså skapa eb webshop, blogg, hemsida etc på ett och samma ställe.

Om du exempelvis vill starta en webbplats för din yogastudio, frisersalong eller liknande och samtidigt vill kunna hantera artiklar eller produkter på din webbplats då är Wix ett bra alternativ eftersom att uppsättningen kommer som en helhetslösning och det är enkelt att lägga till de funktioner som man har behov av.

Är du enbart ute efter en webbutik och är helt ointresserad av att blogga eller att sätta upp en hemsida? Den bästa ehandelsplattformen är enligt min mening Shopify.

Ett tillförlitligt system med bra support

Jag upplever att systemet fungerar så som jag vill. Det vill säga utan tekniskt  krångel. Platformen använder en form av digitaliserad manual som gör att du kan söka upp i princip vilka frågor som helst och snabbt få svar. Men det mesta känns intuitivt med plattformen.

Jag även bra erfarenheter av Wix support. Jag har faktiskt inte behövt använda den mer än en gång men jag fick bra hjälp för at lösa mitt problem. 

Det finns även stöd för boka in samtal och bli uppringd av deras kundservice då det passar. 

En nackdel som jag nämnt tidigare är att du kommer du tvingas att inkludera “wix.com” i ditt domännamn om du väljer att använda gratisversionen.

Du bör fundera lite på vad du ska ha din webbplats till?

Om du exempelvis bara vill göra en fest-sida, en bröllopsinbjudan eller liknande så kanske det inte spelar så stor roll om det står “wix” i URL:en.

Om du däremot vill att din webbplats ska se professionell ut för dina kunder så bör du överväga att uppgradera till betalversionen så att det ser ut som exemplet här nedan:

Webbläsarens url

Om du exempelvis söker på “Bästa Pizzeria Kungsholmen” kommer du att märka att i princip inga hemsidor på webben har “wix” inbakat i webbadressen.

Jag rekommenderar att man börjar med en gratisversion, även om man är säker på att man inte vill ha “systemnamnet” i sin URL. Man kan uppgradera sig till premiumkund vid ett senare tillfälle.

Priser – Genomgång av tjänstepaket

 • Gratisversionen
  Gratisversionen lämpar sig för att kunna komma igång och för att få möjlighet att testa systemet. På sikt är det dock troligt att du kommer att vilja få ditt egna domän och uppgradera till ett bättre tjänstepaket. Som gratisanvändare visas reklam på din sajt. Om du exempelvis vill skapa en sajt för ditt företag så är det inte särskilt professionellt med annonser på din webbplats. I övrigt är gratisversionen, förvånansvärt bra för att vara hel kostnadsfri.

 • Billigaste premiumpaketet – “Connect domain”
  Jag anser att det här alternativet är slöseri med pengar. Även om du får tillgång till plattformens hemsidebyggare, så försvinner inte annonserna med det här alternativet. Du får förvisso möjlighet att använda ditt personliga domän men jag skulle inte vilja ha en massa reklam på min sida om jag måste betala för den! Det är helt enkelt bättre att gå med en av deras dyrare paket, behålla gratisversionen eller att gå med en helt annan tjänst.

 • Combo
  Med den här planen visas inga annonser. Det här ett bra paket för att få tillgång till grundläggande tjänster. Du får det mesta som du kan tänkas behöva. Combo är perfekt om du vill komma igång med en vanlig, snygg sajt (utan annonser etc). Det finns dock begränsningar i hur stort utrymme du kan använda med Combo. Det innebär att du kan komma att få problem om du avser ladda upp stora filer (filmer, eller högupplösta bilder etc). Skulle du ha behov av mer utrymme längre fram kan du självfallet uppgradera till en bättre tjänsteplan.

 • Obegränsat/Unlimited
  Den här planen lämpar sig för den som vill skapa en webbsida för sitt företag. Du får bar lagringsutrymme (10 GB) vilket räcker gott och väl för att skapa en medelstor företagssajt.

 • VIP-paket
  Det här tjänstepaketet är avsett för den som vill skapa mer avancerade webbplatser. I paketet ingår 20 GB utrymme. Som VIP-kund blir du även prioriterad i turordningen – om du av någon anledning skulle behöva hjälp av företagets kundtjänst.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Övriga iakttagelser

Klarna och integrerade betallösningar för Wix?

Nej, Klarna accepteras inte som en integrerad betallösning än. Däremot finns det flera andra alternativ, exempelvis via betalning via bank- och kreditkort eller via Paypal.

Hur ser annonserna ut som kommer med gratisversionen?

Om du använder gratisversionen kommer din sajt att visa en annons högst upp på din sajt.

Annonsen (se nedan) är förvisso diskret men om du är mån om ditt varumärke och vill att din sajt ska ge ett professionellt intryck då tycker jag att du bör välja en av betaltjänsterna.

Wix Sidfot

Med en betaltjänst får du även ditt egna, unika domän och slipper reklam etc.

App market: funktionalitet och besöksstatistik för hemsidor

Plattformens egna appmarknad är ett forum där du kan hämta kostnadsfria appar eller plugins som du behöver på din hemsida.

Om du till exempel vill lägga till ett nyhetsbrev, ett diagram, eller se besöksstatistik för din hemsida eller en kundportal finns det färdiga appar för all möjliga tänkbara behov.

Är det bättre att skapa med WordPress?

Att jämföra dessa två plattformar är lite som att jämföra äpplen med päron. WordPress är en bloggplattform som kräver högre grad av teknisk kompetens än Wix. Med WordPress bör du räkna med att du behöver en hel del tid för att förstå hur du ska gå tillväga för att sätta upp en webbplats.

Wix Sverige är gjort för att man ska kunna komma igång med det samma.

Läs mer här om mina tips och råd för att bygga en hemsida med WordPress

Kan jag skapa egen logga med wix logo maker?

Gör din egen logga istället för att spendera pengar på en logotype för ditt företag. Med det här systemet kan du på egen hand skapa en professionell design för ditt varumärke.

Att skapa en logotype gratis med systemet ger även ett riktigt bra resultat.

Du får fullständiga, kommersiella rättigheter etc till din logga och det är både roligt och enkelt. Som entreprenör eller egenföretagare är detta en uppskattad och smidig lösning.

Om du redan har en logga eller i alla fall vill köpa en logga av en designer eller liknande kan du självfallet ladda upp den på din sajt via plattformen. Du är alltså inte bunden till att använda wix logo maker.

Är systmet bra för SEO?

Sökoptimering och stöd för att din webblplats, blogg eller e-handel ska få många besökare är något som har kommit att bli allt viktigare. Vissa plattformar har börjat integrera tjänster för sökoptimering i sina system för att öka nyttan för användare.

Även om du lyckas med att sätta upp en snygg sajt, är den inget värd om du inte får några besökare.

Wix kommer med inbyggd funktionalitet för SEO (Sökoptimering). Du har möjlighet att ange vad din sajt handlar om och lägga in särskilda nyckelord i dina rubriker.

På så vis kan hemsidor oc bloggar som skapas med Wix attrahera besökare till din webbplats utan du som användare behöver ha djupare kunskap i SEO. Denna funktionalitet är en bidragande faktor till att jag framförallt rekommenderar systemet för nybörjare.

Fungerar systemet lika bra på PC som Mac?

Ja! Systemet fungerar lika bra för alla operativsystem så länge du använder en standardiserad webbläsare: Firefox, Chrome eller Internet Explorer.

Var kan jag få en rabattkod för Wix?

Mig veterligen förekommer inga rabattkoder. Ibland försöker vissa webbplaster locka till sig besökare genom att annonsera att de erbjuder olika typer av rabatter för olika system. Företaget erbjuder istället en gratisversion som man får testa så länge man vill.

Anses systemet vara säkert?

Systemet anses ha en hög grad av säkerhet. Du kommer exempelvis få ett färdiginstallerat säkerhetscertifikat (“ SSL”).

Vanligtvis är SSL både jobbigt och irriterande att installera, men med det här systemet slipper du alltså att krångla med det. Systemet tar hand om hela den här processen och installerar det automatiskt för dig.

Sammanfattning

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension
 • Nybörjare – Har du aldrig gjort en sajt förut kan du använda den här plattformen gratis och få till en webbplats i världsklass.
 • Bäst för bloggare: Den här plattformen är en av de bästa på marknaden om du enkelt och gratis vill sätta upp en blogg. Du får en snygg blogg, med all tillgänglig funktionalitet som du kan tänkas behöva och du behöver.
 • En fantastisk plattform för dig som vill göra en företagssida. Överväg om du vill ha ditt egna domännamn (utan wix.com i webbadressen). Du kommer då att behöva välja en betaltjänst eftersom att detta inte ingår i den kostnadsfria versionen.(Men testa först gratis så länge du vill)
 • En nackdel med gratisversionen är att du inte får tillgång till all funktionalitet. Exempelvis kommer du inte åt alla mallar. Det kommer även att visas en wix.se-annons högst upp på din sida.

  Användarvänlighet i fokus och kommer med exempelvis med “Drag-and-drop” funktionalitet och hundratals färdiga mallar där du enkelt kan skapa allt från en bröllopshemsida till företagssidor.
 • Webshoppen – är förmodligen en av de bättre ehandelsplattformar som finns. Den är smidig att koppla på om du exempelvis vill utöka din blogg eller sajt med en onlinebutik. Är du enbart ute efter de webshopp? Läs då: Starta webshop
 • Läs även min recension om Webnode som enligt min mening är den bästa hemsidebyggaren och något vassare än Wix.

Här kan du skapa en hemsida helt GRATIS med Wix hemsidebyggare.

Subscribe
Notify of
guest
25 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments