Hemsida

Webnode: Omdöme & genomgång 2023: För- och Nackdelar

post image

Det här är en av de mest väletablerade plattformarna på marknaden och ett intressant alternativ för den som snabbt vill komma igång med en egen blogg eller hemsida.

Företaget var ursprungligen Schweiziskt och sågs för bara några år sedan som en uppstickare till de större och marknadsledande amerikanska systemen.

Idag anses Webnode, med sina +40 miljoner kunder runt om i världen, vara en av de främsta hemsidebyggarna som finns att tillgå, såväl i Sverige som internationellt.

Deras framgång beror framförallt på att de har lyckats utveckla en produkt som både är enkel att använda men som samtidigt ligger i framkant rent tekniskt sett.  

Systemet går snabbt att lära sig och inom loppet av några minuter kan du få upp din blogg eller hemsida på webben.

Så vad är Webnode? Nedan följer min genomlysning av systemet som syftar till att förklara vad det finns för några för- och nackdelar med att använda produkten.

Gör en gratis hemsida eller blogg med Webnode: Klicka här för att komma igång med din egna hemsida.

Webnode se – för vem: Nybörjare eller proffs ?

webnode hemsida

Systemet är skapat för att vem som helst med enkelhet ska kunna bygga en sida eller blogg.

Det är en perfekt produkt för nybörjare eftersom att du har allt: web-hosting, hemsidebyggare, domänregistrering, webbshop, appar etc på ett och samma ställe.

Med den här plattformen får du snabbt en snygg sida eller blogg. Via “drag-and-drop”-funktionalitet kan du enkelt modellera layouten så som du vill ha den och stoppa in text, bilder och annat där du vill ha det.

När jag säger att systemet passar nybörjare så kan det tolkas som att plattformen inte är lika bra som jämförbara system på marknaden.

Det är naturligtvis en definitionsfråga vad som är “bra” men många avancerade användare, företag och online-entreprenörer väljer också att använda det här systemet för sina professionella sajter.

En fördel med detta system är att du betalar för det du behöver. En nybörjare behöver vare sig mycket funktionalitet, ledigt utrymme etc.och kan använda systemet helt gratis.

Professionella användare som bygger stora sajter med hundratals sidor har helt andra krav och betalar därför för företagets premiumtjänster.

Om du letar efter en hemsidebyggare undrar du säkert varför så många användare bestämmer sig för att använda just denna e-plattform?

Webnode är en perfekt lösning för dig som är yrkesverksam och vill synas på internet eller sälja dina produkter eller tjänster i en snygg onlinebutik.

Vad vet jag, du kanske driver en skönhetssalong, manikyrverksamhet, café/restaurang eller behöver en webbplats för att exponera din konst, fotografier etc.?

Då är det bra med en lösning där du snabbt kan komma igång och dessutom använda professionella mallar/teman för just ditt syfte.

Du behöver inte anlita en dyr webbyrå för att synas på nätet. Med det här systemet behöver du heller inga tekniska förkunskaper eller tidigare erfarenheter av att bygga webbplatser.

Du kanske har funderat på att även testa andra bra gratis program? Generellt sett finns det en handfull plattformar som kan mäta sig med Webnode se.

Tjänsterna är snarlika på många vis. Du får en välutvecklad produkt som du faktiskt kan testa helt kostnadsfritt. Du har allt på samma ställe och du får tillgång till plattformens egna kundtjänst etc.

De bästa produkterna enligt mig förutom Webnode är: Weebly och Wix.

Alla dessa system erbjuder service i världsklass och det finns egentligen inget annat svensk-utvecklat system som ens kommer i närheten av dessa vare sig det gäller: användarvänlighet, funktionalitet, design eller något annat.

Den här plattformen är enligt mig bäst om man vill skapa en “vanlig hemsida”. Medan Wix är en bättre bloggportal. Här är exempel på de hemsidor som du kan skapa på nolltid och med ett resultat som är snyggare och bättre än många sajter som kostat stora summor att designa och ta fram:

 • Företagshemsidor: Oavsett storlek och behov kommer du med lätthet kunna skapa en professionell site. Exempel på hemsidor för smårföretag: Restaurang, Café, butikskedja, grossist, gym mm.
 • Brochurer: För den som vill sätta upp en enklare företagssida där dina tjänster och verksamhet presenteras mer säljande.
 • Utbildningssajter: Välj på en rad mallar och skräddarsydda funktioner för denna typ av verksamhet.
 • Idrottsklubb eller förening: Finns färdiga mallar. Du kan även tilldela roller och inlogg med olika grad av behörighet etc.
 • Konsulthemsidor: Företräder du ett bolag som vill marknadsföra sin tjänster inom ett speciellt område? Även här tycker jag Webnode är ett bra alternativ – Du kan med lätthet skapa och hantera din hemsida så som du vill ha den, anpassa sidan så som du vill ha den, lägga till logga, funktionalitet etc.
 • Hemsida för ideell verksamhet: Finns en rad mallar att välja på – funktionalitet för att möjliggöra donationer mm.
 • Portfoliosajter: För den som är frilansare eller som vill nå ut med sina bilder, meriter eller tjänster.
 • Mediasajter: Systemet är perfekt för den som vill nå ut med reportage, artiklar, nyhetssändningar, podcast etc.
 • Personlig hemsida: Självklart kan du även göra en helt egen hemsida som inte har något som helst

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

Best for deg på budsjett

För – och nackdelar
 • plusEnkel och användarvänlig webbsidesbyggare
 • plusGratis version finns tillgänglig
 • plusTillhandahåller flerspråkig support
 • minusBegränsade anpassningsalternativ för design
 • minusBegränsad funktionalitet för e-handel
Bedömning
4.6
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Webnode Recension

En komplett hemsidebyggare även om du vill ha en nätbutik

Plattformen är den mest kompletta produkten jag känner till. Vill man exempelvis lägga till en webbshop till sin blogg eller hemsida och börja kränga produkter så är det hur enkelt som helst.

Är du dock enbart ute efter den bästa webshopen på marknaden så tycker jag att du ska fundera på att testa Shopify.

Med Webnode får du dock en modern plattform där din sajt kommer att vara fullt mobilanpassad. Det är dessutom den plattform som kanske bäst har anammat användarnas efterfrågan på att kunna sökoptimera sina bloggar på Google search.

Sökoptimering är något som bara blir viktigare på marknaden för att kunna marknadsföra sina produkter, tjänster, blogginlägg eller vad det nu är man vill ha på sin sajt.

Det är dock få plattformar som överhuvudtaget erbjuder något systemstöd för detta.

Att Webnode har fångat upp detta behov hos kunder och användare är därför något som gör att många väljer att använda deras system.

Att bygga en Gratis Webbsida

webbdesign på laptop och telefon

Genom att registrera dig som användare har du möjlighet att skapa en helt kostnadsfri hemsida eller blogg och ett subdomän till Webnode.

Du kommer naturligtvis ha begränsat med ledigt utrymme och hastighet till din sajt men för att vara en kostnadsfriversion kommer du att märka att plattformen fungerar bättre än du förväntat dig.

Jag brukar alltid rekommendera att man börjar med att testa gratisversionen för att säkerställa att plattformen fungerar så som man önskar vad gäller layout, funktionalitet, kundtjänst etc.

Om man sedan anser att plattformen fungerar tillfredsställande, kan man med enkelhet uppgradera till ett bättre tjänstepaket i efterhand.

Som premiumkund får du ditt egna domän. I stora drag finns det tre olika abonnemang som man kan välja på. De är i korthet graderade i en stigande prisskala där du får möjlighet att nyttja mer utrymme för de dyrare paketen.

De dyrare paketen inkluderar även egen unik e-post för din sajt samt automatiserad funktionalitet för back-up.

Fördelar:

 • Hög grad av användarvänlighet. Du behöver inte läsa några instruktioner för att begripa hur du ska använda systemet. Allt känns intuitivt med moderna mallar “templates” som du kan välja av. Systemet kommer med en modern och användarvänlig funktionalitet för “drag-and-drop”. Du kan även enkelt byta mall om du av någon anledning bestämmer dig för att göra en face-lift på din sajt.
 • Du slipper att exponera reklam etc på din sajt, även om du väljer att använda deras gratisversion. Många andra produkter som erbjuder webbplatsbyggare kostnadsfritt kompenserar för detta genom att exponera annonser etc på användarens sajter. (Det visas endast en diskret text i sidfoten av din webbplats som deklarerar “skapa en en hemsida gratis med Webnode”. Men det är väldigt diskret gjort och jag tänkte inte själv på det förrän jag hade hållit på ett tag med att bygga min hemsida)
 • SEO-optimerat. Systemet är uppsatt för att du med enkelhet ska kunna sökoptimera innehållet på din blogg eller sida (SEO). Systemet är även integrerat med Google analytics vilket innebär att du kan följa utvecklingen av din blogg eller sida samt ta fram rapporter för att analysera vilka sidor dina besökare klickar på etc. I korthet behöver din sajt byggas enligt en viss struktur för att text som du exempelvis skrivit om på din blogg ska kunna sökoptimeras i Google. Du kan enkelt ändra och lägga till s.k. “Meta tags” med de sökord som du vill att exempelvis en sida ska ge utslag för i Google.
 • En plattform för internationellt bruk. Systemet är optimerat för flerspråkiga sajter. Du kan enkelt översätta dina sidor till mer än 20 olika språk.
 • Skapa sajter för alla typer av behov. Du har en uppsjö av mallar att välja på som täcker alla tänkbara behov. Alla mallar är anpassningsbara. Det är bara lägga till, ta bort eller flytta de sektioner som du har behov av. Det är lätt att modullera så att din blogg eller hemsida blir personlig och snygg (men det som retar mig är att det inte finns någon möjlighet att lägga till fält för eventuell kommentarer för blogginlägg.) Precis som med Wix kan du skapa e-postadresser gratis (kräver premiumkonto) 
 • Finns mängder av smarta funktioner så som kontaktformulär, nyhetsbrev och dela-funktionalitet för social media. Det är även enkelt att integrera din webbplats med google maps, eller Youtube.
 • Mobilanpassad layout. Din sajt kommer att se minst lika snygg ut oavsett om dina besökare använder mobil eller laptop för att komma åt din sida/tjänster. Det kan låta självklart men faktum är att detta kan vara rätt bökigt om du exempelvis bygger en en sajt med ett CMS (typ WordPress). Med Webnode är alla mallar redan mobilt anpassade. (Du kan göra manuella justeringar men det behövs inte.)
 • Du får ett gratis domän för första året. (Gäller ej gratispaketet).
 • Snabb och smidig bildredigering. Du kommer att få ett stort utbud av estetiska tjänster för att exempelvis ändra färger på dina bilder med filter eller s.k.“overlais”. På samma vis kan du enkelt snygga till bakgrunden i dina bilder.
 • Funktionalitet för att lägga till egen e-handelsbutik. Skulle du vilja utöka din hemsida med en webshop längre fram så är det hur enkelt som helst. All denna funktionalitet finns redan tillgänglig för systemets användare och du behöver inte gå ut att söka på internet för att lära dig hur du ska göra.

Nackdelar:

 • Backup erbjuds endast betalande användare. Dåligt med tanke på att det är framförallt oerfarna webbmasters som har behov av automatisk backup. Det är lätt hänt att man raderar något som man vill kunna återskapa innan man lärt sig hur plattformen fungerar.
 • Du får inte ett huvuddomän förrän du väljer att bli en betalande användare. Som gratisanvändare får man endast ett subdomän vilket är helt okej om du bara vill testa systemet. På sikt tror jag dock att de absolut flesta användarna väljer att gå med ett av de prissatta paketen för att kunna få sitt helt egna domännamn.

Överblick av olika mallar

webbplats på stationär dator, bärbar dator, mobil och surfplatta

Du kommer inte bli besviken när det kommer till utbudet av färdiga mallar och olika layouter.

Webnode är en av de plattformar som har funnits på marknaden länge. De har därav haft god tid på sig att utveckla och förbättra mallar och layouter sedan systemet lanserades 2008.

Det finns hundratals mallar att välja på vilket gör att du kommer ha flera alternativ att välja på oavsett om du ska starta en mode-blogg eller om du vill skapa en webbplats för ditt café, restaurang eller konsultverksamhet.

Mallarna som finns att välja av är mobilt anpassade och du har även möjlighet att skräddarsy och göra egna anpassningar i CSS-format.

Du kan dessutom enkelt byta mall om du skulle tröttna eller få tycke för en annan layout.

Det är även lätt att anpassa mallar utefter egna preferenser vad det gäller färger, teckensnitt etc.

Navigering och användarvänlighet för besökare din sajt

I all mallar kommer du kunna välja på att ha flera nivåer av navigeringsmöjligheter för dina besökare.

Navigationen är alltså beroende av vilken typ av mall du väljer att använda men det finns även möjlighet till att specialanpassa navigationen om man har specifika behov.

Det finns självfallet även möjlighet att lägga till ikoner och länkar till facebook, Twitter, Youtube, Instagram mm.

Sammanfattning

 • Bästa hemsidebyggaren för nybörjare. Har du aldrig gjort en egen sajt, onlinebutik eller blogg? Då är Webnode det bästa alternativet enligt min mening.
 • Inga förkunskaper krävs. Du behöver inte kunna koda eller ladda ned appar/program från olika sidor på internet. Du har allt på ett och samma ställe med den här plattformen. Dessutom anses produkten vara ett av de mest användarvänliga system som finns. Du bygger din sajt med “drag-and-drop”-funktion, där du helt enkelt kan dra in text, bilder, ikoner etc precis där du vill ha det.
 • Enkelt att registrera sig. Allt du behöver att göra är att registrera dig, välja en lämplig mall för den typ av sajt du vill bygga. Därefter är det bara att börja bygga sin sida och dra in bilder, ikoner och text via “drag-and-drop”.
 • Gratis: Börja med att testa systemet kostnadsfritt för att säkerställa att du är nöjd. (Även om du väljer att inte gå med Webnode som alltså är min rekommendation tycker jag inte man ska välja ett system som kostar pengar om man inte vad man gillar systemet eller ej.) Räkna dock  med att du kommer att vilja uppgradera till ett premium-paket på sikt. 30kr/mån
 • Trygghet och snabb registrering. För att registrera sig behöver man inte något kreditkort eller liknande.
 • Det är enkelt att bli ny användare. Det går snabbt och smärtfritt att registrera sig och du kan lika snabbt och enkelt sluta att använda tjänsten om du av någon anledning inte vill fortsätta att använda deras plattform.
 • Bättre än jämförbara alternativ – Med vissa konkurrerande plattformar som också erbjuder gratisversioner får du inte samma service och funktionalitet utan att betala.
 • Dåligt att du inte kan få ditt helt egna domännamn: Med den här tjänsten kommer förvisso ditt domännamn (namnet som visas högst upp “https://”) att vara “brandat” med Webnode (inbakat i domännamnet). (Tills du betalar för premiumpaket, från 30kr/mån)
 • Grym webbshop: Plattformen har även en bra e-handelsfunktion som tillåter dig att sätta upp din egna webbshopar.
  Även denna funktionalitet kommer du snabbt igång med på loppet av några minuter om du skulle ha behov av att sälja produkter online.
 • Webshopen är inte den bästa som finns på marknaden men definitivt en av de mer användarvänliga på marknaden. Systemet kommer med färdiga kundanpassade mallar och färdiga, integrerade betallösningar för kreditkort etc.

Om ditt primära behov är att sätta upp en onlinebutik bör du även läsa mitt inlägg om Shopify

Bygg en egen hemsida kostnadsfritt med systemet: Testa Webnode här.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

Best for deg på budsjett

För – och nackdelar
 • plusEnkel och användarvänlig webbsidesbyggare
 • plusGratis version finns tillgänglig
 • plusTillhandahåller flerspråkig support
 • minusBegränsade anpassningsalternativ för design
 • minusBegränsad funktionalitet för e-handel
Bedömning
4.6
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Webnode Recension
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments