
Hemsida
De 9 bästa gratis hemsideprogram för 2023
Är det första gången du ska göra en hemsida och du är osäker på var du ska börja eller om du inte vill spendera en massa pengar i onödan så…
Squarespace är den plattform som i särklass ligger högst upp på min lista vad det gäller design och estetik. Den senaste versionen (Squarespace 7) kommer med en hemsidebyggare som tillåter användare att redigera sin hemsida i en live-modul. Man behöver alltså inte switcha mellan olika lägen för att se hur hemsidan kommer att se ut efter man publicerat.
Med Squarespace får du mer än 100 olika designmallar att välja på. Självfallet är systemet 100% mobilanpassat och du behöver inte oroa dig för att din hemsida eller blogg ska se konstig ut på mobila enheter. Det finns även en inbyggd bildbank (Unsplash) som ger dig tillgång +700 000 bilder!
Tjänsten kommer även med ett bra analysverkyg som gör det enkelt att följa upp både sökord (vilka sökord som dina besökare hittar dig på) och besöksstatistik för din webbplats.
Först av allt vill jag påpeka att Squarespace som är en internationellt erkänd plattform är relativt okänd på den svenska marknaden. Av den anledningen brukar jag rekommendera Wix för den svenska marknaden. Wix går att använda helt kostnadsfritt. Här kan du läsa mer hur du går tillväga för att skapa en hemsida med Webnode.
Vill man i alla fall testa att bygga sin hemsida, blogg eller e-handel med Squarespace så är det också ett bra alternativ. (Även om jag alltså anser att det finns bättre tjänster att tillgå på marknaden. Här kan du se min lista på alla hemsidebyggare som jag har testat och hur de står sig mot varandra). Kolla även in mitt inlägg som riktar sig till den som är ute efter en hemsida till småföretag här.
Squarespace är annars en bra tjänst för framförallt följande behov:
Squarespace.com har bra bloggfunktionalitet och ett stort utbud av mallar och bra verktyg för att skapa visuellt tilltalande bloggar.
Generellt sett brukar jag rekommendera Wix som har en fantastisk bloggplattform. Squarespace har dock en snarlik lösning som är nästan lika bra för att blogga.
Systemet kommer exempelvis med ett modernt systemstöd som tillåter dig som användare att ge behörighet till flera skribenter. Det går även att schemalägga publicering av inlägg.
Planerar du att sälja på den svenska marknaden? Då tycker jag att du ska välja ett annat alternativ till Squarespace. Systemet är dåligt anpassat för den svenska marknaden.
Du kommer exempelvis inte kunna använda populära svenska betaltjänster såsom: Klarna eller Swish. Även om du inte avser att sälja på den svenska marknaden tycker jag att du ska överväga att starta med annan e-handelsplattform.
Med exempelvis Shopify får du tillgång till fler funktioner än någon annan plattform jag har testat. Shopify har dessutom anpassad och integrerad funktionalitet för den svenska marknaden.
Shopify tillåter betalningar via exempelvis Klarna. Dessutom kommer du åt flera svenska appar i Shopify via app marknaden. Här kan du läsa mer om vilka webbshoppar som är bäst för ditt behov.
Självfallet ska du inte behöva köpa support från externa konsultifirmor. Via Squarespace support kan du få hjälp måndag till fredag via online chatten. De har även en bra mailsupport och en databas som fungerar bra för att lösa de mest vanliga problem du kan tänkas råka ut för.
Systemet är uppbyggt kring användarvänlighet och skulle du stöta på något problem så kan du med all säkerhet hitta en lösning i en av de guider som finns tillgängliga i hjälpdatabasen. Squarespace jobbar också mycket med att förebygga problem via instruktionsvideos.
De har dessutom ett forum för användare där man kan dela med sig av idéer och få svar på eventuell frågor via andra användare.
En möjlig nackdel med Squarespaces support är att det inte finns någon telefonsupport. Square space är en internationellt väletablerad plattform och här får man väga fördelarna mot att välja en svensk motsvarighet, exempelvis Hemsida24.
Personligen anser jag att det är bättre att välja en internationell plattform i nästan alla lägen. De stora plattformarna är bättre vad det gäller funktionalitet, flexibilitet och utbud av designmallar och appar.