Heymo ett dåligt val | Så hittar du det bästa gratisverktyget

Heymo är ett svenskutvecklat hemsideprogram med fokus på enkelhet som riktar sig till nybörjare. Tjänsten tillhandahålls av Hemsida24 som alltså är ett annat verktyg (men samma bolag) för att konstruera hemsidor.

Heymo är en förhållandevis liten och fortfarande okänd produkt och det är svårt att hitta några bra argument varför man skulle vilja använda denna tjänst när det finns både bättre och mer väletablerade gratisprodukter att testa.

Förvisso har Heymo anammat ett användarvänligt koncept som påminner om några av de bästa verktygen för att skapa en hemsida kostnadsfritt. Du kan du exempelvis välja på färdiga designmallar som kommer med bilder och textstycken, ikoner och menyer.

Du kan även enkelt byta ut bilderna mot dina egna och ändra textstil och innehåll. Det går även att laborera med färger och det finns även en del 3D-animationer och mer spektakulära effekter som du kan lägga till din webbsida.

Plattformen är helt internetbaserad. Med andra ord behöver du inte ladda ned och installera någon programvara på din dator. Efter att du registrerat dig som användare behöver du endast logga in i kundportalen där du har dina hemsidor och kan göra ändringar.

Det här är förvisso en enkel men väldigt begränsad produkt. Om du vill testa ett gratis hemsideverktygrekommenderar jag i första hand Webnode. De har mer funktionalitet, fler mallar och anses dessutom vara ett av de bästa hemsideprogrammet i världen. Här kan du bygga en sajt med Webnode helt gratis

Här har jag även listat de bästa systemen i Sverige som erbjuder sina användare att skapa hemsidor gratis. (Som du kan se ligger Heymo rätt långt ned på listan och jag rekommenderar alla nybörjare att i första hand använda ett av de system som ligger i topp avseende användarvänlighet, design, funktionalitet, kundservice och referenser.)

För & Nackdelar med Heymo

Fördelar:

 • Går att testa gratis (väldigt begränsad version)
 • Som användare får du tillgång till en bildbank med hundratusentals bilder som du kan använda för din hemsida (gäller även gratisanvändare).
 • Enkelt att använda och enkelt att komma igång.

Nackdelar:

 • Är en dyr produkt om du bestämmer dig för att uppgradera till abonnemanget “Driva” (ej prisvärt).
 • Kommer med få färdiga designmallar och möjligheter för att egna anpassningar.
 • Extremt dålig funktionalitet. (Du kommer snabbt att inse att många funktioner som du inte hade tänkt på då du registrerade dig som användare inte finns tillgängliga i systemet.)
 • Dåligt för den som vill utöka sin hemsida med med en webshop. Det här är förmodligen det sämsta systemet jag recenserat utifrån ett e-handelsperspektiv. Vill du kränga produkter online då kan du läsa mer om mina tips och rekommendationer här.
 • Gratisversionen kommer med en rad begränsingar:
  • SSL (Säkerhetscertifikat ingår ej i gratisversionen)
  • Reklam visas på din hemsida (gäller endast så länge du använder gratisversionen)
  • Endast subdomän som gratisanvändare (heymo.se kommer att bakas in i ditt URL)
  • Du kan ej möjlighet att använda/koppla på en e-post

3 råd – därför ska Du INTE använda denna gratistjänst

Förvisso är Heymo en produkt som jag anser är hyfsat lätt att använda. Det går snabbt att ansluta sig och man förstår intuitivt vad man ska göra för att komma igång. Det finns även en support (svensk support) som man kan vända sig till om man skulle behöva hjälp.

I det stora hela har Heymo precis samma uppsättning av tjänster (fast sämre) som några av de bästa hemsideverktygen i världen: Webnode, Wix och Weebly.

 1. Många nybörjare funderar inte så mycket över vad de faktiskt har behov av eftersom att denna typ av tjänst är gratis.

  Du kommer dock snart att märka att du måste betala för en hel del funktioner som du har behov av för att få din webbplats att fungera så som du vill. Om du bestämmer dig för att registrera dig som betalande kund är prismodellen som appliceras av Heymo konstruerad på ett sätt som gör det fördelaktigt att betala årsvis.

  Med andra ord blir det väldigt dyrt att endast förlänga/betala månadsvis för tjänsten. Jag föreslår att du från början gör ett bra val och väljer en mer seriös och väletablerad tjänst på marknaden.

  På så vis får du mer värde för pengarna om du vid ett senare skede bestämmer dig för att uppgradera till ett premiumpaket. Priserna för många av de bättre plattformarna är dessutom lägre än priset för Heymos premiumtjänster.

 2. Som nybörjare det vara svårt att initialt begripa vad man har för behov för sin webbplats. Det är vanligt att man börjar med att registrerar sig som gratisanvändare utan att dundera så mycket över vad man har för behov.

  När din webbplats börjar att växa i storlek kommer även dina behov och krav, avseende funktionalitet, hastighet, design m.m. att gradvis öka. Det är med andra ord dumt att binda sig vid ett verktyg som har ett dåligt utbud av funktionalitet.

  Min rekommendation är att välja ett system som har allt du kan tänkas ha behov av redan som nybörjare.

  Du ska inte bara kunna koppla på funktionalitet för sociala medier, mobila appar eller analysverktyg. Det finns hundratals andra smarta funktioner som du med stor sannolikhet kommer att ha behov av. Exempelvis säkerhetsprogram, navigeringsverktyg (du vill ju göra det lätt för dina besökare), kontaktlistor, scheman, “pop-ups” och många, många fler saker.

  Genom att från början välja ett system som redan har all tänkbar funktionalitet så slipper du alla dessa bekymmer i efterhand. Tro mig, det inte roligt att lägga ned en massa tid på att bygga en hemsida och sedan behöva börja om från början då man inser att plattformen man valt inte täcker den funktionalitet som man har behov av.

 3. Uppfinn inte hjulet: Om du är nybörjare då är det riskfyllt att använda ett system som är okänt och mindre beprövat. Du kanske känner någon som har använt Heymo och som tycker att det är bra men det är troligt att den personen också är nybörjare. Gör istället som ca. 100 miljoner andra användare gör och skapa din hemsida gratis med Webnode eller Wix. Tro mig, dessa verktyg har allt och mer därtill.

Sammanfattningsvis, om du vill skapa en blogg och exempelvis så småningom även sälja produkter på bloggen. Gör då ett smart val från första början. Välj ett välbeprövat system som har allt du kan tänkas behöva och mer. Jag rekommenderar i första hand Wix, som du dessutom kan använda helt gratis.

Du behöver inte ange vare sig kreditkortsnummer eller några andra känsliga uppgifter för att registrera dig. Det är bara köra igång och testa systemet gratis.

Vill du istället bygga exempelvis en företagshemsida eller någon annan typ av webbplats då kan du testa Webnode.

Webnode anses generellt sett vara den bästa produkten på marknaden för att skapa gratis hemsidor och du får mycket mer funktionalitet, designmallar och kvalitet än vad Heymo har att erbjuda.

Om du ändå vill testa..

Smaken är som baken. Vad som är bäst för en person, behöver naturligtvis inte vara bäst för en annan person. Du kanske trots mina råd om att i första hand testa andra plattformar fortfarande vill pröva på Heymo?

Här är i sådana fall en länk som ger dig möjlighet att testa Heymo gratis.

Lycka till!

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!