
Hemsida
De 9 bästa gratis hemsideprogram för 2023
Är det första gången du ska göra en hemsida och du är osäker på var du ska börja eller om du inte vill spendera en massa pengar i onödan så…
Hemsida24 är en svensk motsvarighet till Webnode, Wix eller Weebly. De har funnits på marknaden ända sedan 2008 och lyckats utvecklat en modern hemsidebyggare och E-handelsplattform med fokus på användarvänlighet.
Trots att Hemsida24 fortfarande är ett förhållandevis litet bolag, fortsätter de stadigt att växa och vinna marknadsandelar. (En plattform som exempelvis Wix ska enligt uppgift ha fler än 100 miljoner användare i fler än 190 olika länder!)
Hemsida24 har idag mer än 100 000 företagskunder och verksamhet både i Sverige, UK, USA (Miami, Phoenix) och Bulgarien.
I detta inlägg går jag igenom de absolut största särdragen med Hemsida 24.
Du hittar även de största fördelarna eller argument som talar för att använda denna svenskutvecklade tjänst istället för de större och mer internationellt väletablerade hemsideverktygen.
Framförallt tycker jag dock att du ska ta del av de nackdelar och risker som jag identifierat med att använda produkten.
Hemsida24 går att testa gratis men det finns numera många gratistjänster på marknaden och vissa tjänster är mycket bättre än andra.
Jag anser personligen att Webnode är en av de bästa gratistjänst för Sverige.
Fördelar:
Nackdelar:
Har du aldrig byggt vare sig en hemsida eller blogg då kan det vara värt att testa tjänsten. (Du hittar en länk till rabatterat pris – längre ned). Gränssnittet är både tydligt och enkelt. Du behöver inte ladda ned någon programvara eller liknande för att komma igång med din egna sajt, det räcker med att du registrerar dig och kan sedan logga in.
Det finns flera färdiga mallar att välja på och du kommer snabbt igång med din webbplats. Du behöva således vare sig läsa krångliga manualer eller besitta några som helst tekniska förkunskaper för att lyckas med att skapa en proffsig sajt. De har även utvecklat en helt separat produkt, Heymo, som enbart riktar sig till nybörjare.
Det finns även en kort och bra instruktionsvideo som snabbt ger dig den introduktion som kan behövas för att man ska komma igång.
Jag tycker att man kan testa produkten om man exempelvis vill skapa en mindre sajt för sitt företag eller om man vill göra en snygg och enkel blogg eller liknande. Jag vill dock vara tydlig med att det även finns andra riktigt bra program att välja av på marknaden. Här kan du läsa mer om vilka system som är bäst och välja det som passar dig bäst!
Det går även att koppla på en integrerad e-handelslösning. Är du helt säker redan nu på att du vill sälja produkter på din webbplats? Då tycker jag att du ska välja en plattform som är mer specialiserad på e-handel.
Du får då en plattform som både är bättre utvecklad för e-handel och som erbjuder en större bredd av funktionalitet. Läs mer om plattformar som är bra för e-handel här>
Mindre företag som inte har ett behov av att skapa alltför stora sajter kan med fördel nyttja plattformen. Jag tänker mig i första hand entreprenörer, föreningar och egna företagare som inte har en stor budget och där man på egen hand vill sätta upp en hemsida för att spara pengar.
Här är några exempel på passande verksamheter där jag anser att Hemsida24 kan vara ett bra alternativ:
En av de främsta anledningarna till att överhuvudtaget överväga att använda den här produkten är för att det är en svenskutvecklad tjänst. Det finns mängder av hemsidebyggare på marknaden men Hemsida24 är alltås en svenskutvecklad tjänst vilket gör plattformen unik.
Tvärtom är Sverige en nästintill obetydlig marknad för många av de stora och mer internationellt väletablerade plattformarna på marknaden.
Det innebär att du med stor sannolikhet får en bättre kvalitet och kundupplevelse med Hemsida24 – vad det gäller exempelvis hastighet och kundtjänst. Deras datacenter är förlagt i Stockholm, vilket kan ge bra laddtider för Sverige.
När data laddas nära användare sker detta snabbare än om servrar är förlagda långt från användare. Med andra ord är Hemsida24 ett bra alternativ förutsatt att exempelvis din hemsida besöks av personer i Sverige och närliggande länder.
Det beror på att data inte behöver transporteras från servrar förlagda utomlands.
Detta ska naturligtvis ställas mot andra fördelar som kommer med att skapa en hemsida med en stor och mer väletablerad sajtbyggare. (Det finns både för- och nackdelar här.
Det händer emellanåt att jag blir kontaktad av både vänner och besökare på bloggen som undrar om jag har någon rabattkod för än det ena än det andra. Generellt sett är det sällsynt med rabattkoder och de mer seriösa hemsideprogrammen som finns på marknaden använder helt enkelt inga koder.
Istället för rabbatkoder ä det vanligt att man får använda systemen gratis tills den dagen man bestämmer sig för att man vill uppgradera till att bli premiumkund.
Jag har alltså ingen specifik kod eller liknande att erbjuda i dagsläget men via den här länken får du 50% rabatt om du väljer att registrera dig som betalande kund.
Hemsida24 har funnits på svenska marknaden riktigt länge. Verksamheten startade redan kring 2008. Sedan dess har det hänt mycket, både på marknaden generellt men framförallt har plattformen med åren gradvis utvecklats.
Fram tills 2014 erbjöd man sina användare en egen lösning för mail. Då kunde användare helt enkelt logga in i sin portal och på så vis komma åt sin egna webbmail.
Idag kan man köpa en separat mailtjänst via G Suite som alltså är kompatibel med Hemsida 24. G suite erbjuder ett bra mailprogram och kostar 59kr (i dagsläget) och ingår alltså inte i de tjänstepaket som finns att tillgå.