Hemsida

Allt du behöver veta för hemsida till småföretag

post image

Funderar du på hur du ska gå tillväga för att skapa en en hemsida för ditt företag?

Det finns egentligen två sätt att gå tillväga beroende på hur stort ditt företag är?

För småföretag med ett fåtal anställda kan det räcka med att använda en hemsidebyggare. (Se bästa hemsidebyggare nedan).

Du får alltså bra kvalitet och design genom att på egen hand bygga din hemsida och behöver inte köpa en professionellt byggd hemsida.

Det finns idag program som är anpassade för att småföretag på egen hand ska kunna bygga sin hemsida. Du behöver alltså ingen teknisk kompetens. Denna typ av program levereras med färdiga mallar för alla tänkbara företag. Det innebär att du väljer en mall för din typ av företag och i princip byter ut text och bilder mot dina egna.

Hemsideprogram är det vanligaste tillvägagångssättet idag för småföretagare som vill ha sin egna hemsida. Du får dock typiskt en väldigt enkel webbplats och ska du lägga till mycket funktionalitet utöver det som ingår i de standardiserade mallarna, då kommer du att behöva spendera en del tid och det kan vara lönt att istället köpa en färdig webbplats på beställning.

Det andra sättet, som jag rekommenderar gäller för medelstora och större företag. Hit hör alltså företag som exempelvis har behov att kunna hantera större mängd data och trafik på sin hemsida. Här räcker det inte med att använda ett hemsideprogram. Hemsideprogrammen är designade för behov som förekommer bland mindre företag. Större företag bör alltså köpa en hemsida från ett utvecklingsföretag eller webbyrå. (Se våra priser och tjänster här. Våra priser är inte enbart låga, jag ger även nöjdhetsgaranti och levererar bättre kvalitet än jämförbara webbyråer på marknaden).

Det är numera ovanligt att mindre företag anlitar webbutvecklare för att göra deras företagshemsida. Anledningen till det är för att det numera finns program som ger dig nästan lika bra resultat vad det gäller design och funktionalitet som om du hade beställt din hemsida av en webbyrå. Det finns även andra fördelar med att bygga en egen företagssajt. Du får den precis som du vill, du kan snabbt ändra och uppdatera företagshemsidan. Dessutom blir det förstås billigare.

Vilket hemsideprogram är bäst för min företagshemsida?

Precis som i många andra branscher har alltså ny teknik ersatt tjänster som folk tidigare betalade stora pengar för använda sig av. De senaste 10 åren har marknaden exploderat med olika plattformar som riktar sig till företag och privatpersoner som vill bygga en egen webbplats.
Det finns idag flera bra tjänster att välja på då man ska bygga en webbplats men det även flera undermåliga plattformar. I vissa fall kan även ditt behov vara avgörande för vilken plattform som är bäst för ditt företag och marknad.

Här går jag igenom några av de bästa plattformarna som finns idag. Flera av dessa erbjuder användare att få testa gratis. Du bör dock räkna med att behöva betala för plattformarna på sikt. Gratistjänster är förstås ett sätt att locka till sig nya kunder. Men jag tycker ändå att det är bra att gå med en gratistjänst för att säkerställa att man inte “köper grisen i säcken”. Testa först och betala sen om du är nöjd. Här nedan presenteras de bästa plattformarna för företagshemsidor för Sverige utifrån: användarvänlighet, design och pris (priserna brukar ligga på ca. 30-100 kr / mån).

Bästa verktyg för att skapa hemsida till ert företag

Wix en suverän plattform med integrerad e-handel

Wix är precis som Webnode en världsledande plattform för att skapa hemsidor. Plattformen är något bättre för den som vill bygga en blogg eller personlig hemsida. Det bör dock sägas att Wix ligger i framkant vad det gäller e-handel. Planerar du att inkludera funktionalitet för att kunna sälja varor och tjänster på din hemsida då är Wix ett av de vassaste systemen som finns att tillgå.

Wix har även bra designmallar för företagshemsidor och kan precis som Webnode testas gratis. Wix ligger dock lite högre i pris än Webnode och du får enligt vår mening inte mer för pengarna om du ska skapa en vanlig företagshemsida.

Funktionalitet: Du får tillgång till ett enormt utbud av funktionalitet med Wix.
Användarvänlighet: Wix har ett smart system som guidar användare i hur man ska göra för skapa sin hemsida. Tjänsten känns intuitiv och lätt att lära sig.
Webshop: Hemsideprogrammet ligger i topp i jämförelse med övriga plattformar vad det gäller onlineförsäljning. (Kolla även Shopify Sverige som är en av de bästa tjänsterna för e-handel i både Sverige och internationellt).
Nackdel: Alla designmallar är inte responsiva (ej anpassade för att se bra ut via mobila enheter). Något högre i pris men inte på något sätt bättre för företagshemsidor än Webnode (se ovan).
Gratis: Du kan använda Wix gratis (Räkna med att du vill uppgradera till att bli betalande kund på sikt. Läs mer om Wix priser för Sverige och testa gratis här.)

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Webnode – Ett bra alternativ

webnode hemsida

Webnode är en plattform eller så kallat hemsideprogram som jag rekommenderar som en av de bästa tjänsterna i alla de flesta fall. Webnode är en av de internationella plattformar som har etablerat sig bäst i Sverige. De ligger i topp vad det gäller design och användarvänlighet.

Generellt sett rekommenderar jag att välja en internationell tjänst om man bestämt sig för att på egen hand bygga en hemsida. Anledningen till det är att de internationellt erkända plattformarna ger dig väldigt mycket funktionalitet och design för pengarna. Webnode har enligt em själva över 40 miljoner användare runt om i världen. Det innebär att det ständigt utvecklas nya designmallar och funktioenr för plattformens användare.

Webnode är bäst för företagshemsidor. Jag gillar framförallt Webnodes mallar som riktar sig till följande företag:

 • Fotografer
 • Konstnärer
 • Föreningar och Brf:er
 • Idrottsklubbar
 • Kaféer, restauranger, pizzerior och barer
 • Konsulthemsidor
 • Allehanda butiker

Användarvänligt: Kommer med dra-och-släpp funktionalitet. Systemet känn överlag intuitivt och lätt att använda. Passar för nybörjare men ger ett proffsigt resultat.
Nackdelen med Webnode: Ska du sälja produkter och tjänster på din hemsida? Det finns bättre alternativ på marknaden för den som vill ha en hemsida med webshop. Jag rekommenderar i första hand Shopify. Även, Wix, se nedan har en bättre webshop.
Gratis: Du kan testa Webnode gratis innan du bestämmer dig för om du vill använda tjänsten eller ej. (Räkna med att på sikt vilja uppgradera till att bli betalande kund. Här kan du se Webnode svenska priser och tjänster och testa gratis ).

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

Best for deg på budsjett

För – och nackdelar
 • plusEnkel och användarvänlig webbsidesbyggare
 • plusGratis version finns tillgänglig
 • plusTillhandahåller flerspråkig support
 • minusBegränsade anpassningsalternativ för design
 • minusBegränsad funktionalitet för e-handel
Bedömning
4.6
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Webnode Recension

Zyro en plattform för en modernare hemsida

Zyro är en hemsidebyggare som ännu är relativt okänd på den svenska marknaden. Zyro är dock en tjänst som vuxit snabbt på den internationella marknaden och erbjuder bättre kvalitet vad det gäller allt från design till funktionalitet än de mer etablerade plattformarna på marknaden. Zyro är dessutom väldigt billiga för de användare som bestämmer sig för att övergå från gratistjänsten till att bli betalande användare.

Eftersom att Zyro knappt existerar på den svenska marknaden kan det vara riskfyllt att bygga sin företagssajt med Zyro. Jag anser att det är bättre att använda en plattform som redan är väletablerade i Sverige, förutsatt att din hemsida riktar sig till kunder och intressenter i Sverige?

Zyro är än så länge inte tillgängligt på svenska vilket är en nackdel i jämförelse med exempelvis Wix och Webnode.

Modernt: Zyro är en supermodern plattform, de ligger i topp vad det gäller allt från funktionalitet till design.
Webbutik: Zyro erbjuder en av de bästa e-handelstjänsterna i världen. Systemet är dock ännu inte uppsatt med betallösningar och funktioner som typiskt uppskattas på den svenska marknaden.
Laddtider i topp: Zyro använder modern teknik som gör att webbsidor laddar snabbt på de marknader där de är verksamma. (Dock osäkert om laddtiderna i Sverige är lika snabba som mer väletablerade alternativ på den svenska marknaden).
Gratis: Zyro har en generös gratistjänst som ger användare möjlighet att bygga webbplatser med upp till 500 MB lagring. (Läs mer om Zyro och testa gratis här).

SquareSpace en mer avancerad företags plattform

squarespace black logotyp

Squarespace senaste version 7, är en hemsidebyggare som är avsedd för mer avancerade användare. Du får alltså tillgång till en mer avancerad tjänstelösning än ovan nämnda tjänster. En fördel med plattformen är att du kan ändra och redigera din webbplats i ett live-läge. Det innebär att du direkt ser hur din ändringar ser ut och slipper att hoppa fram och tillbaka mellan live- och redigeringsvy.

Squarespace är dessutom på delad plats med Shopify en av de bästa e-handelstjänsterna i världen. Squarespace plattform är ännu inte särskilt känd i Sverige men med all sannolikhet kommer företaget att växa i popularitet bland svenska användare inom de kommande åren. Plattformen ligger även bra till vad det gäller design och utbudet av mallar för företag. Du kan välja på mer än 100 olika designmallar och det finns mallar som passar alla de vanligaste typerna av företagssajter.

Avancerad plattform: Det här är en tjänst som inte enbart lämpar sig för enkla företagshemsidor. Squarespace kan med fördel användas för riktigt stora webbplatser.
E-handel: Plattformen har ett bra hemsidepaket men Squarespace riktar sig framförallt till användare som vill bygga en webshop. Här tycker jag att man ska överväga Shopify Sverige i första hand. Squarespace är exempelvis inte tillgängligt på svenska och är inte lika anpassat för den svenska marknaden som Shopify.
Dyrt alternativ: En avancerade och väldigt bra plattform. Squarespace ligger högre i pris än jämförbara alternativ.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

Best for nybegynnere

För – och nackdelar
 • plusModerna och eleganta designmallar
 • plusKreativ frihet för design
 • plusInbyggd e-handel
 • minusHög månadskostnad
 • minusBegränsningar i anpassningsmöjligheter

Webflow ger webbdesign för företag

Webflow brukar beskrivas som något av en hybridlösning som då ena sidan påminner om traditionella CMS (Content Management Systems), såsom WordPress eller Drupal. Då andra sidan finns det flera likheter med exempelvis Wix, Webnode och Squarespace (Se ovan). Du kan alltså på egen hand lägga till kod och göra manuella justeringar och anpassningar till en grad som inte kan jämföras med övriga hemsidebyggare.

Webflow har en annorlunda prismodell än de andra plattformarna jag testat och rekommenderat. Webflow har ett pris kopplat till användarkonton. Du kan alltså låta flera personer få tillgång till plattformen men måste då betala för separat konton. Dessutom tillkommer kostnad per webbplats (precis som övriga plattformar).

Webflow passar typiskt företags hemsidor som har ett mer specifikt behov än att bara att bara få till en snygg företags hemsida. Webflow är har en högre inlärningströskel än jämförbara plattformar, framförallt oerfarna användare kommer att behöva lägga ned mer tid på att lära sig Webflow. I gengäld får du som användare högre grad av flexibilitet och kan designa och anpassa din webbplats på ett sätt som de flesta övriga plattformar inte tillåter.

Flexibel: Webflow är en flexibel plattform som lämpar sig för webbdesigners. Tjänsten kan anpassas med kod HTML5, CSS och JavaScript.
Site Builder: Självfallet finns även ett användarvänlig hemsideverktyg tillgängligt med “drag and drop”.
Animera egna effekter: Systemet har ett bra stöd för att lägga på parallax-effekter och animeringar som triggar effekter när användare scrollar med musen på din hemsida
Nackdel: Webflow är en häftig och på mång vis unik tjänst men inte den enklaste lösningen för den som vill sätta upp en enklare företagssajt. Webflow är dessutom näst intill obefintliga på den svenska marknaden.
Gratis: Webflow kan testast gratis, läs mer eller testa här)

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments