Hemsida

Köpa domännamn: Registrera egen domän bra och billigt

post image

Att välja namn på sin sajt är en viktig detalj då man ska sätta upp sin egna webbplats. Det kan vara klurigt att veta hur man ska bära sig åt; vilket namn man ska välja men även var man ska vända sig för att registrera sitt domän.

Till skillnad från namnet (titeln) på en webbsida, bloggpost eller produktsida i en webshop kan du inte ändra namnet på ditt domän i efterhand.

Därav är det viktigt att komma på ett långsiktigt och märkesbyggande namn som du tror kommer att låta bra även i framtiden.

Jag har en del bra råd som jag delar med mig av längre ned. 

Du behöver inte sitta och fundera på i evigheter på det bästa namnet – det finns faktiskt en del genvägar. Mer klurigt är det när du ska registrera ditt domän. 

Det finns en hel djungel av återförsäljare av domännamn och det är lätt att välja fel och att betala ett överpris.

Först av allt: Vad är domän?

Domän har naturligtvis övriga betydelser men högst upp på din skärm i webbrowsern ser du det domän eller domännamn som följer http(s)://.

Ibland pratas det om Webbadress och URL vilket kan vara förvirrande. Enkelt förklarat krävs ett unikt nummer för att en webbplats ska kunna identifieras.

Detta är det s.k. IP-nummret eller IP-adressen för sajten i fråga. Detta nummer är alltså en sifferkod som din dator använder för att koppla upp sig mot den server där din hemsida huseras. (Vanligen huseras eller “hostas” webbplatser på ett webbhotell )

För datorer som läser ettor och nollor är denna sifferkod ett enkelt sätt att identifiera sajten och hämta data. 

För oss människor är siffror svåra att komma ihåg och dessutom säger oss siffror ingenting om vad en sajt förväntas handla om? Därför används ord och namn för att identifiera sajter.

Orden som används för att identifiera en webbplats är vad som kallas för “domän” eller “URL”. Det är precis som när du vill ringa en vän.

Istället för att slå in hela telefonnumret klickar du bara på din väns namn i mobilen. Ibland har du även en bild på din vän. (Detta är en ny populär funktion som många börjat använda i kombination med domännamnet kan du lägga till en bild eller logga – URL-bild).

Vad kostar en domän?

Det finns olika typer av domän. Vanligen bestämmer du en del av namnet på ditt domän (SLD). En större fråga är vad du ska välja för “Top-Level-Domain”, det vill säga den sista delen av domännamnet.

Det är vanligt att man frågar sig om man ska ha .com/.se/.nu/ etc då man väljer domännamn. Inte minst för att veta varifrån man ska köpa webbadress?

Jag brukar säga så här – Ska du bygga en sajt som är avsedd för Sverige då är det vanligen bäst att köpa ett domän med .se.

Ska du skapa en sajt som avser att nå ut till en mer internationell publik, köp då en webbadress som slutar på.com.

Det finns även andra TLD för mer specifika ändamål men jag går inte in på det i det här inlägget.

Priserna för domänregistrering fluktuerar ordentligt och det är lätt att bli lurad.

Exempelvis har jag noterat att flera återförsäljare erbjuder ett lågt pris för ett domän som man kan använda under exempelvis 1 år.

Därefter fakturerar de en skyhög “förnyelseavgift”. Priset för förnyelse eller andra dolda avgifter visas normalt inte när man registrerar sin webbadress. Ibland kan man läsa om dessa avgifter i någon spalt i användarvillkor eller liknande.

Generellt sett är det mer konkurrens på marknaden för .com-domän än för .se-domän. Det är därav svårare för återförsäljare att ta ut ockerpriser för domänregistrering. Vad det gäller .se kan priset variera från ca 80-1000 kr för exakt samma sak!

Du ska inte behöva betala mer än ca 100 kr för denna tjänst (.se-domän). Kolla även in mina tips nedan för att få domän kostnadsfritt då du väljer webbhotell.

Köp domän och hitta lediga domännamn

Du kan i princip skaffa domän på 4 olika sätt:

 1. Om du sätter upp och bygger en gratis hemsida – då kan du registrera ditt namn med den plattform där du bygger din webbplats. OBS. att de allra flesta, bra plattformar som finns att tillgå inte tillåter dig att välja TLD. Istället får du endast möjlighet att välja själva namnet (främre delen av ett URL). Per automatik läggs plattformens namn på som en slags ändelse.
 2. Du kan registrera och köpa ditt namn hos din leverantör för webbhotell. Den leverantör som har billigaste priset på .se-domän är Fs Data (mig veterligen). Jag rekommenderar även att du läser min artikel om att skapa hemsida med wordpress. Genom att göra ett smart val av webbhotell kan du få ditt domän på köpet, utan att det kostar dig något extra. Detta gäller även för vissa plattformar som är avsedda och nischade för webshop.
 3. Du kan köpa en ledig domän hos en ackrediterad registrator. Det kan vara stora skillnader i pris. Först av allt om du vet att du ska köpa ett ledigt domän med “TLD” som slutar på .se. Då kan du kolla in Internet Stiftelsen webbplats som har ett register över alla återförsäljare av domäner i Sverige. Du kan även söka på specifika namn för att kolla tillgängligheten.
 4. Du kan köpa ett redan registrerat namn på en öppen marknad för domäner. Det kan vara ett intressant alternativ för den som verkligen vill ha ett namn men som redan är taget. Köp av redan registrerade domän kan vara en bökig och komplicerad process och det kan vara värt att söka konsultation innan man bestämmer sig för att köpa ett domän av någon annan privatperson eller företag.

Hur väljer man domännamn?

domännamnstillägg

När du väljer domännamn kan du utgå från dessa riktlinjer:

 • Välj ett meningsfullt namn. Ditt domännamn bör vara indirekt märkesbyggande och ha en koppling till vad din webbplats ska användas för.
 • Välj ett kort namn och gör det enkelt för dina besökare, kunder eller vänner att komma ihåg din webbadress.
 • Välj ett namn som är enkel att stava. Om du hör namnet nämnas kan du då skriva det?
 • Välj ett unikt namn. Undvik att ta ett namn som redan finns och sedan lägga till en bokstav eller ett ord. Kom istället på unikt namn för din sida. Googla namnet och säkerställ att det inte förekommer liknande namn på internet som enkelt kan förväxlas med det namn du funderar på.

Fundera inte i all evighet. Om du kan komma på ett namn som uppfyller ovanstående kriterier och som du tycker känns bra så ska du gå med det.

Jag har själv gått och grubblat över domännamn onödigt länge vid flera tillfällen. Kan du inte komma på något som du tycker känns riktigt bra då kan du testa: Lean Domain Search

Skriv bara in ett ord som du vill inkludera i ditt domännamn, därefter får du ett flertal förslag på lediga domän som du kan köpa.

Hur och var köper jag en domän?

.se Domän (Sverige). Här kan du läsa om de webbhotell och återförsäljare som jag rekommenderar för att registrera .se domän. Jag rekommendera FS Data som har bästa priserna jag känner till på “.se” -domän.

.com (internationella sajter). Du kan registrera hos din leverantör av webbhotell. Det finns även flera populära sajter där du kan köpa billiga domän. Jag brukar exempelvis använda mig av Namecheap.

Är du ute efter en webbplats i rent kommersiellt syfte läs då mitt inlägg om dropshipping som är ett relativt riskfritt om smart sätt att sälja produkter online.

Sammanfattning

 • Alla webbplatser har ett unikt IP-nummer. Detta nummer korresponderar med ett unikt namn (domännamn) som ägaren till webbplatsen registrerar då hen sätter upp sajten.
 • En webbadress, URL, domännamn har dels ett namn (SLD) och en “ändelse” i slutet (TLD). TLD är .com/.se/.nu etc
 • Välj TLD .se för en vanlig Svensk sajt.
 • Var försiktig när du väljer återförsäljare som registrerar ditt unika domännamn. Det är vanligt med oseriösa prismodeller och vanligt förekommande med dolda kostnader – exempelvis “förnyelseavgifter” som kostar mer än själva registreringen.
 • Pris för .se-domän kan variera ordentligt och kosta upp till nästan 1000 kr!

Jag rekommenderar följande:

 1. Registrera ditt domän på samma ställe där du huserar din webbplats. Här kan du se de bästa alternativen som jag rekommenderar avseende webbhotell.
 2. Skapa en gratis sajt genom att välja ett av de bästa hemsideprogram som finns på marknaden. Notera dock att många av de gratisversioner som finns att tillgå inte ger dig valfritt TLD. Några av de mest populära plattformar som finns på marknaden är: Wix (bästa hemsidebyggare), Webnode (min favorit för blogg, läs hela recensionen här).
 • När du väljer domännamn. Fundera inte ihjäl dig. Registrera domän bäst genom att se till att ditt namn är unikt, enkelt att stava, kort och meningsfullt.
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments