Hemsida
Wix vs Elementor: Vilken webbplatsbyggare är bäst?
Om du ska skapa din första hemsida kommer du troligtvis att göra det med hjälp av en så kallad hemsidebyggare. Detta är en programvara som snabbt och enkelt låter dig…
Att välja namn på sin sajt är en viktig detalj då man ska sätta upp sin egna webbplats. Det kan vara klurigt att veta hur man ska bära sig åt; vilket namn man ska välja men även var man ska vända sig för att registrera sitt domän.
Till skillnad från namnet (titeln) på en webbsida, bloggpost eller produktsida i en webshop kan du inte ändra namnet på ditt domän i efterhand.
Därav är det viktigt att komma på ett långsiktigt och märkesbyggande namn som du tror kommer att låta bra även i framtiden.
Jag har en del bra råd som jag delar med mig av längre ned.
Du behöver inte sitta och fundera på i evigheter på det bästa namnet – det finns faktiskt en del genvägar. Mer klurigt är det när du ska registrera ditt domän.
Det finns en hel djungel av återförsäljare av domännamn och det är lätt att välja fel och att betala ett överpris.
Domän har naturligtvis övriga betydelser men högst upp på din skärm i webbrowsern ser du det domän eller domännamn som följer http(s)://.
Ibland pratas det om Webbadress och URL vilket kan vara förvirrande. Enkelt förklarat krävs ett unikt nummer för att en webbplats ska kunna identifieras.
Detta är det s.k. IP-nummret eller IP-adressen för sajten i fråga. Detta nummer är alltså en sifferkod som din dator använder för att koppla upp sig mot den server där din hemsida huseras. (Vanligen huseras eller “hostas” webbplatser på ett webbhotell )
För datorer som läser ettor och nollor är denna sifferkod ett enkelt sätt att identifiera sajten och hämta data.
För oss människor är siffror svåra att komma ihåg och dessutom säger oss siffror ingenting om vad en sajt förväntas handla om? Därför används ord och namn för att identifiera sajter.
Orden som används för att identifiera en webbplats är vad som kallas för “domän” eller “URL”. Det är precis som när du vill ringa en vän.
Istället för att slå in hela telefonnumret klickar du bara på din väns namn i mobilen. Ibland har du även en bild på din vän. (Detta är en ny populär funktion som många börjat använda i kombination med domännamnet kan du lägga till en bild eller logga – URL-bild).
Det finns olika typer av domän. Vanligen bestämmer du en del av namnet på ditt domän (SLD). En större fråga är vad du ska välja för “Top-Level-Domain”, det vill säga den sista delen av domännamnet.
Det är vanligt att man frågar sig om man ska ha .com/.se/.nu/ etc då man väljer domännamn. Inte minst för att veta varifrån man ska köpa webbadress?
Jag brukar säga så här – Ska du bygga en sajt som är avsedd för Sverige då är det vanligen bäst att köpa ett domän med .se.
Ska du skapa en sajt som avser att nå ut till en mer internationell publik, köp då en webbadress som slutar på.com.
Det finns även andra TLD för mer specifika ändamål men jag går inte in på det i det här inlägget.
Priserna för domänregistrering fluktuerar ordentligt och det är lätt att bli lurad.
Exempelvis har jag noterat att flera återförsäljare erbjuder ett lågt pris för ett domän som man kan använda under exempelvis 1 år.
Därefter fakturerar de en skyhög “förnyelseavgift”. Priset för förnyelse eller andra dolda avgifter visas normalt inte när man registrerar sin webbadress. Ibland kan man läsa om dessa avgifter i någon spalt i användarvillkor eller liknande.
Generellt sett är det mer konkurrens på marknaden för .com-domän än för .se-domän. Det är därav svårare för återförsäljare att ta ut ockerpriser för domänregistrering. Vad det gäller .se kan priset variera från ca 80-1000 kr för exakt samma sak!
Du ska inte behöva betala mer än ca 100 kr för denna tjänst (.se-domän). Kolla även in mina tips nedan för att få domän kostnadsfritt då du väljer webbhotell.
Du kan i princip skaffa domän på 4 olika sätt:
När du väljer domännamn kan du utgå från dessa riktlinjer:
Fundera inte i all evighet. Om du kan komma på ett namn som uppfyller ovanstående kriterier och som du tycker känns bra så ska du gå med det.
Jag har själv gått och grubblat över domännamn onödigt länge vid flera tillfällen. Kan du inte komma på något som du tycker känns riktigt bra då kan du testa: Lean Domain Search
Skriv bara in ett ord som du vill inkludera i ditt domännamn, därefter får du ett flertal förslag på lediga domän som du kan köpa.
Hur och var köper jag en domän?
.se Domän (Sverige). Här kan du läsa om de webbhotell och återförsäljare som jag rekommenderar för att registrera .se domän. Jag rekommendera FS Data som har bästa priserna jag känner till på “.se” -domän.
.com (internationella sajter). Du kan registrera hos din leverantör av webbhotell. Det finns även flera populära sajter där du kan köpa billiga domän. Jag brukar exempelvis använda mig av Namecheap.
Är du ute efter en webbplats i rent kommersiellt syfte läs då mitt inlägg om dropshipping som är ett relativt riskfritt om smart sätt att sälja produkter online.
Jag rekommenderar följande: