Hemsida

Gör en hemsida för ert bröllop: Bra tips för er Bröllopshemsida

post image

Eftersom att jag själv planerar att gifta mig så vet jag att kostnaderna snabbt springer iväg. Man vill ju att bröllopet ska vara både minnesvärt och värdigt utan att man spenderar hela bröllopsbudgeten på en massa krimskrams som man egentligen skulle kunna ha klarat sig utan.

Du har säkert precis som jag funderat lite över hur er bröllopsinbjudan ska se ut, vilken mat som ska serveras, klädkoder, presenter och allt annat som hör ett bröllop till.

Ett enkelt sätt både för den som ska gifta sig och för alla de gäster som förväntas deltaga på bröllopet kan vara att sköta en del av planeringen digitalt via en bröllopshemsida.

Genom att göra en egen hemsida för ert bröllop kan ni både skapa ett proffsigt och elegant intryck men framförallt underlättar det för Er och era gäster att enkelt komma åt information om bröllopet online.

Personligen rekommenderar jag gratistjänsten som Wix erbjuder för att skapa en bröllopssida. 

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Fördelarna med en bröllopshemsida är att det är gratis. Den går snabbt att sätta upp, även för någon som ej är tekniskt lagd.

Men framförallt underlättar hemsidan för era gäster som snabbt kan komma åt all info de behöver för Ert bröllop.

Viktigaste tipsen för en bröllopssida

Bröllopsbord

Vad behöver man tänka på för att sätta upp sin bröllopssida på bästa vis? Jag har faktisk själv gjort en del efterforskningar för mitt egna giftermål. Jag har frågat runt bland både släkt och vänner men har dessutom gått igenom alla de plattformar som finns att tillgå på marknaden för att skapa en bra bröllopshemsida.

Här nedan delar jag med mig av mina rekommendationer.

Skapa din egen hemsida för ert bröllop med en gratistjänst

Självfallet ska ni inte välja en betaltjänst för att sätta upp er sajt. Anledningen till detta är att hemsidan för ert bröllop till att börja med endast fyller ett temporärt behov. Efter bröllopet kommer ni med stor sannolikhet inte att ha behov av sajten.

Det är lätt att gå bort sig i djungeln av olika plattformar och produkter som marknaden erbjuder för att skapa hemsidor men faktum är att några av de bästa produkterna som finns att tillgå på marknaden idag även erbjuder gratisversioner för exempelvis bröllopssidor, bloggar och för att sätta upp enklare webbplatser.

Välj en plattform som redan har fördefinierade mallar för bröllop

Genom att göra ett bra val kommer Er bröllopssida att se snygg och proffsig ut. Med rätt plattform blir det enkelt för er att skapa er sajt men framförallt behöver ni inte fundera ut allt själva. Genom att välja en tjänst som redan har fördefinierade mallar (templates) för bröllop så kan ni snabbt bilda er en uppfattning av vilken typ av information som ni kommer att vilja lägga ut på er webbsida.

Det enda ni behöver göra är att göra er webbsida personlig med foton, bilder, färger och de typsnitt som ni önskar.

Självfallet ska ni även kunna anpassa er bröllopshemsida mer än så och lägga till eller ta bort information eller sidor som redan finns med i en fördefinierad mall. Men min poäng här är att de bästa hemsideplattformar som finns att välja på redan har mallar där det mesta man kan tänkas vilja ha finns med i en standardmall. Så är det exempelvis inte om ni skapar en hemsida från scratch i exempelvis WordPress.

Se till att den tjänst ni bestämmer er för att använda är kostnadsfri.

Det finns många mer eller mindre tveksamma tjänster för att skapa hemsidor på marknaden.
Jag tycker inte att man ska behöva betala ett öre för att sätta upp en så pass enkel hemsida som en liten bröllopssajt. Ibland kan det vara så att det finns dolda kostnader som inte framkommer förrän senare då man redan har registrerat sig som användare.

Genom att välja en väletablerad och beprövad tjänst på marknaden slipper man per automatik att krångla med oseriösa aktörer.

Här har jag listat de bästa gratistjänsterna som jag känner till på marknaden. De är alla väletablerade bolag och jag har recenserat varje produkt så ni kan välja den plattform som ni tycker känns bäst. Personligen rekommenderar jag Wix. De har snygga mallar för bröllopshemsidor och är dessutom gratis att använda. Det går snabbt att komma igång och man behöver inte något kreditkort eller annat tjafs.

Här kan du även läsa hela mitt inlägg om Wix samt för- och nackdelar med plattformen.

Se till att välja en tjänst som har allt-i-ett

Jag tycker inte att det är lönt att krångla med vare sig webbhotell eller installera CMS, egna teman etc. Du spar tid på att välja en plattform som redan har allt inbakat i tjänstepaketet.

Vilken information bör finnas på Er bröllopssida?

Bröllopsceremoni

Här kommer några viktiga tips som ni bör inkludera på er bröllopssida:

 • Plats:
  Man kan förstås ange adressen på vanligt vis men jag tycker att det är både snyggt och behjälpligt med att infoga en karta där gästerna ser exakt var festen ska äga rum.
 • Tid och datum:
  Scheman, tidpunkter, transporter, datum etc. är förstås viktig information som du vill ha med på din sida
 • Säkerhet via inlogg:
  Se till att du har möjlighet att göra bröllopssidan skyddad med användarnamn och lösenord. Det är endast bröllopsgästerna som ska ha tillgång till informationen som ni väljer att lägga ut på hemsidan.
 • Språk:
  Beroende på vad ni har för gäster men även beroende på vilken ambitionsnivå ni har med bröllopet samt vilken plattform ni val att gå med kan det vara aktuellt med att göra bröllopssidan tvåspråkig eller kanske enbart på engelska? Kolla i sådana fall i förväg vad det finns för funktionalitet att tillgå för den plattform ni väljer att gå med.
 • Mat & allergier
  Se till att presentera meny samt säkerställ att gäster med eventuella allergier behöver meddela i förväg.
 • Presenter:
  Själv tycker jag att gästerna får ta med sig vad de vill. En gåva är ju bara en gest för att visa uppskattning till brudparet. Men jag har förstått att det även är populärt att gå ut med en önskelista till gästerna. Se därför till att lägga till en presentlista – eller kontonummer och bank, om ni önskar er pengar.
 • Klädkod.
  Gör det enkelt för er gäster och er själva. Även om ni inte vill ha någon formaliserad klädkod så är det inte säkert att era gäster förstår det. Skriv klart och tydligt vad som gäller.
 • Gör bröllopet delbart på sociala medier.
  Fundera över hur och vad ni vill dela med er av den mest underbara dagen i era liv. Många väljer att skapa en (#) hashtag för att låta gästerna dela och ta del av bilder etc. på sociala medier.
 • Info om bröllopsparet
  Ni bör ha mer en del personlig information om vilka ni är. Bara för att ni älskar varandra och ska gifta er behöver det inte betyda att era barndomsvänner känner till allt om er båda. Lägg till “Bakgrundssida” där ni berättar om hur ni förlovade er eller något annat som era gäster säkert vill läsa om.
 • Info om vissa roller
  Det kan vara bra att presentera de personer som har vissa ansvarsområden, exempelvis: toastmaster, koordinator, tärna, marskalk, präst, brudnäbb, kock etc. Jag tycker man kan ha med en bild på respektive person och kanske lite information om vem personen är i fråga samt kontaktinformation (om så behövs).

Sammanfattning: Detta är viktigt för er Bröllopssajt

 • Om du/ni vill skapa en webbplats för ert bröllop. Se då till att skapa den med en plattform som är gratis och som kommer med färdiga bröllopsmallar som du/ni enkelt kan ändra och anpassa efter er smak.
 • Undvik att skapa din hemsida via CMS – exempelvis WordPress eftersom att det kommer ta mer tid och troligen kosta mer pengar och ge ett sämre resultat.
 • Här kan du läsa mer om de gratisplattformar som finns att tillgå för att skapa exempelvis en bröllopssajt. Personligen rekommenderar jag Wix som du kan använda helt gratis via denna länk.
 • Se till att du/ni inte missar att ha med viktig information och funktionalitet på er bröllopssajt. Exempelvis: Plats, tid, inloggningsfunktionalitet, språk, mat & allergier, presenter, klädkod, info om bröllopsparet, info om vissa roller och att göra bröllopet delbart på sociala medier.
 • En annan populär plattform som också tillåter användare att skapa exempelvis bröllopshemsidor gratis är Webnode. Här kan du läsa hela min artikel som handlar om Webnode om du vill jämföra plattformen med Wix. (Personligen föredrar jag dock Wix vad det gäller design och template för framförallt bröllop.)  
Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Lycka till med ert bröllop. Skriv gärna en kommentar nedan om jag exempelvis har glömt något eller om ni har några ytterligare tips/frågor att komma med!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments