Hemsida

Så fixar du en billig hemsida med ett eget domän

post image

Vill du på egen hand göra en billig hemsida med ett eget domän? Här går jag igenom hur du gör för att snabbt och billigt göra en egen hemsida och vad det finns för alternativ på marknaden.

Nedan presenterar jag de alternativ som jag anser är bäst för den som vill ha en billig hemsida men som är “good enough“.

Idag finns det flera sätt att skapa en hemsida på egen hand och utan att behöva anlita en dyr webbyrå.

Fördelarna är många. För det första är de plattformar jag går igenom enkla att använda.

Dessutom får du total kontroll över din webbplats och du kan snabbt göra ändringar, lägga till information, webbsidor etc. utan att behöva vänta på att någon annan ska göra det åt dig. (Anlitar du en webbyrå så kostar det en hel del pengar och det tar med stor sannolikhet lång tid innan du får det så som du vill ha det.)

Genom att göra din hemsida själv blir det dessutom väldigt billigt eller om du vill, till och med gratis.

Så här funkar det:

Det finns idag ingen plattform eller tjänst på marknaden som ger dig en webbplats med ett eget domän gratis.

Du kan däremot använda massvis av olika gratisplattformar som låter dig skapa en egen hemsida med ett subdomän helt gratis.

Ett subdomän innebär att ditt URL kommer att vara kopplad till plattformens domän och kan se ut ungefär så här: www.dittdomän.plattformensnamn.com

I vissa fall kan det räcka med ett subdomän. Exempelvis om du vill skapa en temporär hemsida. Det kan vara en hemsida för ett event eller ett bröllop. Många väljer även att börja med att bygga sin egna hemsida gratis med ett subdomän, innan de bestämmer sig för att betala och få sitt helt egna domän.

Det kan vara så att man är osäker och inte vill ta steget fullt ut och betala för en hemsida. Man kan då skapa sin egna hemsida med en gratisversion och i ett senare skede bestämma om det är värt att betala för att få sitt egna domän eller ej.

Läs mer om hur du gör en hemsida gratis här.

I det här inlägget går jag igenom de bästa alternativen för att få ett helt eget domän och en hemsida som ser minst lika professionell ut som om du skulle beställa din sajt från en webbyrå. Den enda viktiga skillnaden är att du spar väldigt mycket pengar.

Bästa alternativen för billiga hemsidor

webbplats på stationär, bärbar och mobil dator

I stora drag finns det två sätt för att på egen hand göra en webbplats billigt. I de allra flest fall är det bäst att välja en helhetslösning, dvs. En hemsidebyggare eller ett hemsideprogram. Anledningen till det är att du spar väldigt mycket tid och du får en design som ser oerhört proffsig ut.

#1 Att använda en helhetslösning (Enklast och bäst för nybörjare)

Denna typ av program kommer vanligen som en helhetslösning. Du registrerar dig som användare. Loggar in med ett användarnamn, därefter väljer du en färdig designmall som passar ditt behov. Du kan anpassa din mall genom att byta bilder, dra in textstycken och ändra färger och typsnitt.

Vanligen finns det massvis av funktioner du kan lägga till, exempelvis kontaktformulär, sida med karta, sociala ikoner/delningsknappar etc.

Det finns flera alternativ att välja på.

Den bästa plattformen (enligt mig) är Wix.

De har moderna mallar för i princip alla tänkbara behov. (För olika typer av företag, restauranger, personliga hemsidor, bloggar etc. De har även mallar för den som vill bedriva försäljning online.)

Wix är det mest prisvärda alternativet och kan dessutom testas gratis. Se priser och testa Wix gratis här.

Läs även hela mitt inlägg om Wix här.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
  • plusMycket bra för nybörjare
  • plusStöd för onlinebutik
  • plusMånga bra mallar
  • plusBra tillägg
  • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
  • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
  • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Andra populära tjänster som ger dig allt serverat på ett och samma ställe är:

Webnode (Passar utmärkt för bloggar och har dessutom en riktigt bra plattform för att sälja produkter).

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

Best for deg på budsjett

För – och nackdelar
  • plusEnkel och användarvänlig webbsidesbyggare
  • plusGratis version finns tillgänglig
  • plusTillhandahåller flerspråkig support
  • minusBegränsade anpassningsalternativ för design
  • minusBegränsad funktionalitet för e-handel
Bedömning
4.6
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Webnode Recension

Weebly (Dyrare än både Wix och Webnode men du får inte mer för pengarna.)

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
  • plusEnkel webbsidesbyggare
  • plusMånga designmallar
  • plusMöjlighet till e-handel
  • minusBegränsad flexibilitet i designen
  • minusIngen backup-funktion i gratisversionen
Bedömning
4.1
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Weebly Recension

#2 Att använda Host (webbhotell) och separat CMS

vägg av webbhotellsservrar med molnikon

Det här kan vara ett intressant alternativ för den som är tekniskt intresserad och som är redo att investera mer tid.

Första gången man gör en hemsida med ett fristående CMS och webbhotell blir resultatet vanligen inte särskilt bra. En fördel är att många webbhotell tillåter användare att ha fler än en hemsida, utan extra kostnad.

Så här gör man för att göra en billig hemsida med CMS och egen host (webbhotell).

  1. CMS är en plattform med funktionsstöd för att skapa en hemsida. Många CMS är gratis att använda. Det mest populära CMS i världen och även det som jag rekommenderar är WordPress. Installeras gratis efter det att du har valt ett webbhotell)
  2. Skaffa ett webbhotell. Är du ute efter ett billigt webbhotell som ger dig högt värde för pengarna, då kan du testa Templ. Du betalar vanligen  för 1 år i taget. Webbhotell är i princip ett företag som upplåter utrymme på deras servrar där din webbplats förvaras. Läs mer om webbhotell här.
  3. Registrera ett domän. (Du kan registrera ditt domän hos Templ eller köpa domän separat och därefter koppla samman ditt domän med ditt webbhotell.) Mer om domänregistreringar här.
  4. Med de flesta hostingföretag/webbhotell kan du installera WordPress med ett par click.
  5. Nu kan du nästa börja skapa din hemsida. Du måste bara installera ett tema. Det finns massvis av olika teman att välja av. Här är några teman som är gratis att använda som du kan ladda ned och installera på WordPress. Du kan du välja det som passar din webbplats bäst.
  6. Lägg till text och bilder.
  7. Den här typen av webbsida kommer inte med funktioner. WordPress använder så kallad “öppen källkod” vilket innebär att utvecklare skapar funktioner “tillägg” som de säljer eller i vissa fall tillåter WordPress-användare att ta del av gratis.

WordPress ger dig större frihet än en helhetslösning. Men du måste göra mycket mer på egen hand än om du väljer att bygga din sajt med exempelvis Wixs helhetslösning.

En fördel med WordPress är att du kan byta webbhotell när din webbplats börjar växa och behöver mer utrymme/hastighet. Men det finns många nackdelar. Du får ingen support eller hjälp och min erfarenhet är att hemsidor som byggs med WordPress av nybörjare, inte blir särskilt snygga.

Vad har en hemsida för kostnad & pris?

Man med glasögon som tänker

Du kan betala tusentals kronor för en hemsida men de plattformar som jag rekommenderar är inte bara bland dem mest populära och bästa plattformarna i världen. De har även bland de lägsta priserna som finns på marknaden.

#1 Hemsida fast pris (Bäst & enklast)

Om du väljer att använda exempelvis Wix (min rekommendation) så betalar du ett fast pris per månad.

Du får då allt du behöver för din hemsida på ett och samma ställe. Olika tjänstepaket är dock avsedda för olika typer av hemsidor.

För en enkel och billig hemsida kan du använda det billigaste tjänstepaketet ($4,50 / mån) och ansluta ditt egna domän. (Jag brukar registrera mitt domän direkt hos Wix men du kan alltså registrera ditt domän hos andra registratorer och be Wix att koppla din webbplats till ditt domän som du registrerat på annat håll.)

Räkna med att du behöver ca 30 minuter för att komma igång med Wix. Beroende på hur mycket information du vill publicera på din webbplats kan det ta allt från ett par timmar till ett par dagar att bli färdig med en enklare hemsida.

Har du redan bilder och text färdigt så går det snabbt. (Självfallet beror det på hur många webbsidor etc du vill skapa.

För en enklare webbplats tar det ca. 30 min – 3 timmar att konstruera.

Här är några typiska behov som Wix har bästa designmallarna för. Även om du betalar mer pengar med en annan webbsidebyggare så tror jag inte att du kan få mycket bättre resultat:

  • Företagshemsida (presentation av verksamhet, team, kontakt etc)
  • Restaurang & kaféer
  • Konsulthemsida eller professionell tjänstesida
  • Idrott & träningshemsida (Yoga, sport, träning, pilates, dans mm)
  • Föreningingssajt (Brf.)
  • Produkt & tjänstesajt
  • Personlig hemsida (För blogg tycker jag att man ska testa Wix men Webnode är nästan lika bra för bloggar.)
  • Event/bröllop/fest

Börja med att testa Wix gratis. Du bör dock vara inställd på att behöva betala på sikt (från $4,50 / Mån). Gratisversionen är bra för att testa plattformen.

Här kan du testa att skapa en gratis hemsida med Wix.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
  • plusMycket bra för nybörjare
  • plusStöd för onlinebutik
  • plusMånga bra mallar
  • plusBra tillägg
  • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
  • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
  • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

#2 Pris för webbsida med WordPress

Hemsidor skapade med WordPress innebär att du måste bära olika kostnader. Trots att WordPress är gratis att ladda ned och använda tillkommer det andra typer av driftskostnader. Det är vanligen inte en fast avgift som du betalar. Exempelvis behöver du betala för webbhotell, tema, domän, SSL etc.

Du måste räkna med att investera mer tid med WordPress men det kan vara väl investerad tid.

Ska du exempelvis göra en enkel blogg så är förmodligen WordPress ett av de bästa alternativen. För mer avancerade företagshemsidor etc krävs en del tid och det är inte garanterat att resultatet blir så som du hade tänk dig.

WordPress rekommenderar jag att utforska för de som tror att de kommer att bygga fler hemsidor i livet. När man väl kan WordPress så är det inte så knepigt, dessutom kan man bygga flera hemsidor utan extra kostnad (beror på vilket webbhotell du väljer).

WordPress passar typiskt privata hemsidor och bloggar. Självfallet går det att skapa företagssajter etc med WordPress men jag skulle välja Webnode eller Wix för en företagssida. Resultatet blir bättre och du får allt du behöver serverat på ett och samma ställe.

Så här ser min kalkyl ut för att göra en billig hemsida med WordPress:

  • WordPress – Gratis
  • Webbhotell – Templ = ca. 100kr/mån (SiteGround är ett riktigt bra webbhotell för små och enkla webbplatser. En fördel med Templ är att du kan uppgradera till bättre tjänstepaket för riktigt stora webbplatser) Läs mer här.
  • Domän = ca 100 kr

Sammanfattning

Du behöver inte anlita en webbyrå eller webbdesigner för att göra en enkel hemsida.

Idag finns det flera billiga alternattiv som både är enkla att använda och som dessutom ger dig ett minst lika bra resultat som om du skulle beställa en hemsida från en webbyrå.

De bästa sätten för den som vill komma undan billigt men med ett bra resultat är följande:

  1. Via en helhetslösning (“hemsidebyggare” eller “hemsideprogram”).
    Du får allt på ett och samma ställe. Du behöver inte ladda ned något program och du behöver inga förkunskaper. Vem som helst kan använda denna typ av lösning och det går snabbt. Så funkar det:
    1. Du registrerar dig och loggar in.
    2. Du väljer en färdig designmall för ditt ändamål.
    3. Du drar in bilder, text med “Drag-och-släpp-funktionalitet”
    4. Du ställer in & anpassar teckensnitt, färger och logga.
    5. Lägg till funktioner (delningsknappar för social media, “subscribe-formulär”, pop-ups etc)
    6. Klart

Bästa helhetslösningen för Sverige är Webnode. Du kan testa att bygga en hemsida gratis med Webnode och uppgradera till en betallösning längre fram (för att få ditt egna domän).

Bygg en hemsida med Webnode gratis här. (Tar 30 min – ca. 3 timmar för en enkel webbplats)

Om du är nöjd med Webnode så bör du uppgradera till en betaltjänst (vilket du ska räkna med, gratisversionen är för att testa systemet). Det finns olika tjänstepaket med fasta priser, från 29 kr /mån)

2. Billig hemsida med WordPress och separat webbhotell

  1. WordPress är den bästa och mest populära plattform i världen inom “open source”. Du kan använda WordPress gratis.
  2. Baksidan är att du måste ha ett webbhotell som upplåter serverutrymme där din webbplats “hostas”. (Huseras).
  3. För en enkel hemsida kan du använda ett billigt webbhotell. Jag rekommenderar SiteGround. För närvarande (kan vara temporärt) har de 50% rabatt på sina startpaket och kostar ca. 3 € / mån.
  4. När du registrerat dig som kund hos SiteGround måste du även skaffa ett domän.
  5. Installera WordPress och välj ett tema. Du kan använda ett gratistema här.

WordPress är väldigt bra men det tar mer tid än en helhetslösning. Vanligen blir dessutom inte den första hemsidan särskilt bra. WordPress passar den som är tekniskt lagd och som är redo att investera lite mer tid.

På sikt är WordPress den bästa lösningen. Du kan exempelvis ha flera webbplatser på ett och samma webbhotell utan att behöva betala mer.

Läs mer om WordPress här.
Läs även hela mitt inlägg om hur man väljer webbhotell för Sverige.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments