Hemsida

Är 123minsida bra? För- och nackdelar att känna till!

post image

I det här inlägget ger jag en kortare recension av 123minsida som är ytterligare en gratisprodukt för den som vill konstruera en egen hemsida. Först av allt, tjänsten är inte helt gratis men den går att testa kostnadsfritt under en begränsad period.

Innan du bestämmer dig för att testa 123minsida bör du läsa detta inlägg. Det finns en hel del saker att känna till innan du bestämmer dig för att bygga din webbplats med den här tjänsten.

Företaget är vad jag kunna läsa mig till, ursprungligen danskt och bildades redan 2003. Affärsidén var redan då att göra det enkelt för vem som helst att på egen hand skapa en webbplats. Sedan dess har företaget genomgått stora förändringar och är idag en del av Simplesite som jag skrivit om tidigare.

Ska du skapa en enkel webbplats och vill ha en lättanvänd hemsidebyggare som dessutom är gratis?

Då ska du läsa, mitt inlägg där jag går igenom de bästa alternativen för Sverige att bygga hemsida. 

Är det här en pålitlig tjänst?

Ja och nej. Tjänsten tycker jag är förhållandevis dyr i jämförelse med likvärdiga alternativ på marknaden.

Men är inte tjänsten gratis? Nja, via www 123minsida se kan du testa tjänsten 30 dagar utan att behöva betala men därefter kostar tjänsten!

Det kan även vara bra att känna till att det finns begränsingar i mängd data (bilder, sidor, video) som du kan använda på din webbplats.

OBS. att det kommer att visas reklam och annonser på din webbplats så länge du använder tjänsten som gratisanvändare. Som gratisanvändare får du heller inte ditt egna domän. Du får endast ett subdomän som ser ut så här: “dittnamn.123minsida.se”

Det här med reklam på sin webbplats är i och för sig inte unikt för 123minsida. Flera gratistjänster fungerar på motsvarande vis tills dess att användare väljer att betala.

Hur fungerar tjänsten?

Trots att jag anser att tjänsten är något är något dyr i förhållande till likvärdiga alternativ så är 123minsida väldigt enkelt att använda. (Men notera att det är exempelvis både Wix och Webnode också.)

Precis som många andra moderna hemsidebyggare har 123minsida gjort så att man snabbt ska kunna komma igång med sin sajt. Processen är uppdelat i 3 steg.

STEG 1: VÄLJ TYP AV HEMSIDA

I det första steget väljer du helt enkelt vilken typ av webbplats du vill bygga. 

Det här är ett sätt för att styra in nya användare på de mallar som lämpar sig bäst för det behov som anges.

 STEG 2: VÄLJ FÄRGER

I det här steget kan du välja vilka färger du vill använda på din webbplats. Det här är något som du lika gärna kan ändra i efterhand och det känns som ett onödigt steg.

STEG 3: VÄLJ NAMN

I steg 3 väljer du namn på din sajt. Du kommer få ett URL som slutar på “123minsida.se” tills det att du övergår till att betala.

Designmallar & funktioner

Det finns en handfull färdiga mallar att välja på.

Utbudet av mallar som finns att välja på är inte så stort. Det kan ses som en nackdel i förhållande till jämförbara alternativ som har massvis av mallar att välja på.

När du valt en mall som du tycker om kan du byta ut bilder och text mot din egna. Du kan även anpassa teckensnitt och laborera med färger etc.

Funktionaliteten som ingår är rätt begränsad. De mest nödvändiga funktionerna för den som vill skapa en enkel webbplats finns dock tillgängliga. Du kan exempelvis lägga till fotoalbum, kontaktsida och bloggsida.

Min erfarenhet är dock att de flesta som bygger en hemsida inte vet vad de har för behov förrän de redan har byggt färdig en stor del av sin webbplats. 

Av den anledningen kan det vara värt att överväga ett par alternativ utöver 123minsida innan man sätter igång.

För  när man väl är färdig med sin webbplats så vill man inte börja om från början.

Några vanliga funktioner som jag tycker saknas är exempelvis: Prislista, “subscribe-formulär”, analysverktyg som detaljerat visar hur din webbplats presterar (dagliga användare, hur besökare söker på din webbplats etc.), webshop, optimeringsverktyg för SEO mm.

Sammanfattning

 • 123minsida-se är en enkel hemsidebyggare. 
 • Tjänsten är förhållandevis dyr i jämförelse med likvärdiga alternativ på marknaden. Du kan dock testa gratisversionen i 30 dagar.
 • Jämfört med andra hemsidebyggare som jag har testat och recenserat är 123minsida något sämre vad det gäller utbud av funktionalitet och designmallar. Tjänsten är dessutom begränsad vad det gäller antalet sidor och data du kan använda dig av.
 • Här kan du se de bästa hemsideprogrammen.
Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
 • plusMycket bra för nybörjare
 • plusStöd för onlinebutik
 • plusMånga bra mallar
 • plusBra tillägg
 • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
 • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
 • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments