Därför ska Du inte använda 123minsida

funktioner

I det här inlägget ger jag en kortare recension av 123minsida som är ytterligare en gratisprodukt för den som vill konstruera en egen hemsida. Först av allt, tjänsten är inte helt gratis men den går att testa kostnadsfritt under en begränsad period.

Innan du bestämmer dig för att testa 123minsida bör du läsa mitt inlägg. Det finns en hel del saker att känna till som kanske gör att du bestämmer dig för att bygga din webbplats med en hemsidebyggare.

Företaget är ursprungligen danskt och bildades redan 2003. Affärsidén var redan då att göra det enkelt för vem som helst att på egen hand skapa en webbplats. Sedan dess har företaget genomgått stora förändringar och är idag en del av Simplesite som jag skrivit om tidigare.

Ska du skapa en enkel webbplats och vill ha en lättanvänd hemsidebyggare som dessutom är gratis?

Då ska du testa Webnode, det är definitivt det bästa gratis verktyget!

Är det här en pålitlig tjänst?

Spontant nej. Jag tycker inte att man ska använda tjänsten. Anledningen till det är att det finns bättre tjänster på marknaden som är antingen billigare eller helt gratis. Via www 123minsida se kan du testa tjänsten 30 dagar utan att behöva betala men därefter kostar tjänsten 134,95 kr per månad!

134 kr per månad är ett rätt saftigt pris för att skapa en simpel webbplats. Du får dessutom inte särskil mycket för pengarna. Din webbplats kommer endast att kunna använda en begränsad mängd data (bilder, sidor, video) på din webbplats.

OBS. att det kommer att visas reklam och annonser på din webbplats så länge du använder tjänsten som gratisanvändare. Som gratisanvändare får du heller inte ditt egna domän. Du får endast ett subdomän som ser ut så här: “dittnamn.123minsida.se”

Hur fungerar tjänsten?

Trots att jag ogillar tjänsten är den väldigt enkel att använda. (Men notera att det är exempelvis både Wix och Webnode också.)
De har helt enkelt skapat en smidig process för att man snabbt ska kunna komma igång med sin sajt. Processen är uppdelat i 3 steg.

STEG 1: VÄLJ TYP AV HEMSIDA

I det första steget väljer du helt enkelt vilken typ av webbplats du vill bygga. Faktum är att det här är idiotiskt eftersom flera andra gratisverktyg ger dig direkt tillgång till de designmallar som finns tillgängliga och då kan du välja direkt den mall som passar ditt ändamål.

 STEG 2: VÄLJ FÄRGER

I det här steget kan du välja vilka färger du vill använda på din webbplats. Det här är något som du lika gärna kan ändra i efterhand och det känns som ett onödigt steg.

STEG 3: VÄLJ NAMN

I steg 3 väljer du namn på din sajt. Du kommer få ett URL som slutar på ”123minsida.se” tills det att du övergår till att betala.

Designmallar & funktioner

Det finns en handfull färdiga mallar att välja på. Även utbudet är en nackdel i förhållande till jämförbara alternativ som har en massvis av mallar att välja på. När du valt en mall som du tycker om kan du byta ut bilder och text mot din egna. Du kan även anpassa teckensnitt och laborera med färger etc.

Funktionaliteten som ingår är rätt begränsad. De mest nödvändiga funktionerna för den som vill skapa en enkel webbplats finns dock tillgängliga. Du kan exempelvis lägga till fotoalbum, kontaktsida och bloggsida.

Min erfarenhet är dock att de flesta som bygger en hemsida inte vet vad de har för behov förrän de redan har byggt färdig en stor del av sin webbplats. Väljer du ett hemsideverktyg med begränsad funktionalitet så kan du inte ändra dig i efterhand.

Några vanliga funktioner som jag tycker saknas är exempelvis: Prislista, ”subscribe-formulär”, analysverktyg som detaljerat visar hur din webbplats presterar (dagliga användare, hur besökare söker på din webbplats etc.), webshop, optimeringsverktyg för SEO mm.

Sammanfattning

  • 123minsida-se är en enkel hemsidebyggare. Tjänsten är ursprungligen utvecklad av ett danskt företag men är nu en del av Simplesite och drivs av företaget ”Nordic Growth Hackers”.
  • Tjänsten är förhållandevis dyr och du kan endast testa gratisversionen i 30 dagar.
  • Jämfört med andra hemsidebyggare som jag har testat och recenserat är 123minsida ett förhållandevis dåligt alternativ. Du får sämre funktionalitet och ett dåligt utbud av designmallar. Tjänsten är dessutom begränsad vad det gäller antalet sidor och data du kan använda dig av.
  • Här kan du se de bästa hemsideprogrammen.
  • Ska du exempelvis sätta upp en webbplats för ditt företag eller göra en privat hemsida. Då ska du testa Webnode som är överlägset på alla jämförbara punkter!

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!