Hemsideprogram bäst i test: Designa en hemsida gratis

Göra hemsida

Är det första gången du ska göra en hemsida och du är osäker på var du ska börja eller om du inte vill spendera en massa pengar i onödan så ska du läsa här.

Jag känner till flera personer som spenderat en hel del pengar och tid på att bygga sina hemsidor och där resultatet dessutom blivit dåligt.

Att få till en riktigt snygg design och dessutom bygga en hemsida via exempelvis WordPress är inte supersvårt men det kräver en hel del investerad tid.

I den här artikeln går jag igenom hur du går till väga för att snabbt, enkelt och gratis bygga din egna hemsida. Artikeln går igenom de bästa system som finns att använda samt för- och nackdelar.

Webnode är  utan tvekan den bästa plattformen som jag har testat för gratishemsidor. Här kan du testa Webnode gratis.

Gå direkt till sammanfattningen av den här artikeln

 

Gör rätt från början – Spar tid och pengar

Det är många som går vilse när de ska välja ett bra och billigt webhotell. Det är vanligt att den första webbplatsen man skapar blir både halvdan och kostsam.

Jag vet också flera företag och privatpersoner som spenderar mycket pengar på att låta en webbdesigner sköta jobbet åt dem. Det skedde nu senast då min Brf. skulle leja ut jobbet efter att ha svarat på en annons om “bästa hemsida bostadsrättsförening”.

Det kan möjligen vara ett bra alternativ för större företag som har en stor budget och som kan betala ett överpris för att slippa anställa någon in-house som ska ha hand om deras hemsida eller plattform.

Men som det ser ut år 2021 är det enkelt att komma igång på egen hand med en snygg hemsida.

Du behöver inte hjälp av någon “kunnig vän” utan kommer att klara av det hela själv oavsett om du bor ute i landet eller i Stockholm, Göteborg eller annan storstad.

Det beror helt enkelt på att de bästa plattformarna idag är så bra utformade att man intuitivt begriper vad man behöver göra.

 

Nackdelar med att skapa webbsida kostnadsfritt

Ja, det finns förstås vissa begränsningar avseende funktionalitet som du behöver känna till i vissa gratis-plattformar.

De bästa hemsideprogrammen som jag känner till är ju system som har kostat stora summor investerat kapital för att utveckla. Självklart vill dessa företag tjäna pengar på sina produkter.

Samtidigt har konkurrensen blivit hård för att kunna erbjuda användare att skapa den bästa hemsidan.

Detta har i sin tur lett till att många plattformar har börjat sänka priserna för sina användare och i vissa fall även utvecklat tjänster för att man ska kunna skapa hemsida med gratis-program för att på så vis attrahera fler användare.

Så vad finns det för begränsningar när det kommer till att skapa sin webbsida gratis?

Exempelvis får du inte tillgång till alla mallar eller “appar” som finns i de versioner som är gratis.

Men jag rekommenderar i alla fall nybörjare att välja ett av de gratisalternativ som jag testat.

Om du inte har extremt höga ambitioner med din hemsida, då finns det flera kostnadsfria alternativ som kommer vara både enkla att använda (med färdiggjorda mallar “templates” du kan välja att använda, proffsigt designade layouter och med drag-and-drop funktionalitet vilket innebär att du inte behöver kunna koda eller läsa manualer etc.)

Att bygga hemsida och få egen domän som gratisanvändare

Många av de system jag har testat som erbjuder gratisversioner tillåter endast delvis en egen domän då du skapar en webbplats. Med “delvis” menas att du kan välja ditt namn på din sajt men ditt domän kommer att vara underställt den plattform som du väljer att gå med.

Denna uppsättning är ett smart sätt för att få användare att på sikt betala för tjänsterna. Att bygga en sajt kostnadsfritt är både roligt och lärorikt men när din webbplats börjar växa så vill du med stor sannolikhet köpa ett helt privat domännamn och då kommer du att behöva betala för detta.

De system jag rekommenderar har dock bra priser även om du skulle vilja betala framöver för att exempelvis få eget domän eller använda ytterligare funktionalitet som du inte kommer åt som gratisanvändare.

Den vanligaste uppsättningen för de bästa gratis hemsideplatformarna är att du kan registrera gratisdomän där den första delen av namnet är ditt unika namn eller domännamn men att namnet kompletteras med plattformens varumärke på slutet.

Vad är egentligen ett domännamn, hur väljer man namn och hur registrerar man sedan namnet? Läs: köpa ett helt privat domännamn

 

Är du entreprenör och vill bli återförsäljare på nätet?

Trots att det nu är 2021 så finns det många som inte hängt med i svängarna när det kommer till entreprenörskap online.

Det är självfallet inget fel med att starta en webbplats för sin idrottsklubb, kafé, bar, eller hobby.

Allt fler människor ser dock affärsmöjligheterna som kommer med att man blir ägare till en elektronisk tillgång på nätet. Det är inte ovanligt att skapa en webbplats som initialt enbart syftar till att sprida information.

När webbplatsen sedan växer i populäritet och attraherar fler läsare, “subscribers” etc. är det många som vill utöka sina webbplatser till att även inkludera en onlinebutik.

Många av de kostnadsfria plattformar som jag recenserar (nedan) erbjuder även deras användare att helt kostnadsfritt eller till en låg kostnad sätt upp en onlinebutik.

Med andra ord behöver du inte spendera en massa pengar om du bara vill testa en affärsidé eller en online-butik.

Till skillnad från att öppna en traditionell, fysisk butik, som vanligen innebär stora initiala investeringar kan du idag testa din affärsidé utan att spendera mer än tid.

Oavsett om du inte har några som helst kommersiella framtidsplaner med din sajt är det bra att ha en plattform som tillgängliggör den möjligheten om behovet skulle uppstå längre fram.

Är du enbart ute efter att lansera en affärsidé eller börja sälja online, då bör du även läsa: Hur startar man en webbshop? Start & tips: e-butik bäst i test

Ett annat vanligt sätt att att bedriva affärsverksamhet är via blogg. Att börja blogga eller att skapa en webbplats i rent marknadsföringssyfte (SEO hemsida) är ett smart sätt för att nå ut till tusentals människor med din produkt eller budskap.

Vill du även skapa omsättning via exempelvis marknadsföring på din blogg? Läs då mina råd för hur man gör för att tjäna pengar på sin blogg.

Recension 2020: Gratis program för att Skapa hemsida

Här har jag rankat de bästa alternativen som jag känner till i fallande rangordning. (Alla plattformar här är dock bra men de första 3 är förmodligen de bästa som finns i världen).

Som nybörjare tycker jag man ska välja ett system som har allt på ett och samma ställe och som är lätta att använda så att man kan komma igång direkt.

De system som jag recenserar här nedan är dock inte bara avsedda för nybörjare. Många professionella webmasters använder även dessa system (som premiumanvändare).

1. Webnode: Bästa hemsidebyggaren för Nybörjare

Det här är min favoritplattform som bör passa de absolut flesta – både Nybörjare och avancerade webmasters.

Webnode anses vara en av de mest populära plattformarna som finns på marknaden idag. För att fortsätta att växa och knyta till sig fler användare har de tagit fram en gratisversion som jag anser är det absolut bästa alternativet.

För det första får du tillgång till ett av de bästa systemen på marknaden vad gäller användarvänlighet, teknik, layout och funktionalitet. Vem som helst kan skapa en snygg och proffsig hemsida via de hundratals gratis hemsidemallar eller “templates” som finns tillgängliga i deras system.

För det andra gillar jag att de inte försöker lura sina användare med “att testa gratis” och sen skickar en faktura i alla fall.

Webnode är enligt mig ett schyst bolag, du behöver inte uppge kreditkortsnummer eller annan känslig information. Det går snabbt att registrera sig och om du vill sluta använda Webnode så har du inga förpliktelser.

Systemet kommer självfallet med en lättanvändlig “drag-and-drop” funktionalitet.

Passar exempelvis för:

 • Små och medelstora företag, Konsulter & Brf. 
 • Kaféer, barer och restauranger, pizzerior
 • Musiker, artister, fotografer och grafiska designers

Bästa fördelarna :

 • Användarvänligt, du kan sätta igång nu och ha en färdig hemsida som ser både proffsig och snygg ut imorgon. Enkelt att editera och modellera med bilder, text, ikoner etc. via “drag-and-drop”
 • Enkelheten är tilltalande. Det är okomplicerat för dig som webbmaster. Strukturen är även utformad för att underlätta för besökare som kommer till de webbplatser som skapats med Webnode. Via en logisk och okomplicerad hierarki är det enkelt för besökare att navigera och hitta det de söker. Du behöver inte kunna koda eller krångla med SSL eller DNS etc. Webnode sköter allt det jobbiga åt dig.
 • Trovärdighet, Webnode är en av de största hemsideplattformarna i världen. De jobbar långsiktigt och för att deras användare ska fortsätta att använda deras system i många år.
 • Design, det finns mängder med designmallar (templates) som du kan använda dig av. Exempelvis för restaurang-, företags- och konsulthemsidor men även mallar för den som vill skapa en bröllopshemsida och andra mer udda behov.

Nackdel:

 • Begränsningar som gratisanvändare: Med gratisversionen ingår inte backup-funktionalitet. Framförallt i början är det bra att kunna backa och komma åt tidigare autosparade sidor etc. Det kan du tyvärr inte göra som gratisanvändare.
 • Bredband och utrymme: Det förekommer även andra begränsningar vad gäller utbud av funktionalitet, bredband och ledigt utrymme för den som är gratisanvändare.

Här kan du läsa hela min recension –Webnode: Omdöme & genomgång 2020: För- och Nackdelar

Testa Webnode gratis så länge du vill. Klicka här för att komma igång.

2. Wix: en internationell favorit (Bästa alternativ för bloggare)

Trots att den här plattformen i första hand är den absolut bästa för den som vill komma igång och blogga är den naturligtvis en fantastisk plattform även om man vill skapa en professionell hemsida.

Framförallt anser jag att systemet är passande om man exempelvis vill konstruera en företagshemsida eller sajt för sin tjänster.

Eftersom att systemet är en helhetslösning kan man dessutom i efterhand enkelt koppla på en proffsig webbshop för att exempelvis sälja produkter och tjänster på sin hemsida.

Fördelar:

 • Går att använda gratis. OBS. som gratisanvändare finns det vissa begränsningar. Du kommer inte åt alla funktioner eller mallar.
 • SEO (Sökoptimerad). Plattformen kommer med fantastisk funktionalitet för sökoptimering.
 • Funktionaliteten innebär att även nybörjare kan skapa sajter där de taggar sina olika webbsidor med sökord. På så kan man enkelt sökoptimera sin webbsida att hamna högt upp i Googles ranking.
 • AI – (Artificiell intelligens) – En unik tjänst som innebär att systemet bygger en hemsida automatiskt åt dig baserat på en rad frågor som du behöver besvara. Istället för att själv välja av olika mallar, teman och färger etc får du allt serverat (om du vill).
 • Anses vara ett av världens främsta och mest kompletta system: Mobilanpassat, stort utbud av appar (funktioner du kan välja att använda), det finns hundratals proffsdesignade mallar att välja på, systemet är säkert, beprövat och välutvecklat.

Nackdelar:

 • Subdomän i din URL. När din sajt växer är det inte ovanligt att du efter ett tag kommer vilja att ditt URL inte har “Wix” i slutet. För att få ditt helt egna domän (kolla exempelvis den här webbplatsens domän som slutar på .se) kommer du att behöva uppgradera till ett tjänstepaket som kostar pengar. (Detta är en smart lösning som Wix använder för att få gratisreklam via sina gratisanvändare. (Det är dock en win-win eftersom att du använder systemet utan kostnad).
 • Något sämre hemsidemallar: Wix har de bästa bloggmodulerna enligt mig. Men när det kommer till mer “vanliga hemsidor” föredrar jag faktiskt Webnodes mallar.

Här hittar du allt du behöver för att börja skapa gratishemsidor med Wix.

Här kan du läsa hela min recension av Wix hemsida.


Hemsida24 är en svensk favorit med hundratusentals användare. Systemet tillåter dig att snabbt skapa en företagssajt, personlig blogg/hemsida eller webbutik, via färdiga mallar och ”drag-and-drop”.

Avser du att skapa en webbplats som riktar sig till enbart besökare och kunder i Sverige då kan det vara lönt att överväga att använda en svenskutvecklad plattform. Anledningen till detta är att många svenskutvecklade system har sina servrar och datacenters förlagda i Sverige.  Data transporteras helt enkelt snabbare till dina besökare som befinner sig geografiskt nära servrarna.

Hemsida24 har sina servrar stationerade i Stockholm vilket garanterar snabba laddtider för de besökare som kommer till din webbplats och som befinner sig i Sverige.

Jag vill dock vara tydlig med att både Webnode och Wix kommer med större kundfördelar på nästan alla jämförbara områden.

Med Hemsida24 får du även all support serverad på svenska. Hemsida24 innebär även fördelar för den som avser att sälja produkter & tjänster inom Sverige via sin webbplats. Systemet kommer med funktionalitet avsedd för den svenska marknaden. Du får ett verktyg som är integrerat med Klarna och svenska flera andra populära applikationer i Sverige.

Fördelar:

 • Går att testa gratis (under en kortare period).
 • Servrar nära dina användare (förutsatt att din webbplats riktar sig till svenska besökare).
 • Design, funktionalitet, support avsett för Sverige. 
 • Hemsida24 har även verksamhet (kontor och anställda) i USA, UK, Bulgarien. Trots att företaget är mycket mindre än exempelvis Wix eller Webnode (se ovan) så får du en produkt som utvecklas snabbt och som i rask takt vinner nya marknadsandelar från de riktigt stora bolagen.
 • Hög grad av användarvänlighet. Produkten kommer som en helhetslösning (webbhotell, funktionalitet, SSL etc. på ett och samma ställe.)
 • Erbjuder även sina användare en riktigt bra E-handelslösning för den som vill sälja produkter och tjänster online.

Nackdelar:

 • I standardplanen ingår ej: eget domän och SSL. Räkna med att betala extra för det.
 • Annonser visas längst ned på din webbplats så länge du använder gratisversionen.
 • Har inte samma utbud av funktionalitet som de riktigt stora plattformarna (exempelvis Wix och Webnode).

Via den här länken får du 30% rabatt och du kan även skapa en webbplats helt gratis med Hemsida24

Läs även hela min recension av Hemsida24 här.


4. Weebly – Gratis webbplats med en Svensk favorit

Den här sajtbyggaren är ett av de system som ständigt kommer högt upp i både användarvänlighet, kundnöjdhet och funktionalitet.

Jag anser personligen att Wix är bättre än Weebly men det kan även vara en smaksak. Weebly är generellt sett ansett som ett av de främsta och bästa verktygen för “drag-and-drop”.

Systemet tillåter också användare att använda en smart integrerad onlinebutik. Den absolut främsta anledningen att välja Weebly framför Wix eller Webnode är förmodligen att Weebly är något mer väletablerade i Sverige.

De har en bra och uppskattad support och dessutom ett prisvärt, lägsta tjänstepaket – om du skulle bestämma dig för att uppgradera från gratispaketet.

Fördelar:

 • Layout både snygg och proffsig: Täcker de absolut vanligaste behoven vad gäller layout och design.
 • Användarvänlighet är bra – Ladda upp dina bilder och flytta i en förgjord mall och mängder av inspiration i form av färdiga layouter och bra hemsidor exempel. Din hemsida kommer att se proffsig ut även om det är din först webbsida.
 • Gör en egen hemsida gratis hela tiden: Skulle du anse att plattformen inte uppfyller dina behov så kan du testa en annan produkt. Du har bara spenderat tid och du kan testa en annan plattform som du tror passar ditt behov bättre.

Nackdelar:

 • Begränsad funktionalitet. Vill du låsa upp alla mallar etc så kommer det att kosta pengar.
 • Begränsat utrymme du får tillgång till. Du kommer inte kunna göra en webbplats med hundratals sidor, bilder eller filer som kräver stort utrymme.
 • Du är bunden till att använda de program (“plugins”) som finns tillgängliga för Weebly. Du kan med andra ord inte ladda ned program (“plugins”) som används i övriga CMS exempelvis Espisever CMS, Polopoly eller Sitevision. I vissa fall kostar det pengar om du vill köpa ett speciellt program eller “app” för din hemsida.
 • Domännamn – Som gratisanvändare får du tillgång till subdomän till weebly.com

Läs mer här: 4 saker att känna till om Weebly & För- och nackdelar


5. Squarespace en helhetslösning med få användare i Sverige

Sqaurespace är en internationellt stor och erkänd plattform. Systemet kommer med bra funktionalitet för att bygga både hemsida och blogg. Squarespace har även en bra läsning för e-handel.

Fördelar:

Bra utbud av funktionalitet

Snygga designmallar

Nackdelar:

 • Dåligt anpassat för Sverige.
 • Dålig funktionalitet för att hantera många sidor. (Dålig navigation som gör att du endast kan lägga till sidor underställda hemsidan. Det går inte att lägga till subkategorier till dina sidor.) 

Läs mer om Squarespace här!


6. N.nu – Skapa och optimerar din Google hemsida

Det här är en svenskutvecklad plattform som är ett spännande alternativ till de mer väletablerade och riktigt stora drakarna (se alt 1-3 ovan).

N.nu används idag av fler än 50 000 användare. De marknadsför sin tjänster som ett SEO-vänligt alternativ för att ligga i framkant gällande sökoptimering.

För att din hemsida ska hittas av de som söker på Google är det viktigt att du har förståelse för hur Google rankar information.

Är man nybörjare så kan det vara bra att få hjälp på traven och då kan N.nu vara ett bra alternativ eftersom att plattformen delvis tillgodoser detta behov.

Tjänsten tillåter dig att optimera dina rubriker med nyckelord vilket i och för sig är lite av en björntjänst men kan vara bra för den som är helt grön på området.

Fördelar:

 • Gratis: Första 30 dagarna
 • Inga annonser: Du slipper reklam på din hemsida.
 • Lättanvändligt: Enkelt att använda för nybörjare och användargränssnitt på Svenska
 • Många valmöjligheter: Bra utbud av mallar

Nackdelar:

 • Dyrt: Efter gratisperioden kostar systemet ca 600kr/år att använda. + Kostnad för eget domän.
 • Subomän till N.nu -Du får inte ditt egna domän. Din URL kommer att ha n.nu på slutet. Vill du ha ett riktigt domän (toppdomän) – Vilket i princip alla vill ha då deras sajter börjar växa – då kostar det extra.
 • Dåligt utbud av funktionalitet: N.nu har inte ens i närheten så många funktioner som du får med en mer väletablerad produkt.
 

7. Testa Jimdo med verktyg för besöksstatistik hemsidor

Hemsidebyggaren Jimdo Creator är utvecklat med syftet att göra det så enkelt som möjligt att skapa en hemsida.

Jimdo är förhållandevis okänt i Sverige men minst 20 miljoner hemsidor lär ha skapats med Jimdo internationellt.

Jimdo erbjuder deras användare tillgång till ett brett utbud av funktioner. Jimdo anses även vara ett system som tillåter deras användare att snabbt komma igång utan för många krångliga steg för att sjösätta en sat.

Precis som de flesta andra alternativ som jag rekommenderar (se ovan) erbjuder Jimdo sina användare att koppla på en online-butik. Enligt Jimdo ska redan fler än tvåhundratusen online-butiker ha skapats med deras plattform.

Fördelar:

 • Gratis – Du kan registrera dig utan kostnad och testa systemet i lugn och ro.
 • SEO – Smart uppsättning där du på ett användarvänligt vis kan optimera de viktigaste elementen: URL, titel. De har även ett smart verktyg för att se hur din sajt förhåller sig utifrån ett optimeringsperspektiv.
 • Support – Bra feedback och kundtjänst
 • Användarvänlighet: Jimdo är ett system som ligger i framkant när det kommer till att göra det så enkelt som möjligt för användarna. Som nybörjare är det uppskattat att kunna lägga till och ändra texter och bilder med bara ett par klick.

Nackdelar:

 • Okänt i Sverige – I regel är det bra att använda system som andra i ens närhet använder. Jimdo anses ännu inte vara ett väletablerat system på den svenska marknaden.
 • Dåligt utbud av mallar: Jag tycker att Jimdo tappat lite när det kommer till estetik och utbud av mallar. Andra system jag testat har både snyggare och bättre utformade mallar.
 

8. Heymo ett svenskutvecklat system med fokus på enkelhet

Heymo är ytterligare ett internetbaserat hemsideverktyg som kan vara värt att testa för den som vill göra en extremt enkel webbplats. Plattformen kommer vare sig med särskilt många designmallar eller med något större utbud av funktionalitet. Av den anledningen hamnar Heymo lång ned på min lista av gratisprodukter.

Fördelar:

 • Svenskutvecklat – Kundtjänst och system på svenska.
 • Enkelt att använda och lätt att registrera sig som gratisanvändare för att testa produkten.
 • Som användare får du tillgång till Heymos bildbibliotek. Där finner du hundratusentals bilder som du kan använda kostnadsfritt för din hemsida.

Nackdelar:

 • Som gratisanvändare är tjänsten extremt begränsad. Du får endast subdomän, det visas reklam på din sajt, du får inget SSL och har ingen möjlighet att SEO-optimera dina webbsidor m.m.
 • Ska du uppgradera till att bli betalande kund är priset relativt högt.
 • Produkten kommer med ett dåligt utbud av funktionalitet, designmallar och möjlighet till egenanpassningar. 
 • Enligt min mening är produkten inte prisvärd. Du betalar mycket men får lite. Även gratisversionen är sämre än jämförbara alternativ (se ovan).

Här kan du läsa hel min recension av Heymo.

Via den här länken kan du testa produkten gratis. Just nu får även 30% rabatt på årsabonnemang om du vill registrera dig som betalande kund.


9. 123minsida: En medioker tjänst men enkel tjänst

123minsida är ytterligare ett alternativ som fokuserar på att göra det enkelt för användaren. Med 123minsida bygger du din sajt i 3 enkla steg.

Fördelar:

 • Enkelt att använda

Nackdelar:

 • Kan endast testas gratis i 30 dagar
 • Dyra abonnemang.
 • Begränsad funktionalitet och litet utbud av designmallar att välja av.

Läs hela min recension här.


Skapa hemsida med WordPress

Att skapa en egen hemsida med WordPress kräver lite mer tålamod än de kostnadsfria hemsidebyggarna som jag rekommenderar ovan.

Du kommer dessutom behöva skaffa domännamn, hosting och SSL som du sedan kopplar till din WordPress-plattform.

Själva systemet, WordPress är förvisso kostnadsfritt att använda men du kommer att behöva lite tid för att förstå hur du ska gå till väga.

Börja med att välja ett bra webbhotell där du ska husera din sajt. Webbhotellet upplåter en del av sina servrar till dig och säkerställer att din sajt är lajv på internet. WordPress är ett bra alternativ för den som vill fixa en billig hemsida. På sikt är det välinvesterad tid att lära sig WordPress och du får tillgång till ett enormt utbud av funktioner, varav vissa är gratis att använda. 

Fördelar:

 • Själva WordPress kostar ingenting att använda och är det mest populära CMS i världen.
 • WordPress har flest “appar” (program) av alla CMS och det tillkommer dagligen nya funktioner som du kan använda i WordPress.

Nackdelar:

 • Kräver lite mer tid och kunskap. Räkna med att du behöver tid för att lära dig hur du ska använda WordPress.
 • Hyra för ett Webbhotell. Du kommer att behöva hyra en plats för att “husera” din sajt.

Kostnad: WordPress är kostnadsfritt att använda men du kommer att behöva ett webbhotell.

Här kan du läsa vad du behöver tänka på om du ska bygga hemsida i WordPress och vad du ska tänka på välja för att webbhotell.

 

Sammanfattning

 • Är du nybörjare och vill skaffa en proffsig hemsida som både är snygg men enkel att använda/skapa? Testa då en gratis hemsidebyggare. Det är enkelt att registrera sig och lika enkelt att avregistrera sig utan att behöva betala.
 • Bästa systemet: Det finns flera riktigt bra produkter på marknaden men enligt mig är den bästa gratis hemsidebyggaren Webnode
 • Webnode är extremt enkelt att använda med “drag-and-drop” funktionalitet och du kan modulera i färdiga mallar med text, bilder etc.
 • Webnode kommer med färdiga mallar för alla typer av hemsidor som du kan tänkas behöva. Du kan även enkelt koppla på en onlinebutik eller exempelvis ikoner för sociala medier och mängder av funktioner.
 • En nackdel med alla de gratis-plattformar som jag testat och recenserar är att du som gratis-användare endast får ett subdomän till plattformen. (Gäller även Webnode)

Om du väljer att betala längre fram så får du helt eget domän.

Jag tycker i alla fall att det är en bra win-win med tanke på att du inte behöver betala en enda krona för att skapa din egna hemsida. 

 • WordPress är ett annat alternativ som är något mer avancerat än Webnode. Det är förvisso också gratis att använda men det kommer att tillkomma en del kostnader i form av webbhotell, appar, teman, SSL etc.
 • Med WordPress behöver du investera lite mer tid. Eventuellt blir inte din första sajt så bra men på sikt är det välinvesterad tid. Med WordPress blir du mer oberoende och får tillgång till ca 50 000 plugins (“appar”). Läs mer: hur du skapar hemsida med wordpress.

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Jacob
Jag heter Jacob och frilansar som skribent och bloggare. De senaste åren har jag testat och recenserat massvis med olika produkter och system. Jag hoppas att mina tips och rekommendationer kan ge viss klarhet i vad du ska tänka på för att du ska hitta det som passar dig bäst för dina behov. Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

2 tankar på “Hemsideprogram bäst i test: Designa en hemsida gratis”

 1. Hej Jakob!
  Tack för en bra intro till att bygga hemsida. Jag har testat Shopify, vilken jag tyckte var mycket bra för ehandel. Lätt att förstå utan att läsa manualer. Har domän hos Loopia. Har sedan ett halvår tecknat Wix betalversion, men blev osäker på om den är så enkel, har inte fått min design klar än! Tycker den var svårare att förstå än Shopify. Jag jobbar i WordPress som vår iddella förening har som jag redigerar, den är ok, hyfsat lätt att förstå. Funderade ett tag på att använda Loopias webverktyg (WordPress, sen har de även Loopia sitebuilder). L sitebuilder vet jag tyvärr inte något om, men det kanske är bra? Har du någon koll på det?
  Har inte kopplat på min domän än.
  Mvh Caroline Thunman

  Ps. Startar AB inom några månader och då vill jag ha sidan klar!

  Svara
  • Hej Caroline!
   Tack för ditt meddelande. Jag är av samma uppfattning vad det gäller plattform för e-handel. Shopify är väldigt användarvänligt. Dock anser jag att Wix är en enklare produkt än Shopify. Shopify är enkelt till en början men kan även bli lite överflödigt när webshopen börjar växa till sig. (Det beror alltså på vad man vill göra här?) I de allra flesta fall rekommenderar jag Shopify som bästa alternativ. Läs även mitt inlägg, där jag går igenom de bästa plattformarna baserat på behov för de som vill bygga en webbutik. Wix är i första hand en bra tjänst för att skapa Hemsidor och Bloggar.

   Jag är inte helt säker på att jag förstår din fråga vad det gäller Loopia? Du vill alltså snygga till en hemsida i WordPress genom att koppla på Loopias sitebuilder? Jag känner inte till just Loopias verktyg. Generellt sett är det bättre att välja en internationellt erkänd sitebuilder. Jag kan tänka mig att Loopias verktyg inte är särskilt bra i jämförelse (utan att med säkerhet veta). Det finns även flera tillägg till WordPress som du kan installera. Jag har tidigare använt Elementor som jag inte rekommenderar eftersom att det gör din hemsida långsam.

   Lycka till!

   Svara

Lämna en kommentar