Blogg

Utvärdering av Simplesite: Bloggar, Tjänster och Priser

post image

Är du ute efter att sätta upp en liten sajt som endast består av ett fåtal sidor? Kanske funderar du på att göra en inbjudan till en fest eller kanske en mindre reseblogg eller liknande?

I sådan fall kan du använda ett kostnadsfritt alternativ.

I det här inlägget går jag igenom den förhållandevis okända plattformen, Simplesite.

Plattformen går att använda gratis för för den som vill bygga en enkel webbplats med ett begränsat antal sidor.

Simplesite marknadsför sig till både bloggare och privatpersoner såväl som till egna företagare som vill skapa en företagssida.

Den absolut största kundnyttan är att systemet är barnsligt enkelt att använda. Precis som med större och mer väletablerade hemsideprogram väljer man ett tema som passar den typ av webbplats som man vill skapa.

Man kan enkelt justera teckensnitt, färger och ge hemsidan en personlig touch.

Hur är simplesite och vem bör överväga att använda produkten?

Ska du komma igång och starta en blogg och kanske inte har allt för höga krav på vare sig funktionalitet eller tekniska kundfördelar (program/appar, egna anpassningar etc) då kan Simplesite vara ett alternativ.

Du kommer snabbt igång och du har tillgång till support 24/7. Problemet är dock att framgångsrika bloggar tenderar att växa över tid.

Med Simplesite får du endast tillgång till gratisversionen för webbplatser med upp till 15 sidor (eller inlägg).

Med andra ord kommer du så småningom att behöva betala för tjänsten om du inte med säkerhet vet att du endast ska bygga en liten webbplats.

Det är också bra att känna till att gratisversionen vare sig kommer med ett eget domän eller med egen email. Som gratisanvändare kommer din webbplats dessutom att exponera annonser och reklam som du inte kan bli av med förrän du registrerar dig som betalande kund.

Ponera att du planerar att bygga en blogg eller sajt som alltså kommer att överskrida 15 sidor i storlek. Då kanske det är bättre att välja en plattform som för det första går att använda gratis så länge du vill (utan begränsningar i storlek).

Dessutom finns det andra gratisplattformar som ger dig större utbud av mallar och som erbjuder sina användare större utbud och kvalitet vad det gäller funktionalitet.

Jämför vi exempelvis Simplesite med Wix som är en annan hemsidebyggare som går att använda gratis så finns det få eller inga kundfördelar som talar för att Simplesite skulle vara ett bättre alternativ.

Man skulle möjligen kunna argumentera för att Wix är något mer komplext och kan uppfattas som svårare att använda för någon som aldrig har skapat en sajt.

Men samtidigt är Wix så pass bra att även många proffs och webbdesigners väljer att använda plattformen. Wix ger användare tillgång till en appmarknad där man kan ladda ned massvis av olika appar och program. (Kostar förvisso pengar men är otroligt bra när ens webbplats börjar växa och då nya behov uppstår).

Läs mer om Wix här.

Tjänsten
För – och nackdelar
Bedömning
Tjänsten

För – och nackdelar
  • plusMycket bra för nybörjare
  • plusStöd för onlinebutik
  • plusMånga bra mallar
  • plusBra tillägg
  • plus50% rabatt på utvalda Wix Premium-planer
  • minusKan bli dyrt för stora webbplatser
  • minusSvårt att byta designmallsystem
Bedömning
4.8
star icon star icon star icon star icon star icon
Prøva Wix Recension

Att komma igång och logga in

Systemet är uppbyggt kring att man direkt väljer vilken typ av webbplats man avser att skapa. Du börjar med att klicka på “Kom igång”. Här väljer du om du vill bygga en Blogg/ “personlig” sajt. Alternativt om du vill göra en sajt för ditt företag. Om du väljer “annan”

När du har gjort ditt val behöver du välja färgpalett – en kombination av färger för att passa ditt ändamål eller stil. Du kan också välja på en rad bilder att sätta som bakgrund eller som välkomstbild till din sida.

Skriv in ditt domännamn – Du ser direkt om namnet är ledigt eller ej. (OBS: att du inte får ditt “egna” domännamn med gratisversionen. Din sajt kommer att ha följande URL: www.namn.simplesite.com tills att du uppgraderar till ett av betalpaketen.

Ange ditt lösenord och email.

Nu är det bara börja att bygga din sajt. Lägg till text och media. Du kan även ändra de färgval som du gjort vid registreringen i efterhand.

Simplesite priser – för den som vill bygga en större webbplats

Gratisversionen ger dig alltså begränsningar i antal sidor som du kan publicera på webbplatsen men hur ligger plattformen till prismässigt?

Väljer du att testa Simplesite gratis och sedan kommer på att du vill uppgradera till en av deras betaltjänster då har du i princip två olika betaltjänster att välja på: “PRO” (Dvs. deras Premiumpaket) och “E-commerce” (E-handelspaket).

PRO-paketet kostar ca. 380kr/mån (kan fluktuera i förhållande till kronans värde i förhållande till dollarn). För det här priset får du tillgång till att bygga en sajt med så många sidor som du vill, du kan även ladda upp obegränsat med media (filmer, bilder etc). Men kanske viktigast av allt är att du kan få ditt helt egna domän.

För att sätta Simplesites priser i perspektiv har jag listat priser för mostavarande hemsidebyggare nedan:

  1. Webnode (från ca. 54kr/mån)
  2. Wix (från ca. 40kr/mån)

*Kostnad för domän tillkommer men brukar kosta ca. 200 kr per år.

Läs mer om fler alternativ och hemsidebyggare här.

Då andra sidan tycker jag att man ska bilda sig en egen uppfattning.

Testa ett par av de bästa gratisplattformar som finns att tillgå och gå med det system som du gillar bäst.

Så länge du inte betalar något har du inte så mycket mer än tid att förlora.

E-commerce-paketet: Den här tjänsten är för den som vill sätta upp en egen ehandel och priset ligger på ca 800kr/mån (kan fluktuera i förhållande till kronans värde i förhållande till dollarn).

Priset är även här högt med jämförbara e-commercetjänster.

Vill du spara pengar så ska du välja en av de större och mer väletablerade plattformar som finns på marknaden.

På så vis kan du få tillgång till både bättre funktionalitet, säkerhet och färdigt anpassade lösningar.

Sammanfattning

  • Simplesite är ett av flera gratisalternativ om man exempelvis vill skaffa en blogg eller hemsida.
  • Det finns begränsningar med gratisversionen. Du kan inte skapa fler än 15 sidor (gratis) och inte lägga till så mycket media (bilder, filmer etc.) som du kanske har behov av.
  • Simplesite är väldigt enkelt att använda och är ett bra alternativ för de som ej är tekniskt kunniga eller för de som aldrig byggt en webbsida tidigare.
  • Plattformen har även en tjänst för den som vill sätta upp en egen webbutik
  • E-handelspaketet kostar ca 800kr/mån!
  • Generellt sett anser jag inte att plattformen är bättre vad det gäller funktionalitet, flexibilitet, popularitet, estetik och teknik i jämförelse med flera av de hemsidebyggare jag testat. Exempelvis finns ingen appmarknad som användare får tillgång till.
  • Jag rekommenderar endast nybörjare att testa gratisversionen om man vet med sig att man inte har behov av en sajt som är större än 15 sidor. Ska man starta en blogg eller hemsida gratis tycker jag istället att man ska välja att gå med Wix eller Webnode.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments